Nu salderen stopt staat de zonnepanelenbezitter voor de vraag: hoe kan ik mijn zonne-energie beter benutten? De stekkerbatterij is hiervoor een mooie oplossing. Deze betaalbare en eenvoudige thuisbatterij verhoogt je zelfconsumptie zodat je de door jou opgewekte zonnestroom voor een groot deel zelf kunt gebruiken, ook als de zon niet schijnt.
Wat is een stekkerbatterij?
Een stekkerbatterij is een batterij die je gewoon met de stekker aansluit op het stopcontact. Dat is anders dan de thuisbatterijen die je kent die door een installateur worden geplaatst. Als een batterij bv. 6 of 10 kW doet is dat ook wel nodig. Een batterij met zulk vermogen moet veilig worden aangesloten op een eigen groep en vaak via meerdere fases.
Dat heb je bij de HomeWizard plug-in battery niet. Je koopt ‘m, sluit hem aan op het stopcontact en binnen een paar minuten up and running na een paar stappen in de app. In aflevering 52 van De Groene Nerds krijg je een idee hoe de HomeWizard plug & play batterij er uit ziet.
Of kijk de productanimatie:
Wat kan de HomeWizard stekkerbatterij?
Ten opzichte van thuisbatterijen die we al kennen, zoals de Zonneplan Nexus of Tibber Homevolt:
- kan hij niet zoveel stroom opslaan. De capaciteit is met 2,7 kWh een stuk kleiner. De Nexus begint bijvoorbeeld pas vanaf 10 kWh.
- heeft hij minder vermogen. Daar waar de Tibber Homevolt en Zonneplan Nexus respectievelijk een vermogen van 6 kW en minimaal 10 kW hebben, kan de HomeWizard stekkerbatterij 800W.
- heeft hij geen opties om energie te handelen. Hij handelt niet op de onbalansmarkt, en handelen op dynamische energieprijzen komt pas in een later stadium beschikbaar. Hij kan alleen laden en ontladen op basis van je zonnestroom.
Waarom is de HomeWizard stekkerbatterij interessant?
Tot nu toe geen goed verkooppraatje. Maar waarom hebben we het er dan toch over? Wat maakt de HomeWizard plug-in battery toch interessant?
Twee redenen.
De belangrijkste: soms is minder, méér.
De stekkerbatterij doet bewust een aantal dingen niet, om één ding heel goed te kunnen. De HomeWizard plug-in battery zorgt dat je de zonnestroom die je overdag opwekt kunt gebruiken in de avond en nacht, wanneer je geen stroom opwekt.
De HomeWizard plug-in battery zorgt dat je de zonnestroom die je overdag opwekt kunt gebruiken in de avond en nacht, wanneer je geen stroom opwekt.

De voordelen thuisbatterij van HomeWizard:
- Hij heeft geen installatie nodig.
- Hij is makkelijk in gebruik.
- Hij heeft een use-case: je zonnestroom beter benutten. Door Je zonnestroom overdag op te slaan en ‘s avonds en ‘s nachts te gebruiken.
Reden twee: de prijs
Je haalt ‘m in huis voor €1.395. Da’s een stuk lagere aanschaf dan andere batterijen. Daar moet je dan nog wel de P1-meter bij kopen (25 euro).
Hoe interessant is het opslaan van je eigen zonne-energie?
Je kunt nu misschien het meest verdienen met energie handelen op de onbalansmarkt of met laden- en ontladen op basis van dynamische energieprijzen. Maar je eigen zonnestroom beter benutten is ook interessant:
1. Terugleverkosten
Nu vrijwel alle energiemaatschappijen terugleverkosten hebben geïntroduceerd wordt het steeds interessanter om je eigen zonne-energie op te slaan en op een later moment zelf te gebruiken, zodat je geen stroom teruglevert en daarover terugleverkosten betaalt. Bovendien verhoogde Eneco deze terugleverkosten onlangs.
2. Einde van salderen in zicht
Die terugleverkosten zijn er omdat energiemaatschappijen de terugleververgoedingen niet meer kunnen ophoesten. Zij pleiten al langer voor het afschaffen van salderen, dat er nu vanaf 2027 daadwerkelijk van lijkt te komen. Vanaf dat moment krijg je geen energiebelasting meer voor de stroom die je teruglevert aan het net, en wordt het een stuk interessanter om je eigen stroom te gebruiken.
3. Zelfconsumptie verhogen
Het wordt, met andere woorden, steeds interessanter om je zelfconsumptie te verhogen. Dit is het deel van de zonne-energie die je opwekt die je zelf gebruikt. Standaard wordt aangenomen dat je ongeveer 20-30% van je zonnestroom zelf gebruikt. Met de HomeWizard plug-in battery zou dat moeten toenemen tot 70-80%.
4. Voor elk type energiecontract
Voor deze use-case maakt het niet uit wat voor contract je hebt, welke energieleverancier en welk merk zonnepanelen of omvormer.
Maar toch: waarom zo weinig vermogen en lage capaciteit?
De capaciteit en het vermogen passen bij de use-case van het beter benutten van je zelf opgewekte zonnestroom:
- De capaciteit van de batterij is zo dat een gemiddeld huishouden een volle accu goed kan leegmaken gedurende de avond en de nacht.
- Bij een gemiddelde woning met zonnepanelen is een opslag tussen de 2 kWh en 5 kWh perfect om alle apparaten in huis van stroom te voorzien gedurende de nacht, aldus HomeWizard.
Een omvormer met een vermogen van 2.000-2.500 kW klinkt aantrekkelijk omdat je 100% van de tijd je opwek kan opslaan. Echter, zit het verbruik in een gemiddelde woning zo’n 8% van de tijd boven de 800 watt. Ga je voor een omvormer met meer vermogen, dan verlies je een hoop extra efficiëntie voor het grootste gedeelte van de tijd. Die 800 watt vangt 92% van de tijd je verbruik op en met één thuisbatterij van 2,7 kWh gaat een gemiddelde woning al van 20-30% zelfconsumptie naar 70% tot 80%.
Toch meer kunnen ontladen? Je kan bij meerdere batterijen ervoor kiezen om deze op een eigen groep aan te laten sluiten om de begrenzing van 800 watt uit te zetten.
Maar om dus nog even te benadrukken: het maximale vermogen is dus meer op het verbruik afgestemd. Teruglevering voorkomen is niet dé reden.
Toch meer vermogen?
Wil je toch meer vermogen? Dan verlies je deels het voordeel van een stekkerbatterij. Zodra je de HomeWizard thuisbatterij stapelt, of je kiest voor een stekkerbatterij met meer vermogen kom je snel in de situatie dat je goed moet opletten of je wel genoeg stroom beschikbaar hebt. Vaak zul je dan toch een aparte groep moeten (laten) gebruiken. .
Hoe zit het met de combi met andere producten?
De plug-in battery van HomeWizard werkt ook samen met Energy Display, die toont het batterijpercentage, en hoeveel hij vandaag heeft (ont)laden.

De batterij is ook onderdeel van de integratie van HomeWizard met Home Assistant. Je kunt in Home Assistant gebruik maken van de volgende sensoren:
- Energie export
- Energie import
- Batterijpercentage (State of charge)
- Huidig vermogen
- Het aantal batterijcycli
- De uptime
- WiFi SSiD en sterkte

Waar plaats je een stekkerbatterij?
Eigenlijk kan het overal. Als ik zo op internet rondkijk hoor/lees ik vaak op zolder, of in een garage. Let wel dat hij in een goed geïsoleerde ruimte moet staan. Een garage die te koud wordt kan bijvoorbeeld niet.
Als iemand iets weet over de veiligheid van bv. batterijen dan is het vriend-van-de-show Henry Lootens. Die heb ik nog even geraadpleegd. Hij waarschuwt dat het gevaar is dat als er geen installateur aan te pas komt dat mensen zo’n ding zetten op de wasmachine (echt gebeurd), op de vloerverwarming of tegen de radiator plaatsen. Of in een ruimte met te weinig ventilatie, zoals de meterkast.
Hoeveel geluid maakt een stekkerbatterij?
De reden dat mensen wel geneigd zijn hem in bijvoorbeeld de meterkast te zetten in plaats van in de woonkamer is omdat hij geluid maakt. Hij heeft een actieve fan (actieve ventilator), zoals je dat van de meeste computers kent. Daarnaast hoor je het relais klikken zodat je van laden naar ontladen switcht, of vice versa.
Noodstroom
De thuisbatterij van HomeWizard kan – zoals de meeste thuisbatterijen – niet gebruikt worden als een noodstroomvoorziening. Batterijen gebruiken als noodstroomvoorziening vereist maatwerk en dus echt installateurswerk.
Sommige andere stekkerbatterijen roepen wel iets over noodstroom, maar dat is feitelijk wat anders. Een UPS, wat staat voor een Uninterruped Power Supply. Die heb ik ook in de meterkast thuis.
Bij een thuisbatterij is dat feitelijk een stopcontact op de thuisbatterij. Daar kun je dus een beperkt aantal apparaten op aansluiten, die dan bij stroomuitval door blijven draaien. Let wel op dat deze apparaten dus fysiek in de buurt moeten staan bij de batterij. Dit is meteen al een belangrijke beperking. Je kunt immers niet je vriezer door laten draaien op de stekkerbatterij die op zolder staat.
HomeWizard vs. andere stekkerbatterijen
Zijn er nog meer verschillen met andere stekkerbatterijen? Naast het grotere vermogen, de grotere capaciteit en de UPS-functie zijn er vaak meer mogelijkheden om de thuisbatterij zelf aan te sturen. Zo kun je de Marstek batterijen ook aansturen op basis van dynamische energieprijzen. Wil je dus meer vermogen, capaciteit, helemaal los kunnen met zelf aansturen en de laagste prijs, dan zijn die het overwegen waard.
HomeWizard heeft een duidelijk concept, er is goed over nagedacht, de software ziet er mooi uit en werkt super, is aangepast voor de Nederlandse markt en je kunt er vanuit kan gaan dat het degelijk is. Dat weet je met die Chinese importmerken niet. HomeWizard is bovendien lokaal en heeft dus een Nederlandse handleiding, support en voldoet aan EU-richtlijnen.

Als data-gedreven marketeer weet Danny als geen ander hoe je je energie thuis kunt managen. Zo laadt hij z’n elektrische fiets op als de zon schijnt. Dankzij zijn interesse in duurzaamheid en techniek kan hij je alles vertellen over een slimme, duurzame woning.
Beste Danny, inderdaad allemaal interessant, maar ik heb de batterij nu drie weken en zie dat de laad- en ontlaadverliezen totaal 25% zijn. Niet zo belangrijk als je na eind saldering bijna niets krijgt voor de stroom die je terug levert, maar of het nu opweegt tegen de terugleverkosten vraag ik mij af. Hoe zie jij
dit?
Met zonnepanelen en een elektrische auto probeer ik op zonnige dagen zoveel mogelijk thuis te laden. Iedereen thuiswerken op zonnige dagen is echter agenda technisch niet reeel en via een thuisbatterij overpompen naar mijn auto financieel niet interessant. Op mijn werk staan 500 e-auto’s echter overdag niet te laden (terwijl er op de bedrijfsdaken rondom duizenden zonnepanelen liggen). Zouden laadpalen niet meer moeten worden geprojecteerd op parkeerplaatsen die op zonnige dagen volstaan, dan op lege opritten thuis? Zouden jullie daar eens iemand naar kunnen vragen?
Is er al enige informatie over wat het betekent wanneer je deze stekker batterij zakelijk aangeschaft? Bij de grotere accu’s lijkt het handelen een belangrijk onderdeel te zijn, maar bij een stekker accu is dat misschien wat minder. Ik wil de stekker batterij inzetten om bv op de momenten dat er genoeg opgewekt wordt, deze stroom op te slaan voor later (of eigen gebruik of verkoop) en in de winter vooral wel voor de handel.
Als ZZP’er zonder vast kantoor (ik werk wel vanuit huis, maar voldoet voor de belastingdienst niet als kantoor aan huis) wil ik een stekker accu aanschaffen. En het is of de route dat mijn vrouw het energiecontract op naam krijgt en dan (als nietZZP’er) de BTW terugvraagt (KOR) of ik schaf hem zakelijk aan. Maar dat lijkt allemaal fiscaal technisch ingewikkelde situaties op te leveren…