De hybride warmtepomp is verplicht vanaf 2026

18 mei 2022

Wie vanaf 2026 zijn gasketel wil vervangen is verplicht om voor een duurzamer alternatief te kiezen.

Wat het kabinet betreft wordt de hybride warmtepomp ‘de nieuwe standaard’ voor het verwarmen van huizen. Maar je hoeft niet te kiezen voor een hybride warmtepomp. Als je huis goed is geïsoleerd kun je ook overstappen op een volledige elektrische warmtepomp. Da’s gunstig voor het klimaat én uiteindelijk voor je portemonnee.

Waarom een hybride warmtepomp

De keuze voor een hybride warmtepomp als minimale eis is simpel: het is relatief goedkoop en de overheid is snel klaar. Je hoeft je huist niet enorm goed te isoleren. Want de cv-ketel springt toch wel bij als de hybride warmtepomp het niet redt. Maar of dat verstandig is? Laten we eerst kijken naar de werking van een hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp maakt gebruik van energie uit de buitenlucht en werkt dus grotendeels op stroom. Het is een energiezuinig apparaat, omdat je uit de buitenlucht veel energie haalt. De hybride warmtepomp wordt aan de traditionele cv-ketel gekoppeld. De hybride warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. Alleen als het buiten te koud is, springt de cv-ketel bij. Of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Daarvoor gebruik je dus nog wel (duur en milieuonvriendelijk) aardgas.

Je kunt de hybride warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Het is daarmee wel een tussenstap naar een huis zónder aardgas. 

Is een hybride warmtepomp wel verstandig?

Overweeg je een hybride warmtepomp? Kijk eerst eens naar goede isolatie van je woning. Bedenk vervolgens of hybride wel zo verstandig is. Wellicht is het financieel aantrekkelijker om direct over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee kun je van het gas af en bespaar je ook aansluit- en leverkosten. Op de site van milieu centraal vind je veel informatie (alle linkjes vind je onderaan in dit artikel). Maar luister ook zeker naar de podcast met Rense van Dijk van Woon Duurzaam. Zij helpen je met een plan op maat.

Podcast over duurzaamheid
Podcast over duurzaamheid
Rense van Dijk (Woon Duurzaam) over je huis van ’t gas afkrijgen
Loading
/

Met een hybride warmtepomp ben je snel klaar, maar je gebruikt dus nog steeds gas. Als je kiest voor all-electric, moet je misschien ook je groepenkast aanpassen over vervangen en elektrisch gaan koken. Maar je bespaart enorm op aansluit- en leveringskosten van gas.

Ook moet elke warmtepomp goed ingeregeld worden. Zeker bij een hybride variant moet je goed kijken naar een goede regeling tussen cv-ketel en warmtepomp. Te vroeg aanspringen van de cv-ketel levert minder besparing op. is ‘ie te laat, dan komt het comfort het geding. Ook het waterzijdig inregelen van het afgiftesysteem wordt nog belangrijker voor een goede werking van het systeem.

Subsidie op warmtepomp en isoleren en goedkope leningen

Er zijn subsidiemaatregelen voor isoleren en de aanschaf van een warmtepomp. Een goede bron met het overzicht aan subsidiemaatregelen op een warmtepomp vind je op milieu centraal. Daarnaast kun je via veel gemeenten gebruik maken van duurzaamheidsleningen. Het bedrag dat je voor zo’n lening betaald zijn vaak lager dan het bedrag dat je maandelijks bespaart. Win-win dus!

Meer weten over isoleren en warmtepompen?

Wil je verder lezen over warmtepompen? Een kort overzicht van bronnen, artikelen en podcasts:

Foto: Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *