Met je eigen stroom je auto laden is de meest goedkope manier om je elektrische auto vol te krijgen. Geen probleem met een eigen oprit, maar hoe doe je dat als je géén eigen oprit hebt? Dit zijn de creatieve oplossingen om toch met je eigen laadpaal te kunnen laden.
Waarom thuis laden?
Waarom thuisladen en niet aan de laadpaal in de wijk? Het korte antwoord is dat het een stuk voordeliger is. Laten we eens naar de gemiddelde prijzen kijken:
- Snellader langs snelweg: 75 cent/kWh (data ANWB)
- Openbare laadpaal: 45 cent/kWh
- Gemiddelde energieprijs is nu 28 cent/kWh (data CBS)
- Gemiddelde dynamische energieprijs is nu 24 cent/kWh
- Gemiddelde dynamische energieprijs met slimme laadpaal 21 cent/kWh
En als ik naar mijn eigen energieverbruik kijk dan heb ik in heel 2024 gemiddeld voor 17 cent per kWh mijn auto geladen. Dat scheelt flink. Zeker als je net als ik slim kunt laden. En met salderen dat er af gaat wordt het nog aantrekkelijker om je eigen zonnestroom te gebruiken.
Een tweede reden is gemak. Je auto staat immers lang stil voor de deur, een perfect moment om op te laden. Een derde reden is simpelweg de aanwezigheid, of beter gezegd, het gebrek aan een openbare laadpaal in de buurt.
Wat mag er?
Officieel heet thuisladen in de openbare ruimte een verlengde private aansluiting (VPA). Een laadkabel van privéterrein naar een auto op openbaar terrein. Wat er mag verschil enorm per gemeente. Sommige gemeenten verbieden het neerleggen van een kabel, bijvoorbeeld omdat het onveilig zou zijn. Of uit vrees dat mensen een openbare parkeerplaats gaan claimen. Veel gemeenten verdienen het officieel, zoals Gemeente Rotterdam en Gemeente Den Haag. In andere gemeenten worden oplossingen zelfs vergoed, zoals in Gemeente Enschede en Gemeente de Bilt. Voor meer info zie het onderzoek van Michiel de Vries naar het wisselende beleid in Nederland. Ook al geldt er officieel een verbod, zien we in de praktijk dat laadkabels in de openbare ruimte worden gedoogd. Maar gaat er iemand klagen, dan ben je de sjaak.
De oplossingen voor thuisladen zonder eigen oprit
Om dit artikel heb ik de oplossingen voor het thuisladen zonder eigen oprit die het internet rijk is verzameld. Hier komen ze:
Kabelmat of kabelbrug
De meest eenvoudige optie is om je laadkabel af te dekken met een kabelmat of kabelbrug. Zodoende kan er niemand over struikelen. Het voordeel van deze oplossing: hij is simpel, de kabel zorgt alleen voor hinder terwijl je laadt en het is goedkoop. Een kabelmat is voor enkele tientjes te koop, voor een kabelbrug kan het oplopen tot een paar honderd euro.

In gemeenten waarin deze oplossing wordt toegestaan gelden er vaak enkele voorwaarden, die ik zelf zou terug brengen tot ‘logisch’ en ‘goed burgerschap’:
- Je installeert een laadpunt op eigen terrein
- De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan het trottoir
- De elektrische kabel moet in goede staat zijn
- Je kunt de openbare parkeerplaats niet claimen, deze blijft beschikbaar als openbare parkeerplaats
- Je houdt met het laden van je voertuig rekening met de buren
- De kabel mag maximaal 10 meter over het trottoir liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van je eigen terrein tot aan de auto.
- Je legt de kabel voor zover mogelijk langs het trottoir.
- Je dekt de kabel op deugdelijke wijze af met een kabelmat zodat andere gebruikers van het trottoir geen hinder van de kabel ondervinden en hier niet over kunnen struikelen.
- Na gebruik ruim je de kabel en de kabelmat op.
Kabelgroottegels
Eén van de meest elegante oplossingen is de kabelgoot. Er komt wat meer werk bij kijken, want je gaat bestaande stoeptegels vervangen door stoeptegels met een inkeping voor de laadkabel en daar boven een rubberen afsluiting. Groot voordeel is dat de kabel helemaal is weggewerkt en mensen er niet meer over kunnen struikelen. Een kabelgoottegel kost enkele tientjes. Er zijn gemeenten die de aanleg van kabelgoottegels vergoeden, zoals Gemeente Enschede en Gemeente de Bilt.

De laadkabel ingraven
Je laadkabel ingraven of een laadpaal in de openbare ruimte plaatsen is niet toegestaan. Maar er zijn legio voorbeelden van deze burgerlijke ongehoorzaamheid. Neem bijvoorbeeld deze gebruiker die vanuit zijn meterkast onder de groep door een kabel trok om buiten een laadpaal te plaatsen:

Er zijn ook commerciële initiatieven. Wij zijn erg van van Streetplug. Deze ondergrondse laadplug haalt de laadpaal compleet uit het zicht.

Laadarm
Je laadkabel kan naast onder de stoep, in de stoep en op de stoep ook óver de stoep. Een laadarm (ook wel zwenkarm of kabelarm genoemd) is een soort hengel die over je stoep heen hangt. Het voordeel: niemand kan er over struikelen. Het nadeel: het is onooglijk en niet bepaald een aanwinst voor de openbare ruimte. Daarnaast is de laadarm altijd zichtbaar, ook als je niet aan het laden bent.

Naast deze zelfbouw laadarm zijn er ook commerciële laadarmen, zoals de ChargeArm. Het voordeel van deze is dat hij deels ingeklapt kan worden als hij niet gebruikt wordt om te laden. Je moet wel wat neertellen voor de ChargeArm, hij moet zo’n 1.300 euro kosten.

Het in- en uitklappen van de laadarm is goed te zien in de promovideo van ChargeArm:
5. Platte kabel
Eén van de genoemde problemen van verlengde private aansluitingen is de dikke kabel. Daar zouden mensen over kunnen struikelen. FlatPower lost dit probleem op – niet door de kabel af te dekken – maar door het probleem weg te halen. FlatPower is namelijk een platte laadkabel. Het platte deel van de kabel is slechts maximaal 5 mm dik. De laadkabel kan alsnog 11 kW verstouwen.

Podcast over thuisladen zonder eigen oprit
In aflevering 50 van De Groene Nerds gaat het over thuisladen zonder eigen oprit: wat mag er en hoe krijg je het voor elkaar:

Als data-gedreven marketeer weet Danny als geen ander hoe je je energie thuis kunt managen. Zo laadt hij z’n elektrische fiets op als de zon schijnt. Dankzij zijn interesse in duurzaamheid en techniek kan hij je alles vertellen over een slimme, duurzame woning.
Eén reactie op “Thuis laden zonder eigen oprit: met deze creatieve oplossingen kan het wél!”