7 Originele duurzame voornemens

27 december 2018

Ik wil me verder niet aan je opdringen hoor… ūüėČ maar als je dan t√≥ch een lijstje met goede voornemens gaat maken, heb ik wel een paar leuke ideetjes!¬†Met deze goede voornemens ben je¬†hartstikke¬†duurzaam¬†bezig¬†en¬†daar¬†wordt niet alleen de planeet, maar jijzelf¬†toch¬†ook¬†blij¬†van? ūüôā¬†¬†

7 Originele duurzame voornemens

Natuurlijk kan je van √°lles bedenken om je leven wat duurzamer in te richten. Ik kan nog jaren doorgaan met elke week een blog, en dan nog heb ik niet alle idee√ęn behandeld. Maar er zijn ook kleine, leuke dingen te bedenken waarmee je je footprint best wat verkleint. Simpele stappen die wel degelijk effect hebben. En jouw voornemens kunnen ook nog eens veel meer in gang zetten doordat je anderen inspireert.
Hierbij probeer ik je een paar simpele, duurzame voornemens te geven die je kunnen inspireren zelf ook een paar duurzame voornemens toe te voegen aan je lijstje! Kies gewoon wat jou het meest aanspreekt ūüôā
Klik op de links voor meer informatie (meestal uit een eerdere blog).

duurzame voornemens

  1. Lever alle elektrische apparaten die je niet gebruikt in. Gooi ze in een kleine apparaten-bak bij de supermarkt of breng naar het grofvuil. Klinkt misschien raar, maar dit is echt een duurzame daad want er zitten grondstoffen in de elektronica die hergebruikt kunnen worden zodat ze niet gewonnen hoeven worden in mijnen. Als de apparaten nog werken, kun je ze natuurlijk ook een tweede leven geven! Ook dat scheelt veel milieu-impact van de winning, productie en transport. Verzamel dus die oude smartphones, batterijen, muizen, kerstverlichting, oude speakers etc. en breng ze weg!
  2. Stap (nu eindelijk √©cht) over op een duurzame bank. Je zou zelf toch ook niet investeren in kolencentrales en het kappen van oerwoud? Toch doe je dit eigenlijk wel wanneer je bij bijv. ING, Rabo of ABN zit. En geef toe… je hebt het vast al een paar keer overwogen… Neem dit jaar de stap! Het voelt echt goed kan ik je vertellen ūüôā
  3. Kies voor een meatless Monday. Of eet gewoon minder/geen vlees. De impact van vlees op het milieu is inmiddels bij velen bekend. Dus ga eens op ontdekkingsreis bij het vegaburgerschap (raar woord, ik bedoel het schap in de supermarkt waar de vegaburgers liggen). En stem ook voor een vegadag in de kantine op je werk/school!
  4. Vraag dit jaar geen cadeaus voor je verjaardag. Spullen kopen heeft zoveel effect op het milieu (vooral elektronica) dat het echt heel goed is om minder dingen te kopen. Vind je het toch leuk om iets te krijgen (mensen willen ook graag wat geven), vraag dan een activiteit of bijvoorbeeld iets eetbaars/drinkbaars.
  5. Geef dit jaar alleen maar doe-cadeaus in plaats van spullen. Activiteiten of uitjes blijven je veel langer bij en cre√ęren een mooie, blijvende herinnering. Bijvoorbeeld naar de bioscoop gaan, maar het kan ook heel simpel zoals samen een wandeling maken met een lekkere picknick.
  6. Eet eens wat vaker dingen na de houdbaarheidsdatum. Of in elk geval: ga zuinig om met eten. Koop diepvries, vries in en plan een vaste restjesdag om alles op te maken. Scheelt ook eurootjes ūüôā
  7. Inspireer iemand om te verduurzamen. Je hoeft niet met opgeheven vinger iemand erop te wijzen dat hij z’n afval moet scheiden, maar vertel eens over de nr. 1 milieu-impact of deel een blog (dan maak je mij blij maar ook de planeet ;))

Zoek een buddy

Hoe zorg je ervoor dat je komend jaar ook echt aan de slag gaat met deze voornemens? Het werkt heel goed als je een buddy zoekt die ook wel wat wil verduurzamen. Zet samen kleine stapjes, dat is belangrijker dan grote, onhaalbare doelen stellen.
Misschien heb je wel heel andere duurzame idee√ęn dan bovenstaande dingen, wees creatief! En als je geen buddy hebt, post het even op de Facebookpagina van Simpel Duurzaam, dan is er vast wel iemand die met je meedoet.

Zelf wil ik trouwens vooral verduurzamen op eten komend jaar (eindelijk eens bij InStock gaan eten!), nóg minder nieuwe spullen kopen en mensen inspireren door te blijven bloggen.

Hoe ga jij komend jaar verduurzamen? Laat het hieronder weten of via de Facebookpagina. Ik wens je alvast een heel gelukkig en groen 2019!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

E√©n reactie op “7 Originele duurzame voornemens

  1. IK GA PROBEREN MINDER PLASTIEKEN VERPAKKING TE KOPEN ( WEL KARTON )OF EEN VERPAKKING DIE HERBRUIKBAAR IS VB EMMER MET WASPOEDER KAN IK NOG TOMATENPLANT IN PLANTEN IN ONZE SERRE