Een heel jaar verse basilicum in je keuken voor bijna geen geld

23 maart 2017

Ik kook graag en veel met verse kruiden, maar al die bosjes van de supermarkt zijn al snel een flinke aanslag op je portemonnee (en niet erg duurzaam). Door zelf te kweken in combinatie met een slimme tip die ik kreeg via mede-blogger Elisabeth én wat doortastende verzorging hadden wij afgelopen jaar het hele jaar door verse basilicum. En dat voor wat modder en een handvol zaadjes. Tijd voor het delen van mijn stappenplan voor het kweken van een jaar lang verse basilicum.

Basilicum: koop een zakje zaadjes

Het begint met het zaaien van de basilicum. In principe kan dat het hele jaar door, maar mijn ervaring is om met basilicum te beginnen aan het begin van het seizoen: eind maart of begin april. En daar heb je inderdaad een zakje zaadjes voor nodig. Biologisch hoeft niet per se natuurlijk, maar waarom zou je niet? Mijn zakje basilicum komt van De Bolster weg, een geweldige webwinkel met prima biologische zaden van van alles en nog wat. Vaak hebben natuurwinkels rond deze tijd ook een rekje staan met zaadjes van De Bolster. En daar zal een zakje basilicum zeker tussen hangen.

Zaai de basilicum in een (1) bloempot

Begin met slechts één bloempot. Vul hem met geschikte aarde; hiervoor gebruik ik zelf biologisch verantwoorde moestuingrond van welk merk dan ook toevallig in de aanbieding is. Strooi nu de zaadjes basilicum over de grond; niet te rijkelijk alsof het tuinkers is, maar zeker ook niet maar een paar. Dek de basilicum niet af met aarde. Basilicum is namelijk een zogenaamde lichtkiemer; een plantje dat kiemt door direct zonlicht. En aangezien je neem ik aan geen vogels in je keuken hebt vliegen, zijn je zaadjes veilig. Geef water met de verstuiver van de plantenspuit. Geef de basilicum zo elke dag wat water. Al snel zul je kleine plantjes zien opkomen. Laat de plantjes basilicum doorgroeien tot de boel wat vol en krap wordt.

Tijd om de basilicum over meerdere potten te verdelen

En nu komt de briljante tip die ik via Elisabeth van Romke van der Kaa kreeg: verdeel je huidige plant over meerdere bloempotten. Als je wilt kun je het zelf zaaien van de basilicum ook overslaan en gewoon een plant basilicum in de supermarkt kopen. Zet eerst een aantal geschikte bloempotten klaar en vul ze met een laagje aarde. Haal je huidige plantje basilicum met enig beleid uit zijn bloempot. Je zult merken dat de wortels al wat met elkaar verstrengeld zijn. Peuter ze desondanks voorzichtig uit elkaar. Herplant nu al je plantjes basilicum met steeds zo’n drie tot vier per pot. Ze hebben misschien een aantal dagen wat extra liefde nodig, maar al snel zullen ze groeien alsof ze nooit zo’n traumatische ervaring hebben meegemaakt.

Basilicum met beleid oogsten

Vanaf nu kun je beginnen met het opeten van de basilicum. Gevoelsmatig voelt het misschien logisch om steeds een hele tak te oogsten. Maar op die manier is de basilicum snel op. Veel slimmer en duurzamer is het om steeds een paar blaadjes per plant van de steel af te plukken. De basilicum zal op die manier niet afsterven, maar vrolijk doorgroeien.

De basilicum goed verzorgen voor een heel jaar oogst

Om echt een heel kalenderjaar plezier van je handvol zaadjes basilicum te hebben, hebben je plantjes weliswaar weinig maar wel gerichte verzorging nodig. Geef natuurlijk regelmatig water en zorg ervoor dat de basilicum voldoende zon krijgt. De basilicum zal ook gaan bloeien. De eerste keer dat je een bloem in je basilicum ziet zal dat een leuke verrassing zijn (dat zie je immers niet in die bakjes en zakjes van de supermarkt). Maar na de eerste verwondering is het tijd om meedogenloos te zijn. Je plukt de bloemen er gewoon uit, zodat de plant hier geen energie aan verspilt. Naargelang het jaar vordert zul je ook af en toe zien dat een stengel bruin en houterig wordt. Deze takken zullen het niet lang meer volhouden en kun je er maar beter uitknippen. De bijbehorende blaadjes basilicum vragen er dan ook om om snel opgegeten te worden.

En toen was het opnieuw maart

Met bovenstaand stappenplan is het ons afgelopen jaar gelukt om met slechts een handvol zaadjes een heel kalenderjaar ruim voldoende verse basilicum in huis te hebben. Nu het tijd is om opnieuw te zaaien staan er zelfs nog wat ietwat verpieterde maar nog zeker levende plantjes in onze vensterbank. Tijd voor een laatste pesto en dan op naar een nieuw, succesvol jaar bol basilicum!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *