Overstappen op duurzame stroom

28 november 2018

Het gebruik van elektriciteit en gas maakt een groot deel uit van je milieu-impact. Volgens onderzoek is het de 3e grootste impact op het milieu per persoon (na spullen kopen en vlees eten). In deze blog neem ik elektriciteit onder de loep. En wat is er nou simpeler dan beginnen bij je stroomleverancier? Heb je duurzame of groene stroom en wat betekent dat eigenlijk?

Nederland scoort slecht met duurzame energie

Het aandeel duurzame stroom in Nederland verbaasde mij enorm toen ik het voor het eerst las. Kijk naar het plaatje bovenaan de pagina. In 2016 was maar 6% van alle stroom van hernieuwbare energie (nieuwere cijfers zijn nog niet bekend). Hiermee loopt Nederland bedroevend ver achter en is ook nog ver verwijderd van onze target voor 2020, dat is namelijk 14%. Koploper in de EU is Zweden met 54% en ons landje bungelt onderaan samen met Luxemburg (5%) en Malta (6%).

Wat is hernieuwbare energie? Hernieuwbare energie is eigenlijk alles dat niet ‘op’ gaat, zoals zonne- en windenergie maar ook biomassa, waar wij in Nederland de meeste groene energie vandaan halen. Energie uit biomassa ontstaat door organische materialen (hout, gft-afval e.d.) te verbranden. Dit zou ongeveer CO2-neutraal moeten zijn omdat het organische materiaal evenveel CO2 opneemt tijdens de groei als het weer uitstoot tijdens het verbranden. Er loopt nog steeds discussie hoe duurzaam biomassa is, omdat er ook veel speciaal wordt geplant om te verbranden en dit vraagt veel land dat anders beschikbaar is voor bos en natuur.

Groene stroom is niet altijd echt duurzaam

Elk jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de duurzaamheid van stroomleveranciers (let op dat gas hierin niet wordt meegenomen). In dit onderzoek kijkt men naar de investeringen die een leverancier doet, welke stroom wordt ingekocht en de stroom die wordt geleverd. Sommige leveranciers wekken zelf stroom op door bijvoorbeeld windmolens te bouwen, andere leveranciers kopen ergens anders stroom in.

De leveranciers die slechter scoren, investeren vaak nog in fossiele brandstoffen zoals kolencentrales en produceren zelf ook vervuilende energie. Leveranciers kunnen ook groene stroom leveren als ze alleen een groene stroom certificaat kopen, maar eigenlijk grijze stroom leveren. Hoe zit dit? Het is een lastig verhaal, maar ik probeer het met een simpel voorbeeld duidelijk te maken. Voor een bepaalde hoeveelheid stroom kan een leverancier (bijv. Essent) een groene stroom certificaat kopen. Deze certificaten worden uitgegeven door partijen die groene stroom opwekken. In Noorwegen wordt veel duurzame elektriciteit opgewekt door waterkrachtcentrales en zijn er dus veel certificaten beschikbaar. De Noren geven niet zo veel om deze certificaten en hoewel ze dus praktisch gezien wel de groene stroom van de waterkrachtcentrales gebruiken, wordt het in Noorwegen grijze stroom genoemd (ze gebruiken de certificaten daar niet of weinig). De certificaten worden verkocht aan Nederlandse leveranciers en zo mogen zij de stroom die eigenlijk uit fossiele brandstof komt, toch verkopen als groene stroom.

Een slechte zaak als je het mij vraagt, en ook heel verwarrend want als je groene stroom hebt, wil je er toch vanuit kunnen gaan dat dit echt duurzaam is opgewekt?
Je kunt hier het complete verhaal lezen over de certificaten.

Welke leveranciers zijn echt duurzaam?duurzame stroom ranglijst

De grote leveranciers zoals Eneco, Essent en Nuon zitten nog in de middenmoot. Eneco investeert nog veel in fossiele energie, zoals gascentrales. Essent maakt voor groene stroom voor 84% gebruik van certificaten uit het buitenland waardoor zij slecht scoren. Al deze partijen zouden een stuk hoger scoren als ze meer in duurzame energieopwekking zouden investeren.

