Tip: gas besparen door met een hooimadam te koken

13 mei 2016

In mijn zoektocht naar gezond en verpakkingsarm eten, kwam ik tot de conclusie dat het zelf koken van droge bonen in de basis duurzamer is dan steeds weer blikjes bonen kopen. Maar zelf bonen koken heeft één groot nadeel: het duurt lang en kost daarom enorm veel gas. Dat moest toch handiger kunnen? Mijn oplossing is de hooimadam, de moderne variant van de hooikist. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie.

Hooimadam: de moderne hooikist

Een hooimadam is eigenlijk een theemuts voor het doorkoken van dingen die lang moeten koken. Denk hierbij aan bonen, maar ook aan stoofvlees. Heel vroeger (of waarschijnlijk nog niet eens zo heel lang geleden) gebruikten mensen een hooikist. In deze kist werd gekookt eten warm gehouden en/of kon het doorgaren. Het hooi isoleert namelijk heel goed. Een hooikist is echter groot en past niet in elk huis. Een compacte oplossing die op dezelfde manier werkt is de hooimadam. Een ideale manier om gas te besparen bij het koken!

De hooimadam gebruikt geen hooi als isolatiemateriaal, maar wol. Je kunt er ongetwijfeld zelf een maken, maar ik ben geen prinses met de naaimachine en wilde ook niet te moeilijk doen over een product waar andere (Nederlandse) ondernemers zo hun best voor hebben gedaan. En zo duur zijn ze ook weer niet. Ik kocht daarom een set via de website van Hooimadam en binnen een paar dagen had ik een grote hooimadam en een kleine hooimadam in huis.

Bonen koken in de hooimadam en zo gas besparen

De aanleiding voor het kopen van de hooimadam was voor ons het koken van bonen. Het is waanzinnig eenvoudig. Je weekt de bonen (gewoon een hele zak van 500 gram) eerst een nacht voor. Daarna breng je de bonen aan de kook en laat je ze een tijdje koken (5 tot 10 minuten). Vervolgens pak je de pan van het vuur en zet je hem direct in de hooimadam.

hooimadam-2

Je knoopt de hooimadam dicht en wacht. Dat wachten duurt wel langer dan ik dacht en ook wat mij betreft langer dan de website van Hooimadam vermeldt. Het is ook een kwestie van oefenen en ervaring. Naar mijn persoonlijke smaak duurt het al gauw 3 uur voordat zwarte bonen echt helemaal gaar zijn in de hooimadam. Kikkererwten doen er misschien wel de hele dag over. Het water en de pan worden uiteindelijk wel steeds een beetje kouder, dus het doorgaren gaat steeds langzamer. Maar goed, je hebt er dan verder ook geen omkijken naar. Vervolgens giet ik de bonen af en verdeel ik ze over bakjes ter grootte van een blikje (de glazen bakjes van IKEA blijken ideaal). Zo heb ik altijd 5 ‘blikken’ bonen in huis, maar dan zonder de blikken! En zonder onnodig verbruik van gas. En wat betreft het energieverbruik van de vriezer: die stroom komt van onze zonnepanelen en hij is sowieso A met heel veel plussen.

hooimadam-4

Dat je er geen omkijken meer naar hebt, is waar je met de hooimadam gas kunt besparen: het koken van bonen op gas kost immers al gauw een uur tot zelfs wel twee uur. Al die tijd staat het gas aan. Met de hooimadam moet je de bonen aan de kook brengen en alleen even laten doorkoken. Dat is dus al gauw een besparing van zo’n 75 tot 87,5 procent gas per keer dat je bonen kookt!

Hooimadam voor stoofvlees en zelfs kokosyoghurt

Je kunt natuurlijk nog veel meer koken met de hooimadam dan alleen bonen. We eten thuis vrijwel geen vlees, maar als we dat wel doen willen we er ook iets speciaals van maken. Een stoofschotel met stoofvlees moet ook al gauw vier tot vijf uur op het vuur staan. Met de hooimadam duurt het allemaal nog veel langer, maar gebruik je veel minder gas. Mijn ervaring is wel dat je op het eind de stoofschotel toch nog een half uur op het gas moet zetten. Maar dat zal ook afhangen van het soort vlees dat je gebruikt. Een vegetarische stoofschotel zal probleemloos gaan, want wortels, pompoen en pastinaken garen heel gemakkelijk in de hooimadam.

Nog een functie van de hooimadam in ons huis, waar ik later nog een artikel over zal schrijven: het zelf maken van kokosyoghurt. In de hooimadam blijft het lekker warm, waardoor de probiotica lekker hun gang kunnen gaan. Hierover later meer!

Overigens: voor voedsel dat maar heel kort hoeft te koken, zoals eieren, heb je helemaal geen hooimadam nodig. Remi schreef al eerder een artikel hoe je bij het koken van eieren en pasta gas kunt besparen.

hooimadam-3

Gas besparen én ondertussen wat anders doen

Ik moest wel een beetje wennen in het begin, omdat het toch zoeken is naar de exacte kooktijden met de hooimadam. Maar dat is een kwestie van ervaring (en misschien ergens opschrijven). Inmiddels word ik helemaal vrolijk van het gas dat ik met de hooimadam tijdens het koken kan besparen. Het zijn kleine beetjes in vergelijking met de cv-ketel, maar alle kleine beetjes helpen. Nog een groot voordeel: je kunt erbij weglopen. Nooit meer verplicht in de buurt van de keuken rondhangen, omdat je je bonen twee uur in de gaten moet houden. Hup, de hooimadam in en daarna lekker naar buiten of wat je maar wilt. Hoera voor de hooimadam!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Tip: gas besparen door met een hooimadam te koken

  1. Wat leuk om eens een verhaal te lezen over de ervaring met de hooimadam!
    Staat al een tijd op mijn lijst om aan te schaffen!! Mij heb je overtuigd 😊

  2. Leentje Ameye mrt 10, 2023

    beste, ik vraag mij af waarom je dan geen snelkookpan zou gebruiken ipv een hooimadam?