Tips voor een eigenwijs blij dagje in Groningen-stad

13 maart 2017

Ik heb nog nooit buiten de provincie Groningen gewoond en ik ben in principe niet van plan dat te veranderen. Toch kijk ik wel eens jaloers naar al die ontwikkelingen in steden in de Randstad. Gelukkig gebeurt er ook van alles op eigenwijs blij gebied in onze eigen hoofdstad Groningen. Kom je voor het eerst een dagje naar Groningen of wil je de stad wel eens met andere ogen bekijken? Check dan mijn tips ter inspiratie.

Zo veel kunst en cultuur in Groningen!

Misschien kom je shoppen of gewoon een beetje lopen. Maar Groningen is zo veel meer. Overweeg daarom zeker om je bezoek aan te kleden met een korte ‘cultureel verantwoorde’ wandeling. Bijvoorbeeld langs de hoogtepunten op het gebied van architectuur of langs de vele unieke hofjes in de binnenstad. Je kunt zulke routes gratis downloaden via de app ‘Groningen Routes‘.

De Herbivoor aan het Zuiderdiep

De Herbivoor in een knus lunchcafé aan het Gedempte Zuiderdiep 59. De Herbivoor is ingericht met heel veel hout en een open keuken. Het hout geeft een fris gevoel: warm, maar toch natuurlijk. Ik houd daar zeker van. Een open keuken vind ik ook altijd leuk. Ik ben zelf een enthousiaste thuiskok en mag graag spieken in andermans keuken. In principe heeft De Herbivoor geen vaste kaart. Dat komt omdat ze graag werken met seizoensgebonden producten. Wat ook meespeelt is dat ze hun producten niet alleen maar bij de groothandel kopen, maar bijvoorbeeld ook halen bij een zorgboerderij in de regio. En dan is het toch vaak een verrassing wat je krijgt. Er hangt daarom een bord met het menu van die dag. Toch zijn er wel een aantal vaste elementen, zoals de mungbonenburger en de dadel-kokosbal.

Folkingestraat: je kunt het zo gek niet bedenken

Van een zaakje waar je de hele dag door toetjes kunt eten (TOET), via een biologische friettent en een Noord-Afrikaanse marktwinkel (de Souk), tot een anders-dan-anders speelgoedwinkel (Toy Toy) en een winkel met verrassende alternatieve kleding (Simsalabim): bij een bezoek aan Groningen kun je eigenlijk niet om de Folkingestraat heen.

Zwanestraat: duurzame kledingmerken voor kinderen en volwassenen (en kaas)

De Zwanestraat in Groningen was vroeger de straat waar je ging shoppen als je bovenmatig veel geld had. Voor Groningse begrippen dan. Tegenwoordig neemt de Zwanestraat steeds meer de functie van ‘hipster’-straat over van de Folkingestraat. Zo vind je er inmiddels meerdere winkels met duurzame kleding van bijvoorbeeld biologisch katoen. Musjes is mijn persoonlijke favoriet met vrolijke biologische kinderkleding van allerlei Scandinavische merken. En dan is daar ook nog de kaaswinkel (De Kaaskop) met kazen van dichtbij en uit verre oorden, waaronder allerlei biologische varianten.

Middenin de binnenstad gezond lunchen bij Feel Good

Ze blijven in Groningen maar als paddenstoelen uit de grond tevoorschijn komen: hippe, gezonde tentjes waar je met een goed gevoel kunt lunchen. Zo ook, zoals de naam al zegt, Feel Good aan de Oude kijk in het Jatstraat 29, een klein pand middenin de binnenstad van Groningen. Juices, smoothies, salades, een vegetarische burger; je kent het allemaal wel. Maar bekend maakt ook bemind en je zit er erg gezellig op een bijzonder praktisch gelegen locatie.

Kattencafé Op Z’n Kop

Groningen heeft een heus kattencafé! Zo leuk! Al meteen in het begin ging ik heen met een van mijn beste vriendinnen. Wel even reserveren van te voren. Kattencafé Op Z’n Kop zit in een heel knus pand aan de Oude Ebbingestraat 57. Zoals helemaal hip is op het moment zijn alle stoelen en tafels anders en zit er veel hout in het interieur. De katten kunnen naar een privévertrek; als ze geen zin hebben in publiek, kunnen ze zich terugtrekken. De visie van kattencafé Op Z’n Kop is drieledig. Voor de bezoekers zijn de katten gezellig en rustgevend. Immers, poezen zijn goed voor je bloeddruk. Ideaal ook als je kattenliefhebber bent, maar om wat voor reden dan ook zelf geen huisdier in huis kunt nemen. Voor de poezen is het natuurlijk ook fijn, al dat gekroel op hun koppies (ja, daar komt de naam van het kattencafé vandaan!). And last but not least: het wordt er ook een piezeltje rustiger van in het dierenasiel, want daar komen al die lieve poezen in het kattencafé vandaan.

Veganistische lunchcafé Anat

Een wat verborgen pareltje van Groningen is lunchcafé Anat op de hoek van de Kerklaan en het Noorderplantsoen. Het officiële adres is Verlengde Grachtstraat 1. Er is een klein terras voor zonnige dagen en beneden zijn wat barplekken aan het raam. “Dit zal alles dan wel zijn,” dacht ik toen ik voor het eerst binnenkwam. Maar er was nog een hele ruimte: even via de keuken doorlopen naar de trap en dan omhoog. Anat zit namelijk gewoon in een woonhuispand, bemeubeld met een allegaartje aan tweedehands tafels en stoelen. Het café is helemaal veganistisch en daarnaast biologisch en suikervrij. Anat won een tijdje terug de Vegan Award voor Beste Vegan Nieuwkomer. Wees slim en bestel de ‘Van alles wat’ voor 10 euro: een broodje, soep én een salade!

De eerste veganistische supermarkt van Noord-Nederland

Een supermarkt waarbij je als veganist niet op de labels hoeft te letten. In de Randstad bestaat het al, maar het noorden moest het lange tijd zonder doen. Tot oktober 2016. Toen opende de Vegansuper in de stad Groningen zijn deuren. De dag van de opening sloeg ik bewust over en ik ging een weekje later kijken: mooi, fijn en nog volop in ontwikkeling. Je vindt Vegansuper aan Nieuwe Ebbingestraat 87.

Soof’s & Co: lunchcafé gerund samen met mensen met een verstandelijke beperking

Behoorlijk nieuw in Groningen is lunchcafé Soof’s & Co aan W.A. Scholtenstraat 9. In dit gezellige en ietwat chaotische lunchcafé staat het concept ‘met elkaar’ centraal. De leveranciers komen zo veel mogelijk uit het Noorden en alles is biologisch. En dat alles met liefde gemaakt en geserveerd samen met mensen met een verstandelijke beperking.

Omgeving Boterdiep / Ebbingestraat

En als je dan toch in de buurt bent… De straten rond het Boterdiep en de Ebbingestraat zitten vol met verrassingen. De grote Aziatische supermarkt bijvoorbeeld (Korreweg 51) en de wat kleinere Turkse supermarkt Nazar (Boterdiep 49). Maar ook de enige (en meteen behoorlijk grote) stoffenwinkel van Groningen (Sikkens, Boterdiep 5-7), de biologische slager (De Groene Weg, Boterdiep 4), een fijne Ekoplaza (Nieuwe Ebbingestraat 49-51) en een heel goede wijnwinkel (Hein Post, Nieuwe Ebbingestraat 104).

Genoeg te doen dus in ‘mijn’ stad. En als je zelf nog tips hebt hoor ik ze graag!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “Tips voor een eigenwijs blij dagje in Groningen-stad

  1. Bedankt voor de tips. Groningen is echt een ondergewaardeerde stad. Het is er gezellig en warm. Ik weet alleen niet hoe het daar zit qua hotels? Heb je enige tips?

  2. De tip over het kattencafe vind ik leuk. Ga ik zeker doen… maar voor de rest maak ik me toch een beetje zorgen over mijn aankomende weekendje Grunn. Van de 10 tips geef je 3 supermarkten en twee kinderkleding winkels op. Ik hoop dat Groningen meer is dan een plek waar ik halal kipfilet en wollen truien kan kopen??¿

    • Ha, zeker Mark! Deze tips waren de dingen waar we eerder over geschreven hadden. Maar wat dacht je van het Groninger Museum, de Martinitoren, allerlei andere eigenwijze winkels in de Folkingestraat, proeflokaal Mout aan het Zuiderdiep of de Pintelier in de buurt van het Harmoniegebouw (beide zeer uitgebreide bierkaart). Meer van de wijn? Ga dan naar Barrel. Zwanestraat is ook erg eigenwijs, o.a. met een superleuk kaaswinkel. Voor de rest check https://toerisme.groningen.nl/over-groningen/stad-groningen