De windwokkel is in alle opzichten een betere keus dan de windmolen

10 augustus 2016

Bijna iedereen denkt dat een 3 bladige windmolen op een horizontale as het beste is. Simpelweg omdat dit het enige type is dat je overal ziet. Een turbine in de vorm van een wokkel op een verticale as is in alle opzichten een betere keus. Het enige nadeel is dat deze molens ongeveer twee keer zo duur zijn, maar dit verdien je gemakkelijk terug door een veel langere levensduur.

Het meest opvallende voordeel is dat de verticale windwokkel geen geluid maakt. Dit maakt het mogelijk om een dergelijke molen op gebouwen te plaatsen zonder dat men daar binnen iets van merkt. Een ander belangrijk punt bij toepassing op gebouwen is de gesloten vorm. Hierdoor ontstaan er geen bewegende schaduwen. Als de zon door een gewone windmolen in een vertrek schijnt ontstaat een soort stroboscoop effect. Telkens als de schaduw van een wiek voorbijkomt is het heel even iets minder licht in de kamer. Dit knipperlicht is enorm storend. De gesloten vorm van de windwokkel zorgt er ook voor dat vogels er niet tegenaan vliegen.

Windmolens moeten naar mijn mening geplaatst worden op de plekken waar de stroom verbruikt wordt. Het liefts op een gebouw. Kosten voor een mast kunnen dan worden uitgespaard en er is minder sprake van horizon vervuiling. Horizon vervuiling is mijn aller belangrijkste punt van kritiek op het hele windmolen verhaal. De windwokkel is natuurlijk ook zichtbaar, maar op gebouwen is het minder storend. Kijk eens naar de windside turbine in onderstaand filmpje. Het geluid is nogal slecht, de turbine zelf maakt geen geluid.

De windwokkel draait niet snel en de spiraalvorm kan worden gemaakt van goedkope materialen. De propeller variant is een hightech machine met zwaar belaste onderdelen die alleen met hoogwaardige materialen gemaakt kunnen worden. De bladen van de grote molens komen tegenwoordig uit China en moeten na 20 jaar vervangen worden. De langzaam draaiende wokkelvorm van bijvoorbeeld aluminium is helemaal nooit aan vervanging toe.

De windwokkel gaat met windkracht 2 al stroom leveren en hoeft bij storm niet te worden uitgezet. Op deze manier wordt 300 dagen per jaar stroom geleverd, terwijl een conventionele molen dit maar 100 dagen per jaar doet. In de praktijk betekent dit dat nu de centrales 265 dagen per jaar moeten bijspringen om in de stroombehoefte te voorzien. Een centrale af en toe aanzetten is als een stadsrit met de auto. Alleen een bepaald soort centrale is hiervoor geschikt en er wordt een aanzienlijk lager rendement gehaald dan wanneer een uitgebalanceerd systeem vol continu draait. Hieronder een beeld van het grillig verloop van windenergie aanbod.

EON-windfluctuatie

Even een rekensommetje dat ik op internet vond. Als we uitgaan van een windmolen met een maximaal geleverd vermogen van 1MW (100% rendement), die 24 per dag draait, kan deze 8760MWh per jaar leveren. Bij een effectief gemiddeld rendement van 15,5% is dit ongeveer 1360MWh per jaar. Hiervan komt 19,5% terecht bij de huishoudens, wat neer komt op ongeveer 256MWh per jaar. Het gemiddelde verbruik van een huishouden is ongeveer 3250kWh per jaar, wat betekent dat één windmolen van 1MW ongeveer 81 huishoudens van energie voorziet. in 2008 telde Nederland ongeveer 7,3 miljoen huishoudens. Om al deze huishoudens door middel van windmolens te voorzien van energie zijn er dus ruim 90.000 windmolens nodig. In 2008 zijn er 131 nieuwe windmolens geplaatst, wat het totaal op 1.941 windmolens bracht. Als we dit doortrekken naar de toekomst zijn we ongeveer 672 jaar verder voor we heel Nederland met windmolens van energie kunnen voorzien.

Dit gaat dus niet werken.

Rob Walter, gastdocent commerciële contracten aan de VU in Amsterdam, vindt dat we helemaal met windenergie moeten stoppen. Hij is niet de enige die kritiek heeft. Toch gaat de gesubsidieerde windmolen bouw gewoon door. Een aantal grote partijen verdient hier bakken met geld aan en het is immers groene energie, dus hoe kun je daar nu tegen zijn? Op het moment is de windmolen business een brei van verstrengelde belangen. Het draait hier om subsidies en belastingvoordelen. Ook lijken windmolenparken een manier te zijn om geld wit te wassen.

Om hier iets zinnigs over te zeggen moeten we vooral naar het geheel kijken. Graag zou ik eens een kijkje nemen in de huizen van alle groene politici en beleidsmakers. De enige echte oplossing is minder verbruiken. 90 procent reductie is goed haalbaar. Je leven ziet er daarna alleen volledig anders uit. Als je volstrekt verslaafd blijkt te zijn aan het verbruiken van energie, zal dit de nodige afkickverschijnselen met zich mee brengen. Verwarm geen water met electra en gebruik het ook niet als verwarming van je huis of om mee te koken. Ieder apparaat dat meer dan 300W verbruikt is verleden tijd.

De windwokkel is naar mijn mening een belangrijk onderdeel van een stabiele energievoorziening. Hieronder mijn ontwerp van een volledig autonoom functionerend huis. De windturbine is een vanzelfsprekend onderdeel van het gebouw en levert dag en nacht stroom. Het gaat hier maar over 30W continu, maar door verbruik af te stemmen op de beschikbaarheid van vermogen kan met slechts een paar accu’s het hele huis functioneren. De wasmachine zet je alleen aan als het waait of wanneer de zon schijnt en dan gebruik je warm water uit de zonneboiler.

emerald

Foto windwokkel: Oy Windside Production Ltd, product WS-4B.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

128 reacties op “De windwokkel is in alle opzichten een betere keus dan de windmolen

 1. Henk Daalder Pak de Wind aug 10, 2016

  Beste Peter Blok, waarom deze leugens?
  Windmolens bouw je niet per woning, maar waar ze veel wind vangen, dus op masten van 100+ m hoog.
  Op die hoogte is er overal in Nederland veel meer wind dan op het dak van een mooi ontworpen huis.
  Dus windmolens moeten groot zijn, dan vangen ze veel wind.
  Daarnaast kunnen grote windmolens net als kleine, van de gebruikers zelf zijn, als deel-windpark.
  Een deel-windpark werkt automatisch, net als kleine windmolens bij een woning.

  En grote zijn veel goedkoper per woning dan kleine windmolens.
  Een huishouden koopt een kavel deel-windpark voor 2000 EUR, en wekt daarmee 4000 kWh per jaar op.
  Dat is de manier om elk huis zijn eigen stroom te laten opwekken.

  Natuurlijk kun je als architect een huis opsieren met een wokkel, maar roep dan niet dat dat voor de stroom is.
  Door de wokkel vorm, levert een wokkel windmolen juist wel bewegende schaduw op, ook bij de buren, afhankelijk van de locatie. Maar zoals elke schaduw, trekt dat verder als de zon beweegt.

  • Hallo Henk,

   Het punt dat ik onder de aandacht wil brengen is dat een windwokkel simpelweg een beter alternatief is
   Je kunt de wokkels ook groot maken of op een hoge mast zetten.
   Een extra bijkomend voordeel is dat ze ook op gebouwen geplaatst kunnen worden en dat heeft natuurlijk alleen zin als het voldoende waait
   Ik begrijp eigenlijk je reactie niet. Mij een leugenaar noemen vind ik behoorlijk grof. Kun je aangeven waar ik iets zeg dat niet waar is? Begrijp ik het nu goed dat wat jou betreft héél Nederland vol gezet mag worden met molens?

   • kees van der burgt jul 1, 2018

    de wokkel is de enige wind turbine die de horizon vervuiling beperkt mits de hoogte onder 130 cm blijft
    de wokkel verbieden dan moet je ook alle vlaggen verbieden

   • Zullen we samenwerken om de grote wind molens te verbieden

   • Hans Stofberg mei 16, 2020

    Hi ik zoek een kleine wind molen van ongeveer 1.5 kw en zodoende vond ik did. Ik vind dat je gelijk hebt het was niet juist om jouw een leugenaar te noemen. Hij dekt waarschijnlijk dat ie de wijsheid in pacht heeft. Ik vind he moeilijk om een goede windmolen te vinden als aanvulling van onze zonne panelen.. Ik ben al 72 maar wil toch graag de laatste stap maken om geheel off grid te gaan mocht je nog een kleine turbine 48 volt 1.5 kw weten dan hoor ikdat graag
    Groet Hans Stofberg. Ireland. Waterville. Kerry

   • Joey Geelhoed dec 21, 2021

    Beste Peter,

    Je artikel is vrij populistisch. De wiek-windturbines hebben tegenwoordig (en in 2016 ook al) vermogen van meer dan 6MW. Dus je rekensommetje gaat niet op. Henk Daalder heeft gelijk mbt de schaalvergroting. Het el-net is al overbelast en met 10 miljoen kleine windturbines op ieders dak gaat dat helemaal mis. Jouw idee werkt alleen als we geen grid meer hebben en allemaal onze eigen stroom opwekken. In dat geval, geen wind of zon is geen stroom.

    Verder kom je nog met wat claims over belangenverstrengeling en witwassen, maar kom je niet met bewijzen. Die mag je graag eens aanleveren.

    Wel ben ik het met je eens dat we beter met energie om moeten gaan. Minder energie gebruiken betekent dat er minder energie hoeft te worden opgewekt, dat zou al een hoop schelen.

    Bezijdens, puur technisch gezien is het rendement van een 3-wiekenturbine altijd hoger dan een verticale windturbine. Dit heeft te maken met de manier waarop de wind wordt gevangen door de bladen, en hoe deze wordt omgezet in mechanische energie. Vliegtuigvleugels hebben niet voor niets een vergelijkbare vorm met windturbinevleugels.

    Mvg, Joey

   • Riny van veghel sep 24, 2022

    Morgen peter Blok .
    Inmiddels is het nu een aantal jaren later dan toen jij dit bericht plaatsen .
    Ik zou graag advies willen over je …een windwokkel .
    Welke zou je mij kunnen aanraden kom er maar niet uit welke en wat ik allemaal nodig heb om zoiets te kunnen kopen
    Gr Riny

  • design prul windmolens..schaalverkleining werkt wel 100% voor solar panels maar niet bij een windmolen. Helemaal mee eens. Koop je voor bv 800 aan Panels heb je dat in 5 jaar terug (zelf installeren) , koop je voor 4000 aan panels heb je dat ook weer in 5 jaar terug . Bij een windmolen gaat opbrengst bij schaal vergroting wel om hoog (mist hijzelf groter wordt en niet het aantal)

  • Marian jul 10, 2018

   Wat een onzin. Dan kun je ook zeggen dat we met zijn allen geen zonnepanelen op het dak moeten hebben. Het loont namelijk veel beter om in de Sahara een Zonnepanelenpark aan te leggen. Windmolens kunnen groot zijn, maar veel kleine windmolens leveren net zo veel energie. Bovendien hoef je dan niet tegen zo’n groot gevaarte aan te kijken en is het onderhoud ook makkelijker. Alles naar zijn waarde dus. Maak iemand niet zomaar uit voor leugenaar.

   • R Bergkotte dec 18, 2018

    Marian,
    Die staan al in de Sahara maar bedenk wel dat zonnepanelen het beste stroom produceren bij veel zonlicht, een hoge temperatuur (zoals in de Sahara) is ongunstig.

   • JP heeft groot gelijk. Kleine windmolens zijn een stuk minder effectief. De windkracht neemt enorm toe met de hoogte, alleen daarom zijn de grote een stuk beter. Tevens kunnen de grote langzamer draaien om toch een groot vermogen op te wekken, dat is ook energetisch gunstiger.

    • elfoor jul 23, 2020

     nadeel is dat alleen de grote bedrijven er van profiteren ( qua geld) maar een groter probleem vind ik de afhankelijkheid.. zelfstandig kunnen opereren heeft veel meer voordelen..dus ik ben voor. kleinere turbines..zelfs als dat minder “rendadabe”
     l zou blijken . bovendien is het ietwat egoistisch om alleen naar de Nederlandse situatie te kijken.. .. kom veel in Afrika en daar zouden heel veel mensen gebaat zijn met de kleinere varianten…
     de discussie over “Free energy” maar even opzij laten liggen…

  • Beste Mensen, onze wokkel geeft geen slagschaduw! Hij geeft wel schaduw natuurlijk maar geen flikkerende schaduw.
   Ik zal zogauw de zon weer schijnt een video maken met de schaduw zodat uzelf kunt oordelen

   • Louella Pedro-streng sep 27, 2019

    Hallo Johan,

    Hoeveel kost zo’n wokkel en hoeveel brengt het op? Op welke hoogte hebben jullie deze staan?

    • herman r schippers jan 27, 2020

     Ik ben ook geïnteresseerd in n windwokkel voor onze rekreatie-woning. Het gas = hier € 3,54 ex btw, we hebben inmiddels 20 zonnepanelen, omdat we van de minerale grondstoffen af willen.

    • hoe veel kost zo een wokkel en aan gesloten op net of opslaan

  • Roelant aug 20, 2019

   Come on Henk,
   Het lijkt wel alsof je met huid en haar opgeslokt bent door commerciele reuzenmolen belangen…

   Enfin, je zou kunnen redeneren dat windmolens begeerlijker zijn dan rafinaderijen. Maar die molens beheersen het landschap ook wel heel erg.

  • GME Janssen feb 16, 2020

   hallo
   Ik heb een vraag zo”n wokkel in verticale richting in hoeverre kun je die ook plat op het hoogste punt van het dak plaatsen en dan zodat hij op het dak ligt in een soort kist ?

   Vriendelijk groeten
   GME Janssen

  • Philippe van Wensveen jun 14, 2021

   Weleens in een flat van bijvoorbeeld 10 verdiepingen gewoond? Altijd veel wind rondom. Nu woon ik huis met korte zijde aan de straatkant en een pad rechts van huis van 3m en 2m breed, over een lengte ca 14m van noord naar zuid. Hoge heg als erfafscheiding, altijd wind in deze gang…

  • Peter BLOKLAND okt 29, 2022

   Het argument tegen windwokkels is hun rendement tov zonnepanelen en grote windmolens.
   Het zijn telkens valse argumenten. Het rendement van zonnepanelen in de winter is bedroevend en ’s nachts helemaal 0. Het rendement van grote windmolens die niet vergund raken is ook 0. Bovendien nemen ze veel plaats in maken veel geluid en zorgen voor vervelende slagschaduw. Dat is bij windwokkels vele malen kleiner.
   Bovendien moet de stroom van grote windmolens ook nog verdeeld worden. Dat kost eveneens handen vol geld en problemen om een stabiel net te bekomen.
   Een of meerdere windwokkels per gezin, aangevuld met een batterij, in combinatie met zonnepanelen lijkt me dan ook de beste optie voor de toekomst.
   Waar wacht men op???

 2. Remi van Beekum aug 10, 2016

  @Henk Daalder, Wat mij betreft kan de discussie ook inhoudelijk zijn zonder elkaar meteen voor leugenaar uit te maken.

  Neemt niet weg dat het inhoudelijk beide interessante standpunten zijn. Ik snap wel wat Henk zegt. Als je het samen doet is het efficiënter. En een grote windmolen zal vast wat efficiënter zijn dan 10 kleintjes.

  Aan de andere kant is een van de grote uitdagingen in de energietransitie dat we de energie om ons heen weer gaan zien (dat in tegenstelling tot de kolencentrale ergens in een haven ver weg). Dat zijn we niet gewend en roept discussie en tegenstand op. Veel mensen vinden windmolens lelijk, noemen het horizonvervuiling en gaan dwars liggen. Als we impact willen maken met duurzame energie op grote schaal, dan zal een flink deel daarvan decentraal en dus in het zichtveld van mensen moeten komen. Daarin is het in mijn ogen wel degelijk erg interessant om te kijken naar vormen van energieopwekking die mensen wel in hun omgeving duldden. Zonnepanelen op een dak van een woning kunnen over het algemeen niet rekenen op protest, maar een windmolen aan de rand van een dorp wel. Blijkbaar accepteren we dus kleinschalige opwekking per huis makkelijker dan een grote molen. En als ik de foto van de wokkel goed inschat zal hij inderdaad wel een schaduw werpen, maar geen knipperend effect. Dus daar zullen de buren, op een strookje schaduw na, geen last van hebben.

  Mijn vraag aan Peter is nog wel in hoeverre de wokkels al voldoende doorontwikkeld zijn en zich bewezen hebben. Ik las laatst ergens dat het een veelbelovende techniek is, maar dat er nog kinderziektes in zitten. Weet jij of dat zo is? Of is dat alweer ingehaald door de tijd?

  • De windwokkel is volledig uitontwikkeld en wordt zelfs toegepast op boorplatforms in zee. De enige reden dat er geen grote zijn is dat men nog op zoek is naar investeerders om deze in productie te brengen.

   • GME Janssen feb 22, 2019

    Wanneer ik zo een wokkel zou willen plaatsen. Wie kan dat doen en wat zijn daar de kosten van?

    • Johan Dierink mrt 24, 2019

     Er is een bedrijf in Tubbergen dat heet Green-Infra welke zeer mooieren effectieve “wokkels“ Lebertran 1 kWh met een minimum jaaropbrengst van 3500 kWh.

   • Laatst contacteerde ik een zogenaamde producent van windwokkels met de vraag naar hun oplossingen en ze vertelden me dat ze niets konden aanbieden omdat ze nog op zoek waren naar een beter rendement.

  • Beste Remi,
   Heb jij wel eens in de buurt van zo’n grote wind molen geweest? Nou ik wel en daar door snap ik dat mensen die niet in de buurt van hun woningen dulden. Denk eens aan slag schaduw en het lawaai dat zo’n molen produceert. Zou jij daar onder willen wonen? Heb weleens iemand gesproken die een beperkte tijd van de dag last had van slag schaduw. Die zei de enigste rustige plek in huis is dan de wc. Ik vroeg hoezo? nou zegt ie daar zit geen raam in. En over het laawaai gesproken, je zou er maar eens 24-7 van mogen genieten. Denk dat je er gillend gek van zou worden. k ben echt niet tegen windmolens hoor maar als ze binnen de “hinder straal” van m’n woning zouden komen zou ik er echt alles aan doen om dat te voorkomen! We ontkomen er toch niet aan maar plaats ze dan wel daar waar niemand er last van heeft, zee ijsselmeer enz. En aan de windmolen eigenaren, houd er eens mee op om de molens te slopen zodra de subsidie er af is. De molens kunnen dan makkelijk nog 20 jaar mee! Jullie gooien ze alleen om omdat je er minder aan verdient! En wij , de belasting betaler, ’t maar op hoesten laten!

   • Corina jan 4, 2023

    Helaas hebben op het water de vissers er veel last van. Samen met de andere maatregelen die het werk onmogelijk maken zorgt dit er voor dat op dit moment vrijwel de gehele Nederlandse vissersvloot wordt gesloopt. Pure kapitaalvernietiging. De boeren worden ook gesaneerd. Straks alleen nog maar voedsel (ja ook groente en fruit) uit het buitenland dat per vliegtuig aangevoerd wordt, en insecten eten en vlees uit het laboratorium. Lekker milieu bewust maar niet heus…. Laten we het over onze gezondheid maar helemaal niet hebben. Dus ik ben voor eigen energie opwekken en de vruchtbare Nederlandse grond gebruiken waar ze uniek en goed voor is: duurzaam, gezond, en veilig voedsel voortbrengen.
    Helaas kan ik nog niet een geschikte en interessante wokkel voor m’n huisje vinden. Want ik wil geen lawaai en slagschaduw, en het moet betaalbaar zijn en goed rendement opleveren. Gelukkig al wel voorzien van zonnepanelen.

 3. Remi van Beekum aug 10, 2016

  Als ze zo goed zijn als je schrijft lijkt me dat een goede investering! Ik zie zo’n ding op mijn volgende huis best zitten eigenlijk.

  Kun je een windwokkel op een bestaand huis monteren? Of heb je een bepaalde constructie nodig? Ik kan me voorstellen dat het wel wat weegt en dat er ook wel wat krachten op komen te staan als het hard waait.

  • Een grote turbine zoals op het filmpje vraagt een behoorlijke fundering. Op een bestand huis is dit lastig. Je zou kunnen denken aan een poot vlak naast een hoge gevel om wat van de stabiliteit van het huis te gebruiken. Er zijn ook kleine wokkeltjes van ongeveer een meter hoog. De prijs per kwh op deze kleine schaal gaat richting een euro, Tenzij je in een streek zit waar het behoorlijk veel waait, dan gaat de prijs omlaag. Voor het geld moet je het uiteindelijk niet doen. Mijn doel is om het energie probleem op een nette manier op te lossen, zonder daarvoor natuurgebieden te ruineren. Ik heb het dan ook over hoogspanningsmasten en andere rommel. De werkelijke prijs, in de vorm van milieuschade, wordt niet door de gebruiker betaald.
   Een heel belangrijk onderdeel van het hele verhaal is minder gebruiken. Ik ben bijvoorbeeld aan het experimenteren met een Raspberry-pi computertje die maar iets meer dan 1 w gebruikt en verder een transparant lcd scherm, waarvan het gebruik 90% lager ligt dan een scherm dat zelf licht geeft. Een wit oppervlak achter het scherm voldoet al overdag.

 4. @Peter Blok: Je schrijft o.a. ook over dat we moeten reduceren in energieverbruik (mee eens, uiteraard) en noemt hierbij ook koken op electriciteit. Meer ter verduidelijking was ik benieuwd welke bron je dan in zou moeten zetten volgens jou?

  • @Liz: De bron maakt uiteindelijk niet heel veel uit, als je er maar zuinig mee omgaat. In de stad heb je ander mogelijkheden dan op het platteland. Welk alternatief je ook neemt, er zit altijd wel een problematische kant aan wat het milieu betreft. Voor mijn plan voor een eco-regio ( http://www.eigenwijsblij.nl/durven-ondernemen/oikoslibre-dromers-gezocht-vrij-thuis-eco-regio ) streef ik naar een reductie van 90%. Voor wat betreft koken zet ik voorlopig alle kaarten op lokaal geproduceerd organisch materiaal. Je kookt dan op een heel compact en geoptimaliseerd houtfornuis, gestookt met houtkorrels. Centraal in de regio is een bedrijf dat het materiaal verwerkt. Het zou leuk zijn als hier een paar hele grote windwokkels voor de energie zorgen. De versnipperaar en de pers werken alleen als er wind is. Het materiaal wordt gedroogd met behulp van de zon. Het gaat naar mijn gevoel om leven met wat er voorhanden is. Leven met de seizoenen en met de weersomstandigheden. Een goed schipper heeft altijd het tij mee.

   • Jan ten Cate sep 1, 2016

    Houtverbranding, in welke vorm dan ook, is erg milieuvervuilend.
    Productie van o.a. benzo@pyreen, benzeen, kankerverwekkend en mutageen.
    Lijkt me geen goede zaak.
    Voor info, zie houtrookvrij.nl.

   • M. Paulus feb 13, 2018

    Peter met een kleine biogas huis set en daar per dag een kleine 7 kg vuil ( groen afval en eventueel uitwerpselen erin )
    kan je voor 4 uur koken

   • Vind zo’n windwokkel ook wel interessant.
    Denk dat praktisch en betaalbaar hand in hand moeten gaan.
    Dan vergroot m.i. de bereidheid van mensen om deze aan te schaffen.
    Eventueel collectief inkopen indien er vele gegadigden zijn.

   • Een houtkachel vervuilt de omgeving, Naast de roetdeeltjes komen er ook nog gassen vrij die niet goed zijn voor je gezondheid.
    En het stinkt.
    Dat is geen alternatief.
    De huidige ongelimiteerde houtkap voor pellets en haard hout is slecht voor het milieu en komt voornamelijk uit het buitenland. Geïmporteerd hout van bomen die minimaal 15 jaar moeten groeien om jou door de winter te helpen.
    Alternatief voor gas zijn de waterwerken en raar maar waar kolencentrales. Ze zijn schoner dan de biomassacentrales (hout, geen huisvuil) en de openhaarden. Met een dubbele verbranding en beter filter systeem kunnen ze zelfs de al hoge opbrengst flink vergroten.
    Schone energie bestaat niet, schonere energie wel.
    Stop met hout stoken, kap met kappen.

 5. C. de Hoop dec 26, 2016

  Vraag waar kan je een kleine wokkel kopen, graag referenties, ik zie het wel zitten

 6. Tom Simonis jan 7, 2017

  Ben ook geintresseerd geraakt door die WindWokkel.
  Voorlopige zoekresultaten:
  http://www.windside.com/
  Met als dealer Stevenhagen Energie en Tractie (set.nl) voor de Benelux. Jammer dat die site het niet doet.

  • Beste Tom,
   Ik heb heel wat fotowerk voor de Windside site verzorgd, deze is nu zeer uitgebreid en compleet.
   Mijn site set.nl is na 25 jaar in onderhoud, maar ik ben gewoon bereikbaar.

   • Tom Simonis jun 1, 2017

    Goed om te weten, Wim. Ik zag inderdaad een aantal ‘Nederlandse’ foto’s.
    Ik ben met de gemeente in gesprek over hun ‘visie’ met betrekking tot het plaatsen van kleine windmolens binnen een woonwijk. Zal waarschijnlijk (zeer) lang gaan duren eer ik een bevredigend antwoord ga krijgen.
    Tegen die tijd zal ik je benaderen voor mogelijkheden, kosten etc.

   • Hallo; die windwokkel is die te bestellen?
    Wat zijn de waarden?

    Ben geïnteresseerd, misschien kunt u even contact opnemen.

    • Johan Dierink mrt 24, 2019

     Kijk maar op de website van Green-Infra uit Tubbergen.
     Daar wordt een “Wokkel” aangeboden van 1 kWh welke een jaaropbrengst heeft van 3500 kWh per jaar.
     Ik weet toevallig dat ze op 12 en 13 april 2019 een informatiedragers hebben over de windturbine

  • Tom,
   Helaas zijn de mensen niet, weinig of verkeer voorgelicht.
   Bij windenergie denken ze alleen aan grote windmolens met wieken en die willen ze niet in hun achtertuin.

   Maar, Windenergie kan ook mooi, sierlijk, vogelvriendelijk en muisstil zijn. (0-5dB)
   De Windside windturbine is de meest ideale windturbine voor het gebruik binnen de bebouwde omgeving.

   Op mijn fotosite zal ik nog een paar mappen met Windside windturbines bij plaatsen.
   zie: http://www.oypo.nl/wim-stevenhagen en selecteer dan even op: Windside.

  • M. Paulus feb 13, 2018

   Je kan de wind Wokkel ook bij MultiEnergy- Solutions kopen
   Is gemaakt van koolstof met epoxy licht en duurzaam
   http://www.multienergy-solutions.nl
   Een Nederlands product

 7. Henri Schönbeck jan 9, 2017

  Ik ben vooral enthousiast over de wokkel (in combinatie met zonnepanelen en/of zonneboilers) op een woonhuis vanwege het zelfvoorzienend effect ervan.
  Ik hou niet van grote ondernemingen en de macht ervan. Ook zo’n idealistisch opgezet energie-deel-clubje in een buurt gaat ooit fuseren met de buurt ernaast, wordt overgenomen door een grotere enzovoort. Uiteindelijk heb je er weer een energiereus bij en wordt je buurt-energiecentrale opgeheven omdat klein inefficiënt zou zijn.

  • Een paneel voor de zonneboiler verwarmd het water als het buiten warm is en/of door de zon.
   Bij de meeste zonneboilers wordt chlycol door het paneel gepompt die de warmte meenemen naar de enorme watergevulde boiler.
   Als het buiten kouder wordt neemt de werking af en kan het systeem zelfs te koud worden. Ijskoud water onder de douche is niet fijn.
   10 liter water weg voordat het lauwe water beneden kwam.
   Onze cv ketel sloeg continue aan om de boiler op temperatuur te houden.
   Nadat de pomp voor de 2e keer kapot was gegaan en er bijna een brand was uitgebroken, chlycol in ons drinkwater terecht was gekomen (onmogelijk, maar getest), hebben we de stekker eruit getrokken.
   Minder stroomverbruik en we slapen weer rustig.
   Dit is een HR+++ systeem. Zonnecollector/paneel, 86 liter zonneboiler en een gasgestookte hoog rendement cv ketel.
   We hebben ondertussen 2 nieuwe panelen, 2 nieuwe vaten, 1 nieuw beter isolerend jasje voor het vat, 3 druk vaten, 2 nieuwe en 1 gereviseerde pompen, chlycol is meerder malen aangevuld.
   De HR ketel heeft een opdonder gekregen nadat de boiler pomp met 108ºC bijna in de brand vloog. Te veel zon oververhit en te weinig chlycol. help ook niet mee.
   Wat voorheen 2 leidinkjes waren, is nu uitgebreid naar een compleet fanfare aan koper en ijzer.
   Zonder de boiler gebruiken we minder water en minder gas/elektra.
   Dus we houden lekker de stekker eruit.
   Mocht je er toch voor kiezen, beknibbel dan niet op het systeem en laat het goed onderhouden.

 8. Maarten apr 12, 2017

  Wat een wonderlijke discussie ontspon zich tot nu toe hier. Het is mij nog steeds niet duidelijk of de wokkel een uitkomst is of niet. In principe zou ik graag de eigen energie opwekken gewoon als bijdrage aan het milieu maar dat is eigenlijk pas een beetje realistisch te doen als het inderdaad echt zelf gebeurt en niet door winddelen. De overheid gaat er dan immers vanuit dat je nog steeds zelf geen energie opwekt en dus dat de belastingen wel betaald moeten worden. Dit betekent voor de meerderheid van de in nederland gebouwde woningen erg veel geld extra meegenomen moet worden om enigszins inde buurt van de kosten van regulier energie inkopen via bedrijven inkopen te komen. Dat geld hebben die huishoudens dan gewoon niet en gaat het meer zelf energie opwekken dus verloren. Er kunnen meer molens en wokkels gebouwd door particuliere initiatieven als het risico inzichtelijker en de lasten gelijk aan of lager zijn aan traditioneel via energiebedrijven inkopen. Ik blijf daarom naar alternatieven zoeken die dat wel kunnen. De zonnepanelen zijn blijkbaar alleen interessant in een bepaalde vorm en als ze steeds vrij in de zon liggen. De windmolen als hij enorm groot is, bij de wokkel lijkt dat nu ook zo te zijn maar ik blijf mij afvragen ; waarom kunnen er geen kleineren geproduceerd di juist op schoorstenen gemonteerd meteen de condens van de beste beste HR ketel verjagen? Een beetje praktisch exemplaar zou toch zo bij de productie bij moeten kunnen dragen aan de economie van een land die ook moet groeien zetten wij de wokkel als een nieuwe soort van antenne op de schoorsteen, dan zitten de wereld toch in win win? Als er in deze tijd met nihil aan rente geen investeerders te vinden zijn voor een dergelijk project dan moet toch ook duidelijk worden waarom dat zo is? Wees daar dan ook eerlijk in zou ik zo zeggen; crowdfunding in een week of er is iets inhoudelijk mis lijkt mij. Nu is dit op het eerste gezicht waardevolle project toch al enkele jaren aan het stuiteren, wat is de dieper gelegen oorzaak hiervan?

  • Peter Blok apr 20, 2017

   De windwokkel wil ik vooral als alternatief onder de aandacht brengen. Grote bedrijven hebben enorme bedragen geïnvesteerd om de grote 3 bladige molens te kunnen produceren. De windwokkel wordt door een klein bedrijf in Finland gemaakt en zij hebben het geld niet op de plank liggen om een grote turbine te ontwikkelen. Vervolgens moeten zij vanuit Finland gaan concurreren met de gevestigde orde. Je stelt je het beeld van deze wereld iets te simpel voor. ‘Even crowdfunden en als het na een week niets wordt is er iets mis met het product’ en ‘Als er in deze tijd met nihil aan rente geen investeerders te vinden zijn’ moet ik eerlijk zijn. Je hebt vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van een kapitalistische schijndemocratie . Wachten op een oplossing uit deze hoed is geen optie meer. Ik wacht al 30 jaar, we zullen zelf met alternatieven moeten komen en vooral veel minder verbruiken.

   • A Brandwijk dec 31, 2017

    Hoi Peter. bedankt voor de info. met de wokkel uit finland ben ik bezig geweest maar de kosten waren € 25.000.-
    voor 2500 Kw. 2mtr x 1mtr.
    heb toen panelen gekocht, 23 stuks geven meer dan 6000 Kw berekend was 5500 Kw. heb nog wel 21% BTW betaald.
    met rekenen van de vastrecht vermindering zijn deze panelen in 7 jaar terug verdient. vanaf 02 jan 2013.
    nu ben ik op zoek naar een betaalbare wokkel generator die op 230v net kan leveren.
    via de usa bestaat de kans dat de voltages en Hz. afwijkend zijn.

 9. Tom Simonis apr 20, 2017

  Peter,
  Mag ik de conclusie trekken dat jij andere kanalen hebt om meer informatie (kosten aanschaf, plaatsing-eisen, en dergelijke) tot je beschikking hebt? Zoals eerder aangegeven kan ik via set.nl – site (de dealer hier in de Benelux) niet benaderen (site is blanco). Zo ja, graag delen 🙂
  Zo nee:
  Yep, zo werkt de wereld helaas.
  Er zijn overigens ook kleinere windmolens (diameter 1,5 meter) te krijg hoor.
  Struikelpunt die ik zie is de ‘welstands-commissie’ die een veto uit kan spreken over het mogen plaatsen van een dergelijke oplossing (wokkel of ‘gewoon’). Niet iedereen heeft een hutje op de hei. Lees: ik woon in een woonwijk, dak vol met panelen maar ik wil meer, veel meer(!) eigen stroom opwekken. Vooral in de winter.

  • Peter Blok apr 20, 2017

   Tom,
   Je moet direct met Windside in Finland contact op nemen, die reageren meteen (Engels)

   • Op de Windside site staan ook mijn contact gegevens. (ps. http://www.set.nl is in onderhoud)
    Ik verzorg de Benelux landen, Frankrijk, alle Duits sprekende landen en Offshore.

    In 2005 heb ik van Pieter van Geel de Nederlandse EEP-Award ontvangen.
    Gemeenten en Provincies staan dus ook achter: “voor elk woonhuis een muisstille Windturbine”
    Later in het jaar in Parijs, de Gouden Europese EEP-Award.

  • Tom,
   Afhankelijk van de gewenste energie worden meerdere turbines of grotere turbines ingezet.
   De grootste op dit moment, compleet uitgewerkt en klaar op de tekentafel, is de WS-75.
   5 meter in doorsnede en 15 meter hoog. kleinste voor particulier gebruik, de WS-0,3. (0,3m x 1m)
   Deze was o.a. geprojecteerd in het Seawing project van de WUR Wageningen, voor het kweken van zee voedsel.
   Op de Seawing waren 10 Windside windturbines gepland. Energie overschot werd in Waterstof opgeslagen.
   Gemeenten doen niet moeilijk, zij werken graag mee.
   Alleen als men niet weet dat Windenergie ook mooi en muisstil kan zijn, moet men de mensen informeren.

   • Sonja feb 13, 2018

    Hi Wim,

    Ik heb net geprobeerd jouw website te bezoeken maar helaas hij geeft een unknownhost als melding. T lijkt er meer op dat deze website niet bestaat. http://www.set.nl Wel jammer want ik ben wel geïnteresseerd in zo’n wokkel. Bij onderhoud zou er under construction moeten staan, toch. Of is inmiddels de sitenaam veranderd?

  • Oscar Löhmer nov 13, 2018

   kijkt u hier een naar!
   https://www.businessinsider.nl/deze-windmolen-is-superefficient-relatief-goedkoop-en-veilig-voor-vogels-476303/
   Er wordt gezegd dat ze goedkoper zijn, maar er staat helaas geen prijs bij…

   • Hallo Oscar,

    Ik ben deze ook tegengekomen. In het artikel staat dat ie rond de 4000,- Euro moet gaan kosten en dat ze deze via andere partijen verkopen. Hun site: https://thearchimedes.com/

    • Hallo Tom en Oscar,
     De Archimedes ben ik een paar jaar terug wezen volgen, want interessant uiteraard. Maar helaas is dat volledig verdwenen, waren er verhalen over praktijktesten die zouden worden uitgevoerd etc. etc. Helaas nooit meer iets van gehoord, want leek attractief, betaalbaar en ook jaarlijks eens aardig wat op te kunnen leveren.
     Ik ben nog altijd op zoek naar een betaalbare windoptie als aanvulling op mijn zonnepanelen, maar heb er nog niets rendabels voor gevonden. Dus nu weer informeren naar enige windturbines.
     Hetzelfde geldt overigens voor energieopslag, ook daarvoor nog niets echt rendabels voor gevonden met een reële werking en levensduur.
     Kortom, interessante materie maar moeilijk iets te vinden als je niet kunt leunen op subsidies in dit wat dat betreft tamelijk hopeloze (en steeds hopelozer wordend) landje…

  • Naast de welstand comissie heb ik last van een hele nare buurvrouw en een opzichter van een woningbouwvereniging die haar elk woord als waarheid aanneemt.
   Dus mijn wokkel staat op een vehoginkje op de tocht in de achtertuin.
   Werkt goed.

   • Dag Anne,

    Kan je mij vertellen waar jij de wokkel vandaan hebt en wat er nog meer nodig is bij de aansluiting hiervan? Ik ben wel geïnteresseerd.

 10. Remi van Beekum apr 20, 2017

  Hier in Groningen heeft de provincie windmolens met een ashoogte van maximaal 15 meter een vrijstelling gegeven. Daardoor is alleen nog een goedkeuring van gemeentes nodig en die ligt er vaak binnen enkele weken. Veel boeren plaatsen nu molens van EAZ wind. Die komen van een kleine bouwer in de buurt van wat jonge gasten die zeilprincipes toepassen op windenergie. De bladen van de molens zijn van hout. En de 15 meter is ongeveer de hoogte van grotere bomen.

  Deze hoogte is vaak mooi in te passen in het landschap en door het gebruik van hout krijgt het een wat natuurlijkere uitstraling. Veel boeren plaatsen deze molens nu bij hun boerderij. Soms 2 of 3 op een rij. Persoonlijk vind ik ze erg mooi en een mooie oplossing qua inpassing in het landschap. Natuurlijk zie je ze wel van een afstandje. Maar zeker niet zo ver als die enorme molens die je meestal ziet.

  Eén zo’n molen doet ongeveer voldoende voor 10 huishoudens. Dus een klein dorp zou met enkele molens al klaar moeten zijn.

  Zie hier wat plaatjes: http://www.eazwind.com/nl/media/

  • Deze vind ik inderdaad mooi, vaak gezien in het Noorden. En je kunt via hen een molen als buurtmolen plaatsen, waarbij je de molen a.h.w. leased. Zelf deelnemers vinden en EAZ regelt een hoop, op zich een goed initiatief. Zou best wel een kleinere variant willen zien voor een particuliere woning.

 11. Katrien Thoen jul 20, 2017

  @Jan ten Cate . Een rocket stove geeft door de heel hoge temperaturen binnenin, een heel efficiënte verbranding. Om je huis warm te houden, moet je zelfs niet de hele dag stoken zoals bij een klassieke houtkachel.
  https://www.goodnewsfirst.org/?page_id=540&lang=nl

  • J.B. ten Cate jul 20, 2017

   Hout is een schaarse grondstof en geen brandstof, hoort niet thuis in de kachel.
   Bij houtverbranding is altijd sprake van onnodige extra milieuvervuiling, aantasting van gezondheid en klimaat.
   Dus houtstoken, kap ermee!

