Bloedmijt bij kippen: ‘bloedluis’ bestrijden zonder gif

7 mei 2019

Heel soms overvalt een kleine adrenaline rush mij weer. Ik dacht per ongeluk terug aan die wekenlange strijd die we voerden tegen bloedmijt bij onze kippen (misschien noem jij deze parasiet bij kippen bloedluis?). Met z’n duizenden was ons kippenhok een soort Hotel Bloedmijt geworden. Er leek geen einde aan de bloedluis-plaag en onze bloedluis-bestrijding te komen. Uiteindelijk is het ons gelukt: de bloedmijt bestrijden met natuurlijke methodes zonder gif.

Omdat ik zelf echt stress ervaar bij het zien van foto’s van bloedmijt / bloedluis, zal je in dit artikel geen foto’s van die rottige parasieten vinden. Ik leg je wel alles over ze uit, hoe je bloedmijt / bloedluis kunt herkennen en natuurlijk hoe je bloedmijt / bloedluis kunt bestrijden.

Onze eerste ontmoeting met bloedmijt

Het was echt idyllisch. We hadden een woonboerderij gekocht met een flink stuk land. De vorige bewoners waren oud en gingen kleiner wonen. Hun drie kippen konden niet mee verhuizen. Of wij ze dan wilden hebben. Dat is toevallig, we wilden juist graag kippen hebben! Tussen koop en overdracht las ik zelfs nog een boek over het verzorgen van kippen.

Ouderwets oftewel krakkemikkig hok.

De dag van de overdracht ging anders. Er waren ineens nog maar twee kippen. “Ja, eentje lag ineens dood in het hok. De andere twee zijn ook van de leg.” Okay… Een dag later maak ik samen met mijn dochter van vier het kippenhok schoon. Met een stoffer en blik (beginnersfout) veeg ik de bodem wat aan. Dan hoor ik mijn dochter gillen. “Overal beestjes!” Haar armen en benen krioelen van de kleine bruine spinnetjes. Ook mijn arm blijkt onder de beestjes te zitten. Hmmm, misschien een spinnennest wat net toevallig is uitgekomen? Maar ik voelde nattigheid.

Licht getraumatiseerd pak ik die avond mijn boek over de verzorging van kippen erbij. Was er niet een of andere parasiet? Waren die niet rood? En was dat niet een luis? Terwijl dit duidelijk spinnetjes waren? Maar bloedluis zou wel passen bij het sterven van een van de kippen en het feit dat de andere twee kippen niet leggen, ondanks dat het inmiddels juni is. En waarom roepen sommige mensen dingen over bloedluis? Wat is dat dan weer voor beestje?

Bloedluis of bloedmijt: wat zijn het nou voor rotbeestjes?

Het lijkt wel of deze rotbeesten expres verwarring zaaien. Het is een mijt, een soort spinachtige. Maar in de volksmond wordt het beestje bloedluis genoemd. En dan noemen sommige mensen bloedmijt ook nog vogelmijt of zelfs vogel-luismijt. Bloedluis, rode bloedmijt, vogel-luismijt of vogelmijt: we hebben het over hetzelfde beestje. Dermanyssus gallinae is een parasiet op vogels. Ze drinken het bloed van vogels, zoals pluimvee. Dit doet de bloedmijt als het donker is en de kip zit te slapen op stok. Zodra het licht wordt, kruipt de bloedmijt weg in hoeken en gaten. Een soort vampier dus. (spoiler: ze houden ook niet van knoflook)

Kippen met bleke kammen, ondanks dat het juni is.

Van drie bloedmijten gaat een kip niet dood. Helaas heb je al snel duizenden in een kippenhok. En dan wordt het echt vervelend voor je kippen. De rode bloedmijt begint namelijk als een bruine mijt. Pas als hij zich vol drinkt met bloed van jouw kippen, wordt de bloedmijt rood van kleur. De kippen kunnen ’s nachts niet meer goed slapen door al dat gekriebel en raken uitgeput. Bovendien worden ze langzaam leeggezogen. De kippen krijgen bloedarmoede en leggen geen eieren meer. En uiteindelijk vallen ze dus dood neer. Reden genoeg om de bloedmijt met man en macht te bestrijden. En dan natuurlijk het liefst zonder gif.

Checken of er bloedmijt / bloedluis in je kippenhok zit

Ik denk dat als je eenmaal een bloedmijt-plaag hebt meegemaakt, dat je een soort extra zintuig ontwikkelt voor het zien van nieuwe bloedmijt in het nieuwe seizoen. Als het nog geen krioelboel is en je twijfelt, dan kun je een test doen met een stukje pvc-buis (10 centimeter lang, diameter rond de twee centimeter) en wat golfkarton. Vouw het stukje golfkarton een paar keer dubbel en schuif het in de pvc-buis. Wat je doet is een buisje vol kiertjes (en dus gezellige logeerplekjes) voor bloedmijt maken. Deze bloedmijt-checker plak je met tape stevig tegen de onderkant van de zitstok in het nachtdeel van het kippenhok. In de ochtend, als de bloedmijt klaar is met bloed drinken, gaat de bloedmijt op zoek naar een slaapplek. Met wat geluk kruipen ze in de pvc-buis. De volgende dag haal je het buisje weg en maak je het op tafel en bij goed licht open. Hoe meer bloedmijt je vindt, hoe groter het probleem.

Okay, bloedmijt / bloedluis dus: hoe kom je er weer vanaf?

Niet meteen naar de bus met gif grijpen. Het lukt echt om bloedmijt te bestrijden zonder gif. Maar hoe? Wij begonnen druk met poetsen, poetsen, poetsen. En ’s nachts had ik er nachtmerries van. Maar het bleek allemaal niet genoeg. We gingen actiever op onderzoek uit en ik vroeg zelfs om advies aan iemand die workshops over kippen houden geeft aan particulieren.

Bloedmijt / bloedluis bestrijden tip 1: poetsen, vegen, stofzuigen

En dan blijkt bloedmijt bestrijden toch echt te beginnen met poetsen. Voordat je iets anders gaat doen heb je enigszins een schone lei nodig. En dus liet ik de stofzuiger zijn werk doen in alle hoeken, gaten, kieren en randen van ons oude, krakkemikkige kippenhok. Jemig, wat bleek dit kippenhok belachelijk veel kieren te hebben. Met het stofzuigen verwijderde ik toch wel zo’n 80% van de bloedmijt. Niet genoeg, wel een begin waarmee je verder kunt werken. Voor de volgende stappen moet je echt je kippenhok inkruipen en dat wil je echt niet met overal brandhaarden aan bloedmijt. (voor de zekerheid gooide ik de stofzuigerzak meteen in de afvalcontainer, brrr). Vervolgens ging ik het kippenhok te lijf met een sopje met soda. In deze redelijk schone omgeving konden we starten met echte oplossingen in Operatie Anti-bloedmijt.

Heel veel kieren.

Bloedmijt / bloedluis bestrijden tip 2: acrylaat in de kieren

Het zal wel ambachtelijk en gezellig staan ofzo, maar om een of andere reden bestaan kippenhokken bijna altijd uit in elkaar geschoven schrootjes, vaak ook nog van goedkoop hout dat snel verweert. Wat een walhallah voor familie bloedmijt! Maar kieren, daar hebben we tegenwoordig iets magisch voor: acrylaat. Koop een paar flessen acrylaat bij de Action voor krap een euro per stuk. Een duur merk bewaar je maar voor een ander moment. En dan is het smeren geblazen. Kier voor kier voor kier spoot ik dicht met acrylaat. Dat dat nodig bleek zag ik rond het raampje. De in het kozijn blijkbaar nog aanwezige bloedmijt probeerde te vluchten en kwam vast te zitten tussen het ruitje en de acrylaat. Ik had geen medelijden met deze honderden lijkjes. Geen kieren = minder bloedmijt. Ik zag de bloedmijt inmiddels wanhopig worden. Ineens zaten ze ’s ochtends in een zichtbaar hoopje in een naad in plaats van ver weggekropen. Nat doekje erover en weer wat bloedmijt weg. Maar genoeg was het niet.

Pakje witkalk.

