Glazen potje over? Gebruik ze in je voorraadkast, diepvries en overal waar je wilt!

31 januari 2019

Vandaag wil ik graag met je in gesprek over een triviaal, voor de hand liggend gegeven: we eten allemaal. Elke dag, althans toch de meesten van ons in Nederland. Veel van het voedsel wat we eten is verpakt, zelfs als we ons best doen om veel onverpakt voedsel te kopen in de vorm van bijvoorbeeld groente, fruit of brood, dan nog zit er een deel van ons voedsel in papier, plastic en glas. Papier, plastic en glas kunnen worden gerecycled. Hoewel recyclen voor met name papier en glas gunstig uitpakt, is het beter om de levensduur van glas en papier zoveel mogelijk te verlengen en daarmee energie te sparen. En vooral glas leent zich daar super goed voor. Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken, of het past in een glazen potje. En als je deze gedachte eenmaal toe laat in je handelen is het hek in positieve zin van de dam :). Op elk potje past een dekseltje, en in elk potje past voedsel. Waarom vind ik dit geweldig terwijl het klinkt als super simpel?

  • Omdat het een eind kan maken aan alle aanschaf van plastic bakjes met altijd ‘zoeke’ dekseltjes, die je uiteindelijk na relatief korte tijd weer wegkiepert.
  • Je geen geld hoeft uit te geven aan matchende ‘mason jars’, je verzamelt ze gewoon zelf.
  • Omdat het ervoor kan zorgen dat je veel bewuster met je eten om gaat: ook een kopje droge bonen kan je in een klein potje stoppen en later gebruiken in een salade
  • De potjes met een restje eten prima in de vriezer passen.
  • Je creativiteit om je voorraadkasten aan te spreken vergroot wordt: als je immers geen limiet hebt in de bakjes die je kunt gebruiken (je neemt gewoon een gebruikte glazen pot) ga je koken met meer verschillende ingrediënten.

Ik geef je graag wat voorbeelden van zaken die we thuis in glazen potten bewaren:

  • Meel en mout: witbloem, volkorenbloem, bakmeel, roggemeel, amandelmeel, griesmeel, havermout, havermout kernen
  • Suiker: kristalsuiker, basterdsuiker, geleisuiker, palmsuiker
  • Zaden en noten: zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, quinoa, amarant, hazelnoot (geraapt), walnoot (geraapt), amandelen, droge mais, linzen half en heel, rood en groen, bulgur, semolina, couscous, kokosrasp grof en fijn, spliterwten.
  • Rijst en pasta: zilvervlies, witte rijst, risotto, macaroni, penne etc.

Best veel hè? Maar er kan nog meer in een pot. Wat dacht je van kroepoek (ongefrituurd, zoveel goedkoper en nagenoeg verpakkingsvrij), thee, wasmiddel (homemade), lapjes stof, klosjes garen etc.

Er zijn op instagram natuurlijk legio voorbeelden van alles wat je in een pot kunt doen, en er zijn prachtige voorbeelden van gehandletterde masonjars met matchende deksels. Voel je je hebberig worden na het kijken van zo’n plaatje? En bedenk je je dat je morgen naar de winkel gaat om een paar ferme potten aan te schaffen? Bedenk je twee keer. Doe je koelkast open, pak die twee potten waar nog enkel een tragisch augurkje en een plasje jam in rondzwemmen. Eet de augurk, ontbijt met jam en kijk! Twee prachtige masjonjars, helemaal gratis, lapje stof eromheen of gewoon niks en gebruiken maar. Veel plezier en creativiteit gewenst!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Glazen potje over? Gebruik ze in je voorraadkast, diepvries en overal waar je wilt!

  1. Ik heb al superveel dingen in glazen potten zitten. Ik ben daarmee begonnen toen we eens pizza wilden maken en de papier zak van de meel vol beestjes zat. En toch heeft dit artikel mij weer aan het denken gezet. Want, ja, ik heb de halve IKEA leeggekocht ervoor. We moeten het nu even doen met een kleinere keuken dan in ons vorige huis, dus ik houd de voorraad ook klein. Maar als straks onze kelder opgefrist is, ga ik weer beginnen met al die soorten meel en bonen enzo. En dan ga ik mij zeker herinneren dat ik hier gewoon bestaande potten voor kan gebruiken. Duh.