Sinds ik weet dat de nummer 1 milieuimpact spullen kopen is, ben ik hier veel meer op gaan letten. Ik probeer minder te kopen, zuiniger om te gaan met wat ik heb en kijk naar een duurzaam alternatief als ik toch iets nodig heb. Zo raakte ik geïnspireerd door duurzaam minimalisme.
Misschien heb je wel eens wat gelezen of gehoord over minimalisme. Mensen denken bij het woord minimalisme al snel aan bijna al je spullen wegdoen en in een ongezellig, leeg huis wonen. En misschien wonen sommige minimalisten ook daadwerkelijk in een kil huis waar het galmt omdat er zo weinig spullen staan, haha! Ik denk dat je minimalisme kunt invullen hoe je dat zelf wilt.
Wat ik een mooie definitie van minimalisme vind, is die van Joshua Becker (schrijver van Meer door minder): minimalisme is het doelbewust aandacht schenken aan de dingen waaraan we de meeste waarde hechten en het verwijderen van alles wat ons daarvan afleidt.
Meer focus
Dus ja, minimalisme heeft zeker iets te maken met spullen wegdoen, want die leiden ons meestal maar af. Maar het doel is niet om minder spullen te hebben; het doel is teruggaan naar de essentie, meer rust te hebben om te doen wat je wil doen, erachter komen wat voor jou belangrijk in het leven is. Ontspullen is één van de manieren om daar te komen. Minder spullen zorgt ervoor dat je meer tijd hebt, omdat je sneller klaar bent met schoonmaken, minder hoeft te shoppen, en ik denk ook dat als het rustiger in huis is, je meer gefocust bent in je hoofd, dus dan kun je taken sneller afronden. Het levert je trouwens ook geld op, niet alleen door minder te kopen en je oude spullen te verkopen, maar ook omdat de spullen die je hebt vaak onderhoud verlangen of vragen om éxtra spullen (zoals een Nespresso-apparaat vraagt om de speciale cupjes of een xbox om nieuwe spellen).
Toen ik veel spullen weg deed, kwam ik er achter wat écht belangrijk voor mij is. M’n verfspullen gaf ik weg, want die stonden stiekem al drie jaar stof te verzamelen. In plaats van ze steeds te zien en te denken ‘shit, ik moet écht weer ‘es gaan schilderen’ heb ik ze weggedaan en krijg ik geen schuldgevoel meer. Ik heb ervoor gekozen me op de voor mij belangrijkste dingen te focussen, zoals muziek maken. En een blog beginnen 😉
Wat is er duurzaam aan minimalisme?
Voor mij gaat duurzaam minimalisme erom dat de spullen die je nog wel hebt of koopt, duurzaam zijn. Het liefst geproduceerd van natuurlijke materialen en met aandacht voor de planeet. Dit gaat over alles wat je hebt: meubels, boeken, kleding, maar ook bijvoorbeeld cosmetica en eten.
Wat voor mij een mooie duurzame gedachte binnen minimalisme is, is het volgende. Als je spullen hebt die in de kelder staan of opgeborgen in een doos op een hoge plank omdat je ze zo weinig gebruikt, is dit ontzettend zonde van deze spullen. Iemand anders kan ze namelijk misschien wel heel goed gebruiken! Door deze spullen weg te geven of te verkopen, hoeft iemand anders het niet nieuw te kopen. Dat scheelt weer allerlei grondstoffen en energie en is dus beter voor de aarde.
Daarnaast vind ik de gedachte om te doen wat je zelf belangrijk vindt, een mooie, ‘duurzame’ gedachte. Misschien wil je wel vrijwilligerswerk doen, je inzetten voor een beter milieu of je oudere buurvrouw ergens mee helpen. Het lijkt misschien vergezocht, maar als je minder afleiding hebt, kun je beter kiezen wat je belangrijk vindt.
Eerste stappen in duurzaam minimalisme
In mijn eerdere blog over spullen kopen lees je al een paar goede tips om minder spullen te kopen. Dus begin hier eens mee als je wilt minimaliseren. Vergeet ook niet de spullen die je hebt, weg te geven of te verkopen. Met name elektronica heeft een grote impact op het milieu, dus als dit hergebruikt kan worden is dat een enorme winst. Verkoop het bijvoorbeeld via www.rebuy.nl of lever kleine apparaten in bij de supermarkt.
Kijk ook eens waar je dingen kunt gebruiken die meerdere functies hebben. Bijvoorbeeld één keukenmachine in plaats van losse apparaten, of één laptop in plaats van een tablet, pc en spelcomputer. Zelf ben ik nu bezig met de badkamer minimaliseren. Ik moet eerst nog alles dat ik heb opmaken, maar daarna wil ik bijvoorbeeld een stuk zeep kopen dat je kunt gebruiken als shampoo en douchegel en eigenlijk alle soorten zeep die je nodig hebt. Dit scheelt een hoop verpakkingen en ook transport omdat vloeibare shampoo heel veel water transporteert in een plastic fles wat bepaald niet efficiënt is.
En ik geef toe… Ik ben nog hard op zoek naar hoe ik zelf invulling kan geven aan duurzaam minimalisme. Dus ik hoop dat je met me meeleest in mijn zoektocht naar duurzaam minimalisme. En tips zijn altijd welkom…!
Meer weten? Lees een boek over mimalisme! Mijn tips heb ik in deze blog op een rijtje gezet.
Ik ben Robin Boelsums, een doodnormale 30-er met een flinke interesse in duurzaamheid en alles wat daarmee te maken heeft. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en ik ben tegelijkertijd kritisch. Je leest zoveel duurzame tips, hebben ze echt allemaal zoveel zin? Draag je daarmee echt bij aan een betere planeet? Dat zoek ik uit, het liefst onderbouwd met cijfers en mijn eigen ervaringen. Ik zoek naar de duurzame tips die zinvol zijn, veel impact hebben en redelijk simpel in te passen in je leven. Mijn missie is om jou te inspireren je leven op een simpele manier te verduurzamen op een manier die bij jou past.
Ik heb een stukje van je artikel als screenshot in mijn story op Instagram (@veggielista) gedeeld. Dit, omdat ik het zo goed verwoord vond. Het stukje over de dozen op zolder of in de kelder, en de spullen daarin, van dienst kunnen zijn bij een ander thuis, maar nu nieuw gekocht moeten worden door een ander.
Supergoed geschreven artikel. Amen
Hey Esmée, dankjewel en wat leuk dat je het gedeeld hebt! Ik ga je meteen volgen 🙂