Investeren in een duurzame planeet is investeren in vrouwenrechten: lees hier waarom

8 maart 2020

Wellicht een wat vreemd onderwerp voor een duurzaamheidsblog: vrouwenrechten. En toch zijn vrouwen en duurzaamheid sterk aan elkaar gerelateerd. Dat heeft alles te maken met de groeiende wereldpopulatie. Door te investeren in vrouwenrechten en gezinsplanning, zijn er minder monden te voeden, is er minder landbouw en veeteelt nodig, zijn er minder mensen die CO2-uitstoten en ga zo maar door.

Klimaatverandering bij de bron aanpakken

De aarde warmt op vanwege een toename aan broeikasgassen, deze gassen worden uitgestoot omdat er veel energie en voedsel nodig is. Deze grote hoeveelheden energie en voedsel zijn enkel nodig voor ons mensen. Minder mensen betekent dus een groenere planeet. Wil je klimaatverandering echt bij de bron aanpakken, dan moeten we kijken naar de wereldbevolking en de bevolkingsgroei.

Bevolkingsgroei

Het is algemeen bekend dat de wereldpopulatie de laatste decennia explosief is gegroeid. Tegelijkertijd vond ook de industriële revolutie plaats en dit heeft gezorgd voor de start van een toenemende impact van ons mensen op het milieu.
De huidige bevolkingstoename vindt vooral plaats in ontwikkelingslanden. Daar is weinig toegang tot anticonceptiemiddelen en abortus is vaak illegaal. Soms is de enige optie die ongewenst zwangere vrouwen en meisjes daar hebben gedwongen moederschap of een onveilige abortus.

In Nederland en andere westerse landen kregen vrouwen vroeger ook veel kinderen. De geschiedenis heeft laten zien dat wanneer de welvaart, leefomstandigheden en gezondheidszorg verbeteren, de kindersterfte daalt. En als gevolg hiervan, nemen mensen minder kinderen. Als de vrouwen tenminste voldoende rechten hebben en toegang hebben tot bijvoorbeeld de pil of een abortuskliniek.
Ook als vrouwen langer naar school gaan en een betere opleiding hebben, zie je dat ze steeds minder kinderen krijgen.

Van Ploumen tot Gates

In 2017 richtte Lilianne Ploumen – voormalig minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – de stichting She Decides op. Deze stichting vindt dat iedereen moet kunnen beslissen óf, wanneer, met wie en hoeveel kinderen zij wil.
Ook Melinda Gates – de vrouw van – realiseerde zich: “niet technologie, maar geboortebeperking is de sleutel tot vooruitgang“. Met de Bill & Melinda Gates Foundation zet zij zich al jaren in voor goede gezondheidszorg en toegang tot technologie, maar kwam recent tot de conclusie dat je veel beter kunt investeren in anticonceptie.

Goede doelen voor duurzame wereld

Wil je investeren in een groenere wereld, dan zijn er tal van mogelijkheden. Investeren in vrouwenrechten, anticonceptie en gezinsplanning is zoals je ziet een (originele?) goede optie die veel impact kan hebben. Ook investeren in betere educatie en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden is erg goed – omdat zoals gezegd als gevolg hiervan de geboortecijfers dalen. En dat is goed voor een duurzame toekomst.

Doneer bijvoorbeeld aan:
She Decides
Bill & Melinda Gates Foundation
Plan International

Ken jij nog andere goede doelen die zich inzetten voor vrouwen in ontwikkelingslanden? Dan ben ik erg benieuwd! Laat hieronder of op Facebook een berichtje achter.

 

Bronnen

www.volkskrant.nl/anticonceptie-is-de-sleutel-tot-vooruitgang
www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/wereldbevolking/
www.plaatinfo.nl/begrippen/bevolking.htm
www.gatesfoundation.org/What-We-Do/Global-Development/Family-Planning

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “Investeren in een duurzame planeet is investeren in vrouwenrechten: lees hier waarom

  1. Annemiek mei 15, 2019

    In Ghana is een groep vrouwen actief om childmarriages onder de aandacht te brengen (lees: te stoppen).
    De meiden krijgen soms vóór hun 15e kinderen, moeten stoppen met school, je kunt wel in uilen hoe hun leven dan verder gaat.

  2. Zo gaaf hoe je elke keer weer een verrassende combi weet te vinden tussen duurzaamheid en een ander ‘ groot’ thema. Daarmee laat je zien dat duurzaamheid niet op zichzelf staat, maar onlosmakelijk is verbonden met ons systeem. In volle verwachting van je volgende blog ..

  3. De kracht van vrouwen is een sleutel naar verbetering. Mooi hoe je Internationale vrouwendag en duurzaamheid met elkaar verbind. Helaas ziet men in veel landen voortplanting, en het krijgen (niet nemen) nog als rijkdom, meer inkomsten en een vorm van oude dag verzorging. 🍀