Je omvormer uitzetten doe je zo

20 juli 2023

Negatieve dynamische energieprijzen komen steeds vaker voor. Als groene nerd heb je dan het beste voor met je eigen portemonnee en de balans op het stroomnet, en dus zet je je zonnepanelen uit. Althans, zo makkelijk gaat het in de praktijk nog niet. Elke omvormer werkt anders en voor veel eigenaren van zonnepanelen is het niet bepaald duidelijk wat ze moeten doen. Zet ik gewoon de groep in de meterkast uit, of moet ik iets doen op de omvormer zelf? De echte groene nerd wil het stoppen van teruglevering aan het net automatiseren, maar daar blijken omvormers nog niet bepaald op ingericht. Om producenten van zonne-energie hierbij te helpen, heb ik me hier de afgelopen tijd in ondergedompeld. In dit artikel deel ik de uitkomsten: hoe jij handmatig of slim het beste het terugleveren van zonne-energie aan het net komt stoppen.

Methoden om zonnepanelen uit te schakelen

De eerste methode, hoewel niet aanbevolen, is het uitschakelen van de groep waar de zonnepanelen op zitten in de meterkast. Hiermee wordt de stroomtoevoer naar de zonnepanelen handmatig onderbroken. Je kunt dit ook automatiseren. Er zijn slimme stroomonderbrekers voor in de groepenkast te koop. Deze werken bijvoorbeeld via WiFi of Zigbee. Met een app of je domoticasoftware kun je dan vervolgens een signaal sturen naar je meterkast om de groep in een klap uit te zetten. Gelijkstroomexpert Henry Lootens raadt deze methode af. Het uitschakelen van apparatuur terwijl deze onder spanning staat veroorzaakt overspanning en daar kan elektronica niet goed tegen. Bij overmatige overspanning kan er echter ook brand ontstaan. Deze methode vereist zodoende dat je over de nodige technische kennis beschikt en goed weet wat voor elektronica je gebruikt. Wij raden deze methode af.

Als je dan toch snel en eenvoudig met de hand je omvormer uit wilt zetten, maak dan gebruik van de werkschakelaar of lastscheider. Deze schakelaar wordt bij je omvormer geplaatst, en is gemaakt om onder spanning (last) apparatuur uit te kunnen zetten.

Een andere methode is het aansturen van de omvormer van de zonnepanelen. De meest moderne omvormers hebben een webinterface of app waarmee je de omvormer kunt bedienen. Er zijn ook omvormers met fysieke knoppen of een LED-display waarbij je de instellingen van de inverter kunt aanpassen. Hoe je de omvormer ook aanstuurt, er zijn twee functies waarmee je kunt werken. Je kunt de opwekking stoppen (aan of uit) of beperken, met de power limit of export limit functie.

Liever kijken of luisteren?

De Groene Nerds podcast is ook te kijken en luisteren op YouTube! Bekijk alle aflevering op YouTube Podcasts en abonneer je daar.

Natuurlijk vind je de Groene Nerds podcast in Spotify of je favoriete podcast app. Je kunt hem ook gewoon hier luisteren:

Volg de Groene Nerds podcast

Volg de Groene Nerds podcast in je favoriete podcast app.

Teruglevering slim stoppen bij negatieve energieprijzen

Een ideale oplossing zou zijn om omvormers te hebben die kunnen worden aangestuurd via een API of koppeling. Op die manier kunnen zonnepanelen eenvoudig en geautomatiseerd worden uitgeschakeld wanneer er negatieve energieprijzen zijn, bijvoorbeeld met Home Assistant, Homewizard of andere domoticasoftware. Helaas biedt slechts een klein aantal fabrikanten de mogelijkheid om de omvormer aan te sturen via een API.

Een meer universele methode is het gebruik van het communicatieprotocol modbus. Via de RS485-poort op de omvormer kan communicatie plaatsvinden met behulp van de modbus-standaard. Sommige omvormers ondersteunen het ook via WiFi of ethernet. Om dit te kunnen doen moet je meestal een aangepaste kabel maken die van USB naar RS485 gaat. Aan de USB-zijde sluit je een Raspberry Pi, Arduino of ESPHome aan om commando’s naar de inverter te sturen. Deze methode vereist technische kennis om correct te implementeren.

Hoe kan jij je zonnepanelen uitzetten?

De zoektocht die voorafging aan dit artikel maakt duidelijk dat het stoppen van de teruglevering van zonne-energie aan het stroomnet geen eenvoudige zaak is. Er zijn verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Leidend voor hoe jij dit zelf thuis kunt doen, is het type omvormer waarover je beschikt.

Om eigenaren van zonnepanelen te helpen, hebben we een dossier zonnepanelen uitzetten ontwikkeld. Naast een meer uitgebreide uitwerking van de verschillende manieren om teruglevering van zonne-energie te stoppen, hebben we de mogelijkheden per merk omvormer in een tabel gezet. Dat heb ik niet alleen gedaan, en is gebaseerd op de input van trouwe luisteraars en communityleden, zoals Remy de Ruysscher, Wietse Koster, Melvin van Melzen, Harold Halewijn, Djuri en Bas. Ook benieuwd hoe je jouw SolarEdge, SMA of Growatt (slim) kunt uitschakelen?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Je omvormer uitzetten doe je zo

  1. Barry jan 25, 2024

    Je topic opent niet eens jonguh!