‘Vlees eten gaat ten koste van het klimaat’ lees je steeds vaker in het nieuws. Ik ging op zoek naar harde cijfers om te kijken hoe dit zit en tegelijk ging ik de uitdaging aan om een maandje veganistisch te eten, even helemaal plantaardig.
CO2-uitstoot van vlees en zuivel
Ten eerste hebben we natuurlijk de CO2-uitstoot. Of eigenlijk CO2-equivalenten. Koeien laten nogal veel winden en vlaaien en die bevatten methaan, dat 21 keer schadelijker is dan CO2. Methaan wordt dan ook gerekend als 21 CO2-equivalenten. Dit even ter zijde.
Hieronder de kilo CO2-uitstoot (equivalenten) per kilo zoals je die in de supermarkt koopt:
Gemiddeld gaat je footprint van al je voedsel/drinken met 40% (!) omlaag als je stopt met vlees eten. Als je stopt met zuivel is dit nog eens 20% minder. Dit zit hem niet alleen in de broeikasgassen maar ook in het landgebruik.
Om een kilo vlees te produceren moet een koe of een kip namelijk veel eten, en hij heeft het liefst ook nog een beetje ruimte om rond te lopen. Dit zorgt ervoor dat er tot 20 keer zoveel land nodig is voor een kilo rundvlees als voor een kilo groenten. Dit kan een negatieve impact op het milieu hebben omdat het land niet meer beschikbaar is voor natuur, of omdat er zelfs bossen voor worden gekapt.
Hoeveel impact heeft vlees eten nu als je het vergelijkt met andere dagelijkse dingen? Dat heb ik in een schemaatje gezet bovenaan de blog. Dit plaatst het een beetje in perspectief. Vlees heeft een grote impact, dat is zeker, maar het gaat er ook om welk soort vlees je eet. Rund is veruit de grootste vervuiler en kip (net als vis trouwens) een stuk minder.
Is het goed voor het klimaat om biologisch vlees te eten?
Voor het dierenwelzijn kies je natuurlijk het liefst voor biologisch, en ook voor je eigen gezondheid trouwens. Er zitten meer nutriënten en vitamines in biologisch voedsel . Maar wat is nu beter voor het klimaat?
Helaas is dit een lastige zaak. Biologische dieren leven in de regel langer, eten dus meer, en hebben meer vierkante meters om op te leven. Hartstikke goede zaak natuurlijk, maar in het kader van milieu is dit minder.
Nu ben ik zelf een groot voorstander van diervriendelijk eten -dit kun je toch ook een vorm van duurzaamheid noemen- maar in het grotere plaatje weet ik niet wat je het beste kunt doen. Eigenlijk denk ik: dan maar helemaal geen vlees.
Dit heb ik meteen uitgeprobeerd in de praktijk en ik ben niet vegetarisch, maar meteen veganistisch gaan eten. Een maandje dan, eerst even uitproberen.
Maandje veganistisch eten
Ik heb een maand veganistisch gegeten en ik moet toegeven dat het niet makkelijk was. Ik ben me wel erg bewust geworden van waar allemaal iets dierlijks in zit en dat is vĂ©Ă©l – van koekjes en sauzen tot soep en mayo. Je gaat haast automatisch gezonder leven omdat je meer dingen zelf moet maken of omdat je het simpelweg niet mag. Het moeilijkst vond ik geen kaas en geen eieren eten en – hoe belangrijk ik het milieu ook vind – ik ben weer zuivel gaan eten nu de maand voorbij is. Het leven moet wel een beetje leuk blijven toch?
Wel ben ik nu (vrijwel) helemaal gestopt met vlees eten. Vis? Daar moet ik me nog even in verdiepen, dus dit lees je in een volgende blog!
Wat kun je nu het beste doen om simpel je footprint te verkleinen?
Mijn advies is vooral; verander je eetpatroon stapje voor stapje. Als je een echte vleeseter bent, begin dan met een dag per week zonder vlees. Vervang dan rund steeds vaker door kip of vis. En probeer eens een maandje vega om even je routine van vlees eten helemaal te doorbreken. Misschien is het wel simpeler (en lekkerder!) dan je denkt…!
Heb je nog andere tips? Laat weten in de comments!
Bronnen:
www.europarl.europa.eu/
www.rivm.nl/
www.milieucentraal.nl/
Ik ben Robin Boelsums, een doodnormale 30-er met een flinke interesse in duurzaamheid en alles wat daarmee te maken heeft. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en ik ben tegelijkertijd kritisch. Je leest zoveel duurzame tips, hebben ze echt allemaal zoveel zin? Draag je daarmee echt bij aan een betere planeet? Dat zoek ik uit, het liefst onderbouwd met cijfers en mijn eigen ervaringen. Ik zoek naar de duurzame tips die zinvol zijn, veel impact hebben en redelijk simpel in te passen in je leven. Mijn missie is om jou te inspireren je leven op een simpele manier te verduurzamen op een manier die bij jou past.
Ken je de eieren van kipster (alleen te koop bij Lidl)? Goed voor kip en milieu. Zoek maar eens op 🙂
Oh en nog een vraag: is er nog verschil in CO2-equivalenten in zuivel van koeien of geiten?
Kipster, interessant! Klimaatneutrale eieren zie ik, wat goed!
Qua zuivel van koeien of geiten zie ik dat zuivel van geiten nét iets belastender is dan dat van koeien (gemiddeld uiteraard). Vlees van koeien is weer bijna 2x zo belastend voor het milieu als geiten- of schapenvlees. Zie https://www.hier.nu/themas/snel-en-makkelijk/het-klimaatprobleem-voor-dummies-hoe-zit-het-met-vlees
Maar het gaat altijd over gemiddelden, dus het ene stukje vlees is het andere niet…
Hallo Robin,
Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Over verantwoord en gezond eten raak je nooit uitgepraat. Koop lokaal is mijn motto.
Ik eet liever een klein stukje vlees omdat ik weet waar het vandaan komt. Zelf koop ik graag direct vlees bij de boer.
Bij http://www.vleeskopenbijdeboer.nl koop je een vleespakket wat apart is verpakt en bevroren thuis wordt bezorgt.
Nu doen ik dat al een tijdje en draag de lokale boer een warm hart toe. Daarnaast vindt ik het belangrijk dat veel meer mensen dat zouden moeten doen. Wat is jou mening?
Met vriendelijke groet,
Hanna