Bloedmijt / bloedluis bestrijden tip 3: witkalk overal

Witkalk kun je gewoon bij winkels als de Welkoop kopen. Duur is het niet. Je mengt witkalk met wat water en verft de binnenkant van het kippenhok er helemaal mee. Witkalk is helemaal natuurlijk en heeft bovendien heel veel voordelen in de strijd tegen bloedmijt. Ten eerste is het poederig. Bloedmijt haat poeder. Ten tweede is het vochtabsorberend, waardoor het kippenhok beter droog blijft. Bloedmijt haat droog. Ten derde maakt witkalk alles superwit. Dat zorgt voor meer licht in het kippenhok. Bloedmijt haat licht. Ook zorgt het ervoor dat je zelf veel sneller ziet wanneer er weer ergens nieuw bloedmijt rondloopt. Je kunt dus veel eerder ingrijpen bij een nieuwe uitbarsting van bloedmijt.

Houdt het dan nooit op?!

Bloedmijt / bloedluis bestrijden tip 4: vliegende stok

Iets wat je zeker ook moet doen is ervoor zorgen dat de bloedmijt óf op de kip óf in het kippenhok zit en niet allebei. Dat doe je door de stok zo zwevend mogelijk te maken. Wij deden dit door de stok (die eerst, horror horror, hing in een soort houten U; hoeveel kieren wil je?!) in te korten en vervolgens opnieuw te bevestigen met een metalen hoek. Het punt waar de stok op steunt smeer je in met vaseline of iets dergelijks. De komende nachten kan het feest beginnen. De bloedmijt die al op de kip zit, wil na het drinken wegkruipen en gaat aan de wandel. De vaseline plakt ze vast en doodt ze. De bloedmijten met honger wandelen juist richting kip op stok. Ook deze bloedmijten plakken vast en gaan dood. Ineens hoef je bij een plaag alleen nog maar elke dag de stok af te nemen (en eventueel opnieuw te witkalken af en toe). En af en toe de hoopjes te verwijderen op de vaseline en dit weer aan te vullen.

Wij maakten de stok zwevend nog voordat we aan de slag gingen met acrylaat en witkalk. Nu nog vaseline op de bout smeren.

Na het aanbrengen van de vliegende kippenstok en het knutselen met acrylaat en witkalk kwamen we er pas echt achter hoe erg de bloedmijt in ons kippenhok eigenlijk was. Natuurlijk, we zagen er duizenden tijdens het schoonmaken. Maar nu zaten er elke ochtend ineens honderden volgezogen rode bloedmijten op de donkere plekjes van de zitstok. En toen ineens, na een paar dagen, leek het echt voorbij.

Bloedmijt / bloedluis bestrijden tip 5: knoflook in hun water

Wat we ook nog probeerden was knoflook toevoegen aan het drinkwater. Bloedmijt heeft een hekel aan bloed dat naar knoflook smaakt. Een nadeel is dat bloedmijt heel veel geduld heeft. Ze kunnen eeuwen overleven zonder te eten. Dus als je denkt dat je van je bloedmijt af bent en je stopt met het toevoegen van knoflook, slaan die rotbeesten ineens alsnog toe. Wij hielden daarom tijdelijk op met knoflook, juist om de bloedmijt zo veel mogelijk richting kip (en dus richting vaseline) te lokken.

Knoflook in de waterbak.

Nu, een jaar later, denk ik erover opnieuw knoflook aan het drinkwater toe te voegen. We hebben nu nog geen bloedmijt. Als ik vanaf nu onze kippen ‘vies’ laat smaken, win ik per definitie. Je proeft de knoflook niet terug in de eieren.

Gewonnen: de strijd tegen bloedmijt is voorbij

Uiteindelijk zijn we twee weken lang dagelijks wel even bezig geweest met de bestrijding van bloedmijt. Alsof we niet iets leukers te doen hadden met net een nieuw huis. Maar we zagen onze kippen weer opfleuren. Hun kammen werden weer rood. Ze werden weer levendiger. En jawel, ineens was daar weer een vers gelegd ei! En hoewel ik nog regelmatig mijn vingers langs de onzichtbare achterkant van de kippenstok zou halen in angst weer een paar rode mijten te vinden, drong het langzaam toch echt tot mij door: we hadden gewonnen van de bloedmijt. Zonder gif.

Bonus oplossing tegen bloedmijt / bloedluis: een beter kippenhok

En zo zouden we nog wel een paar jaar hebben kunnen functioneren, ware het niet dat we het hok sowieso op een andere plek in de tuin wilden hebben. En liefst eenvoudig verplaatsbaar. Bovendien hoorde ik op meerdere plekken fantastische verhalen over de kippenhokken van Omlet. Ze zouden een welhaast magisch wapen in de strijd tegen bloedmijt zijn. Ons Eglu Cube kippenhok van Omlet heeft veel minder kieren dan een regulier kippenhok en is bovendien veel eenvoudiger schoon te maken. Als het moet kun je hem redelijk eenvoudig volledig demonteren en minutieus schoonmaken. Maar goed, witkalken kan niet en hij heeft ook geen zwevende stok. Ik ben benieuwd naar onze ervaringen met bloedmijt in dit seizoen.

Eglu Cube van Omlet; glad materiaal en gemakkelijk schoon te maken.

Belangrijkste tip is wellicht dan ook dat je gewoon alert moet blijven op bloedmijt. Zodra het weer wat warmer wordt, moet je goed je ogen openhouden tijdens het schoonmaken van het kippenhok en dat ook regelmatig doen. En dan moet het kunnen. Gelukkige kippen. Zonder bloedmijt. Of bloedluis. Zonder gif.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

44 reacties op “Bloedmijt bij kippen: ‘bloedluis’ bestrijden zonder gif

  1. Cees Blom dec 16, 2020

    Cecile,
    Ik herken het verhaal, dat jullie vertellen helemaal. Op een bepaald moment schrok ik ook van een dode kip door bloedmijt/luis. Ik heb een vergelijkbare oplossing gekozen. Ik heb mijn hok aan de binnenkant veranderd in een soort ‘badkamer’, door gladden platen tegen de wanden te timmeren en met acrylaatkit af te kitten. Vervolgens heb ik de (beton)vloer in een verf voor garagevloeren gezet. Lekker glad. Daarna heb ik de legnesten vervangen door kattenreismanden (hekje aan de voorkant verwijderen). Vervolgens heb ik de zitstok vervangen door twee T-stukken met daarop een legger. Demontabel en goed schoon te maken!
    Nadat ik in drie weken het hok twee keer schoongemaakt had, legnesten, zitstok, alles! , gewoon met water, was ik alle bloedluis kwijt!
    Hoe wist ik dat? Ik had tegen de zitstok met 1 schroefje een klein plankje geschroefd (een soort deurwarteltje). Als er bloedluis op de kippen zit, kruipen ze tussen het warteltje en de zitstok. Als je bij het draaien van het warteltje een paar weken niets vind, zijn ze verdwenen. Vervolgens om de zoveel tijd even onder het warteltje kijken, en je weet hoe de vlag er bij hangt.
    Wees vervolgens zeer terughoudend met het aannemen van kippen van andere kippenhouders. Voor je het weet kun je weer opnieuw beginnen!
    Succes

  2. Heel interessant verhaal en vol goede tips. Ik heb 55 jaar kippen en nog nooit een luis gehad. Heel raar eigenlijk. Maar mijn hokken ventileren heel goed en ik heb nooit teveel kippen in het hok. Ook zorg ik ervoor dat er geen vogels in kunnen komen om voer te pikken en ziektes te brengen. Kort geleden een nieuw hok gemaakt. Nu maar afwachten dan.🤞

  3. Mirjam mei 31, 2021

    Ik gooi in het schone stro of zaagsel tabaksstelen. Ik heb gehoord dat dit kan helpen voorkomen bloedluis te krijgen. Tot heden nog geen bloedluis gezien. Maar na dit lezen ga ik toch eens extra testen met dat pvc buisje en karton. Voor de zekerheid!

  4. Hilde van den bergh jun 15, 2021

    Help ik zit ook metbloedluis…. Verschrikkelijk….. kot al 2x volledig gepoetst met javel, laten drogen, bio-talk gepoederd, varens in kot gehangen, look in kot gelegd en in drinkwater, tabaksstengels tussen strooisel……… en nog zijn ze er…… kruipen ook op mijn armen. Mijn troula’s (kippen)blijven wel flink eitjes leggen maar slapen nog niet binnen 😫😭. Vorig jaar een vos op bezoek gehad dus ik wil ze terug in hun kot krijgen s nachts…..ik word er zooooooot van 🤯

    • Urgh, vreselijk inderdaad! Ik vrees dat je iig het hok elke dag helemaal moet poetsen tot je het gevoel hebt dat het er echt veel minder zijn. Dan zitten ze nog steeds op de kippen zelf, maar dan gaan ze iig weer op stok. Dan zorgen dat de mijt de stok niet af kan. Bv met vaseline. Zo hebben wij het uiteindelijk onder controle gekregen die ene vreselijke keer.

  5. Schitterend verhaal! Net waar ik naar op zoek was. Mijn kippen werden 2 maanden geleden dood gebeten door een vos. Hij moordde hier heel de buurt uit. 1 keer had ik vergeten het hok afsluiten. Echter… de vos is niet eens in het hok geweest. Hij stond ze blijkbaar op te wachten bij dageraad. Ik besloot toen maar het hok grondig te reinigen voor de nieuwe bewoners die ik zou aanschaffen. Tot wanneer mijn arm ook volledig bezaaid zat met die verrekte bloedluizen. Deze winter was vond ik 2 kippen dood in het hok. Na dit verhaal te lezen moet ik de oorzaak niet zo ver gaan zoeken dus. Ik besloot het hok volledig te slopen en naar het containerpark te brengen. Maar de bloedluizen waar zo talrijk dat ik dacht, straks zit mijn auto ook vol met die smeerlapperij. Dus ik heb het hok finaal in stukken gezaagd en stuk per stuk verbrand op de BBQ. Weg luizen dus, maar ook weg kippenhok. Ik besloot om een nieuw te bouwen maar dit keer moest erover nagedacht worden! Het is zo goed als klaar. Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van het automatische deurtje. Rest mij dan enkel nog de zitstok te monteren en ik heb nu ook besloten met dit artikel te lezen, vooraleer ik mijn nieuwe kippen aanschaf, om het hok eerst vanbinnen volledig te verven met witkalk. Ik ben écht blij dit artikel gelezen te hebben want ik ga mijn zitstok ook op die manier monteren en de vaseline aan de bouten smeren. Dus binnen enkele dagen is het hok klaar. Ik heb heel wat foto’s genomen tijdens het bouwen ervan. Ik ben zinnens er een videomontage van te maken. Van zodra die klaar is zal ik de link hier posten. Wie weet inspireert het nog andere kippenliefhebbers.

  6. Leonie Haas jul 11, 2021

    Hoi cecile, fijn deze tips! Wij kwamen er net gister achter dat er bloedluis in het hok zit, nog heel weinig dus hopelijk zijn we op tijd. Vraag die ik heb: wat bedoel je met acrylaat? Een verf? Of bedoel je kitten? En qua sopje zou water met soda en evt azijn genoeg zijn? Of moet je echt een schoonmaakmiddel en desinfecteren? Ik gebruik liever geen agressieve middelen. Groetjes Leonie

  7. Han Feijs jul 17, 2021

    Herken de problemen met de bloedluizen. Van alles gedaan maar ze kwamen steeds weer terug.
    Finecto + is het enige wat werkte. 2 keer per jaar het hok bespuiten of met kwast aanbrengen. Lees hierover dan begrijp je het beter waarom dit werkt.
    En..het is biologisch. Kippen kunnen gewoon in het hok blijven. Top spul.

  8. lucienne jul 25, 2021

    Blij met al die gegevens gisteren 1 kip dood op haar stok en inderdaad er zaten bloedluizen in het hok.Alles leeggemaakt ontsmet met bleekwater en nu nog vaseline aanbrengen en de ladder waar ze opzitten niet meer tegen de muur zetten. Al vast bedankt

  9. Lees allemaal lap middeltjes. En bleekwater?!?…ik dacht dat deze forum alleen biologische middelen gebruikt. Bleekwater is zoooo slecht. Heb 25 jaar kippen en geloof me dit allemaal werkt voor korte duur.
    Je krijgt de eitjes hiermee niet dood (en dat zijn er veel). Dus na 1-2 weken zijn ze er weer.
    Je moet de cyclus doorbreken. Finecto (biologisch) zorgt er voor dat de mijten, want eigenlijk zijn het mijten, steriel worden. Twee keer per jaar hok insmeren en je hebt nooit meer last. Zo moeilijk is het niet maar goed…Maar laat aub het bleekwater in de winkel want moedertje aarde is ook van mij (en jou)

  10. Malou jul 28, 2021

    Hele mooie tips. Ik lees echter in geen van de reacties dat roofmijten (dutchys) worden toegepast de strijd tegen bloedluis. Hier heb ik hele goede ervaringen mee. De roofmijt laat de kip met rust, maar jaagt de bloedluis uit zijn schuilplaats en eet hem op.

  11. Ja Malou heb ik ook gedaan. Deze kun je op internet kopen. Je krijgt per post duizenden dutchys. Deze zijn vooral handig om de omgeving van je kippenhok uit te strooien. Ook zijn er kokers gevuld met deze geweldige roofmijten die je in het kippenhok hangt. Hoe biologisch kan je het hebben…

  12. Malou jul 29, 2021

    Precies wat je zegt Han :). En eigenlijk de meest natuurlijke manier denk ik persoonlijk. Ze blijven net zo lang in het hok aanwezig tot alle bloedluizen zijn opgegeten (tot 6 weken). Dus ook nieuwe cycli doorbreek je daarmee. En als er geen bloedluis meer is, eten de roofmijten elkaar op.

  13. Kitty jul 31, 2021

    Erg herkenbaar allemaal, nu sheb ik voor de tweede keer in twintig haar weer bloedmijt in het kippehok en alles grondig geboend, de kippen die hier alle vrijheid hebben slapen even in in en bloemenêrk ( ik woon in zuid west Frankrijk? Ik heb net een product besteld dat in Nederland verlocht wordt het heet Hemexcide diatommeeënaarde, natuurlijk product waar je ook de kop mee han behandelen, of in hun stofbad toevoegen. Het is net aangeleverd , zonder dat ik de factuur al betaald had, wat een service! nu nog de werking beoordelen. Ik smeer ook de legstokken in met vet of vaseline, de kammen zijn nog rood, maar je moet er snel bij zijn. Bedankt voor alle tips en ervaringen! De websites van het product zijn antibloedluiswebshop<;nl en diatomeeenaardewebshop.nl, en nee ik heb geen aandelen maar deel alle oplosssingen die natuurlijk zijn en geen schade toebrengen aan onze ( nog)mooie planeet, ik zal de resultaten ook delen.

  14. Kitty jul 31, 2021

    en sorry voor de typfouteni! helaas kan ik de tekst niet corrigeren..

  15. Top kitty. Ken het niet maar ga er zeker meer over lezen. Hou ons op de hoogte

  16. Harry aug 3, 2021

    Een natuurlijke manier van bloedsuiker bestrijden kan ook met roofmijten. Deze zijn via webwinkels te koop. Ze worden o.a. geleverd in houders die je aan de zitstaking kan hangen. Ze doden de bloedlijn en de larven.

  17. Kitty aug 3, 2021

    Ook een goed idee Harry, maar ik ga eerst dit proberen, ik zie nu het aantal mijten al drastich verminderen. Ik heb de kippen( drie) en de haan ingepoederd en de stof badder plaatsen behandels en knoflook in hun water gedaan. En er is alweer 1 ei gelegd… wordt vervolgd.

  18. Harry 2 aug 19, 2021

    Ik heb een paar dagen geleden ook een dode kip gevonden. Mijn hele hok bleek vol te zitten met bloedluizen. En inderdaad, vooral in de kieren. Ik heb ze met een gasbrandertje verbrand. Gewoon heel even de vlam er op, je hoort ze dan knetteren en ze zijn dan gelijk dood. Goed oppassen dat je je kippenhok niet in de fik steekt maar als je de vlam niet te lang op één plek richt, desnoods meerdere keren, gaat het wel goed. Ik heb goed alle gaten en kieren een paar keer behandeld en ik hoop dat de meeste nu weg zijn. Ik heb nu een paar kokertjes met golfkarton op de plekken gelegd waar de meeste bloedluizen zaten. Hopelijk vind ik er nu geen meer 🙂
    PS Check eerst je kippenhok ook onder de brandverzekering valt 😉

  19. guido okt 18, 2021

    Ben ook bezig aan een kippenhok, veel goede tips, zal ze toepassen

  20. Reinilde apr 3, 2022

    Ook hier bliedmijt gehad. Wat heel goed werkte was dubbelzijdig plakband beetje los rondom de uiteinden van de stokken en in de hoeken. Elke dag heel veel bloedluis gevangen.

  21. Kitty apr 3, 2022

    @Reinilde, lijkt me ook een goede oplossing, maar sinds de behandeling met diatomeeenaarde heb ik geen bloedluis meer gevonden,m nu is het nog winter, dus zie ik geen bloedluis, zodra ze weer verschijnen zal ik dat melden, maar ik ga binnenkort het hok met de kokend water behandelen en dan de diamoteen aarde weer aanbrengen ( en buiten het dubbelzijdig plakband aan brengen, bedankt voor de tip!) overigens slapen de haan en kippen die vorig jaar eind augustis geboren zijn ( in de groentetuin) in een boom

  22. De zwevende stok met vaseline aan de bevestigingen (vijzen) heeft hier zijn vruchten afgeworpen. Maar idd, is nu nog mss te koud. Sowieso hou ook ik het in de gaten.

  23. stefan w mei 3, 2022

    hallo zelf ook last van bloedluis gehad.. ik gebruik WD40. heb zelf veel met ongedierte gewerkt in verleden en ben er achter gekomen dat veel insecten WD40 niet leuk vinden, mieren, kakkerlakken etc. dus dacht waarom niet mijn kippenhok proberen. na alle kieren te hebben ingespoten ze komen met dag er gewoon direct uit. daarna goed schoonhouden. zo nu en dan weer es wat sprayen. ook gebruik ik tabak droogsel.

  24. Dag,, het gebruik van knoflook doe je echt niet proeven ?? ik bedoel in de eitjes ,,en hoe gaat dat in zn werk ,,daar zou ik graag n antwoord op krijgen ??

    • Ik heb zelf nog nooit verschil gemerkt en ik ben een zogenaamde ‘super taster’ (ik proef en ruik dingen die anderen niet opmerken, vaak leuk, soms lastig). Dus geen probleem, lijkt mij. Daarbij wel de aantekening dat knoflook naar mijn weten vooral helpt als extraatje en als preventie. Het bloed van de kippen wordt er minder lekker van voor de bloedmijt. Dus als je 3 bloedmijten hebt, dan denken die ‘getsie, dit is niks’ en ontstaat er geen kolonie. Maar als je er al 3.000 hebt, haalt het niks meer uit.

  25. Kitty jun 28, 2022

    @Cecile, mee enesn, overigens heb ik dit jaar geen bloedluis meer gezien, op een paar na,, waarna ik het kippenhok , zoals gezegd in een vorige reactie, met een stoomapparaat behandeld heb, met name de houten achterwand waar deze beestjes huisden. Tot nu toe geen enkel pobleem meer. Dit jaar ben ik ook gestopt met de knoflook tenen in het drinkwater . En de zitstokken worden met name de uiteinden die in kontakt zijn met de buitenkant van hok eenmaal per maand diatomeeenaarde behandeld. @Stephan w: WD40 lijkt me nogal chemisch en goed voor het onderhoud van machines etc, maar voor mij is dat geen oplossing voor een kippenhok.Tabak strooisem spreek me wel aan, ik ben toevallig tabaks planten aan het kweken.

  26. stefan w jun 28, 2022

    Jaa WD40 is niet super chemische.. maar de kippjes lopen er wel gesmeerd bij mag ik zeggen
    Ook geen bloedluis.

  27. Saskia jul 11, 2022

    Beste Cecile,

    Jouw verhaal is dus precies wat wij nu meemaken.
    Wegens de koop van een woning de 3 kippen van de vorige eigenaar mee overgenomen en zijn nu aan het strijden tegen bloedluis….

    Het hok dat er al stond en nu dus nog staat is van samengeperst hout en erg lastig schoon te maken.
    Hoe bevalt het hok van Omlet? Het kost nogal wat namelijk.

    En hoe gaat het nu met de bloedluis? Ik hoor het graag want inderdaad, nachtmerries!

    Groetjes Saskia

    • Hai Saskia, ja vreselijk hè? Denk je leuk kipjes erbij te krijgen en dan zit je in een soort horrorshow terwijl je het eigenlijk druk hebt met andere dingen.

      Wij hebben sinds we een Omlet hebben geen bloedluis / bloedmijt meer gehad. En het is echt niet zo dat we dat ding enorm vaak helemaal schoon maken ofzo. Ik denk dat die beestjes gewoon niet houden van dat harde plastic.

      • Saskia jul 12, 2022

        Bedankt voor je reactie!
        Ja dat is het echt, je hebt niet echt tijd om te wennen aan de nieuwe woning op deze manier.

        Oké dat is goed om te lezen. Ik ga er meteen een bestellen. Het is sowieso natuurlijk een stuk praktischer en hygiënischer.

  28. Hallo kippenvrienden,
    Ik heb ook geen bloedluis meer gehad sinds de aanschaf van kippenhok omlet.
    Heb dit hok wel ingespoten met Finecto + (100% biologisch) en doe dit 2x per jaar wanneer ik hok schoon ga maken.
    Dit was mijn laatste redmiddel en….het werkt. Al jaren geen bloedluis gehad.
    En ja Omlet is prijzig maar zag op marktplaats tweedehands staan.

    Succes

    • Saskia jul 12, 2022

      Bedankt voor je bericht Han!
      Dat is goed om te lezen.
      Ik had inderdaad ook al even op marktplaats gekeken maar heb nu toch een nieuwe besteld. Bedankt voor de tips!

  29. Kitty jul 12, 2022

    leuk dat jullie een alternatief gevonden hebben, ik heb na aanschaf van een kärcher stoomapparaat geen bloedluis meer gehad, en zon’n plastiek kippenhok lijkt me ook heel handig, , maar ik, ben blij met het tradidionele kippehok, wel eervorig jaar een een nieuw leuk dak op gezet. Overigens heb ik twee eigenwijze kippen van een rustiek ras die liever in de bomen slapen. ( makkelijke want daar komt zeker geen bloedluis, hartelijke groeten vanuit een te warm Frankrijk vandaag 37°

  30. Jolanda aug 11, 2022

    Ik heb een ware bloedluizen plaag. Voordat wij op vakantie gingen het hele hok schoongemaakt. Kippen hadden er gelukkig nog geen zichtbaar last van. De luizen waren nog erg klein. Bij thuiskomst toch weer erg veel luizen. Dus nu weer druk bezig om ze te bestrijden. Ze zijn nog niet weg, maar de tips die hier beschreven staan ga ik zeker gebruiken. Mijn opa gebruikte altijd maïzena om het hok mee in te smeren. Dat ga ik dus proberen. Maar het dichtkitten ga ik ook even doen. Want mijn kipjes zijn me te dierbaar! Ze zijn vannacht niet in hun nachthok geweest, maar door de tips kunnen ze vannacht weer in hun eigen hok slapen. Ik lees niets over dat kippen hun bloedluizen kwijtraken in het zand. Mijn kippen lopen altijd los. Door de zand raken ze de luizen ook kwijt

  31. Kitty aug 11, 2022

    Beste Jolanda , veel sterkte ik denk dat gewoon zand evenals Hemexcide diatommeeënaarde dat te scherp is voor luizen, ze gaan eraan dood heel goed helpt ; Deze aarde heb ik in Nederland besteld en wortd van fossielen gemaalt dus ook goed voor de l-kalk die kippen nodig hebben; Ik zou die aarde ovre hun favoriet badder plaatsen strooien, Dit jaar maar een paar van die akelige luizen gehad en meteen de zitstokken met dat spul ingepoederd. Helpt mijn ( buiten) kippe, echt! Gisteren zijn er ( in de bloembedden 12 kuikentjes uitgegkomen; Hoe doe jij dat met jouw loslopende kippen of heb je geen haar?

    • Kitty aug 11, 2022

      Sorry voor de typfouten laatste woord moet natuurlijk haan zijn!

    • Jolanda aug 11, 2022

      Bedankt voor de reactie. Ga ik ook proberen. Ik heb geen haan. Wij wonen in het centrum van het dorp, omringt met hanen die voldoende kabaal maken. Ik vind kippen voldoende.

  32. Kitty aug 11, 2022

    @Jolanda, groot gelijk, maar ik kreeg eerst de haan en toen de kippen en we wonen zeer afgelegen, maar ik denk dat hij in de soep moet! jammer, maar al onze kennissen hier zijn nu van kuikens voorzien;..Groetjes

  33. lucy Blackwood jul 11, 2024

    Ik wil iedereen die op zoek is naar een lening waarschuwen om heel voorzichtig te zijn, want oplichting ligt overal op de loer. Een paar maanden geleden had ik financiële problemen en uit wanhoop werd ik achtervolgd door verschillende online kredietverstrekkers. Ik gaf de hoop bijna op totdat mijn vriend mij doorverwees naar een zeer betrouwbare kredietverstrekker genaamd Great Helps, die mij binnen 5 dagen een probleemloze, ongedekte lening van € 90.000,00 gaf. Als u een lening nodig heeft, neem dan nu contact met ons op via e-mail: Greathelpsabner@gmail.com