6 handige manieren om voedsel te bewaren zonder wegwerpplastic

9 mei 2019

Wie kent ze niet? Al die handige plastic zakjes voor je boterham, voor in de diepvries, afdekfolie, aluminiumfolie. Allemaal bedoeld om ons voedsel te bewaren, af te dekken, in te vriezen, koel of juist warm te houden. Super handig en snel, maar het gebruik van deze producten heeft een duidelijke keerzijde; eenmaal gebruikt kan je er weinig anders meer mee dan weggooien. En dat is redelijk rampzalig voor onze afvalberg. Wist je bijvoorbeeld dat plastic folie, je weet wel, dat handige spul voor om je ovenschaal, niet gerecycled kan worden? Hetzelfde geldt voor aluminiumfolie. Van al het plastic wat wij in de plasticbak doen (in een doorzichtige zak, anders wordt het gezien als restafval en gewoon verbrand) wordt slechts 9% gerecycled tot een nieuw product. Reden genoeg om eens kritisch te kijken naar handige, leuke en goedkope manieren van voedsel anders opslaan. Ik verzeker je; die zijn er volop!

1. Vers voedsel over?


In dit geval een stuk cake wat mijn zoon Luc heeft gebakken (mmmm :), dit bewaar je bijvoorbeeld in een bestaand glazen opbergsysteem. In dit geval van Weck, maar ook een ander systeem is prima. Natuurlijk kan een plastic bakje ook. Zijn je bakjes op? Maak dan een andere keuze en ga voor glas. Hygiënisch, goedkoop en je hebt het altijd in huis (gewoon even dat potje jam leegeten).

2. Restje over van iets wat vers moet blijven wat je langer wilt bewaren?


In dit geval kokosmelk uit een groter pak. Dat is prima in te vriezen in een al eerder gebruikte, schone, glazen pot met deksel. Vul de pot niet helemaal tot de rand en plaats ‘m in de vriezer. Werkt uit de kunst. Dit kan voor alle soorten vloeistoffen en losse groenten, fruit, vlees etc.
Tips: wil je een los product gebruiken: laat het tijdig ontdooien, anders komt het niet gemakkelijk uit een pot met een smallere rand. En; geen hete vloeistof in een ijskoude pot gieten, dan heb je kans op barsten van het glas.

3. Niet alles heeft een beschermingsfolie nodig


Ikzelf word super blij van groenten- en fruituitstallingen. We hebben een vrij minimalistische keuken waar verder weinig op het aanrecht staat. Zo’n gezellig gebeuren van wat losse knoflookjes, groenten en fruit geeft mij wel inspiratie. Het zorgt ervoor dat ik restjes snel in het oog heb en kook met wat er op kan. Smaken verschillen maar wat mij betreft hoeft dit niet afgedekt te worden.

4. Gebruik glazen potten voor al je droge waar


Ooit, 7 jaar geleden, kocht ik van een hoogbejaard schattig stel uit Friesland 100 (!) Weckpotten. Zij waren klaar met hun hobby en ik begon er net mee. Dat betekent dat ik genoeg potten heb om al het denkbare op het slaan. Toch gebruik ik er vaak maar een paar en hergebruik ik jampotten, pindakaaspotten, augurkpotten, etc. Super handig. Is een pot leeg? Dan was ik ze en staan ze daarna klaar voor volgend gebruik.

5. Gebruik glazen potten om restjes van het eten in te bewaren in de koelkast


En hier zit wat mij betreft echte winst: je eten droogt minder snel uit, je ziet precies wat er in zit (in dit geval blauwe kaas en gerookte kip). Als je de potten vooraan zet, zie je snel wat je als eerste moet eten en je systeem is vrij. Je hoeft nooit meer te denken dat je te weinig bakjes hebt, doosjes zonder deksel hoef je niet meer te vervangen, voor mij werkt het super, mogelijk voor jou ook.

6. En… maak gebruik van andere afdekmethoden dan plastic


Zoals een bijenwasdoek, (hergebruikt) papier, of leg een bord op je schaal met voedsel in plaats van folie.

Je zult zien dat als je eenmaal begint met deze tips en het potentieel van deze manier van bewaren tot je laat doordringen, je steeds meer lol krijgt in het slimmer verpakken van je voedsel. Met een vollere portemonnee, een niet meer uitpuilende bakjesla, een legere afvalbak en mogelijk een nog creatievere kookstijl tot gevolg.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “6 handige manieren om voedsel te bewaren zonder wegwerpplastic

  1. renate okt 16, 2022

    Als ik toch plastic zakjes gebruik mn voor kleine hoeveelheden droge dingen, heb ik een voorkeur voor zipzakjes waarvan de sluiting niet kwetsbaar is bv ikea en die hergebruik ik dan heel vaak.
    Zo maak ik in 1x 8-10 zakjes mijn ontbijt havermoutmengsel (havermout +1 eetlepel gebroken lijnzaad + 1/2 eetlepel chiazaad) dan elke avond inhoud 1 zakje in bakje met (plantaardige) melk in koelkast voor volgende dag ( ik maak warm en voeg diepvriesfruit toe) . Zakjes leeg opnieuw vullen, zo doe ik al bijna 2 jaar met 10 zakjes (recent waren er 2 lek).
    Ook mij zaadjes verzameling bewaar ik in kleine zipzakjes , papiertje erbij in wat erin zit en hergebruiken van de zakjes (al vele jaren). Zo heb ik veel minder plek nodig dan als ik in potjes zou doen (ik denk dat ik wel 30 soorten zaad heb) en 8-10 zakjes ontbijt passen in 1 knackebroddoos (die ik toch niet gebruikte)