Het kan aan mijn filter bubble liggen, maar ik heb het gevoel dat (de sympathie voor) veganisme groeit in Nederland. Niet-veganisten lijken meer nieuwsgierig en minder afkeurend te worden. Ook ken ik steeds meer mensen met een vergevorderd flexi-vegan levensstijl (zoals ikzelf). Zijn er nog spannende nieuwe vegan producten onder de zon? Op zondag 12 maart reisde ik naar de Jaarbeurs in Utrecht om dat te ontdekken tijdens de tweede Nederlandse editie van VeggieWorld.
Vorig jaar eerste editie
VeggieWorld is al jaren een groots gebeuren in Europa. Vorig jaar was ook Nederland klaar voor een eigen editie. Louise vroeg toen haar vrienden van de Facebookgroep Super Vegans naar hun ervaringen. Dit jaar vond ik het tijd om zelf een kijkje te nemen. Ik regelde een perskaart en was heel benieuwd naar wat ik kon verwachten.
VeggieWorld over VeggieWorld
“VeggieWorld onderscheidt zich van de bestaande food festivals en fairs door de grootse opzet en het internationale karakter. Het is het plek waar je kunt ervaren hoe een plantaardige toekomst er uit kan zien. Maak er kennis met de meest vooruitstrevende producenten en producten uit vele landen waaronder Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Proef gerechten die je niet voor mogelijk hield, koop de nieuwste dierproefvrije vegan beauty products en laat je verrassen en inspireren door kookdemonstraties, interactieve lezingen en gerenomeerde sprekers.”
Ongeveer 100 exposanten met plantaardig aanbod
Op de site tel ik krap 100 exposanten. Een groot deel van de bedrijven ken ik natuurlijk al en jij mogelijk ook, want op elke beurs vind je ook de usual suspects. Denk hierbij aan LoveChock raw chocolate, Nãkd fruitrepen en Arctic blue vegan omega capsules.
Nog een bekende is Seamore Food van de tagliatelle van zeewier en sinds kort ook bacon van zeewier. Raar vind ik dat ze deze bacon-vervanger vreemdgenoeg tijdens VeggieWorld duurder verkopen dan in de winkel (7 ipv 5 euro). Dat doet de Vegetarische Slager slimmer. Hier koop ik twee pakjes ‘stoofvlees’ voor slechts 1,50 euro per stuk. Ideaal voor een avondje alleen thuis.
Ook nieuwe vegan producten, veel uit Duitsland
Natuurlijk zijn er ook kraampjes met producten die ik nog niet kende. Gelukkig maar. De smeersels van Genußschmelzerei bijvoorbeeld. Ik proef er een hele hoop, en het valt mij op dat ze behoorlijk zoet zijn. Maar ja, er hoeft maar één tussen te zitten die wel lekker is. En dat blijkt de paprikaspread met bessen, hmmm, zoiets wil ik zelf ook wel gaan maken. Wel erg duur.
Ook was ik eindelijk is staat om de vegan ‘kaasjes’ van Charly’s all is fair te proeven. Handgemaakt én biologisch. Ze zijn lastig verkrijgbaar en ook zeker niet gratis, maar wel erg smakelijk. Leuk voor die keren dat je als vegan toch echt even zin hebt in kaas. Hetzelfde geldt trouwens voor een aantal producten die ik proefde van Soyana. De vegan feta is wel wat duurder dan mijn eigen recept voor vegan feta, maar hoei hoei, hij smaakt wel heel erg echt! Zo ook de vegan mozzerella en de leverworst.
Nog een verrassing voor deze fan van seitanbroodjes, was het vergelijkbare lupinebroodje. Lupine kan in Nederland groeien en is een hele mooie vervanger van soja. Raar dat deze boon niet veel sneller voet aan onze culinaire grond krijgt. Het lupinebroodje was heel smakelijk en ik neem een zakje gedroogde lupinebonen mee voor thuis.
Meer een markt dan een stand
En ja, natuurlijk zijn de kraampjes met dadelballetjes en kokosolietaartjes ook present. Overal is wat te kopen en vrijwel overal valt wat te proeven. Ik hoor iemand lispelend klagen “het is meer een markt dan een beurs”. En hij heeft gelijk, maar ik vind het juist een pluspunt.
Vegan is meer dan een dieet
Een veganistische levensstijl is meer dan zomaar een dieet. Het is een wereldvisie. Dat zie je niet alleen aan de kraampjes met leer-vervangers. Maar ook aan aanverwante kraampjes van bijvoorbeeld energieleverancier Vandebron. En aan de lezingen, die ook niet allemaal primair over voeding gaan. Het klapstuk van zondag is toch wel het optreden van Marianne Thieme. Nou ja, en Ewald Engelen. Tien minuten voor tijd sta ik in de rij buiten de zaal met andere geinteresserden. Er worden extra boxen buiten de zaal neergezet om buiten de zaal ook te kunnen zitten en luisteren. De lezing gaat vooral over het boek De kanarie in de kolenmijn en natuurlijk is het hier wel een beetje preaching to the converted. Maar het applaus is daverend. En ik vraag mij af of dat vier jaar geleden, vooraf aan de vorige verkiezingen, precies zo was geweest.
Vegan anno 2017?
Al met al heb ik veel leuke, veelal bekende dingen voor zien komen tijdens VeggieWorld 2017. Jammergenoeg waren er niet echt hoogstaande ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld schoenen van ananasbladeren. Oh, oeps, nadat ik dit artikel al zowat had geschreven loop ik nog een laatste rondje, en verdraaid, ze zijn er dus wel! Ananasleer ziet eruit als leer, maar voelt wat mij betreft een beetje als geschept papier. Een heel mooie afwisseling naast al die kunststof oplossingen.
Goed. Toch wat kleine echte ontwikkelingen hier en daar dus. Desondanks is VeggieWorld wel iets meer een beurs voor starters dan voor doorgewinterden. De leukste manier om VeggieWorld te beleven is door met een lege tas te komen en met een volle tas te vertrekken. Zonder op de prijs te letten. Gewoon genieten van hoe gevarieerd vegan anno 2017 is. Dat dus.
Een veelzeggende quote die ik opving tijdens het rondlopen: “Zowel de geitenwollensok als de hippe vega loopt hier rond.”
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen