Oorwormen, of oorwurmen zoals ik ze meestal noem, zijn supernuttige beesjes. Overdag slapen ze, maar ‘s avonds en ‘s nachts gaan ze er op uit en eten ze vooral dood plantenmateriaal en luizen. Geen wonder dat mensen met fruitbomen of andere planten die gevoelig zijn voor bladluizen of andere luizen graag oorwormen in de tuin hebben. Met een oorwormenpot kun je ze een beetje helpen. Een oorwormenpot is eigenlijk een soort insectenhotel speciaal voor oorwormen. Een oorwormenpot maken van een oude terracotta bloempot is leuk en erg makkelijk. Hier een stappenplan om er een te maken een de oorwormen schuilplek te geven in je tuin.
Wat is een oorwormenpot?
Oorwormen slapen overdag en zijn gevoelig voor uitdroging. Daarom kruipen ze ‘s nachts weg op donkere beschutte plekken en in kiertjes. Een oorwormenpot is niet meer dan een terracotta pot gevuld met hooi die je op z’n kop in een boom hangt. Zo kunnen de oorwormen wegkruipen in de pot en zijn ze beschermd tegen wind, zon en vogels die wel een oorwurm lusten. Ze kunnen niet (sommige soorten nauwelijks) vliegen en moeten dus lopend je tuin door op weg naar eten. Vandaar dat je een oorwormenpot vlakbij of in de planten hangt waar je ze wilt hebben. Heb je een grotere tuin, maak dan meteen een handjevol oorwormenpotten, zodat je ze op verschillende plekken kunt helpen. Oorwormen kunnen tientallen luizen per nacht eten. Niet zoveel als lieveheersbeestjes overdag doen, maar als ze er snel bij zijn, kunnen ze zeker helpen een plaag te onderdrukken.
Stappenplan oorwormenpot maken
1. Benodigdheden oorwormenpot verzamelen
Voor een oorwormenpot is geen bouwtekening nodig. De grootte maakt niet zoveel uit. En het mooiste is als je wat oude materialen die je hebt liggen kunt hergebruiken. Kiertjes en barstjes zijn prima, dat geeft ze alleen extra schuilplek. Ze houden niet van verf en lijm, dus kies natuurlijke materialen. Wat we nodig hebben:
- Een terracotta bloempot. Je kunt een oude bloempot hergebruiken of er een kopen. Een barstje maakt niet uit, tenzij de pot bijna uit elkaar valt natuurlijk. Kleine potjes zijn prima.
- Een stuk ijzerdraad of touw.
- Wat hooi, stro of ander organisch, droog kriebelspul.
- Gereedschap: Je handen, een bezemsteel of stok en een tang om het ijzerdraad te knippen.
2. Draad knippen en wokkelen
Knip een stuk ijzerdraad van een halve tot een hele meter (een armlengte). Neem het uiteinde en rol dat drie of vier keer rond een bezemsteel of stok. Zo krijg je een spiraal aan het draad waar je de hooi makkelijk in kunt vastmaken.
3. Hooi vastmaken
Het schijnt dat hooi ideaal is in je oorwurmenpot. Maar als je dat niet hebt kun je ook stro of ander grassig spul gebruiken. Op de foto’s zie je dat ik houtwol gebruikt hebt. Dat had ik toevallig liggen en werkt waarschijnlijk ook wel.
Pak een pluk hooi/stro/houtwol ter grootte van de pot en prop dat tussen de spiraal. Een keer draaien helpt om het goed vast te klemmen.
4. De draad door de pot halen
Trek nu het lange eind van je ijzerdraad door het gat onderin de pot. Zo trek je de hooi in de oorwormenpot. Probeer dat precies passend te krijgen zodat er niet te veel hooi/stro/houtwol uitsteekt. Want alles wat uitsteekt kan nat worden in de regen en dat kan naar binnen trekken en schimmel/rotting in de oorwormenpot veroorzaken.
5. Een plek voor je oorwormenpot kiezen
Zoals gezegd kunnen oorwormen niet vliegen. Daarom kies je bomen of planten die bladluis hebben of die vatbaar zijn voor bladluis (preventief). Rozenstruiken en fruitbomen bijvoorbeeld. Want hoe dichter bij de luis, hoe makkelijker. Verder raad ik aan ze een beetje te verspreiden door de tuin. Je fruitboom staat waarschijnlijk op een zonnige plek, maar hang er ook een in dat donkere hoekje achterin de tuin waar je wat minder komt en waar het wat vochtiger is. Diversiteit is in de tuin bijna altijd de sleutel tot succes.
6. Je oorwormenpot ophangen
Het stuk ijzerdraad dat nog uit de pot steekt kun je gebruiken om de oorwormenpot op te hangen. Heb je stevig ijzerdraad, dan zou je er een haak in kunnen vouwen waarmee je hem zo om een tak kunt hangen. Heb je slapper ijzerdraad, dan zou je een lus kunnen maken. Kijk wel uit dat je de tak niet afknelt en check dat bijvoorbeeld elk najaar even.
Het beste kun je een flinke zijtak vlak bij de stam kiezen. Het liefst aan de noordkant van de stam, zodat de pot overdag veel in de schaduw hangt. Hang de oorwormenpot zo dat de rand tegen de stam komt. De oorwormen in de pot kunnen dan via het randje direct op de stam stappen en vandaar makkelijk alle takken bereiken.
Geen ijzerdraad maar touw?
In plaats van ijzerdraad kun je natuurlijk ook touw gebruiken. In dat geval moet je even een lus maken waarin je het hooi kunt vastzetten. Zorg wel dat het goed vast zit, want het kan ook mooi nestmateriaal zijn voor vogels. En je wilt niet steeds die oorwormenpot opnieuw moeten vullen.
En werkt zo’n oorwormenpot echt?
Ik geef toe, de eerste keer dat ik een oorwormenpot maakte was ik sceptisch. Maar we hadden last van bessenbloedblaarluis op de aalbessen en ik dacht ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Dus ik maakte in een paar minuten zo’n pot en hing hem midden in de aalbes. Na ongeveer een week keek ik in de pot (moet je natuurlijk eigenlijk niet doen) en zag ik tot mijn verbazing 3 oorwormen snel wegschieten in het houtwol voordat ik snel een foto kon maken. Ik heb de pot maar snel teruggehangen 😉
Een oorwormenpot voor oorwormen als natuurlijke plaagbestrijder van bladluis
Gefeliciteerd! Je hebt zelf een oorwormenpot gemaakt en daarmee help je de biodiversiteit in je omgeving een beetje. Bladluis volledig voorkomen zal niet lukken, maar met de juiste roofdieren in de buurt is elke plaag sneller onder controle.
Als je de smaak te pakken hebt, kun je nog zelf een insectenhotel maken. Of eikenprocessierups tegen gaan door mezen, sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en vleermuizen naar je tuin te lokken. Of plant een bloeiboog aan zodat er altijd voldoende nectar voor insecten is in je tuin. En als je je zorgen maakt om droogte in je tuin door klimaatafbraak kun je je tuin geschikt maken voor meer droge periodes met dit stappenplan om van de grond een spons te maken.
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.
Hallo. Ik wil graag weten of ik voor de oorwurmen een conservenblikje kan gebruiken in plaats van een terra-cottapot? Een blikje zal uiteindelijk gaan roesten en moet ik waarschijnlijk een nieuwe maken, maar ik vraag me af of de oorwurmen dat wat uitmaakt. Ik wil namelijk eerst kijken of het wat voor me is alvorens ik potten ga kopen. Blikjes heb ik zat. Ik verneem graag van je. Alvast bedankt.
… kan een dun plastic beker ook? Of heeft een terracottapot er mee te maken dat het dik is en dus warmer binnenin is?
Hallo Ellen,
Om eerlijk te zijn weet ik niet of het ook werkt met andere materialen. Ik kan me voorstellen dat oorwurmen een voorkeur hebben voor natuurlijke materialen. Maar je kunt het gewoon proberen natuurlijk. Gewoon na een tijdje even kijken of er oorwurmen in jouw oorwormenpot zitten. Het zou me niks verbazen dat het ook werkt met andere materialen. Ik zou dat wel in het voorjaar testen trouwens.
En wellicht is het slim om even na te denken over de materialen die je gebruikt. Veel blikjes bevatten een soort coating. Ik kan me voorstellen dat dat los komt als ene blikje verroest en daardoor dus in de bodem rond je fruitboom komt. En via de bodem dus in de boom en de vruchten. Ook plastic verweerd langzaam en zal deeltjes microplastics op de grond laten vallen.
Tot slot zou je op rommelmarkten en bij de kringloopwinkel kunnen kijken. Soms kun je daar voor een prikkie aan terracotta potten komen.
Groeten Remi
Inventief idee!
Hi ik heb ze een jaar hangen, maar ik zien dat het hooi gaat schimmelen. Moet ik ze nu vervangen? En wat is de beste tijd in het jaar om dat te doen? Ik wil eventuele insecten niet verstoren?
Hoi Rolien,
Ik zou het gewoon vervangen. Misschien kun je de huidige hooi in een emmer oid leggen. Dan de pot vullen met nieuwe. En dan de oude hooi even uitschudden boven de nieuwe? Oorwormen slapen er vaak alleen in. Dus die rennen snel weg als ze ineens in het licht komen. In theorie kan er ook een hommelkoningin in overwinteren, maar ik heb al een hoop koninginnen gezien de afgelopen dagen, dus die zijn al wakker volgens mij.
Doe ik! Dank je.
Ik heb een enorme berk van 40 jaar oud voor de deur staan. In de zomer klagen de buren over plakkerig spul dat op hun auto’s valt, bij ons ook natuurlijk. Waarschijnlijk afkomstig van bladluizen. Heeft het zin om daar ook van die potten in te hangen, of is dat onbegonnen werk?
Hoi Loes, berken staan niet echt bekend om bladluis. Die zitten vaker in lindes bijvoorbeeld. Maar het komt wel voor.
Berken kunnen wat een plakkerig stofje loslaten tijdens de (onopvallende) bloei. Dat zou eind april/begin mei moeten zijn.
Het is op afstand natuurlijk lastig te zeggen. Maar als het alleen eind april/begin mei is, dan zou het de bloei kunnen zijn en dan is er niks aan te doen, maar duurt het ook maar ene paar weken.
Is het wel bladluis, dan zou je natuurlijk kunnen proberen of een oorwormenpot helpt. Niet geschoten is altijd mis. En zo’n pot maak je snel en eenvoudig en je toont ook even je goede wil aan de buren.
Verder is natuur ook gewoon natuur. Heel vervelend voor de buren als de auto soms even wat plakkerig is. Maar bomen horen er bij. Zeker ook in woonwijken en de stad. En door de klimaatverandering is het belangrijk dat we juist meer bomen gaan planten in steden. Want 1 boom koelt ongeveer zo goed als 10 airco’s, filtert de lucht en verbetert dus het leefklimaat.
Bedankt Remi, ik ga het in ieder geval proberen, want het is echt heel kleverig en moeilijk te verwijderen.
Maar die boom blijft hoe dan ook. Misschien is het inderdaad een stofje wat de boom zelf produceert.
We zien wel.