Alle informatie over Zonneplan op één plek

Op deze plek verzamelen we alle relevante informatie over Zonneplan. Zonneplan is een van de enkele leveranciers van dynamische energieprijzen in Nederland. Met een energiecontract van Zonneplan betaal je de daadwerkelijke prijs per kWh die geldt op het moment dat je stroom verbruikt. In één app vind je alles wat je nodig hebt: de huidige stroomprijzen, inzicht in je verbruik en slimme functies om te besparen op je energierekening.

De energieprijs bij Zonneplan

In onderstaande grafiek zie de energieprijs die je vandaar bij Zonneplan betaalt. Dit is de prijs inclusief alle belastingen, dus de prijs die je als klant betaalt.

Bij Zonneplan betaal je de inkoopprijs die op de beurs wordt bepaald. Daarnaast betaal je bij Zonneplan leverkosten. Deze aanbieder levert zowel stroom als gas op basis van dynamische energietarieven.

Facts & figures Zonneplan

Hieronder zie je in één oogopslag alles van Zonneplan op een rij. Zo vergelijk je makkelijk alle dynamische energieleveranciers in Nederland.

factuur

maandelijks voorschot
maandelijks

klantenservice

via veel kanalen, zoals Whatsapp, telefoon en slimme chatbot Kiki

leverkosten

€ 6,25 per maand

Facturatie bij Zonneplan

Bij Zonneplan betaal je geen voorschot, iedere eerste week na afloop van de maand ontvang je een factuur. Van de vaste jaarkosten moet je iedere maand 1/12de deel betalen, zodat je in de winter niet een enorm hoog bedrag betaalt en in de zomer een heel laag bedrag. 

De factuur van Zonneplan bestaat uit vier onderdelen
De variabele kosten zijn op basis van maandelijks variërende verbruiksverwachtingen en het daadwerkelijke verbruik in de voorgaande maand. Zie hier een voorbeeldfactuur van Zonneplan
De ingekochte elektra in de voorgaande maand (verbruikt aantal kWh’s vermenigvuldigd met jouw gewogen gemiddelde uurprijs in die maand);

Het ingekochte gas in de voorgaande maand (verbruikt aantal m3’s vermenigvuldigd met jouw gewogen gemiddelde dagprijs in die maand);

Vaste maandheffingen elektra: 1/12de deel van de jaarlijks te betalen energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, vaste leveringskosten, netbeheerkosten en vermindering energiebelasting;

Vaste maandheffingen gas: 1/12de deel van de jaarlijks te betalen energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, vaste leveringskosten, netbeheerkosten en regiotoeslag.

Salderen bij Zonneplan

Ook bij Zonneplan kun je salderen en terugleveren als je zonnepanelen hebt. Sommige dingen werken door de dynamische stroomprijzen van Zonneplan misschien net iets anders dan je gewend bent.

Bij aanbieder Zonneplan werkt het als volgt:
Salderen is ook bij Zonneplan mogelijk. Bij Zonneplan worden de daadwerkelijke marktprijzen vergoed. Op het moment dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je dit overschot terug aan het stroomnet. Voor die stroom ontvang je een vergoeding die gelijk is aan de kilowattuurprijs die tijdens dat uur geldt. Met andere woorden: dezelfde prijs die iemand zonder zonnepanelen op dat moment betaalt om stroom in te kopen.

De salderingsregel past Zonneplan toe op het gedeelte van de belastingen. Je betaalt alleen belasting over je netto consumptie uitgedrukt in kWh (levering per jaar minus teruglevering per jaar). Vooraf maakt Zonneplan een inschatting van hoeveel stroom je in een jaar zult opwekken en hoeveel je gaat verbruiken. Iedere maand betaal je 1/12e deel aan belastingen, een soort voorschot.

Aan het eind van het jaar kijkt Zonneplan hoeveel stroom er is opgewekt en hoeveel er is verbruikt. Te veel of te weinig betaalde belastingen worden op de jaarafrekening verrekend. Salderen gebeurt bij Zonneplan dus op jaarbasis.

Artikelen over dynamische energieprijzen

Geef je mening over Zonneplan

Heb jij een vraag of opmerking over Zonneplan? Laat ‘m hieronder achter. We lezen ze graag.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *