Papier of digitaal: wat is duurzamer?

8 mei 2019

Je ziet het vaak onderaan e-mails: denk aan het milieu, alleen printen indien nodig. Ook geven mensen op het werk vaak als argument voor een tablet, dat dit beter is voor het milieu omdat ze dan niks hoeven te printen. Sinds ik weet hoe groot de milieu-impact is van elektronica, vraag ik me af wat duurzamer is: een tablet aanschaffen of alles op papier printen.

De vraag of papier of digitaal duurzamer is, is een lastige. Dit komt omdat het van ontzettend veel factoren afhangt. Qua papier zitten de verschillen hem in hoeveel van het papier uit gerecyclede materialen bestaat, welke chemicaliën gebruikt zijn, of het gebleekt is, of het in kleur wordt geprint etc. Lees je al je documenten digitaal, dan is de vraag op welk apparaat je dit doet. Van grote tot kleinere impact kun je onderscheid maken in: desktop, laptop, tablet en e-reader. De productie hiervan is ontzettend slecht voor de planeet, denk aan het winnen van schaarse grondstoffen en metalen, de productie zelf, het transport (zie ook deze blog). Dit verschilt natuurlijk per apparaat, net als het energieverbruik. Hoe complexer en groter het apparaat, hoe slechter voor het milieu kun je ongeveer aanhouden.

Kan ik beter alles printen of een laptop aanschaffen?

Ik heb heel veel artikelen geraadpleegd, maar er is geen onderzoek gedaan naar wat beter is. Daarom zet ik wat tips op een rij om zo duurzaam mogelijk te werken en lezen.

 • Heb je alleen een apparaat nodig om boeken te lezen, kies dan een e-reader. Na ca. 50-70 boeken lezen is dit duurzamer dan boeken kopen.
 • Nog beter: ga naar de bibliotheek voor boeken! Dit kost maar een paar tientjes per jaar.
 • Doe je meer dan alleen boeken lezen, kies dan het liefst voor een tablet of laptop in plaats van een desktop. Kies een goed apparaat dat lang meegaat of koop hem refurbished.
 • Ben je al in het bezit van een computer, dan kun je deze uiteraard beter gebruiken dan dingen te printen. Gebruik je je apparaat niet meer, lever het dan in bij het elektronisch afval (dit kan bij elektronica-winkels of in de milieustraat), zodat de materialen hergebruikt kunnen worden (heel belangrijk!)
 • Gebruik je laptop zuinig: schakel hem uit wanneer je hem niet gebruikt, stel de helderheid laag in en laat het beeld op zwart gaan in plaats van een screensaver te gebruiken. Om de accu lang mee te laten gaan zorg je er het best voor dat je hem oplaadt voor hij helemaal leeg raakt.
 • Om minder papier te verbruiken, zorg er naast minder zelf te printen ook voor dat je een NEE-NEE-sticker op de deur hebt (alle reclamefolders vind je online), je afmeldt voor geadresseerde reclame en je je papier altijd in de papierbak doet.

Mijn laatste belangrijke tip is om maar één elektronisch apparaat te hebben. Kies óf een laptop óf een tablet en niet allebei, en deel hem mogelijk met je huisgenoten.

Kies óf een laptop óf een tablet, niet allebei

Het algemene advies is dus vooral om zuinig om te gaan met je elektronica en alleen te printen wanneer écht nodig. Een beetje een advies van niks eigenlijk, maar meer kan ik er helaas niet van maken 😉

Bronnen:

www.trouw.nl/
milieucentraal.nl/energie-besparen

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Papier of digitaal: wat is duurzamer?

 1. Super interessant! Tegenwoordig erg belangrijk om na te denken over duurzaamheid, en precies zoals je zegt: alle kleine beetjes kunnen al helpen.

  Groetjes,
  Carla