Spiraalsnijder: wat moet je eigenlijk met zo’n ding?

27 juli 2016

Al minstens een jaar werd ik er via elk kookblad en kookprogramma mee doodgegooid: de spiraalsnijder. Het leek mij niet een ding wat ik vaak zou gebruiken, maar ik was toch nieuwsgierig en het moest er toch maar eens van komen. Ik zocht geen professionele spiraalsnijder, maar ook geen plastic prul. Wat ik voor een schappelijke prijs vond is de Spirelli 2.0 van GEFU. Eenmaal thuis dacht ik wel een beetje beschaamd: wat moet ik eigenlijk met zo’n ding?

spirelli-gefu-doos

Spiraalsnijder Spirelli 2.0 GEFU

Deze spiraalsnijder van GEFU kostte mij iets rond de 20 euro. Hij heet niet voor niets Spirelli 2.0. Er was al een Spirelli, maar daar hadden mensen toch klachten over. Die zouden in de versie 2.0 verholpen moeten zijn. Het is een klein doosje, maar het ding zelf is nog kleiner. Het loont dus wel om de gebruiksaanwijzing één keer goed te bestuderen en de verpakking daarna bij het oud papier te knikkeren.

spirelli-2

Test met courgette en ook meteen wortel

De meest voor de hand liggende groente om met een spiraalsnijder te snijden is courgette. Rauw zijn de dunne sliertjes courgette ideaal als vervanger van spaghetti. Je kunt de sliertjes courgette natuurlijk ook in iets Aziatisch verwerken of in een salade.

spirelli-gefu-spiraalsnijder

De spiraalsnijder bestaat uit twee delen. Deel 1 is een ding met spiesen waar je je groente op vast moet prikken. Deel 2 bestaat uit de mesjes waarmee je de sliertjes snijdt. Afhankelijk van via welke kant je de groente door de spiraalsnijder duwt en draait, krijg je iets dikkere of iets dunnere sliertjes.

spirelli-5

Ik probeer eerst de dikke, want mijn ervaring is dat dun meestal meteen snottig is. Maar dik is mij toch wat te grof. De rest van mijn courgette draai ik enorm eenvoudig tot een reeks fijne sliertjes.

spirelli-7

Het is de eerste keer dat ik een spiraalsnijder gebruik; ervaringen met andere spiraalsnijders heb ik dus niet. Maar het valt mij wel op dat het snijden heel erg snel gaat. Het kost ook vrijwel geen kracht. Hetzelfde geldt voor de wortel die ik meteen erna met de spiraalsnijder snijd. Wortel is toch wel flink wat harder dan courgette, maar het kost geen enkele moeite.

spirelli-6

Veel waste met deze spiraalsnijder

Wat mij wel tegenvalt aan deze spiraalsnijder specifiek is de enorme hoeveelheid ‘waste’. Je houdt de kern van de groente over. Deze kun je weggooien, in stukjes snijden of gewoon zo opeten, maar ik had liever gehad dat het onderdeel van de spiralen op mijn bord was geworden.

Gemakkelijk schoon te maken

Ik was erop voorbereid dat het schoonmaken van een spiraalsnijder een ramp zou zijn, maar dat viel 100 procent mee. Gewoon meteen afspoelen onder de kraan, zodat alle restjes wegspoelen voordat ze kunnen vastplakken. Geen enkel probleem. De prikkertjes en de mesjes zijn wel scherp, maar daar moet je gewoon niet met je vingers aan zitten.

spirelli-3

Ideaal voor een lichte lunch met veel groente

Het resultaat van mijn eerste ervaringen met spiraalsnijder Spirelli 2.0 is toch wel vrolijk makend. Ik lunch met een heerlijke vegetarische Bolognesesaus op een bedje van ‘pasta’ van courgette en wortel. Nou, hé, dat blijkt dus heel lekker: veel groente zonder een after-lunch-dip. Een simpel ding voor zo af en toe, zoals wanneer je een courgette of wortel over hebt en eens lekker gezond wilt doen. Test geslaagd!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

8 reacties op “Spiraalsnijder: wat moet je eigenlijk met zo’n ding?

  1. Jaaa, die wil ik ook nog!

  2. We hebben deze ook gekocht en toen kwam ik dit artikel tegen… Echt niet kopen, wat een rotding. Jammer van de toch 25 euro …

    • Oh, echt? Ik vind het wel een vrij prima ding. Maar ik moet wel toegeven dat ik hem weinig gebruik. Wat had je ervan verwacht?

    • tot nu toe heb ik bij elke spiraalsnijder mijn vingers open gesneden. Altijd hou je minimaal 5cm groente over . De zg. prikker waarmee je het laatste deel zou kunnen snijden snijdt zichzelf door de wortel of courgette heen, gevolg: prut. De hele boel in de blender is hierbij een betere optie. Ik heb ze op de spirelli na allemaal weggedaan. De spirelli hou ik om me er aan te herinneren: NOOIT MEER KOPEN!

  3. Swimberghe Krista mrt 3, 2019

    Ik kocht enkele weken gelden de spiraalsnijder 2.0 van Gefu en ben er heel tevreden over!
    Mooie sliertjes, bijna geen werk en weinig afwas ( onder de koude kraan )
    De restjes van de courgettes en wortel gebruik ik voor de soep. ( je kan ze ook invriezen voor later)

  4. Hanneke jun 24, 2019

    Voor dezelfde prijs koop je een Buazelli spiraalsnijder. Heb deze sinds een paar weken en werkt super! Geen waste, alles draait de machine erdoor. Ook bij deze: even lezen van de gebruiksaanwijzing (de truc is om met je linkerhand tegendruk te geven en met rechts aan de hendel te draaien). Supersnel en snel schoon. Gebruik het ding nu meerdere keren per week. Ook voor leuk uitziende salades met het warme weer.

  5. G. Wessel aug 22, 2020

    Er zijn 2 delen, de spiraalsnijder en eenander onderdeel. Hoe gebruik ik dat 2e deel?

    • Dat andere deel is om het stuk groente door de spiraalsnijder heen te drukken. Dat is makkelijker (en minder gevaarlijk) dan met de hand.