Ondanks ons extreem lage gasverbruik (700–800 kuub per jaar) voor een goed geïsoleerd huis weet ik nog steeds niet goed wat de next big step is. Ik wil namelijk al een tijd graag van het gas af. Maar wat doe je en wat is er te kiezen?
Update: inmiddels heb ik meerdere vakmensen gesproken en een handig rekenvoorbeeld warmtepomp uitgewerkt. Je vindt ‘m in het artikel Hoe kies je een goede warmtepomp? |
Als marketingcommunicatiestrateeg aka contentstrateeg weet ik als geen ander dat je het simpel moet maken. Het liefst drie keer. Maar hoe weet je nou welke warmtepomp je van het gas af haalt, zonder dat je teveel vermogen hebt. En natuurlijk (veel) te weinig. Ik ben zelf duurzaam genoeg om de paar dagen dat het echt heel koud is genoegen te nemen met een niet 100% warm genoeg huis.
Wat heb je nodig om van het gas af te gaan
Wil je overstappen op een warmtepomp, dan moeten een aantal dingen gebeuren:
- Het is handig om zonnepanelen te hebben, zodat je de stroom die je nodig hebt voor verwarmen en koken deels zelf opwekt.
- Je moet elektrisch gaan koken. Dat kan zo eenvoudig en luxe als je wilt.
- Je groepenkast moet eventueel naar 3-fasen worden omgezet.
- Je hebt een warmtepomp nodig voor verwarmen
- Je hebt een boiler(vat) nodig om warm water te krijgen. Deze moet je — geloof ik — natuurlijk niet te groot nemen. Da’s zonde. Tenzij je in weelde met drie personen tegelijkertijd wil douchen/baden.
Ook is het handig te weten of je huis al lekker warm blijft bij lage temperatuurverwarming. Zeg zo’n 50 graden cv-temperatuur. Als dat zo is, kun je zonder gedoe overstappen.
Podcast met Woon Duurzaam
Luister naar de podcast met Rense van Dijk (Woon Duurzaam) over oplossingen voor jouw huis.
Is een all-in-one warmtepomp de oplossing?
Op ‘gevoel’ afgaand kun je volgens mij prima uit de voeten met bijvoorbeeld deze Remea Eria Tower. Er zijn ongetwijfeld veel meer merken, maar deze kwam ik snel tegen. Heb je aanvullingen, dan maak ik graag een lijstje onderaan deze post.
Hoeveel ruimte neemt de warmtepomp in?
Je hebt een plekje buiten nodig — waarvan ik weet dat je die beter op de grond kunt plaatsen dan aan de muur vanwege eventuele trillingen. En natuurlijk binnen voor de binnen-unit. Er zit een warmwatervat in voor 180 liter. Daarmee kun je me een spaardouche makkelijk meer dan 25 (180 liter / 7 liter per min.) minuten douchen.
Zo’n Remeha heb je in 4 varianten. Onduidelijk is nog – vanuit communicatie – welke ík nodig heb. Hoe weet je dat als leek? En dan ben ik nog niet eens een échte leerkracht op gebied van duurzaamheid. Ik wil gewoon een warm huis.
Wat mis ik nog?
Dit artikel is om later aan te vullen en verduidelijken. Ik krijg veel vragen over warmtepompen en heb nooit een (goed) antwoord, behalve dat je huis goed geïsoleerd moet zijn en je op lage temperatuur je huis nog warm moet kunnen krijgen. Het liefst geef ik een kant-en-klare oplossing. Terugverdientijd kun je uitrekenen, maar da’s voor mij geen hobby. Gewoon zonder gedoe die gasaansluiting eruit graag!
Aanvullingen en opmerkingen? Check me op Twitter of geef een reactie hieronder.
Aljo Hartgers is initiatiefnemer van Doe Duurzaam. Hij schrijft breed over duurzaam wonen, leven en werken. Is enthousiast over elektrisch rijden, slim energie en gas besparen én test graag duurzame producten.
Hoi Aljo,
Misschien eens interessant om eens te berekenen wat je echt nodig hebt. Ook kijkend naar je lijstje. mi is een 3 fasemk gewoon noodzaak, ZP en inductie zijn dan echt makkelijk in te vullen en losstaand van de WP
Heb je vloerverwarming? Heb je inzicht in het doucheverbruik? ga anders eerst rustig meten, mei/juni/juli zeggen heel veel over dat gasverbruik.
Ik zie je welx verschijnen voor een rndleiding, je kunt hier opladen!