Over voedselverspilling en mijn ervaring met ‘Too Good To Go’

5 december 2018

Per persoon verspillen we ongeveer 40 kilo voedsel per jaar, dat is 13 % van wat je eet. Eten en drinken telt mee voor een kwart van je totale footprint, dus het is de moeite waard bij voedselverspilling stil te staan. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zelf minder voedsel verspilt of dat supermarkten minder verspillen? Hier vind je verschillende tips en vertel ik mijn ervaring met de app Too Good To Go waar je voor weinig geld eten dat anders weggegooid wordt, kunt ophalen bij winkels, zie de foto´s hierboven!

Voedselverspilling tips voor thuis

Het gebeurt mij vaker dan ik zou willen: iets te veel gekocht, te veel gekookt of ik heb niet alles van een product nodig voor het recept waardoor ik dan heel lang met een halve aubergine zit die ik uiteindelijk weg gooi.
Natuurlijk verspil je niet expres eten en drinken, maar toch zijn er een paar tips waar je denk ik wat mee kan. Ik ga ze in elk geval uitproberen.

 1. Belangrijk is om niet te veel te kopen, zeker van verse producten. Doe daarom liever iets vaker boodschappen in plaats van voor een hele week te willen inschatten hoeveel je gaat eten, dan koop je gauw te veel.
 2. Diepvriesproducten zijn ook een hele goede keus, omdat je die langer kan bewaren, ook als je nog een klein restje over hebt.
 3. Iets wat ik beter kan doen is restjes duidelijk zichtbaar in de koelkast/vriezer bewaren, zodat je er steeds mee geconfronteerd wordt. Soms vergeet ik een restje, en dan is het al snel te laat…
 4. Gooi je dingen meteen weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken? Dat hoeft helemaal niet! Die producten zijn vaak nog wel dagen of zelfs weken houdbaar. Ruikt het goed en smaakt het goed? Dan is het niet bedorven, die regel hou ik zelf altijd aan. En ja, soms neem ik inderdaad een hapje muffe mascarpone, maar dat heb ik er dan maar voor over haha!
 5. De leukste tip is nog wel het beginnen van een moestuin. Altijd vers en je kan precies kiezen hoeveel je nodig hebt! 🙂 Lees ook over het aanleggen van een ecologische tuin.

Wie zijn verantwoordelijk voor voedselverspilling?

voedselverspilling diagram

Bron: InStock

Van al het voedsel dat verspild wordt, komt het meeste voor rekening van jou en mij (42%) en slechts een klein deel voor supermarkten (5%). Maar alle beetjes helpen: bij supermarkten kan je verspilling helpen tegengaan door de afgeprijsde artikelen te kopen waarvan de houdbaarheidsdatum snel verloopt. Dit eten is toch vaak langer houdbaar, maar een supermarkt mag het dan niet meer verkopen. Kijk ook eens naar de ‘buitenbeentjes’ en koop die laatste courgette met vlekjes die niemand wil.

Veel verspilling vindt plaats bij de producenten zelf. Dit komt door te strenge kwaliteitseisen, overschotten of mislukte oogsten. Zonde! Het is denk ik lastig om hier als consument wat aan te doen, maar we kunnen wel een signaal afgeven aan supermarkten. Zij bepalen mede deze strenge kwaliteitseisen (een tomaat mag niet te groot en niet te klein en niet te geel of groen zijn). Kopen wij die toch die kromme komkommers, dan hoeven die tenminste niet meer weggegooid te worden. Hiervoor kun je trouwens vaak beter terecht bij de lokale groenteboer dan bij de Appie, is mijn ervaring.

In de horeca wordt ook het één en ander verspild door te grote porties of verkeerd inschatten wat er verkocht gaat worden. Enige tip die ik hier kan geven is probeer niet meer te bestellen dan je op kan. Een beetje een open deur natuurlijk 🙂

Ken je het restaurant InStock al? Zij maken heerlijke gerechten van voedsel dat anders weggegooid zou worden omdat het niet aan de eisen voldoet of omdat de houdbaarheidsdatum die dag verstrijkt. Een supergoed initiatief! Ze hebben ook een leuke website waar je nog meer over voedselverspilling kunt lezen, klik hier. Je kunt bij ze eten in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

App tegen voedselverspilling: Too Good To Go

Dan nog iets over een leuke app die voedselverspilling tegengaat: Too Good To Go. Deze app brengt winkels en horeca-gelegenheden die eten overhebben in contact met de consument. De aangesloten winkels en restaurants (en dat zijn er een heleboel!) maken elke dag pakketjes van eten en drinken dat ze niet meer kunnen verkopen en bieden dit aan voor een paar eurootjes. Dit kun je dan op een van te voren vastgelegd tijdstip ophalen. Meestal is dit ergens in de avond maar bijvoorbeeld bij hotels die een ontbijt aanbieden, kun je het aan het eind van de ochtend ophalen.

Ik heb het een paar keer uitgeprobeerd en elke keer weer wat lekkers gekregen! Ik ben fan 🙂 Je moet wel van een verrassing houden, want je weet nooit wat je krijgt. Hoewel je natuurlijk wel zelf kiest waar je het haalt en kunt zien wat daar op het menu staat.

Too Good To Go ervaring

Opbrengst van 4x iets bestellen bij Too Good To Go

Ik heb bijvoorbeeld bij Ekoplaza een pakketje opgehaald (linksboven) voor €3! Eerst kreeg ik een pakketje waar vlees in zat, maar gelukkig mocht ik ‘m ruilen voor eentje zonder vlees. Dit kan niet altijd, dus hou hier rekening mee. Rechtsboven en linksonder is mijn buit van een lunchroom, waar ik eind van de middag wat kon ophalen. Met de soepjes was ik heel blij, maar toen ik alleen broodjes kreeg wat minder omdat ik die eigenlijk wel die dag op moest eten en brood als avondmaaltijd vind ik wat minder geslaagd. Rechtsonder is mijn verrassingspakketje van de Marqt (biowinkel). Dit pakketje was €5, maar de originele prijs van al dat eten zeker meer dan €25. Hier zat een volledige verse maaltijd in, verse soep, sla, gesneden fruit, kwark, 2 drankjes, bietjes en 4 vegaworstenbroodjes. Een hele mooie vangst, als je het mij vraagt! 🙂

Download Too Good To Go hier voor Android en hier voor Apple.

Bronnen:

www.instock.nl/voedselverspilling/
www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “Over voedselverspilling en mijn ervaring met ‘Too Good To Go’

 1. Ingrid jan 5, 2019

  Andere tip nog: als je naar een markt gaat ga aan het eind van de dag, vaak hebben ze nog iets over bij groente/fruit wat op moet. Heb jij ook weer een koopje!

 2. maarten feb 19, 2022

  nadeel is dat o.a. het vitaminegehalte vanaf de oogst al afneemt, dus tegen de tijd dat je het als verspilbox krijgt is het aanzienlijk minder.