5 Onmisbare apps voor duurzaam minimalisme

16 maart 2019

Hou je niet van verspilling? Vind je het zonde om spullen weg te gooien of alles nieuw te kopen? Of ben je gewoon een klein beetje een krent, zoals ik? Haha! 
Voor alle duurzaamheidshelden en voor wie graag wil minimaliseren, heb ik een paar onmisbare apps op een rijtje gezet. Voor een groenere wereld!

Spullen kopen is voor de gemiddelde Nederlander het grootste onderdeel van hun footprint. Als we allemaal wat minder kopen, of weggeven wat we niet gebruiken, zijn er veel minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken. Dit geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor voedsel.

1. Peerby

De deeleconomie vind ik fantastisch. In feite is alles al gemaakt wat we nodig hebben. We hoeven het alleen maar van elkaar te lenen of te ruilen. Peerby speelt precies in op die behoefte, met deze app kun je namelijk alles van elkaar lenen.

Ik gebruik Peerby al ruim een jaar en heb al zo’n 20 keer iets geleend of uitgeleend. Wat het meest wordt gevraagd en uitgeleend zijn gereedschappen, maar ik heb er ook wel eens een skibroek geleend en zelfs een galajurk geleend! Aan de andere kant leen ik vaak mijn statafel en boor uit 🙂 Heel fijn en je komt ook nog eens in contact met mensen die vlakbij wonen.

Sinds een tijdje kun je ook geld vragen voor de spullen die je uitleent, dus je kan er zelfs mee verdienen. Zelf vind ik het een jammere ontwikkeling want het leuke vond ik juist dat al die mensen zo lief zijn van alles gratis uit te lenen…! Maar goed, hiermee zijn je spullen ook meteen verzekerd, dus dat is fijn.

2. United Wardrobe

Als je gaat minimaliseren, zul je al snel merken dat je kleding weg wilt doen. Veel mensen hebben een overvolle kledingkast waarvan ze maar een deel dragen. Kleding weggeven kan altijd, maar wat is nu een goed platform om je kleding te verkopen?

Daarnaast vind ik duurzame kleding kopen een lastige. Wat zijn nu precies duurzame merken en hoe weet ik zeker dat er bio-katoen is gebruikt en dat de arbeidsomstandigheden ok waren? Daarom koop ik liever tweedehands. Er wordt zó ontzettend veel kleding gemaakt en gekocht, dat mensen veel dingen al snel wegdoen als ze het niet meer leuk vinden. Mijn ervaring met tweedehands kledingzaken is alleen niet zo heel goed. Je maat is er niet of de kleren zijn wel erg geitenwollensokkerig. Maar toen ontdekte ik United Wardrobe!

Zoek je leuke, hippe, zo goed als nieuwe kleding, download dan de app van United Wardrobe. Hier is zóóóveel kleding te vinden en allemaal erg goedkoop. Je betaalt wel verzendkosten en je kan kleding niet retourneren, maar zelf vind ik het alsnog waard als je een jas of een zo goed als nieuwe broek voor een tientje kan kopen. De keer dat je iets koopt dat niet past, kun je het altijd weer doorverkopen.

Echt een aanrader is deze app, je staat er versteld van wat voor mooie kleding mensen wegdoen. En je kunt natuurlijk ook zelf je kleding verkopen! Stuur me trouwens een berichtje (via de website of social media) als je een kortingscode van €5 wil ontvangen.

3. Freemi

Je kent Marktplaats of gratisaftehalen.nl vast wel. Maar er is een nieuwe hippe app waarbij je spullen gratis kunt ophalen of aanbieden: Freemi! Fijn design, lekker overzichtelijk en ook handig: als je iets aanbiedt kun je meteen een tijdslot opgeven wanneer iemand het kan komen ophalen. Er staat een hoop prullaria op, maar ook hele boekenkasten en bankstellen. Je moet wel geluk hebben iets leuks tegen te komen want er zijn nog niet heel veel gebruikers (hopelijk worden het er steeds meer!). Het is vooral een beetje voor de lol denk ik. Je kunt nog niet zoeken op een bepaald product, maar alleen op een brede categorie zoals  ‘woonartikelen’. Maar het is heerlijk om er eens doorheen te lopen en te zien wat je buren allemaal gratis aanbieden. En als je wil minimaliseren kun je er natuurlijk ook zelf je spullen op kwijt, lekker makkelijk!

4. Too good to go

Eten wordt door supermarkten of restaurants aan het eind van de dag weggegooid als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dit wil niet zeggen dat je het dan niet meer kan eten, het is tenslotte ten mínste houdbaar tot…! De app Too Good To Go speelt in op deze voedselverspilling door jou en mij in contact te brengen met partijen die eten over hebben. Voor een paar euro kun je dan een zak eten ophalen bij de supermarkt o.i.d. die je kiest. Het is wel altijd een verrassing wat je krijgt want een winkel weet niet van tevoren wat ze over hebben. Maar je kiest zelf of je bij een bakker of een biologische supermarkt bestelt, dus je kunt het wel een beetje sturen. Ik ben fan van de app, niet alleen omdat het goed is tegen voedselverspilling maar ook omdat ik het ook leuk vind verschillende dingen uit te proberen én omdat je echt goedkoop eten krijgt!

Zie ook mijn blog over voedselverspilling met foto’s van wat ik zoal binnenkreeg in een bestelling.

5. Olio

Ook de app Olio doet iets tegen voedselverspilling. Zij linken geen winkels maar gebruikers aan elkaar, dus je kunt (gratis) eten ophalen bij mensen uit de buurt. Leuke oplossing tegen voedselverspilling en heel handig als je zelf iets hebt gekocht of gekregen dat je eigenlijk toch niet eet. In de praktijk merk ik helaas dat ik weinig zin heb om om te rijden voor één product, ook al is het gratis. Ik heb er dus nog geen eten mee gescoord maar wel wat aangeboden, ik ben benieuwd of iemand dat binnenkort komt ophalen!

Andere tips?

Dat waren mijn vijf beste apps als je duurzaam wil minimaliseren 🙂 Heb je zelf tips of ervaring met andere apps? Dan ben ik heel benieuwd!

Volg Simpel Duuzaam ook via Facebook of Instagram.

 

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “5 Onmisbare apps voor duurzaam minimalisme

  1. Hallo,

    ik gebruik als zoekmachine de app Ecosia, deze plant bomen.