Welke leveranciers er wel goed scoren? Een heel lijstje haalt dit jaar een 10, dat is mooi! Het gaat om Easy Energy, Energie VanOns, om nieuwe energie, Pure Energie, Qurrent en Vrijopnaam. Zij scoren alle punten omdat ze volledig in groene energie investeren, leveren en soms ook zelf produceren. Biomassa wordt door de Consumentenbond niet als meest duurzame stroom gerekend, dus hier krijgt bijvoorbeeld Vandebron wat aftrek voor waardoor zij geen 10 scoren.

De energieleverancier die mijn naam draagt (Robin Energie) scoort trouwens het allerslechtst, haha!

Overstappen op een duurzame energieleverancier?

Elektriciteitsverbruik kun je op verschillende manieren verduurzamen, volgens het principe van trias energetica.

  1. Verminder je energieverbruik
  2. Gebruik duurzame energie
  3. Gebruik fossiele brandstoffen zo min mogelijk

Als het om elektriciteit gaat, hoeven we niet eens bij stap 3 aan te komen en kunnen we ervoor kiezen alleen duurzame energie te gebruiken. Ik vind het zelf heel simpel en het is ook nog eens heel effectief om over te stappen op een van de duurzaamste stroomleveranciers van het lijstje. Dus wat let je? 🙂

Ik zit zelf al sinds een paar jaar bij Qurrent en ben daar heel blij mee. Ik kan makkelijk zien hoeveel stroom ik gebruik en na het verlengen van m’n contract kreeg ik ook een ‘stukje windmolen’ en heb er zelf een paar tientjes extra in geïnvesteerd zodat mijn lasten omlaag gaan. Ook kan ik precies zien hoeveel ‘mijn’ stukje windmolen oplevert, heel cool!

Zit jij al bij een duurzame energieleverancier of heb je nog een zetje nodig voor je overstapt? Ik ben benieuwd! Laat een berichtje achter of deel het bericht via social media, daar ben ik altijd blij mee 🙂

Bronnen

wisenederland.nl/sites/
nos.nl/artikel/
www.milieucentraal.nl/
https://wisenederland.nl/
ec.europa.eu/

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Overstappen op duurzame stroom

  1. Ik ben me voor overstap op duurzame energie aan het informeren. Daarom vond ik je blog erg interessant. Ik ben een beetje wantrouwig tegenover reguliere leveranciers die “groene stroom” leveren. Ook denk ik dat echte duurzaamheid alleen kan worden bereikt door een verandering in de omgang van de consument met energievoorziening. Dat kost moeite, maar er komt een moment dat het gewoon moet.

  2. Ik sluit me aan bij Natalie. Wat ik meteen al afschrijf, zijn die lui die ongevraagd aan de deur komen en je een energieleverancier proberen aan te smeren. Mijn moeder is daarin getrapt en had bij haar verhuizing opeens met een hoop kleine lettertjes te maken. Er zijn gelukkig ook andere manieren om een betrouwbare deal voor elektriciteitsvoorziening te sluiten.

  3. Ik ben met het oog op onze nieuwbouw informatie over energieverbruik en duurzaamheid aan het verzamelen. Het juiste voorbeeld geeft mijn broer en dat inspireert mij: hij is voor de voorziening van elektriciteit volledig aangewezen op een combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp. Dit maakt hem a.h.w. zelfvoorzienend.

  4. Ben wel eens benieuwd hoe het op de dag van vandaag zit met die certificaten die uit Noorwegen verkocht worden aan leveranciers uit Nederland. Want de link naar het artikel van wisenederland lijkt niet meer te bestaan.
    Die praktijk waarbij energie uit fossiele brandstoffen wordt verkocht als “groene energie” omdat de leverancier een certificaat heeft overgekocht, dat komt bij mij over als puur bedrog!