Nieuw: een duurzaamheidslening voor aanschaf van thuisbatterij

4 juli 2024

Thuisbatterijen worden steeds goedkoper, en daarmee financieel interessanter. Je kunt met een thuisbatterij geld verdienen door het stroomnet te helpen balanceren, zo help je ook het stroomnet te verduurzamen. Door zonne-energie die je overdag opwekt op een later moment te gebruiken, zorgt een thuisaccu dat je meer duurzame en goedkope stroom gebruikt.

Subsidies en andere voordelen voor de aanschaf van een thuisbatterij

Maar een thuisbatterij is een flinke aanschaf. Voor ondernemers is er een subsidie, maar niet voor particulieren. Wel is het mogelijk om de btw terug te vragen. Dat is interessant, want het scheelt immers 21%. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Je kunt de btw zelf terugvragen of het laten doen. Hier lees je meer over het terugvragen van de btw van een thuisbatterij.

Voordelige lening voor aanschaf thuisbatterij

Om de aanschaf van een thuisaccu nog toegankelijk te maken, er het nu ook mogelijk om er een verduurzamingslening voor af te sluiten. Dat is een voordelige lening tegen een zeer lage rente.

Zo’n lening wordt mogelijk gemaakt door de SVn, oftewel Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Een van de belangrijke diensten die SVn aanbiedt, is het verstrekken van voordelige leningen voor de verduurzaming van woningen. Als inwoner van een deelnemende gemeente kan je mogelijk gebruik maken van deze Duurzaamheidslening om energiebesparende maatregelen in uw huis te financieren.

Het betreft de Toekomstbestendig Wonen Lening:

  • Een vast rentetarief van momenteel 1,6%. Voor de 15 kWh thuisbatterij is dat ongeveer €9,- per maand aan rentekosten.
  • Afsluiten is gratis.
  • De lening is vroegtijdig af te lossen, boetevrij.
  • Looptijd tot en met € 15.000,- is 10 jaar, vanaf € 15.001,- is 15 jaar.
  • Kanttekening: de lening is beschikbaar zolang er budget is.
  • Voorwaarde: je kunt de lening alleen aanvragen als je de thuisaccu nog gaat aanschaffen.

Specifiek betreft dit de ‘Consumptieve lening’. Er zijn ook nog andere vormen, maar die zijn voor een thuisaccu niet interessant. Een hypothecaire lening bijvoorbeeld heeft 850 euro afsluitkosten, en een ‘Verzilverlening’ heeft een looptijd van minimaal 75 jaar.

Ik woon zelf in Arnhem (Gelderland), daar hebben ze deze folder over de Toekomstbestending Wonen Lening.

Zo vraag je een duurzaamheidslening aan

Je kunt zelf eenvoudig een duurzaamheidslening aanvragen bij SVn. Sommige aanbieders, zoals Zonneplan, kunnen dit ook kosteloos voor jou regelen.

Wil je het zelf aanvragen, dan is het proces als volgt:

1. Eerst controleer je of de gemeente waar je woont deelneemt aan de regeling. Ga naar de website van SVn en vul het formulier in.

2. Kijk in de resultaten over Toekomstbestendig Wonen Consumptief wordt aangeboden.

3. Vervolgens dien je een aanvraag in bij je gemeente, waarin je de geplande verduurzamingsmaatregelen beschrijft. Je start dit door de maatregel te openen. Vervolgens kun je op ‘Aanvragen’ klikken om de aanvraag te starten.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Nieuw: een duurzaamheidslening voor aanschaf van thuisbatterij