“Natuurlijk investeer ik niet in fossiele brandstoffen” denk je wellicht. Maar de meeste mensen dragen indirect toch bij aan activiteiten die ontzettend vervuilend voor de planeet zijn. Hoe dan? Bijvoorbeeld via je bank, je verzekeringen of je pensioenfonds. Check hier hoe het ervoor staat met de bedrijven die jouw geld beheren. Gelukkig zijn er ook enkele die wél duurzaam bezig zijn! Dat lees je hier ook.
Banken die investeren in fossiele brandstoffen
Banken hebben enorm veel geld dankzij iedereen die z’n geld bij hen in bewaring geeft. Een bank kan op die manier jouw geld uitlenen aan andere bedrijven om daar winst op te maken. Daarom kun je rente ontvangen. Echter is een groot deel van het geld dat banken beleggen superslecht voor de planeet.
Deze banken beleggen fors in olie en gas, en dragen bij aan klimaatverandering
- ING Bank
- ABN Amro
- Rabobank
- Van Lanschot
Zo investeert ING Bank maar liefst 7 miljard in fossiele energie (2016-2017) en investeert de Rabobank net zoveel in duurzame als in fossiele energie, terwijl hun reclames iets anders suggereren. ABN Amro leende 643 miljoen uit aan bedrijven die naar olie boren in poolgebieden en deze bank en Van Lanschot hebben erg weinig reguleringen wat visserij betreft. Zo wordt er niks gedaan aan netten die in zee verloren worden waar vissen in verstrikt raken (‘spookvisserij’). Ook mist bij deze vier banken goede regulering op bomenkap, waardoor ongegeneerd bos kan worden gekapt.
Op moment van schrijven is net naar buiten gekomen dat ING, ABN en Van Lanschot miljarden (!) hebben geïnvesteerd in olie- en gasbedrijven die boren rondom de Noordpool. Slechte zaak!
Duurzame banken
- Triodos
- De Volksbank (waaronder SNS Bank, ASN Bank en Regiobank)
Triodos en de Volksbank zijn erg vergelijkbaar in hun duurzame acties. Ze beleggen niet in fossiele brandstoffen en hebben helder beleid om klimaatverandering te beperken. In de middenmoot eindigt NIBC.
Mijn bron voor deze informatie is de Eerlijke Geldwijzer. Zij onderzoeken elk jaar hoe de banken presteren qua beleid en in de praktijk. Gelukkig is er in vergelijking met vorig jaar al het één en ander verbeterd. Er lijkt bijvoorbeeld door de grote banken minder te worden belegd in de kap van oerbossen.
Overstappen naar een duurzame bank
Zit je nog bij één van de onduurzame banken? Waarom niet eens overstappen? Lees in deze blog hoe simpel het is. Kleine inspanning, groot resultaat én een goed gevoel elke keer dat je je bankpasje pakt of iemand je rekeningnummer geeft! 🙂
Waarin investeert jouw verzekeraar?
Net als banken, hebben verzekeraars een berg geld om uit te lenen en te beleggen om winst te maken. Winst kun je ook maken met duurzame, groene investeringen, maar dat zien niet alle verzekeraars.
Verzekeraars die flink investeren in de vernietiging van onze planeet zijn
- CZ (waaronder Ohra en Just)
- Menzis (waaronder Hema en Anderzorg)
- VGZ (met IZZ, IZA, UMC, Univé, Zekur en Bewuzt)
- Allianz
- Aegon
Deze partijen investeren in alles wat los en vast zit, als het maar vervuilend is. Er is geen of nauwelijks beleid op overbevissing, dierenwelzijn, klimaatverandering, mensenrechten, natuur, de kap van oerbossen. En ook in de praktijk blijkt dat hier volop in wordt belegd. Als je bij één van deze verzekeraars zit, maak dat je wegkomt…!
In de middenmoot zit wat de Eerlijke Geldwijzer betreft Nationale Nederlanden.
Verzekeraars die wél duurzaam investeren
- Achmea (waaronder FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis, Interpolis, ZieZo en ProLife)
- a.s.r. (waaronder Ditzo en De Amersfoortse)
- Vivat
Lekker overstappen naar één van deze drie dus! Check ook deze blog die dieper ingaat op de zorgverzekeraars.
De treurnis der duurzaamheid van pensioenfondsen
Over pensioenfondsen kan ik kort zijn. Alle 10 grote pensioenfondsen die de Eerlijke Geldwijzer onderzocht, zijn bezig om de planeet ten onder te brengen. Ik klink wat dramatisch, maar het is ook echt om te huilen. Check deze afbeelding:
Geen van de pensioenfondsen heeft beleid op de winning van fossiele brandstoffen, steenkool, schalie-olie en -gas of winning van olie uit Noordpoolgebied. Er wordt ook niet gekeken naar het behoud van natuurgebieden of landrechten van (inheemse) bevolkingen.
De pensioenfondsen kijken niet naar het behoud van biodiversiteit, het beschermen van kwetsbare ecosystemen en bedreigde planten- en diersoorten. Qua dierenwelzijn scoren ook alle fondsen even slecht: er wordt voor miljarden geïnvesteerd in hoogrisicobedrijven die bijvoorbeeld plofkip leveren.
Dit is toch ironie van de hoogste plank? Een pensioenfonds gaat over de toekomst, en zorgt er nu voor dat deze toekomst verpest wordt. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga (zo rond het jaar 2058?) is de aarde niet meer wat hij nu is dankzij de investeringen van deze fondsen. Dankzij de investeringen met míjn geld for crying out loud!
Hopelijk is het onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer een wake-up call om meer beleid te maken op duurzame thema’s. De pensioenfondsen zeggen zelf dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd, en dat ze wel degelijk beter beleid hebben maar dat het niet publiek is. Toch levert een snelle Google-actie op dat het ABP 16 miljard in fossiel investeert en Zorg en Welzijn 4 miljard.
Onduurzame pensioenfondsen
- ABP
- Zorg & Welzijn
- PMT
- Pensioenfonds Detailhandel
- Stipp
- BPF Bouw
- PME
- Pensioenfonds Vervoer
- Pensioenfonds Horeca & Catering
- BPL Pensioen
Wat te doen als je bij een onduurzaam pensioenfonds zit?
Helaas kun je als je in loondienst bent, individueel niet kiezen voor een pensioenfonds. Je moet het dus doen met het pensioenfonds waar je werkgever bij aangesloten zit.
De Eerlijke Geldwijzer biedt de optie aan om heel simpel een klacht in te dienen die direct naar jouw pensioenfonds gaat: klik hier om een klacht in te dienen bij jouw pensioenfonds. Maar is er niet meer dat we kunnen doen?
Naast een klacht indienen kun je jouw bedrijf overhalen om in gesprek te gaan met het pensioenfonds. Veel bedrijven hebben een duurzaamheidsstrategie en daar kun je het bestuur best op aanspreken als het om het pensioenfonds gaat. Google ook eens naar jouw pensioenfonds + fossielvrij en er verschijnen allerlei acties waar je je bij kan aansluiten.
Bestaat er ook een duurzaam pensioenfonds?
In mijn quick scan op internet heb ik er één gevonden: BeFrank heten zij. BeFrank biedt een duurzaam pensioen, werkt samen met Triodos en biedt zelfs de optie voor een CO2-neutraal pensioen. Dat klinkt veelbelovend!
Bronnen
https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/
https://eerlijkegeldwijzer.nl/verzekeringswijzer/
https://eerlijkegeldwijzer.nl/pensioenwijzer/
www.volkskrant.nl/eerlijk-pensioenlabel
Ik ben Robin Boelsums, een doodnormale 30-er met een flinke interesse in duurzaamheid en alles wat daarmee te maken heeft. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en ik ben tegelijkertijd kritisch. Je leest zoveel duurzame tips, hebben ze echt allemaal zoveel zin? Draag je daarmee echt bij aan een betere planeet? Dat zoek ik uit, het liefst onderbouwd met cijfers en mijn eigen ervaringen. Ik zoek naar de duurzame tips die zinvol zijn, veel impact hebben en redelijk simpel in te passen in je leven. Mijn missie is om jou te inspireren je leven op een simpele manier te verduurzamen op een manier die bij jou past.