Tips: 10 verantwoorde cadeaus voor de feestdagen of een verjaardag

4 december 2017

De feestdagen staan weer voor de deur. En dus kopen we met z’n allen weer een hoop cadeaus. Voor wie nog inspiratie zoekt én een beetje groen wil shoppen hier een overzicht van 10 leuke, verantwoorde en groene cadeaus voor onder de kerstboom of voor op een verjaardag. Zoek je een biologisch cadeau? Wil je iemand die het moeilijk heeft steunen met je aankoop? Of in de lente de bijen en vlinders helpen? Een goed boek voor bij de open haard of lekker genieten van een kop biologische fair trade thee? Het kan allemaal. Hier een overzicht van 10 leuke verantwoorde en duurzame cadeaus!

KoffieKracht – koffiebonen waarmee je mensen aan een kans helpt


Bij KoffieKracht leren ze mensen koffie te branden maar ook te verpakken, verkopen en te zetten. De KoffieKracht methode houdt in dat we mensen helpen de weg naar de arbeidsmarkt (weer) te laten vinden. Denk dan aan mensen met een SW-indicatie, Spoor-2, (ex)gedetineerden en Statushouders. Door het kopen van deze koffie help je mensen aan een arbeidscontract. Daar worden ze bij de KoffieKracht centrale blij van en wij ook!

Verantwoorde kookboeken


Op Eigenwijs Blij staan een hoop verantwoorde recepten en kookboeken. Cecile zetten haar top 8 geweldige kookboeken recent op een rijtje. Zoek je een kookboek vol superfoods? Een goed vegetarisch of vegan kookboek? Of wil je leren inmaken? Kijk dan even bij deze 8 geweldige kookboeken.

Raw chocolate


Chocolade is misschien wel het ideale cadeau in de wintermaanden. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe chocolades verschenen en daarin valt één trend op: Raw chocolate is hip! Heb je nog nooit rauwe chocolade geproefd, dan staat je een verrassing te wachten. Want rauw smaakt chocolade een stuk intenser dan je gewend bent. En meestal zijn ze nog biologisch en veganistisch ook. We testten een aantal verschillende merken Raw Chocolate.

Biologische Clipper thee

Clipper thee smaken
Een paar jaar geleden zag je in Nederland nog geen Clipper thee. Inmiddels zijn ze overal in winkels en online te koop. En dat in honderden smaken! Clipper maakt biologische thee en doet dat grotendeels fair trade. Helemaal verantwoord dus. En de doosjes zien er leuk uit waardoor je ermee voor de dag kunt komen op een verjaardag. Hier onze Clipper review.

Humble Brush tandenborstels van bamboe


Het ligt niet zo voor de hand om iemand een tandenborstel cadeau te doen. Maar met de borstels van Humble Brush ligt dat toch écht anders. Deze tandenborstels zijn namelijk niet van plastic maar van bamboe. Een van de snelstgroeiende en stevigste natuurlijke materialen op de wereld. Dat scheelt een hoop plastic en ziet er ook nog eens tof uit. Hier alles over Humble Brush tandenborstels van bamboe.

Boeken over duurzaamheid

Boeken zijn ideale cadeaus in veel situaties en vallen vaak precies in het budget voor veel cadeaus. En er blijken erg veel leuke, interessante en inspirerende boeken te zijn over duurzaamheid, verantwoord consumeren, opvoeden en gezelligheid in huis. Voor op de koffietafel, in de trein, in bed of bij de open haard. Een tien leuke verantwoorde boeken om cadeau te doen:

Gratis geld voor iedereen’ van Rutger Bregman gaat over het universele basisinkomen. Wellicht dé oplossing voor de opkomst van de robotisering en het effect daarvan op werkgelegenheid. In ‘Weg van de supermarkt’ legt Gerrit Jan Groothedde uit hoe groot de macht van de supermarkten is. Met name in Nederland. En wat je kunt doen om anders in te kopen.

In ‘De Mooie Voedselmachine’ (of eigenlijk ‘Darm mit Charme’) van Guilia Enders leer je alles over darmen. Saai en vies? Zeker niet! Want Enders betoogt dat darmen net zo belangrijk zijn als onze hersenen en voor een groot deel onze gezondheid en onze persoonlijkheid vormen. ‘Het Dankboek’ van Ernst-Jan Pfauth laat je ervaren hoeveel geluk je eigenlijk al hebt in je leven zonder beter, sneller, slimmer en meer.

Ben je na de feestdagen helemaal klaar met de rommel in huis? Dan zou je ‘Opgeruimd!’ of ‘Spark Joy’ van de Japanse Marie Kondo kunnen lezen. Kondo is de ongekroonde koningin van een netjes opgeruimd huis en haar boeken staan vol praktische tips om dat te bereiken. En als je huis dan netjes opgeruimd is, kan ‘The Little Book of Hygge’ van de Deense Meik Wiking je helpen ultiem gezellig te maken.

Leven als een beest’ van Charles Foster gaat niet over een wildebras, maar letterlijk over leven als een dier. Deze wetenschapper en dierenarts ging erg ver om te ervaren hoe het is om te leven als een das, otter, vos, edelhert en gierzwaluw. Zo leefde hij bijvoorbeeld wekenlang in een hol. ‘Het Bosboek’ van Sarah Devos is een fraai geïllustreerd boek, dat je antwoord geeft op allerlei vragen die je als volwassene misschien wel niet meer durft te stellen. Je raakt er helemaal enthousiast van en hebt gelijk een hulpmiddel om je kinderen wat weetjes bij te brengen.

En dat andere ‘Het Bosboek’ geeft je 70 ideeen om te knutselen en spelen met takken in of uit een bos. Leuk voor wie kinderen heeft in de juiste leeftijd! In ‘Hoeveel papier gaat er in een boom?’ van Bas van Lier worden 50 voor kinderen relevante vragen omtrent duurzaamheid beantwoord.

Bloemenzaad voor bijen, vlinders en andere insecten


Je zou het bijna vergeten, maar de lente komt er alweer snel aan. En wat is er leuker dan een bloemenzee vol zoemende bijen en hommels en vrolijk fladderende vlinders? Als je iemand bloemenzaad cadeau geeft, bezorg je iemand maandenlang vrolijkheid én help je de insecten aan eten en habitat. Bij de Bolster verkopen ze bijvoorbeeld een biologisch Tübingermengsel met onder andere phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in ’t groen, goudsbloem, korenbloem, malva, komkommerkruid, dille en zonnebloem. Bij Cruydt-Hoeck kun je wildebloemenmengsels kopen met alleen inheemse soorten.

Omapost cadeaukaart


Omapost laat je eenvoudig je online leven delen met je offline oma. Want met je smartphone maak je veel foto’s die je via allerlei online systemen deelt met je vrienden en familie. Maar waarschijnlijk heeft je oma (of opa) geen smartphone. Daarom kun je met Omapost je foto’s als gedrukte kaart verzenden! Zo blijft je oma op de hoogte en heb je bij het volgende bezoekje weer meer om over te praten. Hoe dat werkt kun je lezen in dit blog over Omapost. En nu heeft Omapost ook cadeaukaarten waarmee je Omapost cadeau kunt doen.

WakaWaka


One-for-one hoef je tegenwoordig nauwelijks meer uit te leggen nu Toms schoenen zo populair zijn. Maar voor de zekerheid: je koopt een product voor jezelf en daarmee krijgt iemand die het hard nodig heeft ook een product. Ook WakaWaka werkt op die manier. WakaWaka Power is een klein zonnepaneeltje met een accu en een ingebouwde zaklamp. Je kunt er je telefoon mee opladen en hij past in een flinke jaszak. Leuk en handig om te hebben hier in Nederland. Maar nog handiger om te hebben voor iemand in een land waar elektriciteit minder vanzelfsprekend is. Lees het hier: WakaWaka

Biologische wijn, biologisch bier of bio cider


Alcohol doet het altijd goed bij de feestdagen en op verjaardagen. Maar dan wel graag biologisch én goed. Bij Eigenwijs Blij zijn we vaak gecharmeerd van de biologische wijnen, bieren en ciders van Frank’s Food. Die zijn lekker, verantwoord en gewoon online te bestellen en snel in huis.

geen reacties mogelijk