Maak je favoriete schoonmaakdoekjes van een oud kledingstuk

4 april 2019

Vandaag laat ik je zien hoe ik van mijn favoriete maar gescheurde pyjamabroek mijn favoriete schoonmaakdoekjes maakte. Had ik als kind ooit gedacht dat ik als ‘groot mens’ warm zou lopen voor dit soort projecten? Nou nee, maar ik word er nu super blij van om iets te knutselen en dan met zoveel plezier te gebruiken en misschien jij ook.

Waarom zelf doekjes maken als een pakje doekjes echt heel weinig kost?

Tja waarom, ik geef je een paar voor mij belangrijke redenen:

  • Mijn favoriete pyjamabroek was kapot, jammer zeg! Maar door het maken van deze doekjes kan ik nog wat langer tegen dat gezellige ruitje aankijken.
  • In de meeste doekjes uit de winkel zit (een vorm van) plastic. Deze komt vrij als je hard boent. Dit zie je terug bij microvezeldoekjes, schuursponsjes, wegwerpdoekjes, kortom, bij veel doekjes. Voor mijn eigen doekjes kon ik de keuze maken: oude ribbelhanddoek 100% katoen en ruitjesstof van 100% katoen. In totaal dus geen microvezels. Lekker!
  • Ik vind naaien en zelf maken leuk en ik vind minimalisme fijn. Die zaken gaan prima samen. Op deze manier ben ik en creatief bezig en ik maak iets waar ik écht wat aan heb en waar ik blij van word. En mijn badkamer ook.

En zo maakte ik de schoonmaakdoekjes

Ik knipte vierkanten van mijn pyjamabroek en van een oude handdoek. Jij kunt natuurlijk ook andere stukken stof gebruiken. Ik gebruikte twee soorten, omdat ik dan gebruik kan maken van de ruwe kant van de handdoek (schrobben) en de zachte kant van de ruitjesstof (poetsen).

Ik zigzagde eerst de handdoek en de ruitjes stof goed, zodat ze niet of zo min mogelijk kan ‘vezelen’ bij intensief gebruik. Daarna naaide ik de twee delen aan elkaar. De doekjes kunnen na gebruik gewoon in de wasmachine en zijn dan gedroogd, of nog vochtig, weer klaar voor een nieuwe ronde.

Dit klusje gaat natuurlijk extra goed met een naaimachine en dan wordt het ook de moeite waard om snel en goedkoop meerdere doekjes te maken. Leer je net naaien? Dit is een super fijn projectje, want kan niet fout gaan. Heb je een vriendin, moeder of buurvrouw met een naaimachine? Lenen die handel of misschien fikst je buurvrouw of vriendin dat klusje wel voor je terwijl jij het onkruid in haar tuin weghaalt of zo? Veel plezier!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Maak je favoriete schoonmaakdoekjes van een oud kledingstuk

  1. Karen jun 18, 2019

    Mijn kleding doorloopt de volgende stadia: nette kleren, huis kleren, klus kleren, verf/schoonmaak doekjes. Werkt prima!