Interview Paulien: “Zing gewoon op de fiets als je daar zin in hebt!”

8 augustus 2016

Paulien is weliswaar geen blogger voor Eigenwijs Blij, maar is natuurlijk wel gewoon eigenwijs blij op haar eigen manier. Vrijheid en genieten van dat wat er is zijn heel belangrijk voor haar. In dit interview lees je hoe zij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen ze nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk bij als maatschappelijk werker bij een organisatie die onderzoek doet naar kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling. Ik heb 2 prachtige naar schoolgaande dochters. Ze zijn 5 en 7 jaar oud. En daarnaast schrijf / teken ik prentenboeken. Inmiddels heb ik 2 boeken zelf uitgegeven: De Buik van Mees en Het avonduur van Koekoek.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Genieten van datgene wat er om je heen is. Er is veel te ontdekken dichtbij. Reizen hoeven niet hip, groots en meeslepend te zijn, een schepnet bij de sloot om de hoek levert ook al een heel avontuur op. Ik hou van kneuterig. Ik voel me goed bij fietsen naar mijn werk (10 km overwegend door een natuurgebied), het houdt me fit en ik maak de seizoenen daardoor intenser mee (het werkt ook mee dat ik eigenlijk enorm rij-angstig ben, waardoor 3 keer op een dag natgeregend worden minder als straf voelt dan een ritje naar de stad in de auto). Ik geniet van voorlezen aan mijn kinderen of die van anderen. Het is intiem en gezellig, eigenlijk ga je dan ook samen op reis. En als we het dan over eigenwijs hebben: voor mij is vrijheid erg belangrijk. Ik hou er niet van dat als iets een geslaagde dag was, het dan ieder jaar moet terugkomen. Het wordt dan verplicht. Ik wil kunnen kiezen waar ik zin in heb in plaats van geleid worden door de agenda. Het is soms lastig voor me om daarin de grenzen te bewaken.

Ik wil kunnen ‘bubbelen, broeien en bloeien’, dit mag van de hak op de tak zijn, slordig zijn, half uitgewerkt of scheef zitten. Als maar duidelijk is wat ik ermee bedoelde. Ik ben niet de beste tekenaar, schrijver, drummer of zangeres. Ik kan van alles een beetje en accepteer dat niveau. Soms levert dit van alles een beetje kunnen juist iets op wat aanspreekt. Zo lees ik kleuters mijn boeken voor met de vertelkast, terwijl ik er een zelfgeschreven liedje bij zing. Ademloze gezichten, het werkt! Ik accepteer de grenzen van mijn kunnen maar probeer die wel te verleggen. Na de zomer start ik aan de klassieke academie om me technisch meer te ontwikkelen op tekengebied.

Om me staande te houden is evenwicht belangrijk. Daar waar mijn vaste baan emotioneel belastend kan zijn en overwegend ernstig is, geeft mijn eigen onderneming me speelsheid en daardoor lucht. In mijn vaste baan werk ik zorgvuldig en probeer ik zo goed mogelijk in te schatten wat er nodig is. Ik probeer me afzijdig te houden van werkgroepjes die gaan over protocollen en beleidsplannen. Ik hou niet van praten over stippen aan de horizon, ik hou van het concrete werk in het hier en nu.

paulien-mees

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Het ervoor anderen willen zijn en de drang me creatief te uiten en gezien willen worden heb ik als kind al ontwikkeld. Toen ik zwanger was en mijn baan verloor was dat wel even slikken. Ik ben toen begonnen aan De buik van Mees. Ik zag het als spel, ik zie wel hoe ver ik kom. Als je iets met plezier doet straal je dat denk ik ook uit. Het heeft nieuwe deuren voor me geopend. Een heel bijzonder moment in mijn leven was de geboorte van mijn dochters. Vanaf het moment dat ik moeder was viel er een soort prettige rust over me heen. Ineens lag daar zo’n duidelijke, pure missie waar alle prioriteit naar uitgaat: het met liefde grootbrengen van deze twee mensjes. Ik probeer ze mee te geven om goed voor anderen te zijn (behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden), blij te zijn met wat er is, bewust te zijn in wat goed voor je is en wat niet.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Sssssttt…. Een frikadel speciaal…

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

We overdenken ons huis energiezuiniger te maken. Ik zou willen dat er iets ontwikkeld wordt voor ouders in scheiding, een soort wakkerschud-methode daar waar het gaat om kinderen die belast worden met de strijd die ouders voeren. Ik wil minder consumeren, meer aandacht geven aan wat ik doe (minder achter de ipadzitten).

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

 • Kijk het kindertelevisieprogramma ‘de proefkeuken’. Het is fantastisch gemaakt en geeft inzage in hoe producten gemaakt worden.
 • Er is volop leuke, mooie kleding te koop op marktplaats.
 • En ga op Pilatesles bij SAM Spirit en moves. Je sluit de lessen af met een meditatie. Mij geeft het ontspanning, een soepel lijf en bewustwording van waar ik sta in het leven.
 • Start een weggeefhoek op facebook voor jouw wijk. Zo krijgen dingen die niet meer gebruikt worden een nieuw leven bij een ander die het goed gebruiken kan.
 • Haal je eitjes bij een kipje uit de buurt waarvan je ziet dat hij het goed heeft
 • Zing gewoon op de fiets als je daar zin in hebt. (je bent toch zo weer uit beeld)
 • Schaf een mooncup aan.
 • Maak een kind blij en koop een boek van mij 🙂 www.meervanmees.nl

paulien-parasol

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Interview Paulien: “Zing gewoon op de fiets als je daar zin in hebt!”

 1. Wat ontzette leuk om te lezen. En natuurlijk een extraatje dat je mij noemt. Bewustwording op een speelse wijze, dat is wat ons bindt. Mooi! Je licht schittert Paulien en daar raak je ook anderen mee. Het inspireert. En we gaan gewoon weer verder!
  Vrede! Samira Ahale

 2. Marjen aug 11, 2016

  Trots op mijn leuke zus!! Prachtig geschreven!