Waarom ik nog vlieg

16 januari 2019

Hoe slecht vliegen voor het milieu is, hoef ik eigenlijk niet uit te leggen. Inmiddels weet denk ik iedereen dat het uitstoten van zoveel broeikasgassen heel schadelijk is voor de planeet en zelfs een van de belangrijkste bronnen is van klimaatverandering. Maar hoe belangrijk ik het milieu ook vind, ik blijf toch vliegen. In deze blog onderzoek ik waarom, want dat was mijzelf eigenlijk ook niet helemaal duidelijk.

Afval scheiden, minder spullen kopen, overal naartoe met openbaar vervoer… Zomaar een paar dingen die ik makkelijk in heb gepast in mijn leven om te verduurzamen. Sinds een paar maanden ben ik ook vegetariër, wat me soms wat moeite kost maar wat ik er graag voor over heb. Ik onderzoek heel serieus de invloed die ik heb op de aarde en vind het leuk om hier van alles over op te zoeken.

Maar dan vliegen. Waarom geef ik dat niet op voor het milieu?

Vliegen draagt bij aan klimaatverandering

Afhankelijk van je leefstijl, kan je hiermee de meeste invloed hebben op het klimaat van alle dingen die je doet. Ik heb het even nagerekend voor mijn eigen situatie. Ik gebruik zo’n 600 kuub gas per jaar voor m’n woning, oftewel 1100 kg CO2 (als het allemaal fossiele brandstof zou zijn). Een simpel vliegretourtje naar India zorgt voor evenveel CO2-uitstoot! En voor diezelfde hoeveelheid CO2 kan ik 6.000 km met de auto rijden. Kortom: vliegen is slecht en I know it. Sterker nog: ik heb enorme vliegangst (hád moet ik zeggen, want ik heb net een vliegangsttraining gedaan..!) en tóch dwing ik mezelf elke keer weer het vliegtuig in, zó graag wil ik reizen…!

Waarom vlieg ik nog steeds? Als ik er aan denk om niet meer te vliegen, geen mooie reizen meer te maken omwille van het milieu, schiet ik in m’n hoofd snel in de verdediging merk ik: andere mensen vliegen toch ook? Waarom zou ík vliegen opgeven? Het vliegtuig vliegt ook wel zonder mij…

Dezelfde smoesjes gebruik ik niet bij bijvoorbeeld geen vlees eten. Dan denk ik: hiermee draag ik echt iets bij! Het is een klein beetje maar het kan tot veel meer leiden. Etc.

Waarom denk ik dat niet met vliegen?

Waarom ik nog steeds vlieg ondanks klimaatverandering

Voor alle dingen die ik doe om te verduurzamen moet ik wat moeite doen, maar ik hoef er weinig voor op te geven dat ik echt belangrijk vind. Ok, ik eet geen vlees meer, maar er zijn prima alternatieven. Een auto had ik toch al niet en minder spullen kopen is goed voor m’n portemonnee en geeft rust in m’n huis. Maar als het gaat om stoppen met vliegen voor het klimaat, moet ik een van mijn mooiste bezigheden in het leven opgeven. Ik merk dat dat me te ver gaat, dat is de echte reden. Ik vlieg niet omdat m’n leven dan echt een stuk minder leuk zou worden. Geen van mijn hobby’s zou ik helemaal opgeven voor het milieu. Als zingen slecht zou zijn voor het milieu, zou ik hier ook niet mee stoppen. Mijn persoonlijke geluk stel ik blijkbaar boven de bijdrage die ik aan het milieu kan doen.

Als er alternatieven zijn voor vliegen, doe ik dat sinds kort wel. Zo ging ik laatst met de trein naar München terwijl ik een dergelijke afstand normaal zou vliegen. Het is prima te doen met de trein en dan voel ik me daar goed bij.

Binnenkort ga ik naar Vietnam. Dit is onmogelijk om te doen zonder vliegtuig, maar ik wil hier wel héél graag naartoe. Dus vlieg ik. Natuurlijk kan ik ook naar een land dichterbij gaan, met of zonder vliegtuig, maar dan moet ik mijn dromen opgeven om de wereld te zien. Het is tegenstrijdig want ik wil de prachtige planeet blijven ontdekken, maar hiervoor moet ik de aarde wel een beetje kapot maken. Toch ben ik hierin egoïstisch en kies ik voor mijn eigen droom… Dit is de afweging die ik maak en waar ik me op dit moment het best bij voel.

Maak je eigen afweging

Wat ik belangrijk vind, is dat mensen zich bewust zijn van hun impact op het klimaat. Ik wil met mijn blogs niemand overhalen om bepaalde dingen te doen of te laten. Ik wil vooral informeren, zodat je zelf een afweging kan maken. De een vind het makkelijk om minder of niet meer te vliegen, de ander besluit om geen elektronica meer te kopen. We hebben toch allemaal goed intenties?

Ik kies er dus bewust voor om wél te vliegen voor lange afstanden en alleen voor korte afstanden duurzame alternatieven te overwegen.

Wat anderen van je denken

Een tijdje geleden postte ik op Facebook dat ik ergens naartoe was geweest met het vliegtuig. Hier kreeg ik een paar negatieve reacties op, omdat ik me zo bezig houd met duurzaamheid. Iemand zei dat ik net zo goed op kon houden met m’n blog omdat ik nog vlieg. Dit trof mij heel erg omdat ik helemaal niet de indruk wil wekken dat ik alles goed doe. Ik vind het leuk om mensen te inspireren en informeren maar als het om duurzaamheid gaat, denk ik dat je het nooit he-le-maal goed kan doen. Je moet altijd eten, drinken, je huis verwarmen, etc. En je wil toch ook leuke dingen doen? Voor de een is dat skiën of spullen kopen, voor de ander is dat verre reizen maken.

Kies zelf.

Ik verheug me alvast zonder vliegschaamte op mijn reis naar Vietnam.

En jij? Ik hoor graag je mening! Ook (juist) als je het niet met me eens bent. En deel dit bericht met mensen die de aarde belangrijk vinden maar toch vliegen…! Via de icoontjes hieronder kun je het meteen delen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Waarom ik nog vlieg

  1. Blij dat ik dit artikel lees! Ik ben namelijk ook iemand die veel met duurzaamheid bezig is. Sterker nog ik adviseer ondernemers op gebied van duurzaamheid. En toch blijf ik vliegen (als het weer kan) omdat reizen ook voor mij meer is dan een hobby. En ja dan wordt je al snel als hypocriet weg gezet (door mensen die waarschijnlijk nog niets aan duurzaamheid doen 🙃) en dat steekt toch wel. Dus fijn dat er meer mensen zijn die er zo in zitten als jij.

  2. Boeiend, zeker. Deels herken ik me ook wel in wat je schrijft. Ik reis binnen Europa met de trein of de auto. Ik heb daar ook de tijd voor. In 2019 was ik voor het laatst intercontinentaal op reis, naar Suriname. Geen spijt van.
    Maar sindsdien stel ik mij meer en meer de vraag: waarom wil ik, of moet ik naar een ver weg land.
    Je schrijft dat je heel graag naar Vietnam wil. Snap ik. Maar hoe ongelukkig word je als je daar nooit zou komen? Volgens mij moet je lang over zo’n vraag nadenken. En ook hoe lang duurt de bevrediging van zo’n reis? En in hoeverre is dat vergelijkbaar met de kick van iets nieuws kopen, het unboxing gevoel?
    En verder helemaal eens met je oproep ‘Maak je eigen afweging’. Bovenstaande en soortgelijke vragen kunnen daar behulpzaam bij zijn, hoop ik.