6 op de 10 huishoudens met dynamisch energiecontract zetten wasmachine alleen aan tijdens goedkope uren

27 november 2024

Steeds meer Nederlanders met een dynamisch energiecontract passen hun energiegebruik slim aan. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 1658 dynamische energiegebruikers blijkt dat ruim zes op de tien hun vaatwasser en wasmachine vaak of altijd aanzetten tijdens de goedkoopste uren van de dag. Het opladen van elektrische auto’s gebeurt nog bewuster: bijna 90 procent kiest hiervoor vrijwel altijd de voordeligste momenten.

Bij dynamische energiecontracten schommelt de stroomprijs elk uur, met lagere tarieven in de middag en ’s nachts. Dit biedt huishoudens kansen om op energiekosten te besparen door grootverbruikers, zoals de wasmachine en vaatwasser, op strategische momenten te gebruiken. Veel gebruikers maken hiervoor gebruik van timers om het gebruik uit te stellen. Kleinere taken, zoals stofzuigen en koken, worden echter vaak nog steeds uitgevoerd op momenten die het beste uitkomen, zonder op de uurprijs te letten.

Aanpassing aan uurprijzen valt mee

“Veel mensen denken dat je constant de prijzen in de gaten moet houden als je een dynamisch contract hebt, maar in de praktijk valt dit mee,” vertelt Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan. Dit komt ook naar voren uit het onderzoek: ruim de helft van de ondervraagden geeft aan dat het aanpassen aan de wisselende stroomprijzen hen nauwelijks tot een beetje moeite kost. Voor nog eens een kwart is het ‘redelijk’ te doen. Slechts een kleine groep van acht procent ervaart het volgen van de prijzen als (zeer) veel moeite.

Slechts een op de negen is veel bezig met energieverbruik

Hoewel dynamische contracten voordelen bieden, vroeg Zonneplan ook naar de ervaren nadelen. Slechts een op de negen deelnemers gaf aan dat ze te veel bezig zijn met hun energieverbruik. Bijna veertig procent ziet helemaal geen nadelen. Het vaakst genoemd werd dat de waarde van teruggeleverde zonnestroom lager kan zijn dan de prijs voor afgenomen stroom. “Dat weegt echter ruimschoots op tegen het feit dat je met een dynamisch contract geen terugleverkosten betaalt”, aldus Breukelman.

Zonneplan ziet in de praktijk dat klanten in de eerste weken met een dynamisch contract vaak nog intensief de prijzen volgen. Al snel ontdekken zij echter dat het voldoende is om alleen grootverbruikers slim aan te sturen om te besparen. Zelfs zonder constante aandacht blijven dynamische contracten vaak voordeliger, doordat de risicomarges die bij vaste en variabele contracten worden gehanteerd ontbreken. Dit maakt het een slimme keuze voor wie meer controle wil over zijn energiekosten.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *