Duurzaam beleggen via banken of Lendahand

30 januari 2019

Banken geven tegenwoordig nog nauwelijks rente en dat lijkt me des te meer redenen om eens te gaan beleggen. In deze blog zoek ik uit waar je duurzaam kunt beleggen, welke banken duurzame beleggingen aanbieden en vertel ik over mijn ervaringen met crowfundingswebsite Lendahand.

Beleggen via een duurzame bankEerder schreef ik al een artikel over duurzame banken, waar drie duurzame banken uit naar voren kwamen: Triodos, ASN bank en SNS. Al deze banken bieden ook duurzame beleggingsfondsen aan. Ook het artikel over duurzaam beleggen en sparen kan interessant voor je zijn.

Triodos heeft een aantal verschillende opties, waarbij de een een hoger risico heeft en hoger rendement en andere juist wat lager risico en een lager rendement. Een voorbeeld is het Fair Share Fund (waar ik overigens zojuist wat in heb belegd) dat investeert in ondernemers in ontwikkelingslanden. Via dit fonds financier je financiële instellingen die de microfinanciering voor deze ondernemers verzorgt. Maar Triodos biedt bijvoorbeeld ook het Sustainable Equity Fund aan, dat belegt in grote, beursgenoteerde bedrijven die zich bezig houden met duurzame oplossingen. Eerlijk gezegd vraag ik me dan af aan welke duurzaamheidscriteria deze dan voldoen. Zo investeert dit fonds in Sekisui Chemical, een Japans bedrijf in de chemie, woningen en infrastructuur. Het is natuurlijk prima als zij aan het verduurzamen zijn, maar bedenk wel of je een dergelijke investering voor ogen hebt als je kiest voor duurzaam beleggen, de bouwsector heeft nog altijd een enorme carbon footprint.Bij ASN bank is de opzet vergelijkbaar. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s om in te beleggen zoals groenprojecten of microkrediet. Daarnaast biedt ASN 5 mixfondsen aan die gebaseerd zijn op risico en rendement. Zo kun je kiezen voor zeer defensief tot en met zeer offensief (groot risico/rendement) beleggen. ASN bank maakt een selectie van welke bedrijven zij duurzaam genoeg vinden om in een fonds te worden opgenomen. Als ik naar de onderbouwing voor een paar willekeurige bedrijven kijk, zie ik verschillende resultaten. Een voorbeeld:
Mensenrechten: heeft zich in 2012 aangesloten bij de UN Global Compact. 


  • Milieu: wil haar invloed op klimaatverandering verminderen.

  • Verbeterpunten: heeft zich in 2012 aangesloten bij het Global Compact van de VN. Maar het bedrijf heeft dit nog niet omgezet in eigen beleid. Daar komt bij dat alleen het onderwerp dwangarbeid is opgenomen in het ketenbeleid. We gaan hierover met het bedrijf in gesprek.  

  • Tja, dit is niet helemaal wat ik zoek als ik duurzaam wil beleggen… Ik begrijp wel dat banken voldoende fondsen willen kunnen aanbieden en dat je dan niet té kieskeurig zijn met bedrijven omdat er dan simpelweg te weinig overblijft. Maar ik ben niet over alle fondsen even zeer te spreken.Hoe zit het bij de derde duurzame bank: SNS bank? Omdat ASN onderdeel is van SNS, verwijst SNS je door naar de ASN mixfondsen als je duurzaam wil beleggen.Vanaf een paar tientjes kun je al starten met beleggen via bovenstaande banken.


    Kun je duurzaam beleggen via een ‘niet-duurzame’ bank?


    In de blog over banken kun je ook lezen dat ING, ABN Amro en de Rabobank niet goed scoren op het gebied van duurzaamheid. Ook al zijn de meningen verdeeld over de eerlijke geldwijzer, voor nu is dat het beste waar ik vanuit kan gaan (plus aanvullende artikelen over o.a. palmolie). Anyway, bieden zij ook duurzame beleggingen aan?

    Alle drie deze banken bieden duurzame fondsen aan. Ik licht Rabobank er even uit.Rabobank heeft 2 duurzame beleggingsmogelijkheden (ik ga er even vanuit dat je niet zelf belegt maar het laat beheren). Ik heb me rot gezocht maar kan niet vinden in welke fondsen je daarbij precies belegt. Wat ik wél heb gevonden is hun duurzaamheidseisen. Ze hanteren daarvoor de Sustainability Rating van Morningstar. Scoort een fonds 3 van de 5 wereldbolletjes of meer, dan kan het opgenomen worden in hun duurzame beleggingspakketten. Ter vergelijking: ASN fondsen scoren 5 van de 5 punten bij Morningstar.

    Het is een goede stap dat Morningstar nu ook naar duurzaamheid kijkt, maar hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat ze met name kijken naar beleid en beloftes, niet naar wát ze produceren. Zo lees ik in het NRC: “je kunt ook duurzaam olie uit de grond halen, maar olie zelf is natuurlijk geen duurzaam product.”


    Ander nadeel: minimale inleg is €10.000 vanwege de hoge kosten die zij maken.Je kunt natuurlijk ook zelf beleggen en daarbij bijvoorbeeld een fonds kiezen van ASN of Triodos of een ander zelf gekozen duurzaam fonds! Dit is ook mogelijk als je bij ABN of ING zit.

    Mijn ervaring met Lendahand

    Lendahand is een crowdfundingswebsite waarmee je direct in projecten kunt investeren in ontwikkelingslanden. Het bestrijden van armoede is hun droom en dat is natuurlijk een heel duurzame gedachte. Maar ook hier zijn niet alle projecten even duurzaam, dus blijf altijd kritisch kijken. Zelf ben ik erg fan van deze manier van investeren omdat je heel goed weet waar het geld terecht komt en het wordt vaak via een lokale partner gefinancierd zodat je risico wat kleiner is. Je belegt wel buiten AFM-toezicht.Er zijn bijna dagelijks nieuwe projecten, vaak van rond de €50.000. Doorgaans zijn ze binnen een paar dagen volledig gefinancierd, dus je moet er snel bij zijn. Je kunt ook instellen dat je een mail krijgt als er een project start. De looptijd is een paar jaar en elk half jaar ontvang je een deel van je inleg terug. Ik heb al in verschillende dingen geïnvesteerd zoals duurzame energie in Afrika of boeren in Azië en ben erg tevreden met hoe makkelijk je kunt investeren.

    Neem eens een kijkje op de website om de projecten te bekijken.Risico’s duurzaam investeren

    Beleggen en investeren (ik gebruik de termen een beetje door elkaar, ook al zit er wel een verschil tussen) brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee. Beleg alleen geld dat je kunt missen, het kan altijd minder waard worden. Met deze blog wil ik geen enkel advies geven over beleggen, enkel informeren over de mogelijkheden en mijn persoonlijke mening geven.

    Tips?Heb je nog andere tips of ervaringen die je wil delen over duurzaam beleggen? Laat het hieronder weten.

    Bronnenwww.triodos.nl/
    www.asnbank.nl
    www.morningstar.nl/

    www.nrc.nl/
    www.rabobank.nl

    Laat je reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

    2 reacties op “Duurzaam beleggen via banken of Lendahand

    1. Hoi Robin, leuk stuk! Gelukkig beschikt Lendahand over een AFM-vergunning als beleggingsonderneming:-) hgr Peter