Voorbereiding vakantie met een elektrische auto

12 mei 2019

Laatste update: 23 augustus 2021.

Het is weer zover: vakantie! Over precies twee weken zitten we – als alles werkt zoals het altijd werkt – in Køge, Denemarken. Zoals ook de vorige vakantie moeten we de reis een beetje voorbereiden qua laadstops. Nu is het heel simpel: we nemen gewoon de eerste drie zelfde laadplekken als vorige keer langs de 1 richting Hamburg. Vorig jaar hielden we vakantie in het superleuke Knud Strand (bij Haderslev). Dit jaar buigen we af om 40 kilometer onder Kopenhagen te komen.

Voldoende snelladers op de route naar Denemarken en Kopenhagen (via Chargemap.com)

Laadstrategie buitenland

Met je elektrische auto op vakantie wordt steeds makkelijker:

  • bezitters van nieuwe modellen (zoals de Hyundai Kona of toppers zoals de Jaguar I-PACE, Audi e-tron en Tesla) kunnen al een stuk verder op één acculading dan wij met onze Nissan LEAF met 30 kWh-accu;
  • het aantal laadplekken neemt hard toe;
  • per laadplek zijn er nu vaak meerdere (veelal CCS laadpunten)

Vorig jaar had ik alle laadstops keurig gepland (een leuk avondje werk), maar dat bleek overbodig en onnodig. Na de eerste laadstop keken we wat realistisch was om de volgende plek te bereiken. Zo waren we met vier fijne pauzes op onze bestemming.

Dit jaar doen we dat gewoon weer 😉

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis geen enkele update!
 

Laden – de kosten zijn iets heviger

Waar we vorig jaar nog met € 7,50 aan laadkosten in Denemarken aankwamen, is dat dit jaar wel anders. De stunttarieven van Maingau (EinfachStromLaden) zijn voorbij. In Duitsland betalen we nu per kWh € 0,25 (een laadbeurt voor onze auto kost dan rond de € 5). Ter vergelijking met de eerste drie laadbeurten vorig jaar:

Laadbeurt + (minuten // kWh // prijs oud // prijs nieuw)

laadbeurt 1 (Emsbüren): 36 min. // 21,55kWh // € 1,80 // € 5,39
laadbeurt 2 (Emstek): 33 min. // 21,99kWh // € 1,65 // € 5,50
laadbeurt 3 (Neu Wulmstorf): 32 min. // 19,00kWh // €1,60 // € 4,75

Nog geen ramp natuurlijk – de prijzen zijn een stuk realistischer. En vergeleken met snellaadbeurten in Nederland zelfs goedkoop. Maar na Duitsland wordt het schrikken…

De kosten voor laden in Denemarken 2019

Qua kosten voor opladen is Denemarken een bi-zar duur land. Komt ‘ie:

Je kunt opladen bij Clever snelladers (ruim aanwezig, nooit problemen mee gehad) of E-ON laders (met een App). Op Chargemap zijn nog wel andere laders te vinden, maar Clever en E-ON dekken toch wel 90%. En dan nu: de kosten voor laden in Denemarken:

  • Clever: € 1,17 per kWh (8,75 DKK per kWh) – En dan moet je het laden starten met een erg omslachtig systeem van prepaid tegoed opladen en dan een sms sturen om de laadpaal te activeren. Je moet minimaal 20 kWh tegoed kopen. Heb je na de vakantie over, dan kun je daar niks mee doen.

De belangrijkste conclusie van deze eerste voorbereiding: alle ballen op de laadpas van EinfachStromLaden. Natuurlijk gaat de granny-charger met verloopstekker voor Denemarken mee. Lees hierover alles over in het blog van vorig jaar). Mochten we de auto ergens (eventueel tegen betaling) in een gewoon stopcontact kunnen prikken, dan is dat mooi meegenomen.

Zelf nog tips of vragen over laden in Denemarken of een ander land? Laat het hieronder weten!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Voorbereiding vakantie met een elektrische auto