Maak je Eglu Cube kippenhok nog fijner voor je kippen met een zeil of hoes

24 januari 2019

Onze tuin heeft voor een groot deel een open verbinding met het (vrijwel) zuiden. Heerlijk. Lekker zonnig. Goed voor de tuin. Maar dat open veld op het zuidwesten, precies waar de wind in Nederland zo vaak vandaan komt, is toch niet ideaal. Er komt een windhaag, maar die moet nog groeien. Ondertussen zie ik onze kippen toch vaak bibberen. Een zeil ofzo zou best handig zijn. En wat blijkt, ook daar heeft Omlet, de makers van ons Eglu Cube kippenhok, aan gedacht. We mochten de windbreker testen, maar Omlet heeft producten voor elke weersomstandigheid. En helemaal niet duur.

Ons Eglu Cube kippenhok

Sinds eind 2018 huizen onze kippen in een fantastische Eglu Cube. Roze-paars omdat het kan, maar ze bestaan ook in groen. We hadden eerst de standaardren, maar mede doordat we willen uitbreiden én in voorbereiding op vast wel weer eens ophokplicht hebben we de ren verder uitgebreid en van een (inmiddels zeer vaak gebruikte) zitstok voorzien.

Harde wind in de herfst en winter

Toen het nog lekker weer was, waren onze kippen de hele dag buiten. We hebben ruim 2000 m2 en de kippen mogen en kunnen in principe overal komen. En toch zag ik ze, vooral tijdens de rui, maar ook wel daarna, steeds vaker bijna de hele dag binnen zitten. Dat moest toch wel met de wind te maken hebben. De slim uitgedachte windhaag (met bloesemboog!) in al aangeplant, maar ja, het duurt nog wel een hele tijd voordat we daar echt profijt van hebben.

Omlet heeft allerlei zeilen en hoezen voor hun hokken

Op zoek naar een oplossing keek ik op de site van Omlet bij de dekzeilen voor kippenhokken. Ik had al wel gezien dat ze een zogenaamde thermodeken hebben voor echt koude winters. En wist ook dat ze grotere zeilen hadden om de ren mee af te sluiten voor regen of tijdens ophokplicht. En wat bleek, je kunt ook gewoon een windbreker voor de Eglu Cube kopen. Precies de juiste maat en helemaal niet zo duur (35 euro). En het ding belooft ook nog jaren mee te kunnen. Niet zomaar een flebbetje plastic, maar stevig en toch transparant kunststof.

De windbreker aan je kippenhok knopen

Ik heb tot nu toe vooral goede ervaringen met ons Eglu Cube kippenhok. Wel valt het soms tegen hoe lang je met koude, verkleumde vingers dingen zit te monteren met allerlei klemmetjes. Het hoeft maar één keer, maar het is even afzien. Dit dekzeil tegen de wind bleek echter een eitje (hihi). Je ontvangt de windbreker met een trits tie wraps. Daarmee kun je het dekzeil aan de ren bevestigen. In het dekzeil zitten een aantal gaten (zowel onder als boven) die je hiervoor gebruikt. Vervolgens plak je in de hoeken (bij de hendels voor de wielen) de flappen van de windbreker op elkaar met klittenband. Hierdoor kun je gemakkelijk bij de hendels voor de wielen, wanneer je maar wilt. Handig!

Uit de wind onder het nachthok zitten

Met deze windbreker sluit je het deel van de ren dat onder het echte hok zit af van de wind (en eventuele extreem horizontale neerslag, it happens…). Het zeil sluit dus niet de hele ren af, maar maakt een stukje luwte voor je kippen onder het hok. Ik had onze kippen eigenlijk nog nooit onder hun hok zien zitten sinds we de Eglu Cube hebben. Ik was dus erg benieuwd of de windbreker alleen in theorie een oplossing zou zijn tegen de wind of dat de kippen er ook echt gebruik van zouden maken. En wat blijkt: al toen ik het verpakkingsmateriaal weg had gegooid en ik weer terugkwam, zat al een van de kippen onder het hok in die zalige luwte. Natuurlijk onmogelijk te fotograferen, maar missie wederom geslaagd.

Andere Omlet zeilen voor je kippenhok

Het is maar net op wat voor een plek jouw Eglu Cube kippenhok staat of en welk zeil een fijne oplossing is voor jouw kippen. Omlet heeft er veel ontwikkeld, ook voor de andere modellen. Ik ben wederom erg tevreden!

Dagelijkse zitplek voor onze kippen

Oh, en onze kippen weigeren mooi te poseren voor de foto, maar inmiddels is het voor hen dagelijkse kost om een tijdje per dag onder hun hok te zitten suffen en te scharrelen in de plantjes daar. Zelfs met windkracht 6. Hoera! Voor deze foto begluur ik ze vanuit huis.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *