Tweedehands elektrische auto kopen

9 april 2021

Ben je op zoek naar een tweedehands elektrische auto? Je bent niet de enige. Tweedehands elektrische auto’s zijn steeds gewilder. In de eerste drie maanden van 2021 werden er al meer dan 2.400 tweedehands elektrische auto’s verkocht.

Wat zijn de meest verkochte elektrische tweedehands auto’s?

De meest verkochte elektrische occasions zijn:

Dat is logisch, want deze auto’s zijn al een tijdje op de markt. Vaak vind je prima elektrische auto’s bij een handelaar of dealer. Maar waar moet je op letten als je zo’n auto wil kopen?

Waar let je op als je een tweedehands elektrische auto koopt?

Ben je in de markt voor een tweedehands elektrische auto? Dan is het goed om op een aantal dingen te letten:

 • De oorspronkelijke accu-capaciteit van de auto (gemeten in kWh).
 • De staat van de accu – oudere elektrische auto’s hebben vaak al (lichte) vorm van accu-degradatie.
 • Is de accu in de auto eigendom of is het een huur-accu (Renault).
 • Welke opties heeft de auto? Denk aan een warmtepomp, stuur- en stoelverwarming. Deze zorgen voor een grotere range.
 • Wat is de staat van de banden (snel optrekken = snellere slijtage).
 • Zitten alle laadkabels bij de auto (een laadsnoer voor aan de laadpaal én een ‘granny-charger’ voor aan het gewone stopcontact.
 • Vaak vermelden autohandelaren elektrische auto’s excl. BTW (wat helemaal niet mag). Let daar dus op bij het filteren en zoeken. En denk ook aan subsidiemogelijkheden (zie onder).

Hoe herken je een goede tweedehands elektrische auto?

Naast het uiterlijk is de eerste stap: de staat van de accu checken. Dat doe je niet onder de motorkap. Elke accu heeft een bepaalde degradatie. Met een eerste blik op het dashboard zie je vaak al hoeveel kilometer je kunt rijden. Als je weet wat de oorspronkelijke capaciteit en afstand is, weet je al snel hoe goed de accu nog is.

Tip: In het archief van ev-database vind je alle belangrijke gegevens over je tweedehands elektrische auto.

Met name BMW heeft erg veel uitvoeringen door alle opties. Bekijk goed welke jij nodig hebt. De eerste generatie Leaf was verkrijgbaar in twee versies met een aantal varianten. 24 kWh en 30 kWh accu.

Subsidie SEPP tweedehands elektrische auto in 2022

Bij aanschaf van een tweedehands elektrische auto krijg je € 2000 euro subsidie. Je vindt op de site van de overheid alle actuele informatie en stand van zaken.

Voor 2022 zijn de subsidiebedragen voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

 • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease: € 2.000
 • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease: € 3.350

Wil je in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer.
 • De auto moet als elektrische personenauto zijn geproduceerd. Deze mag niet omgebouwd zijn tot elektrische auto.
 • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) van de gebruikte elektrische personenauto was op de datum van eerste toelating niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000. Let op: de geregistreerde catalogusprijs in het kentekenregister (RDW) is leidend voor ons.
 • De gebruikte elektrische personenauto heeft niet eerder op naam van de subsidieaanvrager gestaan of van een persoon die hetzelfde woonadres heeft.
 • De personenauto (kentekenregistratie) zal op naam van de subsidieaanvrager geregistreerd worden. Dit hoeft nog niet gedaan te zijn op het moment van de subsidieaanvraag.
 • De elektrische personenauto staat niet eerder dan 1 januari 2022 op uw naam als de subsidieontvanger.

lees alle actuele voorwaarden op de site van RVO

Subsidie tweedehands elektrische auto in 2021

Bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto krijg je € 2000 euro subsidie. Alle regels en aanvragen gaat via de site van RVO. In het kort:

De subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon, die privé een auto koopt). Je komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie, als wordt voldaan aan de voorwaarden. Deze subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2024, tenzij het budget eerder op is.

In 2021 is het subsidiebedrag € 2.000 als je een gebruikte elektrische personenauto koopt. Het beschikbare jaarbudget 2021 is voor gebruikte elektrische personenauto’s € 13.500.000. Dit geldt voor koop en lease. De twee belangrijkste regels zijn: de auto is 100% elektrisch en een actieradius* van minimaal 120 kilometer hebben. De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) van de gebruikte elektrische personenauto was op de datum van eerste toelating niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.

Uitlezen accu-status Nissan Leaf

Als je een Nissan Leaf koopt kijk je naar de rechter rij blokjes in de auto (Accu capaciteit). Er gaat een blokje af bij 9% degradatie. Een auto met bijvoorbeeld 60.000 kilometer kan 2 blokjes minder hebben. Dan heb je nog ongeveer 82% van je oorspronkelijke accu-capaciteit.

Let op: er zijn auto-verkopers die weten dat je de auto kunt resetten. Zo zijn het aantal blokjes één rit op hun maximum. Kijk goed naar de range en rij een flink stuk met de auto. Je kunt ook de App LeafSpy gebruiken voor een nauwkeurige meting in combinatie met een ODB-Dongle. Vraag dit na op het Nissan Electric Club forum. Daar helpen ze je graag.

Uitlezen accu-status Renault Zoe

Ben je op zoek naar een tweedehands Renault Zoe? Dan is de kans groot dat de accu een gehuurd exemplaar is. Je betaalt een maandelijks bedrag aan Renault. Hoie meer kilometer per maand, hoe hoger de huur (tot € 124 per maand). Hierdoor is je accu wel altijd gegarandeerd tot een bepaalde niveau (75%). Rijd je veel kilometers, dan wordt de afweging steeds gemakkelijker. Want wie de volle mep betaald heeft in 5 jaar het prijsverschil afgetikt aan huur. Dan is de accu direct kopen veel aantrekkelijker.

De garantie op de accu is bij aanschaf 8 jaar of 160.000 kilometer tot 66% van de originele capaciteit. In tijd en kilometers is dat natuurlijk prima, maar die 66% is wel laag. Daar had je ook graag 75% gelezen. 

Met de App CanZE voor je Renault, in combinatie met ook weer een ODB-dongle kun je heel nauwkeurig de staat van je accu uitlezen.

Uitlezen accu-status BMW i3

De BMW i3 is een heerlijke, kleine auto. Vaak boordevol functies en techniek. In het menu is niet alles te zien. Via het verborgen menu in de BMW i3 kun je de status van de accu uitlezen:

De meest bruikbare bron van het verborgen menu wordt zichtbaar door de trip reset-knop langer dan 10 seconden lang ingedrukt te houden. Wanneer het verborgen menusysteem verschijnt, heb je vier keuzes en je kunt ze doorlopen met de trip-knop. Als je naar de laatste met de naam ‘ontgrendelen’ gaat en vervolgens lang op de tripknop drukt om deze te selecteren, wordt u om een ​​code gevraagd. Tel de cijfers in uw VIN bij elkaar op (bijv. Als u XX12345 heeft, is uw code 1 + 2 + 3 + 4 + 5 = 15) en klikt u een gelijk aantal keren op de tripknop en drukt u vervolgens opnieuw lang in. Voila!

De gegevens die je te zien krijgt zijn als volgt:

 • 13.08 Batt. Kapa. Max. (maximale batterijcapaciteit)
 • 13.09 Laadtoestand (SOC, batterij%)
 • 13.10 Batt. Ladung (batterijlading in kWh)
 • 14.05 Batterietemp (batterijtemperatuur)

Denk aan de laadpaal thuis

Koop je binnenkort een tweedehands elektrische auto? Denk er dan aan dat je op tijd een laadpaal regelt. Kun je niet thuis opladen? Vraag dan op tijd een laadpaal aan in de straat! Dat kan zomaar een half jaar duren.

Denk aan de laadpassen

Voordat je je eerste elektrische auto op gaat halen: zorg voor enkele (gratis aan te vragen) laadpassen. Bekijk laadpastop10.nl voor de voordeligste in jouw straat en voor snelladen onderweg. Mijn tips:

 • Shell Recharge (uitstekende dekking)
 • Maingau (goedkoop snelladen)
 • Elec2Go (heldere tarieven)

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *