Met een mobiele batterij inspelen op dynamische energieprijzen

11 april 2023

We zijn nog maar net gewend aan het bestaan van de thuisbatterij en dan is daar ineens nog iets nieuws: een mobiele batterij. Wij mochten de Superbase Pro 2000 testen en in dit artikel vertellen we je wat je met deze mobiele batterij kunt.

Wat is de Zendure Superbase Pro?

De Superbase Pro 2000 wordt gemaakt door Zendure en is een mobiele batterij c.q. power station c.q. UPS met een batterijcapaciteit van 2 kWh. In het promotiemateriaal valt het mobiel in mobiele batterij direct op. Bovenop het apparaat zit een handgreep die je kunt uittrekken en hij staat op wieltjes. Beiden zijn ook nodig om de batterij te vervoeren, want hij is behoorlijk zwaar.

De mobiele batterij van Zendure is een opvallende verschijning (promotiefoto van Zendure)

Verder valt direct het grote display op. Op dit display is snel te zien wat de batterijstatus is, of hij oplaadt of juist ontlaadt en wat het huidig vermogen is. Ook is zichtbaar hoeveel tijd er nodig is tot de batterij volledig is opgeladen.

Je kunt tot zes apparaten met een stekker aansluiten. Daarnaast zijn er 4 USB-C poorten beschikbaar om bijvoorbeeld je telefoon mee op te laden.

Mobiele batterij

De Zendure Superbase Pro is dus allereerst een mobiele batterij. Op de website zijn uiteenlopende toepassingen te vinden. Zo positioneert Zendure de Superbase zelf als een product wat je bv. kunt gebruiken om elektrisch gereedschap op aan te sluiten of om mee te nemen als je gaat kamperen, zodat je altijd over stroom beschikt.

UPS

Daarnaast kan het gebruikt worden als UPS: een Uninterruptible Power Supply. Dat is waardevol als je over apparatuur beschikt die beslist niet mag uitvallen. Denk aan een server of aan medische apparatuur. Zo heeft een vriend van me een UPS thuis waar zijn beademingsapparatuur op aangesloten is. Als de stroom uitvalt, schakelt de Superbase Pro automatisch over van netstroom naar de stroom van de batterij.

Wat voor soort batterij is het?

Een LiNiMnCoO2 batterij is een type lithium-ion batterij dat ook wel bekend staat als een NMC batterij. Dit type batterij heeft relatief een lange levensduur en kan veel oplaadcycli doorstaan voordat het aan vervanging toe is. Bovendien is het minder vatbaar voor thermische problemen zoals oververhitting en brandgevaar in vergelijking met sommige andere batterijtypes. Vanwege deze eigenschappen worden LiNiMnCoO2 batterijen vaak gebruikt in elektrische voertuigen, laptops, smartphones en andere draagbare apparaten.

De batterijcapaciteit van de Zendure Superbase Pro 2000 is zo’n 2 kWh. Het is een echte krachtpatser, hij kan behoorlijk snel (ont)laden. In een uur laad je de batterij tot 80 procent op. Ik had de batterij zelf anderhalf uur helemaal opgeladen. Dat is wel zo prettig als je hem mobiel gebruikt en je niet te lang wil hoeven te wachten om hem op te laden. Al dat vermogen betekent wel dat hij wel aardig wat lawaai maakt. Dit geluid wordt vooral geproduceerd door de ventilatoren. Gelukkig is er ook een stille modus, waarbij de capaciteit naar beneden wordt bijgeschroefd.

Opladen met mobiele zonnepanelen

De Zendure Superbase Pro kun je uiteraard gewoon opladen door hem aan te sluiten op een stopcontact. Maar als je hem buiten wilt gebruiken dan is het ook mogelijk om hem – jawel – op te laden met zonnepanelen. Het bijbehorende uitvouwbare zonnepaneel (niet inbegrepen bij de aanschaf van de batterij) is wel echt te gek. Ingevouwen is het een tas, welke je kunt uitvouwen tot een kleine zonnefabriek. De zonnepanelen hebben een maximale capaciteit van 200 Wh. Tijdens onze test was het geen geweldig zonnige dag dus de snelheid hebben we niet goed kunnen testen, maar het idee van off-grid opladen met zonnepanelen is wel heel gaaf.

Kun je met deze mobiele batterij inspelen op dynamische energieprijzen?

Zoals je wellicht weet zijn wij fan van dynamische energieprijzen. Bij dynamische energieprijzen betaal je elk uur een ander tarief voor je stroom, gebaseerd op vraag en aanbod en de aanwezigheid van hernieuwbare energie. Is er veel zonne-energie en/of windenergie, dan zijn de prijzen laag, helemaal als de vraag naar stroom laag is. Door deze dynamische energieprijzen worden mensen aangemoedigd om hun energieverbruik aan te passen en bv. de auto te laden wanneer de zon schijnt. Zo gebruiken we gemiddeld meer duurzame energie en verminderen we prijspieken en dalen.

Met een thuisbatterij kun je inspelen op dynamische energieprijzen door energie op te slaan tijdens daluren, wanneer de energieprijzen laag zijn, en deze opgeslagen energie te gebruiken tijdens piekuren, wanneer de energieprijzen hoog zijn.

De Zendure Superbase Pro 2000 kan niet zelfstandig opladen op basis van dynamische energieprijzen, maar met een kleine twist lukt dat wel. De mobiele batterij laadt namelijk automatisch op wanneer hij stroom krijgt. Door het apparaat op een slim stopcontact aan te sluiten kun je sturen wanneer hij oplaadt.

[Video] De Zendure Superbase Pro & inspelen op dynamische prijzen

In onderstaande video krijg je een beter beeld van hoe de Zendure Superbase Pro 2000 er uit ziet, wat er op het display te zien is, het geluid wat hij maakt en ik vertel er hoe je met deze mobiele batterij inspeelt op dynamische energieprijzen.

Zo maak je met deze batterij slim gebruik van dynamische energietarieven

  1. Je hebt een ‘smart home’ brein nodig, zoals Home Assistant of een Homey
  2. Vervolgens moet je dynamische energieprijzen uitlezen. In dit artikel lees je hoe je met Home Assistant dynamische energieprijzen kunt gebruiken.
  3. Sluit een slim stopcontact aan op je smart home. Of dat nu via WiFi, Z-Wave of Zigbee is maakt niet uit.
  4. Nu heb je alles in huis om een automatisering in te stellen. Op basis dan dynamische prijzen kun je het slimme stopcontact aan- en uitzetten. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat hij automatisch aangaat als de prijs onder de 17 cent per kWh komt.
  5. Door bv. je laptop op te laden via de mobiele batterij maak je slim gebruik van dynamische energieprijzen!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *