Klimaatneutraal leven betekent dat je probeert je impact op het klimaat eigenlijk zo veel mogelijk te beperken. Dit is belangrijk, want ieder jaar valt Earth Overshoot Day, de dag waarop we alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan leveren, hebben verbruikt, steeds vroeger uit. Dit betekent dat we de rest van het jaar teren op de reserves van onze planeet. Hoe bizar is dat? Goed, wat houdt klimaatneutraal leven dan precies in? In dit artikel duiken we er wat dieper op in.
Waarom klimaatneutraal leven?
De opwarming van de aarde gaat steeds sneller, helaas. Hierdoor wordt het weer extremer en neemt onze biodiversiteit af. Klimaatneutraal leven helpt deze effecten zo veel mogelijk te beperken. De term klimaatneutraal betekent dat een handeling, dienst of product niet bijdraagt aan klimaatverandering.
Stappen naar een klimaatneutraal leven
- Aanpassen van je woning
Een klimaatneutraal bestaan begint bij je eigen huis. De meeste huizen hebben nog een gasaansluiting, maar daar willen we in 2050 volledig vanaf. Je kunt bijvoorbeeld je gaskookstel vervangen door een inductiekookplaat en je huis verwarmen met warmtepompen of waterstof. Ook kun je kiezen voor groene energie van energiemaatschappijen of zelf opgewekte stroom met zonnepanelen. Heb je een plat dak? Dan kun je zonnepanelen op plat dak berekenen via verschillende tools online of vraag een offerte bij een specialist. Mochten deze opties buiten je budget vallen, dan zijn er ook kleinere, betaalbare veranderingen mogelijk: ledverlichting, mengkranen en zuinige douchekoppen.
- Klimaatneutraal voedsel
Ook op het gebied van voedsel kun je sterk bijdragen aan een klimaatneutraal leven. Een klimaatneutraal dieet is lokaal, onbewerkt en plantaardig. Vleesproductie kost veel water en voer, wat natuurlijk niet energie-efficiënt is. Groente en fruit uit eigen streek en van het seizoen zijn beter voor het milieu omdat ze minder transport vereisen. Let in de supermarkt ook eens goed op wat je koopt. Denk aan keurmerken zoals EKO, Climate Neutral Certified en Rainforest Alliance, die aangeven dat producten duurzaam geproduceerd zijn.
- Verminder afval
Ook de voedselverpakkingen dragen bij aan de klimaatbelasting. Ze vereisen veel energie voor productie en transport. Bovendien zorgen ze voor afval dat vaak weer in de natuur terechtkomt. Om bij te dragen aan een schonere planeet, is het belangrijk om zo min mogelijk afval te produceren en te recyclen waar mogelijk: thuis, op kantoor en buitenshuis.
- Duurzamer vervoer
Vervoer is een grote bron van CO2-uitstoot. Door te carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer wordt de uitstoot per persoon gemakkelijk verminderd. Nog beter is het om te kiezen voor energiezuinige vervoermiddelen zoals fietsen of wandelen. Elektrische auto’s en hybride voertuigen zijn ook een goed alternatief, hoewel hun productie nog steeds milieuvervuilend kan zijn en we niet weten waar de batterijen heen moeten. Vliegen is tot slot wel echt een van de slechtste keuzes voor het klimaat. Een retourvlucht naar Barcelona zorgt bijvoorbeeld voor meer dan 500 kg CO2-uitstoot per persoon. Wil je echt klimaatneutraal leven? Dan is het beter om vakanties dichter bij huis te zoeken.