   • Katrien Thoen jul 20, 2017

    En de fossiele brandstoffen worden niet schaars en vervuilen niet? En al het radio-actief afval van de kerncentrales?
    Hout heeft voordat het opgestookt wordt al jaren de lucht gezuiverd. Als je steeds bomen plant, als je er een uitdoet, blijft er een evenwicht. In mijn vorige huis gebruikte ik hout als bijverwarming in de winter en in lente en herfst. Ik heb enkel (snoei)hout uit eigen tuin gebruikt en toen ik er wegging stonden er meer bomen en struiken dan toen ik er kwam. Het spijtige was wel dat het een klassieke houtkachel was. Op mijn volgende adres wil ik een rocket stove bouwen, waardoor ik slechts enkele uurtjes per dag hoef te stoken, dus weinig verbranding, en door de zeer hoge T° ook een zeer efficiënte , waardoor er slechts weinig deeltjes in de lucht komen, waarvan het hout de lucht trouwens al gezuiverd heeft tijdens zijn groeiperiode. De bomen zijn al geplant en aan het groeien.

   • Katrien Thoen jul 20, 2017

    Hout is volgens mij de enige vervangbare energiebron! Zonne-en windenergie is er dagelijks, maar de toestellen die er voor nodig zijn, zijn ook allesbehalve onschuldig voor het milieu tijdens productie en bij verwerking na gebruik.

   • Joh, als je uitademt doe je ook al aan milieuvervuiling.
    Dit wordt wat overtrokken, kijk naar de manier waarop de overheid nu denkt dat elektrische auto’s de oplossing zijn. Tja, alweer voor de rijken die met de subsidies er vandoor gaan. Maar productie van die e-auto’s is alles behalve schoon, terwijl de voor het rijden op elektra toevallig nog steeds elektriciteit geproduceerd wordt door voor het gros enorm vervuilende centrales. En dan hebben we het nog maar niet over de grondstoffen voor die batterijen etc.
    Hout moet bijv. niet verbrand worden in bio-centrales, die slaan al helemaal nergens op want rendement niet denderend en al helemaal niet doordat ernstig teveel met schepen wordt aangevoerd…
    Maar helaas is onze overheid ongelooflijk kortzichtig (en/of waarschijnlijk alleen bezig voor de bühne én meer geld ophalen) met de manier waarop ze bezig zijn, want heel apart natuurlijk maar er staat toevallig geen stolp over Nederland…. Neem bijv. die Klimaatconferentie van Katowice 2018, de hypocrise ten top in een land waar de grootste bruinkoolcentrale staat met waanzinnige vervuiling en daar gaat Polen er nog 5 van bijbouwen. En Nederland heeft net zo goed absurde botor op de kop, want wat betalen bedrijven, luchtvaart etc. etc. nou helemaal…

    Kortom, er is veel teveel geschetter om het geschetter, ik stook vrolijk een enkele keer mijn houtkachel voor de gezelligheid en al zeker met hout wat gesnoeid is e.d. Voor de rest heb ik ook een warmtepomp, IR-verwarming, zonnepanelen en -collector etc. etc., maar een elektrische auto zal er niet snel komen.

 12. J.B. ten Cate jul 20, 2017

  Dat laatste geldt evenzeer voor houtkachels.

 13. Richard Choise jan 17, 2018

  Welke nederlandse bedrijven leveren en installeren de wokkel windmolen?

  • Hallo Richard,

   Wim Stevenhagen kan deze leveren, naar ik begrepen heb. Zie ook zijn reacties in deze draad.
   Mocht je tot aanschaf overgaan zou ik het erg leuk vinden als je mij/ons hierover kunt berichten.
   Ik ben half/half me hierin aan het oriënteren.

  • M. Paulus feb 13, 2018

   Hoi Richard
   Kijk eens bij Multienergy – Solutions
   Deze maken een koolstof met epoxy een heel lichte constructie.
   heb alleen begrepen dat ze behoorlijk worden tegen gewerkt door de overheden voor plaatsing
   http://www.multienergy-solutions.nl

 14. frans jan 29, 2018

  wat zijn nu de kosten van zn wokkel, ik zou wel en kleine windmolen of wokkel willen hebben

 15. Kees Gelder apr 23, 2018

  Dat zou ik ook wel willen weten. Wat zijn de kosten voor de kleinste wokkel en kan deze rechtstreeks op het lichtnet of via een (zonne?) convertor?

 16. Steven aug 20, 2018

  Hallo Peter,

  Ik woon op een groot zeilschip. Kan daar deze wokkel ook op geplaatst worden. 30 W continu vindt ik wel interessant. Ik heb een 12 v systeem aan boord. Wat zijn de kosten hiervan

 17. HC (Cor) Kocks okt 11, 2018

  Bij wie moet ik zijn voor de wokkel? Ik kan geen website van een bedrijf vinden waar ik die wokkel kan kopen of bezichtigen

  • Hoi Cor,

   Ergens in deze draad kun je het volgende vinden:
   —————————
   Wim Stevenhagen
   1 JUNI 2017 OM 10:27
   Op de Windside site staan ook mijn contact gegevens. (ps. http://www.set.nl is in onderhoud)
   Ik verzorg de Benelux landen, Frankrijk, alle Duits sprekende landen en Offshore.

   In 2005 heb ik van Pieter van Geel de Nederlandse EEP-Award ontvangen.
   Gemeenten en Provincies staan dus ook achter: “voor elk woonhuis een muisstille Windturbine”
   Later in het jaar in Parijs, de Gouden Europese EEP-Award.

   Wim Stevenhagen
   ———————
   Ik heb net zijn webpagina geprobeerd: nog steeds niet online 🙁
   Windside: http://www.windside.com/
   Hier en daar zijn er een paar geplaatst in Nederland. Kijk daartoe op Windside => gallery

   Succes!
   En laat ons weten hoe je activiteiten hieromtrent verlopen. Zou ik erg op prijs stellen.

   Groet,
   Tom

 18. Techo dec 23, 2018

  30 W continu (als het alle dagen waait!!) levert totaal zo’n 260 kWh. In de praktijk zal de beschikbare energie een stuk lager zijn, door rendement van accu en omvormers. Ook ingeval van een zeer zuinig huis, blijft dit onvoldoende. Waarom Peter Blok het dan nog heeft over een wasmachine begrijp ik niet. Dat doet een energiebewust iemand toch met de hand?
  Peter is een architect en begrijpt van de technische wereld niet zoveel, als al zijn collega’s. Ga eens te rade bij mensen die voor techniek gestudeerd hebben.

  • ‘Peter is een architect en begrijpt van de technische wereld niet zoveel’ Probeer je me te stangen? Je kent me niet eens , je weet niet hoe bij mij een wasmachine eruitziet en als ik het over 30 W continu heb dan is dat in grote lijnen wat een kleine windside wokkel levert. Voor het geld moet je zo’n ding niet kopen. Het gaat bij mij over autonomie en ik leef nu inmiddels 15 jaar zonder stroomaansluiting en ik ben héél benieuwd waar onze waarde techo de stroom vandaan haalt. Mensen die voor techniek gestudeerd hebben zijn de oorzaak van de bende waar we nu in leven, die moet je dus vooral niets vragen.

   • Nou nou nou, da’s dan ook in de serie “net iets te kort door de bocht” Peter. Die techneuten kunnen soms ook nog oplossingen bedenken en maken: een windwokkel om maar wat te noemen :-))
    Als techneut ooit probeer ik ook van alles te doen om wat autonomer te kunnen worden, dus mijn welgemeende complimenten dat jou dat al 15 jaar gelukt is!

 19. Peter jan 3, 2019

  Ik heb deze draad eens doorgelezen, ik was op zoek naar mogelijkheden om zelf energie te gaan produceren. Nu woon ik in een 2 onder 1 kap met een rietendak en daar willen we geen zonnepanelen op leggen. Ik denk dat we met de schuur en veranda een paneel of 15 a 20 kunnen realiseren.

  Ik vraag me ook af waarom men altijd uit gaat van circa 4000 kwhh per jaar, terwijl als je het gas omrekent ik eerder naar de 19000 kwh ga. 4500 kwh elektriciteit en 1500 kuub gas (omgerekend 9,8 per kwh) is ca 15000 kwhh. Ik zou dus graag 20000 kwh opwekken.

  Ik ben me nu vooral aan het oriënteren in de mogelijkheden, zoals overstappen van een HR ketel. Ik had gehoopt uit te kunnen komen op een combinatie van windmolen, zonnepanelen en een grote batterij maar ik denk nu dat dit niet zo gemakkelijk zal gaan.

  • Hoi Peter,

   Die 4000 kWh schijnt het gemiddelde te zijn voor de Nederlandse huishoudens. Voor ons klopt dat redelijk (3800 kWh).
   Ik begrijp waarom je de gas elektra berekening zo uitvoert. Ik ben echter van mening dat je meer moet kijken wat je nodig hebt om aan dezelfde warmte behoefte (warm water, verwarming) te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld met behulp van warmtepompen. Die krengen vreten stroom!! in ons geval zou dat grofweg uitkomen op 2000 kWh per jaar om 800 kuub gas te gaan vervangen.
   We hebben dus zonnepanelen om deze 6000 kWh aan te kunnen. Het vervelende is dat de meeste energie-vraag in de winter is. Dat ga je (wij dus) dus niet redden met een batterij…..
   Vandaar….Een Wind-Wokkel, misschien dat ik die op mijn dak mag zetten, als de gemeente mee wil werken…..

   Er zijn overigens ook andere oplossingen te verzinnen, hoor, voor het invullen van de warmte-behoefte.
   Succes met je speurtocht!

   • Peter jan 4, 2019

    Hoi Tom,

    Bedankt voor je antwoord, zoals ik het lees zit jouw totale energie consumptie ook ruim boven de 4000, want je zit al op 6000 kWh.

    Ik heb me verder verdiept in de werking van een warmtepomp en begrijp nu waarom ik niet mijn totale gasverbruik hoef om te rekenen. Ik ga advies inwinnen over welke mogelijkheden er zijn voor ons m.b.t. een warmtepomp. Daarna zal ik een beter inzicht hebben in onze totale energiebehoefte. Ik denk dat ik dat moet kunnen afvangen door een combinatie van zonnepanelen en windenergie. Op welke wijze precies, dat moet ik nog verder onderzoeken.

    gr
    Peter

    • Hoi Peter (en Tom),

     Ik heb een vrijstaande oude woning (jaren 50) en ben sinds 2016 van het gas af dankzij isoleren, zonnepanelen, een zonne-collector en sinds vorig jaar ook een warmtepomp voor de vloerverwarming op de benedenverdieping. De bovenverdieping had ik daarvoor al verwarmd m.b.t. IR-verwarming (panelen en folie achter de plafonds). De warmtepomp verbruikt zeker aardig energie, maar mijn verbruik ligt lager dan de jaren waarin ik nog “aan het gas zat”. Het werd een warmtepomp na veel uitzoeken rond pelletketels, hoogrendement houtkachels, nog meer IR-verwarming en warmtepompen en uiteindelijk werd het dus een warmtepomp (bron). Peperduur allemaal..
     Toen ik 2014 hier ging wonen verbruikte ik 1800m3 gas en 4050kWh elektra en comfort was er niet echt. O ja, ik stookte in de aanwezige speksteenkachel een 7m3 hout erbij om het in de woonkamer wat behaaglijk te krijgen.
     Ik verbruikte afgelopen jaar netto (dus nog uit het net) 3300kWh elektra. De warmtepomp verbruikte ca. 3400kWh en mijn zonnepanelen leverden afgelopen jaar ca. 4200kWh. Dus mijn totale verbruik lag 2018 op ca. 3300+4200=7500kWh elektra en geen gas. En qua hout nog slechts een enkele keer iets voor de gezelligheid, maar dat haalde geen 1/4 kuub. Dus zou je op een groffe manier dat hout ook omrekenen van geld naar elektra, dan zou ik op 7*€65 (dat kostte mij een kuub gekloofd droog hout) = €455/€0,22 (nu ongeveer 1kWh)=2068kWh. Dat dus ook bespaard als je het zo rekent.

     Energie-neutraal is het hier dus nog niet en zal het ook niet snel worden zonder nóg meer energiebronnen t.b.v. die ca. 3300kWh (of zo creatief rekenen zoals met hout waarna het steeds dichterbij komt). Dus vandaar ook mijn speuren naar windenergie op een rendabele manier. Opslag lukt voorlopig ook nog niet, al bestudeer ik dat ook al langere tijd en hoop daar nog eens een flowbatterij voor te kunnen gebruiken. Maar goed, toekomstmuziek, alhoewel die steeds dichterbij komt door de rare sprongen van een (k)Wiebes en rest overheid. We stinken er gewoon altijd in, wat je ook doet.

     Al met al investeer ik me suf (uiteraard een enorme luxe als dat kan) en verdien dat, zeker met onze (on)betrouwbare overheid, nooit terug. Maar daar was het me ook niet om te doen: ik hoop er onafhankelijker mee te kunnen worden, ik heb er meer comfort door én ik vind het erg leuk en interessant. Plus ik stop het zorgvuldig gespaarde geld veel liever hierin dan direct naar de overheid te dragen, al zal dit alles ongetwijfeld ook zwaar belast gaan worden. Of het tenslotte ook echt beter voor het milieu is, weet ik niet en ook daar was het mij niet direct om te doen.

 20. Wij van Green -Infra brengen een kleine Turbine op de markt welke op zowel 12 Volt om met accu’s de stroom op te slaan en daarna om te zetten naar 230 Volt zodat je altijd van stroom voorzien bent.
  Deze turbine leveren wij ook in 230 Volt welke ook in de 1 kWh uitvoering gewoon op de nok van een dak geplaatst kan worden en per jaar een minimale opbrengst heeft van 3500 kWh. Hebt u reeds zonnepanelen dan is dit mooi te combineren.
  Even een kleine tip betreffende het verschil tussen zonnepanelen en windturbines.
  Je hebt per jaar in Nederland tussen 1400 en 1700 zonne uren en op de langste dag 21 Juni bijvoorbeeld maar 5 effectieve zonne uren.
  Een windturbine werkt dag en nacht 24/7 maar heeft wel wind nodig hetgeen in Nederland in ruime mate aanwezig is maar niet elke dag.
  Het voordeel van een kleine windturbine is dat deze 230 Volt rechtstreeks aan uw netwerk levert en zolang de Salderingsregel er nog is de beste oplossing is om de stroomdieover is in kleine porties terugleveren aan het net.
  Hierdoor wordt hetnetwerk niet overbelast maar geeft het wel een kleine ontlasting van het netwerk en 10 x 10 is toch ook 100 of zie ik dit verkeerd.

  • Kijk, naar deze reactie ben ik op zoek. Heb al een PV-Installatie maar ben nog zoekende voor een oplossing voor de nachtelijke uren.

   • Tom Simonis feb 19, 2020

    Mee eens. Ik was / ben ook naar iets dergelijks op zoek.
    Echter, als je op hun site gaat kijken kom je geen prijzen tegen.
    Ga je naar een open dag en vraag je ernaar (2 x) dan krijg je ontwijkende antwoorden. (moet afgestemd worden met een lokale installateur). Ik snap echt wel dat er bepaalde factoren meespelen die je van te voren niet kan weten. Maar je weet toch wel hoe duur je windturbine en de omvormer is?

    Succes verders!!!

 21. Simon Bijlsma nov 12, 2019

  Beste mensen stop deze maar mijn mening zinloze woorden wisseling.
  Situeer een energie eiland in de Noordzee op het Nederlandse continentale plat, zet er een stuk of drie kerncentrales op van de laatste generatie, en je hebt die onzalige windmolens helemaal niet nodig. Reken eens uit wat voor energie het kost om een windmolen te bouwen, plus de onderhoudskosten en de verwerkingskosten als dat ding z’n tijd er op heeft zitten. Dat keer het aantal molens wat er nu al staat plus het aantal molens dat je nog wilt gaan bouwen. Vergelijk dat met het aanleggen van een energie eiland en drie kerncentrales en kijk dan es waar je uitkomt. Nou weet ik dat het woord kerncentrale een vloekwoorden bij m.n. het linkse electoraat, dus wil de politiek er waarschijnlijk niet z’n vingers aan branden. Maar het is wel een oplossing voor het energie vraagstuk. Frankrijk b.v. haalt vrij eenvoudig z’n klimaat doelen want daar gebruiken ze wel kernenergie.
  Het blijft m.i. een toch tijdelijke oplossing. Kerncentrales laten radioactief afval na. Dit kan als de technologie het op termijn toelaat, worden opgelost wanneer er thorium centrales operationeel zijn. Kern afval kan door dit soort centrales worden opgewerkt.

  • Tom Simonis nov 12, 2019

   eh…
   Ook Thorium Centrales hebben last van radioactief afval, minder dan huidige en kort durender qua opslag-periode, maar dan nog.

   Linksom of rechtsom, we hebben een behoorlijke uitdaging op te lossen en bij elke huidige aangedragen oplossing (Zon, wind, Hydro, Kern, whatever) hangen voor- en nadelen. Er is m.i. geen one-size-fits-all oplossing. Hier moet weloverwogen mee omgegaan worden.

   Enfin, mijn 2 centen.

 22. Maar tot nu toe zijn alle sites nog in onderhoud of constructie en zie ik geen prijzen of mogelijkheden voor een wind turbine die eenvoudig op het dak geplaatst kan worden. Onze 2 kapper is met de garage van de buurman geschakeld en dit lijkt me een goede plek doordat er bijna altijd een aardige tocht staat tussen de huizen door over het platte dak.

 23. Windmolens, windwokkels, biomassa, zonnepanelen, er zijn al tientallen miljarden uitgegeven aan deze alternatieven.
  Zolang we echter ons verbruik niet drukken is er voor mij maar een alternatief, kerncentrales.
  Je kunt Europa niet vol zetten met duizenden molens en miljoenen zonnepanelen.
  Of moeten hier ook weer bossen voor wijken?

  • Hi je loopt ietsje op achter. Ik zou me maar eens gaan verdiepen in alle nieuwe dingen die er gebeuren.
   Vriendelijke groet
   Ierland

   • Nou, achterlopen valt volgens mij mee.
    Alternatieve energiebronnen zijn voor mij te commercieel.
    Alles gebeurd met publiek geld en dan is experenteren makkelijk.
    Misschien toekomst voor zonnepanelen die waterstof produceren.
    Heb wel door, kernenergie levert voor te weing mens iets op.

 24. Als jij zonne panelen koop gebeurd dat met jouw geld misschien met een beetje steun van publiek geld. En zonne energie is nu al goedkoper als van het net . Commercieel?? Heb jij een ander alternatief?? Als er een ander goed alternatief is dan was dat allang in gebruik.

 25. Zonnepanelen aankopen is simpel.
  Daarna kpmt het. Reken je extra verzekering en onderhoud mee en leg ieder jaar nog een bedrag weg voor vervanging na ongeveer 15 tot 20 jaar, dit naar gelang de kwaliteit.
  Verder is het natuurlijk zo dat jij en ik misschien financieel in staat zijn om dit te doen.maar hoe doe je dat als gezin met kinderen en een salarisje van modaal.
  Neen de energietransitie is niet weggelegd voor iedereen.
  We moeten zeker oppassen om het niet allemaal te rooskleurig voor te stellen.
  In een ding geef ik je gelijk, als ik het financieel zou kunnen, ging ikorgen nog off grid.
  Verder ben je er nog niet met het overgaan naar alternatieven.
  Ook de staat van je huis speelt hierbij een grote rol.
  Nogmaals, voor een transitie is meer nodig dan wat zonnepanelen.
  Conclusie, kernenergie vorkomt veel van dit soort problemen, iedereen kan meekomen arm en rijk.

  • sander aug 23, 2020

   Tussen zeggen dat je gaat rekenen en daadwerkelijk de rekensom maken zit een groot verschil. Zowel de voor als tegenstanders zijn meesters in het gebruiken van andere cijfers en een mening hierover hebben is bij voorbaat gedoemd tot mislukken of je het nu wilt of niet. Vast staat dat net zoals elke energie centrale je ook bij kernenergie er permanent “brandstof” in moet gooien, dit komt bovenop de CO2 verbruik van het bouwen van de installatie. Zon en wind hebben daarom altijd een moment waarop ze voordeliger worden dan de andere vormen als ze het maar lang genoeg volhouden. Juist daarin gaan de ontwikkelingen heel snel en men is nu al zo ver dat binnen 10 jaar de panelen mbt CO2 belasting de andere vormen voorbij zijn en dus schoner zijn. De ontwikkelingen gaan nog steeds door dus over 5 jaar zullen we deze “vervuilende” feiten van panelen niet meer kunnen volhouden. Windenergie is uiteraard een ander verhaal want wegens diverse formules is er een stop op de rendementen en opbrengsten per windmolen. Daar kunnen we dus alleen aan de materialen kant winst behalen door deze beter te kiezen en misschien recylebaar te maken.
   Kernenergie is tevens ook geen korte termijn optie daar het echt minstens 10 jaar duurt vanaf planning tot functioneren, een lange periode waarin er alleen maar wordt vervuild en dat is precies wat we willen tegengaan.
   Voordat we mensen dus wegzetten als mensen ” die de wijsheid in pacht hebben” kunnen we beter beginnen met te accepteren dat elk voordeel zijn nadeel heeft en er niet maar 1 oplossing is.
   Mocht men meer informatie willen is het misschien een idee om vragen te stellen op een forum zoals dit en wie weet kunnen we allemaal nog dingen leren, je weet nooit wie er reageert!!!

 26. Ook in het netwerk komt er steeds meer groenere energie en de stroom prijs is niet duurder dan electricity van niet groene energie dus je kan nu al kiezen. En het mooie is dat het steeds beter wordt.

 27. Waarom die drang naar dure alternatieven.
  Kernenergie is groen, perfect alternatief.
  Bouw er 5 en over tien jaar draaien we co2 neutraal.
  Frankrijk heeft 29 centrales, zijn een nieuwe aan het bouwe en halen met gemak hun co2 doelstellingen.
  Finland, heeft 3 nieuwe in gebruik en is bezig met bouw vierde, daarna geen co2 uitstoot voor het Finland meer tbv energieopwekking.
  We hebben 40 jaar liggen slapen en willen nu in 10 jaar tijd het hele land volgooien met windmolens en zonnepanelen, koste wat het kost.
  Nogmaals, mijn alternatief, KERNENERGIE.
  We komen anders toch nooit tot een gelijkluidend beleid, iedere alternatieve groepering wil zijn of haar idee doorduwen en die onzin heeft miljarden gekost.
  Biomassacentrale, vijf maal vuiler als gas.
  Als dit co2 neutraal is, dan zíjn gas en kolen dat ook, komen van oorsprong allen uit dezelfde basis materie, afgestorven of gekapt groen.
  Zorg eerst voor je basis energie, kernenergie, dan hebben alle tijd van de wereld om naar alternatieven te zoeken en dit rustig uit te bouwen.

  • sander aug 23, 2020

   Beste Hans. Dat we hebben slapen klopt helemaal en alle machten die aan de touwen trekken die daarvoor hebben gezorgd, willens en wetens, ook dat is waar. Echter ……. ook de commerciele bedrijven zien nu eindelijk in dat er alternatieven zijn voor gas, kolen en olie en…….. dat daar geld mee is te verdienen. Daarom gaan de huidige ontwikkelingen zo snel.
   Het zonnepakket dat ik in 2010 op mijn dak heb gelegd heeft mij € 20.000 gekost en als ik dit pakket nu weer wil kopen kost mij dit € 1500. Er zijn dus ook mensen die niet hebben geslapen de afgelopen 10 jaar.
   Kernenergie goedkoper maken gaat niet lukken, ook niet op de lange termijn en dus zal deze ” relatieve” schone energie, waar ik zeker niet tegen ben, het in de toekomst gaan afleggen tegen de alternatieven. Als overbrugging een prima energiebron maar zeker niet de bron van de toekomst. Dit zal namelijk H2 zijn opgewekt door zon, wind en water dus een combinatie van die allen.

 28. Zie ne wel dat je op achter loop ik zei het al jij ben zo’n beterweter. Als je wakker ben en alles reeel kan zien zie je misschien dat zoals ik al eerder heb gezegd zonne energie is op dit moment al goedkoper maar mensen zoals jouw zullen dat nooit bekennen. Jammer dat dat soort nog steeds bestaat.

 29. Pl. Jij bent dus de notoire afwijzer van kernenergie en je wilt ieder ander overtuigen van je gelijk.
  Zoals Urganda, eerst biomassa erdoor duwen, maar toch op je schreden moeten terugkeren.
  Jammer,maar zoals jij over mij denkt, denk ik over jou.
  Dit bedoelde ik dus met, er is met die groenen geen gezonde discussie mogelijk, er is maar een gelijk en dat is hun gelijk.
  Groeten.

 30. Bij de aller eerste reactie die ik van jouw las wist al meteen dat ik met iemand te maken had die de wijsheid in pacht heeft .

 31. Klopt heb ik ook.
  Houdt me al mijn hele werkzame leven bezig met energie en bezuinigen hiervan.
  Al twintig jaar bezig met allerlei vernieuwende energie vormen.
  Alle, echt alle hebben hun grote nadelen.

 32. En nog steeds niet gevonden. Zonde van je tijd misschien moet je eens iets anders proberen wat wat meer vreugde geeft??

 33. Nee hoor, er is niets zo leuk om uit te pluizen wat de voor en nadelen zijn van de diverse energievormen en dan bedoel ik, van de basis, dus productie van gebruikte materialen tot einde van hun houdbaarheid.
  Dit gaat van grondstoffen tot afvalstoffen.
  Energie is zoveel meer en houdt zoveel meer in voor het milieu als alleen de opwekking hiervan.
  Kunnen over alle vormen discussiëren.

 34. Ik zie dat gevaar geen rol speelt voor jouw en de jouwen misschien moet er net zoiets gebeuren als chernobel of als in Japan maar dan op jouw stoep ???
  Ik moet helaas zeggen dat je niet erg ben opgeschoten met je studie. Hier nog een een prijs vergelijk.
  Helaas kan ik niet meer van mijn tijd verdoen aan jouw en is dit de laatste reactie van mijn kant adios
  Solar energy cost vs. fossil fuels
  Going solar is a money-saver in the long term, even though startup costs are higher for the consumer. Electricity from fossil fuels costs between 5 cents and 17 cents per kilowatt-hour. Solar energy costs average between 3 cents and 6 cents per kilowatt-hour and are trending down, according to the National Renewable Energy Laboratory.

  In 2020, the initial installation and setup of a solar energy system in the U.S. costs an average of about $15,000 after state incentives. Luckily, the cost for solar panels has decreased more than 20% in the last five years and is expected to continue declining, according to EnergySage.

  Once installed, a solar energy system is low-maintenance and low-cost. Homeowners might even be able to make money by selling excess energy produced by their solar panels back to their local grid. Full solar panel systems can require a substantial upfront investment. Some homeowners mitigate the initial expense with the money saved on their utility bills, but not everyone is in the financial position to absorb the cost until it balances out. To help offset the initial cost of installing solar panels, many solar energy companies have leasing and solar financing options available

 35. Nee joh, je bent gewoon een angsthaas een echte ontkenner.
  Je haalt nu allerlei verhalen aan om mij te imponeren en te overtuigen, forgett it.
  Rekenen kan ik zelf ook.
  De materialen die we halen uit arme landen, over de hoofden van hardwerkende tobbers, dat vergeet je maar even voor het gemak.
  Chemisch afval na vervanging enz. enz.
  Alles onder het motto nimb, als het maar goedkoop is.
  Zogenaamd groen is niet altijd beter.
  Er is al zoveel zooi gemakt onder het motto, goed voor het milieu.
  Groen verkoopt zijn praatjes mooi.
  Groeten

 36. Japan was Fukushima, dan is je tekst compleet.
  Er sterven ieder jaar meer mensen aan giftige stoffen en het delven van bv lithium voor accu’s , dan door kernenergie.
  Jammer dat jij niet te overtuigen bent, of mimaal een gezonde discussie aangaat. In plaats daarvan ga je dreigen en hopen op ongelukken.

  Doei.

 37. Uh-oh. Ga je een weekje met vakantie en vervolgens zitten er twee Hansen met elkaar te bekvechten. Ik ben benieuwd of iemand het nog volgen kan. Maar houdt het graag wel netjes en vriendelijk.

 38. sander aug 22, 2020

  Toch even een poging om in ieder geval 1 Hans iets mee te geven. Hier vanuit Frankrijk waar ze echt serieus voorlopen op Nederland is men net begonnen met de bouw van een prachtige Kernfusie centrale. Verwachte datum van functioneren is nu ergens in 2030. Echter de verwachte datum waarop ze commercieel erop gaan verdienen is 2060. Het initiatief is prima slechts 40 jaar moeten wachten lijkt mij met de huidige snelle ontwikkelingen qua energieverbruik niet echt een wensbare situatie. Als je kijkt hoe snel de ontwikkeling is gegaan de afgelopen 15 jaar met zonnepanelen en electrische auto’s dan is 40 jaar echt te lang.
  Stap 1 zal ten alle tijden moeten zijn MINDER energie gaan verbruiken door isolatie en zuinigere aparaten zoals lampen, auto’s en noem maar op. En tegelijkertijd die energie schoner opwekken. Kleine lokale windwokkels in combinatie met zonnepanelen, warmtepomp etc zijn allemaal per direct uitvoerbaar en per geval inzetbaar afhankelijk van de situatie. Heeft allemaal niets met hogere wiskunde of overheden, commerciele winsten etc te maken. Gewoon je gezond verstand gebruiken en dan is er voor iedereen wel een gepaste oplossing te vinden.
  Heb zelf geothermie in mijn huis aangelegd, zonnepanelen geplaats en dit alles voor 2010 en nog nooit 1 cent aan onderhoud hoeven uitgeven.
  Succes met alle zoektochte

 39. Joachim Vdp feb 28, 2021

  Ik nodig u allen uit dit fragment eens te bekijken.

  https://youtu.be/-4qXeOe_35c

  En op basis van deze feiten eens te gaan nadenken welke koers we willen varen.
  Want de huidige aanpak getuigt van een compleet gebrek aan visie en realiteitszin.

