Waar moet ik op letten bij de waterschapsverkiezingen als ik duurzaamheid belangrijk vind?

18 maart 2019

We mogen weer stemmen op de waterschappen! En dat is goed nieuws als je duurzaamheid belangrijk vindt, want daar kunnen waterschappen zich meer óf minder voor inzetten. Hierbij een – zeker niet complete – blog over de duurzaamheidsthema’s die spelen bij de komende verkiezingen in 2019. Ik ga hierbij alléén in op de zaken die het beste zijn voor de planeet, en ik ga hierbij geen economische of maatschappelijke belangen afwegen. Dat is aan jou! 🙂

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren waar het over gaat als we het over duurzaamheid bij waterschappen hebben. Het is een heel erg breed begrip, maar wat volgens mij belangrijke thema’s zijn waar waterschappen zich mee bemoeien zijn: natuur en dieren, waterkwaliteit, waterpeil, klimaatadaptatie en duurzame energie. Daar ga ik nu dan ook even op in.

Natuur en dieren

Kies je voor duurzaamheid, dan kies je voor de natuur en voor dieren. Zeggen de partijen uit jouw waterschap iets over dit thema? Kies dan voor bijvoorbeeld het investeren in biodiversiteit en natuurvriendelijke oevers. Dit laatste betekent dat er langs watergangen gekozen wordt voor een niet te steile helling en planten en dieren alle ruimte gegeven wordt. Dit is goed voor de waterkwaliteit (veel planten hebben een waterzuiverende werking), goed voor diertjes (bijvoorbeeld voor broedplekken) en zorgt automatisch voor meer groen. Daarnaast is het natuurlijk mooi om naar te kijken!

Waterkwaliteit

Water met slechte waterkwaliteit bevat bijvoorbeeld veel kroos of blauwalg. Deze soorten zijn slecht voor planten en dieren (en mensen) en zorgen ervoor dat er weinig ander leven in het water kan leven. Het waterschap streeft uiteraard een goede waterkwaliteit na. Echter beïnvloedt de landbouwsector met zijn pesticiden de waterkwaliteit behoorlijk, dus kies voor het belasten van vervuilende bedrijven zoals niet-duurzame landbouw. De vervuiler betaalt.

Waterpeil en landbouw

Verschillende waterschappen zeggen iets over het ‘verlagen van het grondwater voor de landbouw’. Eh…? Wat betekent dit?
Voor sommige plantensoorten (of voor veeteelt) is een te hoge grondwaterstand niet goed, en kunnen ze beter groeien als het grondwaterpeil kunstmatig verlaagd wordt. Als dit waterpeil kunstmatig verlaagd wordt, betekent dit dat er extra broeikasgassen vrijkomen (in veengrond ligt bijvoorbeeld veel CO2 en methaan opgeslagen dat vrijkomt als het droog is) en het kan bijdragen aan bodemdaling. Bodemdaling is eigenlijk hetzelfde als zeespiegelstijging maar dan anders. Of de zee (of rivier) nou hoger komt te staan, of dat de bodem daalt… dit is een belangrijke oorzaak van wateroverlast! Wil je klimaatbestendig zijn, dan moet je bodemdaling zoveel mogelijk tegengaan.

Klimaatadaptatie

Klimaatverandering zorgt ervoor dat er steeds extremer weer is: enorme hoosbuien of juist hele hete zomers. Waterschappen staan er verdeeld in wat hun rol is en hoe groot deze rol is. Wil je kiezen voor een waterschap dat zich op en top inzet voor klimaatbestendigheid, kies dan voor een partij die zich inzet tegen ‘hittestress’ en voor het regenbestendig maken van woonwijken.

Duurzame energie

Dat willen we natuurlijk! Windmolens, zonnepanelen… jippie! Maar is dit een taak voor het waterschap? Als je helemaal voor duurzaamheid wil gaan, kies dan ook voor een waterschap dat zich inzet voor deze thema’s. Bijvoorbeeld door windmolens op eigen terrein te plaatsen of zonnevelden toe te staan.

Duurzaam stemmen

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen informeren over hoe jouw stem bij kan dragen aan een duurzame omgeving. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het hieronder weten in een reactie! Of via facebook.

En kijk op Mijn Stem voor een stemwijzer voor jouw waterschap.

 

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Waar moet ik op letten bij de waterschapsverkiezingen als ik duurzaamheid belangrijk vind?