Voorjaarsschoonmaak met Sonett, ecologische schoonmaakmiddelen die nét een stap verdergaan

19 maart 2019

Eigenlijk doe ik helemaal niet aan een grote voorjaarsschoonmaak. Ik doe de wekelijkse dingen braaf wekelijks en wanneer ik zin en tijd heb, pak ik de grote klussen aan. Maar het is zo’n aangenaam idee om in een dag of twee je hele huis fris voor het warmere deel van het jaar te hebben. Hoe dan ook, wellicht ken je de schoonmaakmiddelen van Sonett al. Een bijzonder merk dat op veel vlakken echt een stapje extra zet dan bijvoorbeeld Ecover en Method. Tijdens de Bio-beurs van afgelopen januari kreeg ik drie wat nieuwere producten toegestopt voor een test: een WC-reiniger, een onderhoudsmiddel voor vloeren en een handzeep met calendula. Ik ben benieuwd naar mijn ervaringen!

Sonett: milieuvriendelijk schoonmaken

Ik kende Sonett al veel langer. Over sommige producten ben ik enorm enthousiast. Zo vind ik hun handzeep met rozemarijn de allerlekkerste en fijnste vloeibare handzeep ooit. Andere producten vind ik minder. Toen ik in een uitgebreide test hun vloeibare wasmiddel meenam, scoorde die vrij laag. Ik gebruik nu een ander ecologisch wasmiddel. Het blijft ook persoonlijke smaak. Maar wat mij altijd weer verrast bij Sonett is hoe extreem ver ze gaan met ecologisch. Sonett is 100% biologisch afbreekbaar, vrij van allerlei synthetische rommel, GMO-gedoe en nano-technologie. Waar relevant (bijvoorbeeld bij de esoterische oliën voor de geur) zijn de ingrediënten biologisch. Verreweg de meeste producten zijn vegan. En, de mensen met een allergie voor zweverigheid moeten nu even hun ogen dicht doen, ze maken gebruik van zogenaamd gewerveld water.

Dit filmpje geeft in een paar minuten een heel mooi beeld van waar Sonett voor staat:

Terug naar die nieuwe schoonmaakmiddelen van Sonett.

Sonett WC-reiniger Munt-Mirte

WC-reiniger had Sonett natuurlijk al wel, met een cederhout-luchtje. Nieuw, nieuw, nieuw is een nieuwe geur die mij persoonlijk al meteen aanspreekt: Munt-Mirte. Het flesje wat ik heb gekregen is een proefflesje. Normaal zou je het in zo’n standaard-wc-reiniger-fles kopen. Het lastige met het testen van een WC-reiniger, is dat ik natuurlijk als leek niet achteraf kan zien hoe schoon mijn wc is geworden. Wel kan ik de geur beoordelen en of ik het gevoel had dat ik hard moest poetsen. Interessant is dat dit middel behoorlijk schuimt tijdens het schrobben. De geur is heel aangenaam; zacht kruidig fris. Dat kunnen ze goed bij Sonett. Ik denk dat ik een fijne vervanger heb gevonden voor als mijn fles Ecover eindelijk op is!

Sonett vloeibare handzeep Calendula

En zou ik beste vriendjes kunnen worden met de vloeibare zeep Calendula van Sonett? Ik ben zo enorm dol op die met rozemarijn… Maar Calendula (goudsbloem) is wel een erg mooie toevoeging, wegens zijn verzorgende eigenschappen. Zeker nu we veel klussen en tuinieren en meerdere keren per dag onze modder- en verfhanden wassen, kunnen we wel wat extra verzorging gebruiken. In vergelijking met de rozemarijn-variant zit hier inderdaad iets verzachtends/balsemends in. De geur is vrij zonnig, maar niet meteen overdreven ‘vrouwelijk’. Ik laat hem in de keuken staan en schuif hem lief doch dwingend door naar mijn man die regelmatig droge handen heeft van het tuinieren. Lekker zacht!

Sonett onderhoudsmiddel voor vloeren

En dan de vloerreiniger. In ons vorige huis lag overal hout. Nu hebben we plavuizen en kurk. Vooral het dweilen van die kurk met allesreiniger staat mij tegen. Kan nooit goed zijn, al die zepen. Maar ja, op een gegeven moment is stofzuigen toch niet meer voldoende. Dit onderhoudsmiddel van Sonett is geschikt voor alles: hout, kurk, parket, steen, plavuizen en linoleum staat er op de fles. Als je zo’n hippe gietvloer hebt, moet je maar wat anders zoeken. Qua ingrediënten was ik even in de war. Op de fles staat bijenwas, op de Nederlandse site staat schellakwas. Beide niet vegan overigens. Op de Duitse website staat wel bijenwas, dus ik denk dat dit recent gewijzigd is. Dit middel is niet bedoeld voor je wekelijkse (?!) dweilbeurt, maar voor bijvoorbeeld eens per seizoen. Hey, tijdens de voorjaarsschoonmaak dus! Schudden, dopje in een emmer water en gaan maar (wel effe testen hoe je ondergrond hierop reageert).

Onze plavuizen van veertig jaar oud durf ik (nog) niet. Onze gelakte kurkvloer wel. Het onderhoudsmiddel is wit in plaats van transparant. Het zal dus zeker een laagje op je vloer achterlaten. Voor de zekerheid test ik het uit op de kurkvloer van ons (verder ietwat verwaarloosde) boekenkamertje. Nat ziet alles er natuurlijk glanzend uit. Een half uur later kijk ik opnieuw. De vloer is nog steeds mooi glad (maar niet glanzend) en ziet er vooral egaal uit (iets wat na dweilen met water vaak niet zo is). Ik geloof dat ik hiermee wel een erg mooi en natuurlijk onderhoudsmiddel voor onze kurkvloer heb gevonden… Een fles van 500 ml, 5 ml per keer, 4 keer per jaar… één fles voor 25 jaar, ook dat is duurzaam!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Voorjaarsschoonmaak met Sonett, ecologische schoonmaakmiddelen die nét een stap verdergaan

  1. louis subercaseaux nov 6, 2021

    Sonett is super goed zonder SLS maar ze ruikt niet zo lekker als andere wasmiddelen maar nog een super wasmiddelen

  2. Ik gebruik Sonett al jaren naar volle tevredenheid. Voor de was, de afwas en het schoonmaken. Ik wil niks anders meer.