Zonnepanelen kopen: de 6 tips om de winnende offerte te kiezen

4 april 2024

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is de prijs en de wattpiek van belang. Maar wat te denken van de garantie van de installateur? En moet je nou voor glas of glasfolie gaan? In dit artikel dé 6 dingen waar jij naar moet kijken om de juiste offerte te kiezen.

Zonnepanelen aanschaffen. In de offertes lijkt het allemaal te gaan om de laagste prijs. En ja, die is belangrijk, maar niet zaligmakend. Goedkoop is immers duurkoop. Daarom schieten de Groene Nerds te hulp. Om jou te helpen de juiste keuze te maken, hebben we 6 cruciale aandachtspunten opgesteld. Hier komen ze.

1. Kijk naar opwek per vierkante meter in plaats van per paneel

Vaak wordt er bij de zonnepanelen gekeken naar het vermogen per paneel, uitgedrukt in wattpiek per paneel. En dan geldt het credo: hoe hoger hoe beter. Maar besef je wel, dat meer vermogen niet altijd efficiënter is. Soms zijn die panelen ook gewoon groter! Grote panelen hebben vanzelfsprekend een hoger vermogen, maar dat betekent niet per se dat ze de ruimte op je dak beter benutten.

Bij het beoordelen van offertes voor zonnepanelen is het slim om ook de grootte van de panelen in overweging te nemen. Soms kan het kiezen voor panelen met een lager vermogen, zoals 420Wp in plaats van 510Wp, voordeliger zijn omdat ze kleiner zijn. Hierdoor kun je de beschikbare dakruimte effectiever gebruiken en uiteindelijk meer vermogen op je dak kwijt.

2. Blauw of zwart?

In elke offerte staat de kleur van de zonnepanelen. Tegenwoordig is dat meestal zwart. Maar er zijn ook een boel daken met blauwe panelen. Wat maakt de kleur uit? Nou, de kleur van zonnepanelen speelt een rol bij zowel 1) esthetiek als 2) prestaties. Blauwe panelen hebben meer vermogen beter dan zwarte panelen, die door hun donkere achtergrond meer licht absorberen. Waar praten we dan over? Bij zwart in plaats van blauw gaat het vermogen per paneel met zo’n 10 a 15 watt achteruit.

Terug naar de vraag: blauw of zwart?

  • Op een plat dak of een plek waar je de panelen niet ziet kun je altijd beter blauw panelen kiezen.
  • In alle andere gevallen hangt het af wat zwaarder weegt voor jou: maximale prestaties of dat het er een beetje mooi uit ziet?

3. Glas/glas of glas/folie

Zonnepanelen bestaan grofweg in twee uitvoeringen: glas/glas of glas/folie. Glas/glas-panelen hebben zonnecellen die ingeklemd zijn tussen twee glasplaten, wat ze robuuster en beter recyclebaar maakt. Ze zijn vooral geschikt voor wat meer extreme weersomstandigheden en bieden meer bescherming tegen microscheuren. In Nederland, met zijn relatief gematigde klimaat, is de meerwaarde van glas/glas-panelen echter beperkt.

4. Type omvormer: centrale omvormer, hybride omvormer of micro-omvormers?

Een centrale omvormer of string-omvormer is ‘een normale omvormer’ waarbij één omvormer is verbonden met meerdere panelen. Ze zijn gangbaar en daarom ook gunstig geprijsd. Dit type omvormer hang je binnen aan de muur. Dit kan onhandig zijn als je die ruimte niet hebt. Daarnaast is het minder efficiënt in situaties met schaduw. De zonnepanelen liggen namelijk een serie (string). Als één paneel schaduw vangt, is dat nadelig voor de opbrengst van alle zonnepanelen. Je kunt dan optimizers plaatsen om dit te verminderen.

Het dak van het huis van Dennis van der Meij, met aan vier zijden zonnepanelen. Er is altijd wel een zijde met schaduw.

Kies je voor micro-omvormers, dan wordt er achter elk paneel (of elke twee) een kleine omvormer geplaatst. Schaduw op enkele panelen heeft zo geen effect op de opbrengst van de andere zonnepanelen. Een ander voordeel is dat micro-omvormers geen ruimte in huis kost. Het nadeel is de hogere prijs en het feit dat voor onderhoud aan omvormers het dak op moet. Gelukkig dat maar spaarzaam noodzakelijk. Het voordeel van micro-omvormers, is dat je per paneel de opbrengst kunt zien. Zo kun je ook goed zien als er een paneel vuil of kapot is.

De opbrengst per paneel in de app van Enphase. Het middelste paneel presteert opvallend minder goed.

Dan is er nog een derde keuze: de hybride omvormer. Dit is een centrale omvormer, maar die ook functioneert als omvormer voor een thuisbatterij. Het grote voordeel hiervan is dat je geen omzettingsverlies hebt als je de stroom van je zonnepanelen via gelijkstroom (DC) in je thuisbatterij stopt. Zonder hybride omvormer gaat opladen doorgaans middels wisselstroom (AC), waardoor er verliest optreedt. Weet je dus al dat je een thuisbatterij gaat aanschaffen, dan is een hybride omvormer een toekomstgerichte keuze. Van micro-omvormers is er geen hybride variant.

Dan is er nog de keuze tussen een ‘slimme’ of ‘domme’ omvormer. Een slimme omvormer wil zeggen dat hij zelf ‘het slimme brein’ in huis wil zijn en bijvoorbeeld automatisch uitschakelt bij negatieve energieprijzen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een SolarEge omvormer. Bij Zonneplan kan men omvormers centraal uitschakelen. Voordeel: het is makkelijk. Je kunt ook voor een ‘domme’ omvormer kiezen. Je kunt de opwek van nog steeds uitschakelen, maar dan via een ander slim brein. Bijvoorbeeld via Home Assistant of Homey. Vind je dit belangrijk, dan raden we je aan om vooraf te onderzoeken of de omvormer die je op het oog hebt een open API of integraties aanbiedt.

5. Garantie op de zonnepanelen en installatie

In zonnepanelenoffertes vind je steevast de garantie. Maarrrr, dit is de garantie op de zonnepanelen zelf. De fabrieksgarantie / de productgarantie. Die is belangrijk, maar de garantie die de installateur biedt op zijn werk is zo mogelijk nog belangrijk. Problemen met zonnepanelen worden vaak veroorzaakt door de installatie, dus een goede garantie van de installateur is essentieel. En die loopt sterk uiteen, als we de offertes uit ons onderzoek doornemen. Vaak wordt de garantie op installatie niet vermeld, soms geldt er 5 jaar garantie en soms 10 jaar. Kijk hier dus goed naar en vraag de installateur naar de garantie op zijn werk!

6. Betrouwbaarheid van de installateur

Maar onder aan de streep het ook van groot belang hoe het zit met de installateur zelf. De expertise en betrouwbaarheid van de installateur zijn misschien wel het meest belangrijk. Een goede installateur herken je aan:

  • Het aanbieden van referenties van eerdere klanten.
  • Goede recensies op Google.
  • Duidelijkheid over wie de installatie en aansluiting verzorgt.
  • Aandacht voor nette bekabeling en afwerking.

DIt punt is moeilijk te controleren. Maar door bv. naar foto’s te vragen van eerdere installaties en de reviews te lezen, krijg je al snel een behoorlijk goed beeld.

Dus… onder aan de streep. Ga je zonnepanelen laten (bij)leggen, gebruik dan deze checklist van 6 punten om de offertes te beoordelen. Dan ben je er behoorlijk zeker van dat je geen foute keuze maakt.

Wil je hulp bij het zoeken van de juiste installateur, kijk dan op de website van FYXN. We hebben dit artikel kunnen schrijven op basis van de kennis van Maarten Oostrum, oprichter van FYXN.

Liever kijken of luisteren?

In de podcastaflevering 26 van de Groene Nerds hebben we het over het beoordelen van zonnepanelenoffertes. Je kunt deze bekijken op YouTube of luisteren via je favoriete podcast-app.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “Zonnepanelen kopen: de 6 tips om de winnende offerte te kiezen

  1. Sjoerd Pitstra apr 4, 2024

    Jullie missen een belangrijk punt, in de podcast ook niet genoemd (of ik heb het gemist) maar geen woord over een hybride omvormer. Die heb je nodig om optimaal met batterij opslag te combineren.

    In dit opzicht zijn micro-omvormers ook niet optimaal. Om DC van panelen naar AC om te vormen, dan weer naar DC om te zetten voor opslag, en dan weer naar AC voor gebruikt/teruglevering, geeft nogal wat conversieverlies.

    Met jullie voorgaande episodes over batterijen etc missen jullie nu een paar belangrijke punten.

    Mijn advies aan iemand die nú zonnepanelen wil installeren: kies een hybride omvormer en opslagcapaciteit van 70% van je seizoens dag opwek. Gecombineerd met dynamisch contract.

    • Dat… is een goed punt. Ik heb het er met Maarten wel over gehad, maar in de podcast kwam het niet meer ter sprake.

      Wat je zegt klopt helemaal, met het oog op batterijen kan het verstandig zijn om een hybride omvormer te kiezen zodat je straks via DC de batterij kunt volgooien.

      De podcast kan ik niet meer aanpassen, maar ik ga het wel in dit artikel toevoegen.

  2. Een ding wat we in de aflevering niet benoemen, maar wel vaak bij zonnepanelen wordt vermeld, is ‘Tier 1’. Maarten heeft er onlangs een LinkedIn post aan gewijd, die ik toch nog even met jullie wil delen:

    Tier 1 wordt veel gebruikt als verkoopargument, omdat dit iets zegt over kwaliteit. Maar wat is Tier eigenlijk?

    De lijst met “Tier 1” fabrikanten wordt door BloombergNEF (New energy finance) samengesteld. Vaak wordt dit gezien als kwaliteitseigenschap, maar dat is niet juist. Dit bedrijf kijkt naar de stabiliteit en ervaring van een fabrikant van zonnepanelen. De volgende criteria gebruiken ze om deze lijst samen te stellen:

    Verticale integratie: In welke mate is er sprake van verticale integratie? (Welke en hoeveel verschillende aspecten van het productieproces worden intern beheerd, van grondstofwinning tot eindassemblage)

    Financiële stabiliteit: Wat is de financiële stabiliteit van een bedrijf? Dit kan omvatten financiële prestaties, investeringen in R&D, schuldpositie en algemene bedrijfsstrategie.

    Track record en ervaring: Bedrijven die al lang actief zijn in de zonne-energiesector en een bewezen staat van dienst hebben wat betreft productie en levering van zonnepanelen, hebben meer kans om als Tier 1 te worden beschouwd.

    Verkoopvolume: Een hoog verkoopvolume van zonnepanelen kan ook een indicatie zijn van de positie van een fabrikant in de markt en kan bijdragen aan hun classificatie als Tier 1.

    Een van de criteria die met volume en financiële stabiliteit te maken hebben, is dat een fabrikant minimaal 3 projecten van 5MWp moet leveren die door een commerciële bank gefinancierd moet zijn. Dit zegt natuurlijk iets over volume (dit zijn toch ca. 10000 zonnepanelen), hoeveel vertrouwen een investeerder in een dergelijk product / bedrijf heeft en een commerciële bank die dit financiert, doet natuurlijk onderzoek naar de investeerder, maar ook in het bedrijf wat de goederen levert. Met name is garantieopvolging hierin ook belangrijk. Wat als de eigenlijk van het project er niet meer is, wil de bank hier zekerheden voor vastleggen en dus kijken ze naar de producenten van de producten.

    Dus Tier 1 zegt iets over kwaliteit?

    Niet perse over de kwaliteit van het product wat geproduceerd wordt, maar wel degelijk over de kwaliteit / betrouwbaarheid van de organisatie achter het product. Dit is met name belangrijk als je kijkt naar garanties.