Zelf ruitensproeiervloeistof met antivries maken voor de winter

7 december 2017

Eerder las je op dit blog al een recept voor het maken van ruitenwisservloeistof (ook wel ruitensproeier) voor de zomer. Dat recept was makkelijk, goedkoper en een stuk beter voor het milieu dan die rommel die ze bij tankstations en bouwmarkten verkopen. En als bonus kun je ook nog zelf kiezen welke geur je je ruitenwisservloeistof geeft! Geen wonder dat veel mensen dat recept voor zomer ruitenwisservloeistof gebruiken. Maar als het gaat vriezen heb je een ruitenwisservloeistof nodig die niet kan bevriezen. Daarom hier een recept voor het zelf thuis maken van goedkope ruitenwisservloeistof voor de winter.

Ingrediënten ruitenwisservloeistof met antivries

Je hebt maar drie ingrediënten nodig om zelf ruitenwisservloeistof met antivries te maken:

 • Water – 2 liter
 • Glasreiniger – 125 ml
 • Schoonmaakalcohol / ontsmettingsalcohol / alcohol ketonatus – 120 ml

Kies voor je glasreiniger sowieso een biologisch afbreekbaar merk. Want na het sproeien zal je ruitenwisservloeistof in de sloten naast de weg terecht komen. Het leuke is dat er tientallen merken en geuren zijn, dus je kunt kiezen wat jij lekker vindt ruiken. Wij kozen ecologische glasreiniger van Method met een muntgeur.

De schoonmaakalcohol kun je bij de drogist of supermarkt kopen. Vaak verkopen ze flesjes van 120 ml, maar soms zijn er ook grotere verpakkingen. Ze bestaan met 70% alcohol en rond de 95% alcohol. Een flesje van 110 ml en 96% is bij de Etos € 2,29 en bij Kruidvat verkopen ze flesjes van 120 ml met 70% alcohol voor € 1,75. De alcohol is de antivries in dit recept. Wodka werkt ook trouwens, maar is een beetje duurder. Ik gebruik een flesje van 120 ml en 70%. Dat zou voldoende moeten zijn bij een normale Nederlandse winter. Mocht er toch weer een Elfstenentocht in de lucht hangen, dan raad ik aan om er meer alcohol in te doen.

Het beste kun je gedestilleerd water gebruiken omdat daar geen kalk in zit en de sproeidingetjes in de auto dan niet kunnen verkalken. Ik ben te eigenwijs en doe er kraanwater in en dat werkt bij mij tot nu toe prima. Wel kwam ik er laatst achter dat we een elektrische luchtontvochtiger hebben (we wonen op natte keiharde Groningse klei en dus vaker last van vocht in huis). Die haalt water uit de lucht en vangt dat op in een bak. Gedestilleerd water dus.

Ruitensproeiervloeistof met antivries maken

Het recept is eenvoudig:

 • Meng de glasreiniger, het water en de alcohol
 • Giet je vloeistof in het reservoir van je auto met een trechter
 • Was je mengkom en trechter af

Antivries test

Als je twijfelt over de hoeveelheid alcohol in je ruitensproeier, kun je een beetje apart houden en in een potje buiten zetten. Als dat begint te bevriezen, zat er te weinig in en raad ik aan snel extra alcohol in je auto te gieten.

Goedkopere antivries ruitensproeiervloeistof met azijn

De alcohol in dit recept is het duurste onderdeel. Wil je nog goedkopere ruitenwisservloeistof, dan kun je de alcohol vervangen door witte azijn. Een fles witte natuurazijn van de Appie is € 0,37 per liter. Je hebt dan wel ongeveer een liter azijn nodig op 3 liter water. En het ruikt een stuk minder lekker.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

12 reacties op “Zelf ruitensproeiervloeistof met antivries maken voor de winter

 1. Remi van Beekum dec 18, 2017

  Update.

  Onder het recept voor ruitenwisservloeistof voor de zomer heeft F. van der Ende een interessante aanvulling gedaan. Bovenstaand recept blijkt goed te werken tot een paar graden onder nul. Maar kan bij hele koude temperaturen toch bevriezen. Om tot -18° C. te kunnen (een vriezer), is een verhouding van 1 op 2 beter.

  Nou is het een grote stap om van 1 op 8 naar 1 op 2 te gaan (alcohol/water). Dus raad ik aan met gezond verstand even te redeneren. Woon je dicht bij de kust, dan zijn winters minder koud dan in het oosten van het land. Door klimaatverandering zijn de winters sowieso minder streng dan 30 jaar geleden. Dus -18 vind ik persoonlijk wat overdreven. Ik woon in de buurt van de kust en onze auto staat ’s nachts in een carport. Dus ik hou het bij 1 op 8. Als de weermensen échte winter voorspellen, dan kan ik altijd nog even een extra scheut alcohol in het reservoir gieten.

  • g de vree jan 9, 2018

   Beste Remi, wat een goed idee. Wat ik me wel afvraag of dat dit recept misschien minder goed voor je lak is. Niet dat ik dat denk, maar vraag het me gewoon af. De alcohol misschien, al lijkt me dat niet, aangezien dat waarschijnlijk ook in de kant en klaar producten zit, maar misschien de azijn?
   Graag hoor ik van je!

 2. Hoi G de Vree.
  In het standaard recept hierboven gebruik ik alcohol. Dat gaat prima. De goedkopere variant met azijn heb ik zelf niet geprobeerd, maar wordt op veel plekken zo beschreven en kan volgens mij prima. De autolakken van tegenwoordig kunnen ook meer hebben.

 3. g de vree jan 11, 2018

  Dank je wel!

 4. Sander dec 23, 2018

  Je kunt het restwater uit je wasdroger gebruiken, dat is ook gedestilleerd.

 5. Van Poucke Marc apr 12, 2020

  Enkele bedenkingen:
  – Je spreekt over gedistilleerd water maar bedoelt allicht gedemineraliseerd water (het bekende strijkwater).
  – en zoals Sander terecht opmerkt. Het restwater is inderdaad gedestilleerd water. Meegenomen.

 6. Johan jun 3, 2020

  De prijs voor alcohol in kleine drogisterijflesjes is veel te hoog.
  Beter ga je naar de Action en haal je een literfles Bio-Ethanol voor minder dan €2
  Dit is bedoeld voor gebruik in alcoholhaarden en is ≥95% alcohol.
  Maar goed, als je dan toch bij de Action bent kun je net zo goed een jerrycan met 5 liter wintersproeivloeistof (tot -18° C) meenemen voor minder dan €3 Voor dat bedrag ga je het niet zelf maken.

  • Remi van Beekum jun 3, 2020

   Het verschil is wel dat je met de goedkope ruitenwisservloeistof van (bijvoorbeeld) de action waarschijnlijk allerlei chemicaliën de natuur in sproeit.
   Op hun site lees ik dat hun Bio-ethanol voor 95% uit plantaardige alcohol bestaat. Maar wat de andere 5% is, staat er niet op. Over het algemeen zetten producenten alle onschadelijke onderdelen netjes op de verpakking en de schadelijke onderdelen niet.

   De meeste mensen gaan inderdaad gewoon voor een snelle en goedkope oplossing voor hun probleem. In dit geval: Ik wil mijn autoruiten schoon hebben, ook in de winter, dus ik koop goedkope ruitenwisservloeistof die mijn ruit schoon maakt en niet bevriest.
   Op Eigenwijs Blij proberen we kritisch te zijn op al onze aankopen en keuzes. We stellen bij de meeste aankopen deze vraag:
   Kan dit BAM (Beter, Anders, Minder)?

   Ruitenwisservloeistof bevat bijna altijd chemicaliën die slecht zijn voor de natuur langs de wegen. Het zelf even mengen is een eitje. Zeker in de zomermaanden (water + afbreekbare ruitenreiniger). Het is aan iedereen om zelf een afweging te maken of je dat erg vindt. Ik vind het onnodig om vanuit mijn auto het leven in de bermen en sloten langs wegen te verpesten. Dus ik meng liever even wat zelf. In de winter is dat wat gedoe. In de zomer is het 1 minuut werk. Daarvoor kan ik niet naar de action.

  • ja, die Action he,..nou kom ik juist op deze site uit om na mijn aankoop bij Action, de gebruikte vloeistof te hebben gebruikt. Deze vloeistof heeft een hele vieze geur en ruikt naar spititus. Ik wilde het spul opmaken om niet meteen in het riool te gooien. en moest de stank trotseren.

 7. Jan Eekman jun 12, 2020

  Beste Remi,

  vanmorgen zag ik per ongeluk je verhaal op Nu.nl de doener, een bijenhotel, ik was verrast want het lijkt haast als of jij als je over bijen spreekt, wilde bijen en hommels bedoelt.
  wijzelf hebben hier in salland om ons huis twee hectare merendeels wilde bloemen en alles zit tot onze groot verdriet helemaal en dan ook helemaal vol met honingbijen
  in deze en niet alleen deze omgeving zijn imkerverenigingen booming, zij denken dat ze de wereld redden en wij denken dat ze de biodiversiteit en dus de wilde inheemse bijen en hommels bedreigen

  wij zijn ook verrast door veel positieve reacties op jouw stuk en ook benieuwd naar je verdere activiteiten in deze
  als jij dat ook wil, zouden wij wel verder van gedachten kunnen wisselen

 8. On line is ook gedenaturaliseerde ethanol met bitrex te koop. Voor de natuur denk ik het best wat ik kan vinden. Als je vijf liter(-flessen) koopt kun je die doorverkopen in je omgeving. Zo stimuleer je bij anderen om ook actief bij te dragen aan een beter milieu en betaal je minder dan bij etos of kruidvat.