De beste boeken over financiële onafhankelijkheid

28 mei 2021

Op weg naar financiële vrijheid is het zo fijn om je goed in te lezen. Maar wat zijn nu de beste boeken over financiële onafhankelijkheid? Ik ben de bibliotheek van Den Haag doorgespit en heb veel geleerd van onderstaande boeken. Hieronder een review van behoorlijk diverse boeken over dit thema om je te helpen financieel vrij te worden. Zo kun je zien welke boeken je graag wil kopen, of natuurlijk lenen, want je wil natuurlijk niet te veel geld uitgeven 😉

Wil je trouwens lezen wat financiële onafhankelijkheid (of FIRE) precies is? En wat er zo duurzaam aan is? Dat lees je via deze link.

Your money or your life – Vicki Robin

Dit Engelstalige boek van Vicki Robin vond ik het meest inspirerende en tegelijkertijd praktisch toepasbare boek dat ik heb gelezen. Zij beschrijft erg goed hoe je vooral je houding ten opzichte van geld kunt veranderen, waarbij ook duurzaamheid en sociale overwegingen een rol spelen. Geen vaste budgetten en alle cijfers bijhouden maar vooral vóelen hoeveel iets kost, bijvoorbeeld door het te vertalen naar ‘levensenergie’ (hoeveel uur moet je werken voor een broek van €100?). Ook staan er enkele interessante oefeningen in zoals nagaan hoeveel waarde al jouw bezittingen hebben. Stel dat je alles verkoopt, hoe lang kan je daarvan leven? Het boek gaf me veel interessante inzichten en de methode zonder vaste budgetten past goed bij mij, want elke maand is anders.

Boek your money or your life

Rijke pa, arme pa – Robert Kiyosaki

Dit is een erg bekend boek in de FIRE-community en ik vond dat er interessante dingen inzaten. Robert Kiyosaki beschrijft hoe zijn eigen vader (docent aan de universiteit) arm blijft door hard te werken voor weinig geld en geen risico’s te nemen. Zijn rijke vader is de vader van een vriend die hij al jong ontmoet. Deze rijke vader leert hem en zijn schoolvriend hoe rijke mensen geld voor zich laten werken, door te investeren, mensen in te huren en risico’s te nemen. Het boek is geschreven vanuit een kapitalistische mindset wat mij eigenlijk tegen de borst stuit. Maar dan denk ik net zoals zijn arme vader! We leven nu eenmaal in een kapitalistische wereld, dus misschien moet je daar ook je voordeel mee doen.

Dit is dus zeker een zinnig boek in de weg naar financiële onafhankelijkheid, ook al mis ik wel concrete tips. Het is vooral een andere mindset die je wordt meegegeven.

Boek rijke pa arme pa

Waar doen ze het van – Erica Verdegaal

Dit is een leuk boek ter introductie tot financiële onafhankelijkheid. Het is eigenlijk een overzicht van veel bekende boeken (zoals de andere die ik hier bespreek) en luchtig geschreven. Ik mis hier wel de diepgang, maar vooral als je nog maar net bezig bent met FIRE of het cadeau wil geven aan iemand die zich er nog weinig mee bezighoudt, is het een vermakelijk boek.

Boek waar doen ze het van

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Dit is een fijn boek dat lekker wegleest en tegelijkertijd veel tips geeft! Het bestaat uit vier delen waarbij de eerste twee delen ingaan op anders denken over geld en je droom formuleren. Het derde onderdeel bespreekt in drie hoofdstukken hoe je geld kunt besparen (wonen, eten en vervoer). Het laatste stuk gaat over geld voor je laten werken, investeren dus. De schrijver is econoom en geeft hier praktisch advies om zelf een portfolio samen te stellen die bij jou past. Een aanrader, zeker ook omdat het past bij de Nederlandse situatie.

Boek Miljonair met een gewone baan

 

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *