Je omvormer uitzetten doe je zo

20 juli 2023

Negatieve dynamische energieprijzen komen steeds vaker voor. Als groene nerd heb je dan het beste voor met je eigen portemonnee en de balans op het stroomnet, en dus zet je je zonnepanelen uit. Althans, zo makkelijk gaat het in de praktijk nog niet. Elke omvormer werkt anders en voor veel eigenaren van zonnepanelen is het niet bepaald duidelijk wat ze moeten doen. Zet ik gewoon de groep in de meterkast uit, of moet ik iets doen op de omvormer zelf? De echte groene nerd wil het stoppen van teruglevering aan het net automatiseren, maar daar blijken omvormers nog niet bepaald op ingericht. Om producenten van zonne-energie hierbij te helpen, heb ik me hier de afgelopen tijd in ondergedompeld. In dit artikel deel ik de uitkomsten: hoe jij handmatig of slim het beste het terugleveren van zonne-energie aan het net komt stoppen.

Methoden om zonnepanelen uit te schakelen

De eerste methode, hoewel niet aanbevolen, is het uitschakelen van de groep waar de zonnepanelen op zitten in de meterkast. Hiermee wordt de stroomtoevoer naar de zonnepanelen handmatig onderbroken. Je kunt dit ook automatiseren. Er zijn slimme stroomonderbrekers voor in de groepenkast te koop. Deze werken bijvoorbeeld via WiFi of Zigbee. Met een app of je domoticasoftware kun je dan vervolgens een signaal sturen naar je meterkast om de groep in een klap uit te zetten. Gelijkstroomexpert Henry Lootens raadt deze methode af. Het uitschakelen van apparatuur terwijl deze onder spanning staat veroorzaakt overspanning en daar kan elektronica niet goed tegen. Bij overmatige overspanning kan er echter ook brand ontstaan. Deze methode vereist zodoende dat je over de nodige technische kennis beschikt en goed weet wat voor elektronica je gebruikt. Wij raden deze methode af.

Als je dan toch snel en eenvoudig met de hand je omvormer uit wilt zetten, maak dan gebruik van de werkschakelaar of lastscheider. Deze schakelaar wordt bij je omvormer geplaatst, en is gemaakt om onder spanning (last) apparatuur uit te kunnen zetten.

Een andere methode is het aansturen van de omvormer van de zonnepanelen. De meest moderne omvormers hebben een webinterface of app waarmee je de omvormer kunt bedienen. Er zijn ook omvormers met fysieke knoppen of een LED-display waarbij je de instellingen van de inverter kunt aanpassen. Hoe je de omvormer ook aanstuurt, er zijn twee functies waarmee je kunt werken. Je kunt de opwekking stoppen (aan of uit) of beperken, met de power limit of export limit functie.

Liever kijken of luisteren?

De Groene Nerds podcast is ook te kijken en luisteren op YouTube! Bekijk alle aflevering op YouTube Podcasts en abonneer je daar.

Natuurlijk vind je de Groene Nerds podcast in Spotify of je favoriete podcast app. Je kunt hem ook gewoon hier luisteren:

Volg de Groene Nerds podcast

Volg de Groene Nerds podcast in je favoriete podcast app.

Teruglevering slim stoppen bij negatieve energieprijzen

Een ideale oplossing zou zijn om omvormers te hebben die kunnen worden aangestuurd via een API of koppeling. Op die manier kunnen zonnepanelen eenvoudig en geautomatiseerd worden uitgeschakeld wanneer er negatieve energieprijzen zijn, bijvoorbeeld met Home Assistant, Homewizard of andere domoticasoftware. Helaas biedt slechts een klein aantal fabrikanten de mogelijkheid om de omvormer aan te sturen via een API.

Een meer universele methode is het gebruik van het communicatieprotocol modbus. Via de RS485-poort op de omvormer kan communicatie plaatsvinden met behulp van de modbus-standaard. Sommige omvormers ondersteunen het ook via WiFi of ethernet. Om dit te kunnen doen moet je meestal een aangepaste kabel maken die van USB naar RS485 gaat. Aan de USB-zijde sluit je een Raspberry Pi, Arduino of ESPHome aan om commando’s naar de inverter te sturen. Deze methode vereist technische kennis om correct te implementeren.

Hoe kan jij je zonnepanelen uitzetten?

De zoektocht die voorafging aan dit artikel maakt duidelijk dat het stoppen van de teruglevering van zonne-energie aan het stroomnet geen eenvoudige zaak is. Er zijn verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Leidend voor hoe jij dit zelf thuis kunt doen, is het type omvormer waarover je beschikt.

Om eigenaren van zonnepanelen te helpen, hebben we een dossier zonnepanelen uitzetten ontwikkeld. Naast een meer uitgebreide uitwerking van de verschillende manieren om teruglevering van zonne-energie te stoppen, hebben we de mogelijkheden per merk omvormer in een tabel gezet. Dat heb ik niet alleen gedaan, en is gebaseerd op de input van trouwe luisteraars en communityleden, zoals Remy de Ruysscher, Wietse Koster, Melvin van Melzen, Harold Halewijn, Djuri en Bas. Ook benieuwd hoe je jouw SolarEdge, SMA of Growatt (slim) kunt uitschakelen?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Je omvormer uitzetten doe je zo

 1. Barry jan 25, 2024

  Je topic opent niet eens jonguh!

 2. Hoi Allemaal
  Inderdaad een nerds programma en daarom soms ook niet te begrijpen voor de leek met zonnepanelen en een omvormer.
  laat ik eens een uitgebreide reactie geven op deze aflevering.

  Omvormers schakelen zichzelf in wanneer er voldoende spanning van de panelen komt
  dat is dus vroeg in de morgen , er is dan nog geen vermogen van betekenis dus de ingebouwde relais klikken in , zonder belasting
  gedurende de dag is het de bedoeling dat deze relais ingeschakeld blijven , en wanneer het weer avond wordt dan loopt het vermogen terug naar vrijwel nul
  en dat is het moment dat de omvormer relais weer afschakelen.
  Tijdens schakelen van relais wanneer er een hoge stroom doorheen loopt zullen deze altijd een vonkbrug trekken .
  alleen grote relais en bepaalde typen zijn hiervoor bestand, maar dat zijn duidelijk niet die kleine relais welke in een omvormer zitten.

  als je van plan bent de omvormer uit te schakelen dan zal dit dus meestal zijn wanneer de installatie volop produceert
  en dat is nu precies het moment dat de relais gruwelijk op hun donder krijgen als je dit doet
  De omvormer kan zich “niet voorbereiden” op deze situatie
  het overkomt hem plotseling dat de stroom uitvalt omdat jij dit hebt uitgezet bij vol vermogen.

  dus totaal niet wenselijk ! en zal de levensduur van de relais beïnvloeden als je dit vaker gaat doen.

  Hoe dan wel ?
  Ik neem als voorbeeld een Solis omvormer (een veel gebruikt merk)
  Je hebt natuurlijk deze omvormer via een wifistick verbonden en kun je op de telefoon ipad of computer met solis-cloud app deze uitlezen.
  Maar je kan ook de omvormer met dezelfde app uitzetten en weer aanzetten (hiervoor hoef je niet thuis te zijn.

  Nog steeds lastig want dan moet je niet vergeten wanneer uit en zeker niet vergeten wanneer weer aan te zetten.
  maar 1 ding is zeker de omvormer krijgt instructie om te stoppen met produceren en das heel iets anders dan de stroom onderbreken.
  dit kun je zo vaak doen als je wilt en zal de levensduur niet beïnvloeden.

  Maar kan het ook automatisch zonder dat je een echte nerd bent ?

  uiteraard kan dat
  maar dan heb je wel een paar dingen nodig en is echt geen hogere wiskunde.
  je koopt of hebt een P1 dongel van homewizzard voor 3 tientjes
  koop daar een homewizzard socket bij (schakelplug)
  Home wizzard heeft verschillende momenten en manieren om zo een plug te laten schakelen, ze hebben bijvoorbeeld de mogelijk de plug in te schakelen wanneer de stroomtarieven onder nul geraken,
  de plug gaat dan automatisch aan en dat is eigenlijk bedoeld om dan iets aan te zetten wat je in de plug hebt gestoken wat stroom verbruikt en wat je alleen maar wilt laten werken
  wanneer de stroom niks kost.
  Dit geeft ook de mogelijkheid om er iets anders in te stoppen wat je wilt laten schakelen.

  Vrijwel iedere Solis omvormer heeft een zogenaamde DRM poort en die zit onder in de omvormer achter een stekker aansluiting RJ45
  In het menu van de omvormer kun je DRM functie aan of uitzetten (staat standaard uit) zet deze aan.
  Nu zul je zien dat de omvormer uitvalt en de opbrengst naar nul brengt
  Maar wanneer je een patch kabeltje pakt voor ethernet met RJ45 en je knipt er een stekker vanaf
  knip alle draadjes eraf en laat de blauw/witte en de groene zitten en strip die een stukje af
  als je deze draadjes tegen elkaar houd zul je zien dat de omvormer weer gaat produceren.
  het is dus een schakeldraadje waar geen stroom op staat maar een digitaal poortje van de omvormer naar beneden trekt of los laat.

  hiermee kun je dus de omvormer schakelen (wel of geen productie)
  Als je nu een doosje pakt waar je een 220 volt relais in zet en je laat dit relais schakelen door de homewizzard socket
  dan schakel je dus geen vermogen met deze socket maar alleen het kleine 220 volt relais wat je erin hebt gestoken aangesloten

  sluit nu de blauw witte / en de groene draad aan op het schakel contact van het relais en je hebt precies wat je wilt

  (LET OP deze draadjes nooit aansluiten op de 220 volt maar wel op de schakel aansluiting van het relais)
  In vaktermen is dit dus een dry-contact (zit nergens aan behalve aan de omvormer via het ethernet kabeltje )

  succes ermee
  en vriendelijke groet
  Cor van Houtum Draaistroom Nederland

  P.S. ik heb deze reeds meerdere gemaakt en dus kant en klaar liggen
  Doosje met ethernet kabeltje

  Uiteraard kun je ook met andere domotica systemen het doosje schakelen , zelfs met een gewone klik-aan klik-uit

  • Hi Cor,

   Wat goed om te horen. Dat je beter niet bij vol vermogen de stroom er af kunt halen, is iets wat we onderstrepen. De meeste handleidingen die we in ons dossier ‘omvormer uitzetten’ hebben staan, gaan ook om het softwarematig stopzetten van de teruglevering, zoals jij dat ook beschrijft. Solis zit overigens nog niet in het dossier. Mooi dat jij de oplossingen zo schetst, ik ga deze aanvullen.

   En heel toevallig, morgen nemen we een nieuwe aflevering op over omvormers uitzetten die erg lijkt op jouw oplossing!