Is het zinvol om afval te scheiden?

29 september 2018

Afval scheiden is voor mij een van de eerste dingen waar ik aan denk als ik aan duurzaamheid denk. Zo’n simpel dingetje dat toch veel uitmaakt voor het milieu. Toch? Is het eigenlijk echt zinvol om afval te scheiden of komt het uiteindelijk toch op één grote hoop?

Afval recyclen is een hele goede zaak, het scheelt namelijk een hoop nieuwe grondstoffen zoals plastic (wat natuurlijk wordt gemaakt van olie), papier of metalen. Het winnen van grondstoffen is alles behalve duurzaam: vaak worden er bossen voor gekapt, er worden wegen aangelegd, het kost veel transport en veel energie om te verwerken tot het eindproduct.

Recyclen scheelt dan ook heel veel energie, want om plastic of metaal te maken vanuit gerecycled materiaal kost wel 20x minder energie (en dus broeikasgassen) om te produceren.

Overschot aan plastic afval

Toen ik wat dieper in het scheiden van plastic dook, kwam ik helaas veel artikelen tegen die ook zeggen dat het niet veel zin heeft om plastic te sorteren. Het plastic dat gerecycled wordt is namelijk van een mindere kwaliteit waardoor er te weinig vraag naar is. Er is simpelweg een overschot aan plastic afval. De helft van het gesorteerde plastic afval, wordt dus helaas toch verbrand en bijvoorbeeld gebruikt om Duitse cementovens mee te stoken.

Los van de andere afvalstromen, die veel beter worden hergebruikt, kan ik niet goed inschatten of het nu zinvol is om plastic te scheiden. Ik voel me er beter bij als ik het wel doe, dus ik wil er wel mee doorgaan. Het kost geld als het plastic niet wordt hergebruikt, dus als wij veel gescheiden plastic afval aan blijven bieden, moet er wel een betere oplossing voor komen is mijn redenering. Nog beter is het om je afval te verminderen, daar schrijf ik binnenkort meer over…!

Hoe worden drinkpakken gerecycled?

Hoe zit het met ander afval, zoals papier en PMD? In veel gemeentes worden plastic, metaal en drinkpakken in één bak gesorteerd. Ik heb me altijd al afgevraagd hoe zo’n drinkpak nu te recyclen is, dit bestaat toch echt uit een laagje papier, plastic en metaal tegen elkaar aangeperst. Maar het blijkt dat het papier er af geweekt kan worden en dat dan ook het plastic en metaal van elkaar loslaten. Vervolgens wordt de 3 materialen van elkaar gesorteerd. Drinkpakken kun je dus juist supergoed hergebruiken!

Oud papier recyclen is heel nuttig want 85% van het papier dat in Nederland wordt gemaakt van gerecycled papier. En goed nieuws: dat plastic venstertje van een envelop mag gewoon bij het oud papier! Deze worden er uitgefilterd. Pfjuuw, scheelt weer een hoop gescheur en gedoe. Ook glossy magazines kun je bij het oud papier gooien en zelfs een ringbandje hier en daar is niet erg.

Restafval wordt verbrand

Er zijn wel een aantal verpakkingen waarmee je makkelijk de mist in gaat bij het scheiden. Zoals kartonnen diepvriesverpakkingen. Die hebben vaak een plastic laagje aan de binnenkant en moeten dus (helaas) bij het restafval. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld chipszakken met een aluminium binnenlaagje.

En wat gebeurt er met restafval? Bijna al het restafval wordt verbrand 🙁 Dit levert natuurlijk veel vieze rook op, hoewel er gelukkig uit de warmte ook zo veel mogelijk elektriciteit wordt gehaald. Maar het restafval kun je het beste zo veel mogelijk beperken, gooi hier dus ook geen plastic of papier in, want dan wordt het zeker verbrand!

Maak het jezelf gemakkelijk

Afval scheiden goedkope prullenbakken

Om het afval makkelijk te kunnen sorteren, is het wel prettig dat je erop ingericht bent. Ik heb gekozen voor de prullenbakjes van Brabantia in verschillende kleurtjes, omdat die lekker klein en betaalbaar zijn. 

Je kunt ook bijvoorbeeld kiezen voor bijvoorbeeld een fancy systeem van Joseph en Joseph. Die vind ik zelf heel gaaf.

Zelf gft-afval composteren?

Helaas kan ik in mijn buurt het gft-afval niet scheiden. Mijn volgende stap is om zelf te composteren. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb helaas geen tuin, dus het moet wel binnen of op m’n balkonnetje passen. En natuurlijk niet al te veel gedoe zijn…! Lekker simpel juist 😉

Lees hier meer over de beste compostbakken of het ecologisch inrichten van je tuin.

 

Bronnen:

www.milieucentraal.nl
www.nrc.nl/
www.nos.nl
vimeo.com/63686768

Deze pagina bevat één of meer affiliate links. Lees hier wat dat betekent.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

11 reacties op “Is het zinvol om afval te scheiden?

  1. Anita sep 29, 2018

    Interessant artikel Robin, dank! Mijn diepvriespakken gaan voortaan niet meer bij het papier (raar eigenlijk dat je dat als consument niet weet…).
    Wat ik me afvraag: hoe worden drinkpakken uit het plastic afval gesorteerd, weet jij dat?

  2. Robin sep 29, 2018

    Dankjewel en leuke vraag! PMD-afval gaat eerst door een trommelzeef om de verschillende dingen te sorteren op grootte, metaal wordt er uitgehaald met een magneet, een infraroodscanner herkent drankenkartons. Het is behoorlijk ingenieus allemaal, kijk bijvoorbeeld eens op http://www.youtube.com/watch?v=WB0nMz8pgdY

  3. Anita sep 29, 2018

    O leuk en zinvol, dank je!!

  4. Hallo Robin,
    Leuke blog!
    Ik heb sindskort een wormencompostbak. Dat werkt heel goed. Hij is nog wel klein, maar kan hopelijk volgend jaar veel meer GFT-afval aan! Wij krijgen binnenkort namelijk een grote container voor het plastic, waardoor het aantal containers op 4 komt. Ons doel is om het met 3 te blijven doen, dus zullen we op de een of andere manier 1 afvalbak leeg moeten houden. De GFT-bak lijkt ons het meest geschikt.
    Er is veel info te vinden over wormencompost op het internet.

  5. Robin sep 29, 2018

    Dankjewel, Anna!
    En wat een goede tip! Ik zie dat je wormenbakken in klein formaat hebt, ik ga eens kijken of dat wat kan zijn voor op m’n balkonnetje 🙂

  6. Dankjewel voor dit stuk over het scheiden van afval. Niet alle plastics kunnen inderdaad worden gerecycled. Daarom is het zinnig om je in te lezen over de soorten plastic die er zijn. Ook metaal kan in kwaliteit afnemen. Recycling is inderdaad een mooie stap naar duurzaamheid, maar niet de enige oplossing.

  7. Ik ben het ermee eens dat het zinvol is om afval te scheiden en volgens mij is optimale recycling ook een werk in uitvoering. Wel blijft het moeilijk om het goed te doen. In principe is het afval scheiden thuis een eerste stap en moeten volgende stappen in een verder stadium van de verwerking worden genomen voor de beste recyclage. Hier mag de consument best tegemoet worden gekomen.

  8. Super artikel, er zijn op zich enkele punten daar had ook wel over verteld mogen worden, voor de rest vind ik ‘m echt super. Gr.

  9. Ik geloof dat het altijd goed is om afval gescheiden weg te gooien. Met name plastic, omdat dit goed gerecycled kan worden. Daarnaast lever ik ook regelmatig oude apparaten en metaal in wat opnieuw gebruikt zal worden.

  10. Als je weinig ruimte hebt, is het nuttig om een compostemmer te kopen. Het nadeel hiervan is dat deze zo duur zijn. Voor wat betreft plastic, glas en metaal, etc: je kunt niet alles oneindig blijven recycleren. Er moeten daarom ook methodes worden ontwikkeld voor de duurzame (milieuvriendelijke) verbranding van afval.

  11. Ik was laatst in een tuincentrum en vond daar een compacte compostemmer. Die was helemaal niet zo duur. Goed artikel over recycleren, overigens. Dat geeft je te denken. Wij als gebruiker moeten zoveel doen om afval te scheiden. Noem me lui, maar kan dit niet in een ander stadium van de afvalverwerking plaatsvinden, vraag ik me soms af.