Overstappen naar een duurzame bank

29 september 2018

Denk jij ook elke keer dat je je (ING? Rabo?) bankpasje tevoorschijn haalt: ik moet echt een keer overstappen op een duurzame bank! Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen en hoe ingewikkeld het is? Ik heb het voor je uitgezocht!

Even wat feitjes op een rij.

ING investeert fors in klimaatschadelijke energieopwekking zoals kolencentrales.
ABN AMRO investeert in visserij die geen rekening houdt met overbevissing of bijvangst.
De Rabobank investeert bijna 2 miljard in een Amerikaans plofkippenbedrijf.
En alledrie deze banken zorgen ook nog eens voor verwoesting van tropisch regenwoud doordat ze investeren in de winning van palmolie. Daarvoor wordt ontzettend veel regenwoud gekapt en platgebrand, verliezen duizenden mensen hun huis en hebben dieren geen plek meer.

Redenen om naar duurzame bank over te stappen

Genoeg redenen om op een duurzame bank over te stappen, dacht ik zo. Ik heb de Bankwijzer geraadpleegd. Daar kun je heel goed zien hoe 8 van de grote banken scoren op verschillende thema’s zoals klimaatverandering, visserij en wapens. Wat komt hieruit naar voren? Ik heb voor jou alle cijfertjes opgeteld om de totaalscore te berekenen. Als ik alle thema’s even zwaar mee laten wegen, kom ik uit op de top 3 duurzaamste banken:

 1. Triodos Bank
 2. ASN Bank
 3. SNS Bank

Ze liggen redelijk dicht bij elkaar dus daarmee zou ik zeggen dat je met een gerust hart bij deze drie banken kan zitten. ABN Amro, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot scoren met afstand een stuk slechter, met als topper ING die eigenlijk vrij weinig goed doet als je het mij vraagt.

Overstappen natuurlijk naar een duurzame bank

Tenminste als je bij een van die vijf onduurzame banken zit. Ik zat bij de Rabobank, maar kon dat niet langer aan mezelf verkopen. Dus anderhalf jaar geleden ben ik overgestapt op de Triodos bank. Overstappen gaat heel makkelijk, zij bieden -net als andere banken- een overstapservice aan. Dit betekent dat ze 13 maanden lang al je automatische afschrijvingen naar je nieuwe rekening overzetten -ook als je oude rekening al is opgezegd. Je hebt dan een jaar om zelf al die overschrijvingen je nieuwe rekeningnummer te geven. Je moet wel opletten dat mensen geen geld meer overmaken naar je oude nummer. Ik heb m’n oude bank daarom nog ruim een jaar aangehouden maar inmiddels ben ik helemaal Rabobankvrij. En dat voelt goed hoor! Triodos Bank heeft ook nog eens een heel mooi felgroen pasje waarmee je toch helemaal da bomb bent als je even gaat pinnen in dat hippe cafeetje.

Mijn oordeel: redelijk simpele handeling (het lijkt echt moeilijker dan het is!) met een mooi resultaat inclusief goed gevoel elke keer dat je je bankpasje tevoorschijn haalt.

Ben jij al overgestapt en waarom wel, of niet?

Bronnen:

www.volkskrant.nl/
www.youtube.com
‘Draw the line Een zwartboek over duistere investeringen van Nederlandse banken in palmolie’
www.eerlijkegeldwijzer.nl
www.spaarrente.nl/

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

9 reacties op “Overstappen naar een duurzame bank

 1. Leuk thanks! Zit toevallig net in dit proces, fijn dat je alles op een rij hebt gezet 🙂

  Ook een leuke tool: zag op de website van ASN dat je kunt berekenen hoeveel CO2 je uitspaart door daar geld op je rekening te zetten: zoals vergelijkbaar met 4 maanden douchen bij €1000 (zie http://www.asnbank.nl/co2-besparen-bij-asn-bank.html)

  • Robin sep 29, 2018

   Ha wat een leuke tool, die kende ik nog niet! Dankjewel voor de tip. Leuke manier om mensen extra te motiveren om over te stappen 🙂

 2. Esther sep 30, 2018

  Precies het zetje dat ik nodig heb om het echt te gaan uitvoeren: de overstap! Dank je!
  Ik vraag me soms weleens af wat die ‘goeie banken’ nu precies voor goeds doen… Heb je daar ook naar gekeken?

  • Robin okt 19, 2018

   Hoi Esther, wat goed dat je gaat overstappen! Weet je al naar welke bank?
   Ik weet dat Triodos investeert in veel duurzame initiatieven zoals groene energie, biologische landbouw, natuurbehoud. Maar ook bijv. in kunst en cultuur en microfinanciering in ontwikkelingslanden. Op de website van ASN Bank lees ik vergelijkbare dingen.
   Je kunt via Triodos ook direct beleggen in deze initiatieven. Daar ga ik ook nog een blog over schrijven!

 3. Frieda okt 10, 2018

  Hee Robin, mooie blog, helder verhaal. Ik zit nu twee jaar bij de Triodos en ik ben er super blij mee. Ben het helemaal met je eens dat 0% rente krijgen bij een bank die wat moois doet met je geld véél logischer is dan bij de ING zitten en GreenPeace steunen. Juist omdat de impact van banker helaas zo groot is…. ik krijg elk kwartaal een blad van de Triodos waarom ze schrijven wat ze met je geld doen. Alleen maar dingen waar ik 100% achter sta. Rabobank(foundation) heeft ook mooie projecten die ze ondersteunen dus ze doen echt ook goeie dingen, maar het is zo schrijnend te bedenken dat dat maar een schijntje van al het geld is.

  • Robin okt 19, 2018

   Hoi Frieda, dank je!
   Wat goed dat je ook bij Triodos zit. Wat betreft Rabobank… Ja dat is erg verraderlijk, veel bedrijven doen wel íets goed en maken daar mooi reclame mee (Shell ook bijvoorbeeld). Dan lijkt het om grote bedragen te gaan maar is het toch maar een schijntje van de totale uitgiften en investeren ze alsnog fors in klimaatbelastende dingen…!

 4. Lysanne dec 27, 2018

  Ik wil ook graag overstappen, maar ben wel erg gehecht aan het gebruiksgemak van de ING-app (incl spaardoelen etc). Ik heb mijn spaargeld bij ASN, maar die app is in vergelijking heel knullig. Hoe is dat bij Triodos?