  • Mijn windwokkel voorstel gaat over een kleine wokkel die op een huis of gebouw staat. Als het hard waait zet je de wasmachine aan en als het niet waait dan wacht je even. Het rendement van de wokkel is daardoor bijna 100%. Er zijn geen hoogspanningskabels en de accu buffer is maar voor 2 dagen. Verder wordt de wokkel gecombineerd met een klein oppervlak zonnepanelen en een thermo-electrisch systeem op de kachel. Het doel is om ongeveer 15W pp. continu op te wekken. Zie ook http://www.oikoslibre.org/ristrilin

 40. Jeroen van Linge mrt 14, 2021

  Beste Peter,
  Ik vind je idee van de windwokkel erg interessant. Economisch kan je het vast kapotrekenen maar als je de bezwaren van grote windmolens meeneemt en logisch nadenkt is jouw idee wellicht best interessant.
  Ik heb geen zin om de meer dan 100 reacties allemaal door te akkeren, maar zou graag een keer van gedachten wisselen.
  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

 41. Sjaak mei 19, 2021

  Er was een tijd dat je met groene energie jezelf kon rijk-rekenen; teruglopende meters, terugleveren aan het net etc. Toen ik offertes voor zonnepanelen ging aanvragen (2018) waren de verkooppraatjes gericht op terugverdientijd. Nu in 2021 is de teruglever”winst” alweer sterk verlaagd dus geloof de verkopers niet.
  Zonne-ernergie is maar een klein deel van de tijd beschikbaar. Aanvulling met windenergie verhoogd de tijd dat je zelf groene energie kunt winnen.

  Mijn uitdaging is dus eigenlijk het energieneutraal maken van mn leefomgeving / huishouden; overigens ook met (regen)water!!

  Mijn vraag aan de PV-leverancier was om zoveel mogelijk zonne energie zo efficient mogelijk te “verbruiken” zonder teruglevering. “Maar nee zo moet je niet denken”

  Dat deed ik echter wel en heb naast de PV-installatie geinvesteerd in een Pelletkachel (sorrie!) en warmwaterboiler (die zowel op electra als door CV (pelletkachel EN cv-ketel) verwarmd kan worden) en HR+++ CV-ketel. Er bestaan echter geen regel systemen die dit allemaal zo efficient mogelijk kunnen regelen. Daar heb ik zelf een systeem voor gebouwd (bijv als PV 2 kW/h meer energie levert dan afgenomen wordt levert zet dan de Boiler electrisch aan; gaat de zon weg dan schakelt ie weer uit).
  Het werkt maar tevreden ben ik nog lang niet. Ook het warme water van de boiler gebruiken voor verwarming is ook mogelijk! Is dan eigenlijk een energie buffervat!

  Een Wokkel van Green_Infra (100W/230V) staat op mijn lijst en ik ga daar binnenkort mee aan de slag; eerst bij de gemeente (wat kan, mag, vergunning, kosten) en zodra daar iets positiefs uit komt dan komt ie er. Ben dus benieuwd. Kosten van de wokkel + plaatsing zal ca. €5000 to €6000 zijn. Dat zal ik waarschijnlijk pas na 20 jaar terug verdienen of zo, maar daar gaat het niet om. Ik investeer om mijn energierekening zo laag mogelijk te maken voor mijn “rustige” jaren.
  PS. Energierekening p/m is van €235,- naar €85,- gegaan. Pellets €425/jaar. Investering Pelletkachel (met alles erop en eran, Boiler, CV-Ketel en PV was ca €22.000,- Comfort (warmte, warm water) is optimaal!
  Spaarcenten leveren niets meer op……..

 42. Tom Simonis mei 20, 2021

  Lekker bezig, Sjaak!

  Tering Jantje!!! Een paar jaar terug was ik bij Green_Infra en vroeg daar aan 2 verschillende ‘verkopers’ hoe duur zo’n windmolen zou moeten kosten. Kreeg geen direct antwoord. Nu weet ik waarom 🙁
  Gelukkig zijn er meerdere leveranciers van dergelijke windmolens.
  En ja, dergelijke regelaars zijn er helaas (nog) niet standaard. Hoe heb je het nu opgelost? Raspberry-Pi?
  Veel plezier ermee!!

 43. Tesup windwokkel de nieuwe is 2 kW dus wat levert deze op in een jaar kost 1000 euro

 44. Susan nov 11, 2021

  Zeg eens heren: hoe mooi de techniek ook is, zijn jullie het allergrootste nadeel van kernenergie niet uit het oog verloren? Hoe mini-minimaal de kans dan ook is, er blijft altijd kans op een ongeluk. Ik weet dat er alle mogelijke veiligheidsmaatregelen genomen worden maar wat mij betreft zijn de risico’s te groot. Een ander gevaar is een aanslag; hackers -op eigen initiatief of in opdracht van een terroristische groep of een buitenlandse overheid- kunnen overal binnenkomen! En hoe meer kerncentrales er zijn, hoe groter de kans dat er eens iets misgaat. Vertrouw ook niet te zeer op de deskundigheid van de experts want ook zij kunnen fouten maken of iets missen. Bij de bouw van Fukoshima was wel rekening gehouden met een aardbeving en ook met een tsunami maar helaas niet met beiden tegelijk.
  De enige oplossing die ik zie, en niet alleen voor het energieprobleem maar voor nog veel meer problemen op deze aarde, is dat wij als mensheid -om te beginnen hier in het westen- stoppen met ons te gedragen als een stel verwende kinderen. We zijn te hebberig, we willen te veel en nog willen we mééér.
  We moeten er jammergenoeg gewoon aan geloven: we moeten een fiks aantal stappen terug in ons consumptiepatroon.
  En over windenergie voor particulieren: zou Dyson niet een leuk windturbine-tje kunnen ontwikkelen?

  • Ik snap je relaas heel goed (geen kernenergie). Ook met je voorstel, een flink aantal stappen terugzetten, ben ik het eens. Ben alleen bang dat dit laatste echt niet zal gaan gebeuren. Dus dan kijk ik liever realistisch tegen dit energie-vraagstuk aan: Wat heb ik liever? Verstikkende lucht door kolen/verbranding-energie centrales of kernenergie? ’t is helaas kiezen uit 2 kwaden.
   Dyson zou wellicht iets kunnen verzinnen, naast al die andere leveranciers die momenteel al iets aanbieden. Wat we écht nodig hebben is een ‘ok’ van de provinciale en lokale overheden voor het gebruikmaken van een kleine wokkel op het dak van je huis. Hier in Flevoland, en met name de gemeente Dronten, is tegen dergelijke dingen. Helaas zonder goede argumenten.
   Ben nog aan het zoeken of op landelijk niveau ‘guidelines’ aanwezig zijn voor dit soort dingen.
   Iemand een idee?

 45. fimmie nov 13, 2021

  al dat geruzie daar wordt ik moe van…ik heb niet meer het idee, dat het over de windmolen gaat,,, ik wil gewoon weten.. hoe duur is zo een windmolen. en wat levert het ongeveer op. op een gewone doorsnee Nederlandse dag. .. hou de som simpel… (hoeveel zonnepanelen staan gelijk met een windmolen.)

 46. Ergens in de discussie gezien, 1 kw levert 1365 kw op per jaar. dwz 1365 uur met opbrengst 1kw.
  gemiddelde windsnelheid is 6 m/s aan de nl kust. Een jaar is 8760 uur.

  Ik heb een warmtepomp boiler in België gekocht eur 1450 minus 1200 subsidie en een haas pelletkachel 8 kw uit duitsland geïmporteerd eur 1600. Scheelt veel met de prijzen in Nederland. Mijn oude woning uit 1958 goed geïsoleerd…smart inductie plaat (1 fase)…A+++ koelkast Bosch. Ons jaarverbruik met 2 personen 2200kw. Opbrengst van 2 panelen installaties bij elkaar 2800 kw per jaar. Wij hebben de gasovereenkomst eruit gegooid. Stoken nog voor 600m3 aan gas, omgerekend naar huidige pelletverbruik.
  Binnenkort starten met de bouw van een windmolen zonder beweegbare delen 300W, met opstart bij 1 m/s wind. opslag in accu en als dit goed werkt ga ik gewoon van het grid af. Je kan altijd als backup nog een ringbom motor bouwen die op de verwarming de warmte in mechanische energie omzet. Of een klein aggregaatje voor echte noodsituaties.

  • Goed bezig! Jammer dat je moet shoppen om ‘eerlijke’ prijzen te kunnen krijgen.
   Vraagje….
   Windmolen zonder beweegbare delen? Daar wil ik wel meer van weten.
   Care to share?

 47. Ik denk dat het een patent gevoelig ontwerp is. Dus ik deel nog even niets…

 48. Fedion aug 16, 2022

  Waarom lees je nooit ergens iets over het systeem van ROSCH, die windmolens, zonnepanelen, warmtepompen, biomassacentrales, etc. overbodig maakt? Zie http://www.zilverstroom.com … Waarom wordt dit continu (ook hier) continu onder de pet gehouden? Tja, ik weet het wel 😛 En wat denk je van een uilaatloze GEET motor, die jouw auto 6 keer de afstand laat afleggen met dezelfde hoeveelheid brandstof? Bovendien worden zelfs de roetdeeltjes en nano-fijnstof in de aangezogen lucht volledig verbrand en omgezet in energie, wat op den duur het luchtvervuiling probleem oplost. Waarom wordt dit niet toegepast? Tja, ik weet het wel, weet jij het ook? De wereld wordt bestuurd door? ….. vul het maar in 😕

 49. Hallo Peter, geweldig dat je dit ontwerp hebt gemaakt, ik heb echter nog een vraag: kan deze turbine ook met een magneet worden aangedreven en zo ja hoe gaat dat in zijn werk?