Nationaal Warmtefonds biedt (renteloze) lening voor aanschaf thuisbatterijen

5 juli 2024

Thuisaccu’s zijn steeds interessanter. Ze zijn steeds betaalbaarder en met het einde van salderen in het voorzicht evenals de mogelijkheid om bij te dragen aan balans op het net, wordt de terugverdientijd steeds korter. Zo draag je bij aan een duurzamer energiesysteem én bespaar je op je energierekening.

Voordelig lenen voor energiebesparende maatregelen

Maar een thuisbatterij kost nog altijd een flinke duit. Om een thuisbatterij toegankelijker te maken biedt het Nationaal Warmtefonds financieringsmogelijkheden aan. De kosten die een huishouden gaat besparen middels een thuisbatterij, zullen in veel gevallen opwegen tegen de maandelijkse afbetaling van deze lening, zo is de belofte. Zo realiseer je met een thuisbatterij een maandelijkse besparing op je energiekosten, die je dan weer kunt gebruiken om de lening af te betalen. Wat is het precies en hoe werkt het, dat vertellen we je hierna.

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

De overheid stimuleert verduurzaming van woningen via het Nationaal Warmtefonds. Als huiseigenaar of lid van een VvE kun je hier voordelig lenen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds maakt het zo makkelijker om te investeren in bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of een thuisbatterij. Zo wordt het voor meer mensen haalbaar om hun huis te verduurzamen en energiekosten te verlagen.

Wat biedt het Nationaal Warmtefonds aan?

Het Warmtefonds biedt o.a. leningen voor verschillende energiebesparende maatregelen, zo ook voor een thuisbatterij. Als je verzamelinkomen onder de €60.000 ligt, heb je de meest gunstigste rentevoorwaarden. Boven deze inkomensgrens kun je ook aanspraak maken op een lening. Je betaalt dan een hoger rentepercentage.

Wat zijn de voorwaarden van een (renteloze) lening?

  • Je moet eigenaar zijn van de woning. 
  • De aanschafwaarde van de thuisbatterij moet minimaal €1000 tot maximaal €25.000 zijn.
  • De looptijd kun je zelf bepalen: 7, 10 of 15 jaar.
  • Voor een Energiebespaarlening met 0% rente mag het gezamenlijke verzamelinkomen niet hoger zijn dan €60.000.
  • Huishoudens met een hoger verzamelinkomen betalen een hoger rentetarief. Op het moment van schrijven tussen de 3,75% en 4,25%.
  • De lening is niet beschikbaar voor nieuwbouwwoningen.

Kijk voor alle actuele voorwaarden en rentetarieven op de website van het Nationaal Warmtefonds.

Warmtefondslening interessant?

Een warmtefondslening kan zeker een interessante optie zijn om een thuisbatterij te bekostigen. Maar dan vooral als je verzamelinkomen onder de €60.000 ligt. Kom je daarboven, en ben je op zoek naar een lening op een thuisbatterij te kopen, dan is het wellicht interessanter om te kijken naar de Toekomstbestendig Wonen Lening van SVn. Ook SVn biedt lening voor energiebesparende maatregelen, tegen een rente van 1,6%.

Ga je een thuisbatterij aanschaffen, en ben je op zoek naar subsidies en andere financiële voordelen, weet dan dat je de btw van de thuisbatterij kunt terugvragen. Dat scheelt je dus al 21%!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *