Okay, we zijn vorig jaar weliswaar niet geweest… maar ik vind ons jaarlijkse bezoek aan de Bio-beurs in Zwolle serieus een fantastisch feestje. Als je alles wilt zien, ben je echt wel een hele dag zoet. Ondertussen zie je veel merken die je al kende (vaak wel met nieuwe producten die je nog niet kende), maar óók veel nieuws onder de zon. En wie een beetje slim kijkt, ziet ook trends. Zo ook op afgelopen 24 januari. Tuurlijk, de gezonde snack is al jaren hot. Wel een relatief nieuwe trend is fermentatie. Zo veel zagen we dat nog niet eerder. En eindelijk is er ook breed aandacht voor bodemleven.
Is Bio-beurs niet alleen B2B?
Inderdaad de tweedaagse Bio-beurs is vooral bedoeld voor ondernemers, zoals natuurwinkels en agrariërs. Zij ontdekken hier nieuwe producten en methodes. Maar voor bovengemiddeld geïnteresseerde consumenten (zoals ik en man + mede-blogger Remi) is het ook erg leuk om te zien welke nieuwe producten je binnenkort in de winkels kunt verwachten en wat trends zijn. Zo zagen we tijdens de Bio-beurs in 2017 voor het eerst pasta van peulvruchten. Tegenwoordig ligt dat gewoon standaard in de supermarkt. Zo snel kan het gaan.
Wellness en machines apart
Ook dit jaar waren de IJsselhallen weer goedgevuld met honderden stands. Volgens ons dit jaar voor het eerst: de machines en de verzorgingsproducten stonden apart in eigen zaaltjes. Op zich handig, zo bij elkaar. Maar het was voorgaande jaren ook wel leuk dat je soms ineens een dikke eg naast een standje met biologische frisdrank had staan.
Snacken doe je gezond en natuurlijk biologisch
Niet onverwacht was de tak biologische voeding ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. We proefden hier en daar wat vegan kaas, een nieuwe vegan worst van Wheaty en de vegan smarties en chocolade toffees van CandyTree (veganisme was ook breed aanwezig tijdens de Bio-beurs, maar had bovendien onze eigen interesse). Grappig om te merken was dat er dan niet eens zo heel veel wortels en pindakazen op de beursvloer zijn. Het zijn vooral (semi-)gezonde snacks. Diverse merken gedroogde zuidvruchten bijvoorbeeld en natuurlijk de nieuwste repen van LoveChock (wederom heerlijk). Ook Clearspring, voor ons tot nu toe alleen bekend van pakjes silken tofu, had een kraampje met een breed assortiment aan rijstwafeltjes en zeewierchips. Die laatste zijn wel erg acquired taste, maar ik vind ze lekker.
Schemergebied tussen delicatesse en ‘gewoon’ voeding
Iets anders dat opviel was ‘gewone’ voeding waar toch iets ongewoons mee was waardoor het richting delicatesse ging. En dan in het bijzonder thee met een twist. Zowel over de hennepthee Dutch Harvest als over het nog te lanceren kruidentheemerk I Do kunnen jullie binnenkort een artikel verwachten. Onderweg smikkelen we nog wat kweeperengelei en vijgenspread van Mont Blanc. En had ik al eens gezegd dat biologische Griekse olijfolie een van de lekkerste dingen op Aarde is? Nee? Dan weet je het nu. Die van Gkazas (Kreta) is een mooi voorbeeld, te koop bij natuurwinkels. Extra vierge, maar door een speciale manier van filteren ook geschikt om te verhitten. Heerlijk.
Fermenteren, fermenteren, fermenteren
Maar dan de grootste foodtrend van dit moment: fermentatie. Peter van Berckel mocht er zelfs (op de woensdag, de dag dat we er niet waren…) een praatje over houden op het Foodplein. We hebben zijn hele standje met smaak leeggegeten en gaan binnenkort met de recepten in zijn boek Tsukémono zelf aan de slag. Recensie volgt! Op meerdere plekken zagen we kefir. Ook niet moeilijk zelf te maken; korrels ervoor koop je bijvoorbeeld van The Ferment Company. En op elke hoek stond wel een fles kombucha, gefermenteerde thee dat drinkt als een kruising tussen frisdrank en een licht-alcoholische drank (ik vind bier, anderen vinden wijn). Heerlijk complexe smaken. De citra hop kombucha van YAYA was qua drankjes wat mij betreft de topper van de dag.
Rot op met je plastic
Een andere trend: verpakkingsvrij of anders verpakt of sowieso weg met al dat plastic. De grootste verrassing vond ik wat dat betreft Hay!, rietjes van stro! Ik heb verdorie net een duur pakje bamboe rietjes gekocht (ook fijn), maar die van stro zijn vele malen goedkoper en drinken minder lomp. Wat een ontzetten logisch en slim idee. We zijn benieuwd of we dit binnenkort in de horeca terug gaan zien.
Een gezonde bodem
Misschien letten we er extra op, omdat we er zelf zo mee bezig zijn, maar volgens ons was er meer aandacht voor het belang van een gezonde bodem in de brede zin van het woord. Meer over voedselbossen (die draaien op bodemleven), stands met natuurlijke grondverbeteraars en zelfs schimmels om bij je gewassen te enten. Superbelangrijk en het grootste probleem van de reguliere landbouw. En misschien van een andere orde van grootte, maar heb je wel eens nagedacht over die restjes blauwe verf en ijzer die in je grond komen als je met je schepje bezig bent? Ook daar is een prachtige oplossing voor: materiaal van koper. Niet eens zo erg veel duurder, veel slijtvaster en als bonusvoordeel: de grond blijft totaal niet plakken aan je tuingereedschap. Volgende keer als we een schep ofzo nodig hebben toch maar eens kijken bij Kopersporen.
Oude bekenden met nieuwe producten
Ook schoonmaken kun je doen met biologische middelen. Heel ver hierin gaat Sonett (die zijn zelfs bio-dynamisch). Hun vloeibare handzeep die naar rozemarijn ruikt is de fijnste handzeep die ik tot nu toe tegenkwam. Die bestaat al lang, maar Sonett zit niet stil. Zo kreeg ik een vloerreiniger en een wc-reiniger toegestopt. Daarover later meer! Ook voor onze katten was er wat nieuws. Ze eten al een jaar of twee graanvrije biologische brokken van Yarrah. Speciaal voor je-weet-wel-katten (en dat zijn die van ons allebei) heeft Yarrah nu een variant met minder vet en meer vezels. Thuis meteen voorgezet. Goedgekeurd.
Workshops! De workshops!
We waren al meteen om 10 uur binnen. Om 16 uur hebben we het gevoel wel alles gezien te hebben. Oh, verdorie, weer helemaal vergeten naar de workshops te gaan. En die opblaasiglo’s zagen er nog wel zo spannend uit. Bovendien zaten er best wat onderwerpen tussen die ons aanspraken. Volgend jaar dan maar, misschien.
En dan nu, een lekker biertje
Met twee hoofden vol verhalen rijden we naar huis. Remi bladert in zijn nieuwe voedselbossenboek, terwijl ik alles van vandaag op een rijtje zet. 1.000 woorden later mogen we deze volle dag dan echt gaan afsluiten. Mét een biertje, niet zomaar een, maar de pilsener van De Leckere. Dit biologische biertje won in 2018 de Gold Medal in de Dutch beer challenge. Kunnen wij het niet mee oneens zijn: doordrinkbier met diepgang. Proost.
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen
Leuk !!!! In dit artikel staat:
” Met twee hoofden vol verhalen rijden we naar huis. Remi bladert in zijn nieuwe ………… voedselbossenboek”
Remi liet weten dat hij het boek van mijn uitgever had gekregen. Super. Willen jullie het woord niet linken naar mijn boek? Ik hoor graag.
Leuk !!!! In het artikel staat:
” Met twee hoofden vol verhalen rijden we naar huis. Remi bladert in zijn nieuwe ………… voedselbossenboek”
Remi liet weten dat hij het boek van mijn uitgever had gekregen. Super. Ben reuze benieuwd wat hij erover schrijven zal. En, eh, willen jullie het woord ook linken naar mijn boek? Ik hoor graag. 🙂
Dear my Friend,
We are GreenViet from Vietnam. Our company is specializing in manufacturing of Green Products. We’d like to present our hand-made bamboo straw. Our bamboo straw is made of Vietnam bamboo, a true Green natural and environment friendly material.
Our bamboo straw can be replaced totally the plastic straw and it can be reusable.
Think Green, Live Green. Our bamboo straw is an ideal product to make that happens meanwhile you can still enjoy all your favorite drinks without using anymore the plastic straw.
If you need any further info, we are always avail
Best regards,
Peter Nguyen
Sales Manager
GREENVIET
Think Green. Live Green!
Mobile: +84 912 53 54 70 (Whats’app/Wechat)
Email: greenvietstraw@gmail.com