Suzanne blogt sinds januari 2016 voor Eigenwijs Blij. Ze schrijft over het gemak (en de uitdagingen) van het zelf maken van bijvoorbeeld voedsel en schoonmaakartikelen. Verder is ze al van jongs af aan dol op bakken en lekker ‘prutsen’. In dit interview lees je hoe zij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen zij nog wil gaan zetten.
Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik moeder van twee kinderen, een van zeven en een van vier. Ik werk als orthopedagoog en ambulant begeleider in het speciaal onderwijs en ik heb een eigen bedrijf voor opvoedingsondersteuning en onderwijsbegeleiding. Daarnaast ben ik enthousiast bezig met alles wat helpt om mijn leven op een bewuste manier leuker en down to earth te maken: koken, bakken, zelf maken, kamperen, naaien, kweken en tuinieren, bewust omgaan met afval en recyclen. Sinds een half jaar is daar het bloggen bij gekomen.
Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?
Met eigenwijs blij leven hoef ik ‘alleen maar’ te kijken naar waar ikzelf en mijn directe omgeving een goed gevoel van krijgt/op vooruit gaat. Dan maakt het me minder uit wat anderen daar van vinden. Eigenwijs blij kan zijn vlierbessen plukken in de regen, afval prikken zonder dat het me uitmaakt of iemand dat stom vindt of koekjes bakken met de kinderen terwijl het aanrecht eindelijk netjes was. Eigenwijs blij probeer ik ook te zijn in mijn werk. Ik werk met kinderen met een beperking, niet-aangeboren hersenletsel of ziekte. Zij moeten altijd meer moeite doen om een prestatie te leveren, om te kunnen leren, om hun dag door te komen. Ik vind het prachtig om hen in ontwikkeling te krijgen. En vaak lukt dat juist goed op een eigenwijze manier; met maatwerk.
Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?
Mijn ouders en opa en oma zijn altijd wel veel bezig geweest met knutselen, dingen zelf maken, zuinig omgaan met je leefomgeving en hergebruiken waar mogelijk. Mijn opa gebruikte vroeger bijvoorbeeld panty’s om bomen te stutten aan een stammetje en had tientallen kisten met schroefjes in de schuur. Het koken, bakken en ‘prutsen’ doe ik al vanaf jonge leeftijd. Toen we vier jaar geleden verhuisden naar een huis met kelder en grote tuin en we niet meer op loopafstand van een winkel woonden, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in zelf maken en minder consumeren. Daar zet ik nu nog elke keer nieuwe stapjes in.
Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?
Heimelijke genoegens? Haha, echt heimelijk zijn ze niet, maar ik gun ze mezelf wel. Aan de ene kant probeer ik heel bewust om te gaan met wat ik koop, of ik het echt nodig heb. Ik probeer veel zelf te maken, van het seizoen te eten, koop vaak tweedehandskleding en doe zoveel mogelijk zonder verpakkingsmateriaal boodschappen met tassen die ik zelf maak. Aan de andere kant kan ik echt genieten van het feit dat ik een mooie (zuinig rijdende) auto heb, die mij vrijheid geeft en ben ik heel graag op de snowboardbaan, ook als het buiten boven nul is. Niet helemaal kloppend in het bewuste straatje dus, maar soms wel heerlijk.
Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?
Wat ik op dit moment een goed streven vind is om alle bewuste acties die ik de afgelopen periode heb ingezet te blijven ‘borgen’ ook als de kick van het nieuwe, van het uitproberen eraf is. Dus dat ik de doelen die ik mezelf stel met plezier vol blijf houden en daarin vast blijf houden aan het blije gevoel wat het me geeft om hier bewust mee bezig te zijn. Dat heeft voor mij meer zin dan er nog meer bijpakken en er bovenop gooien en mezelf daarmee te overladen, met als gevolg dat ik het dan maar laat vallen omdat het ‘niet te doen’ is :).
Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?
Doe wat je leuk vindt en trek je er niks van aan wat een ander daarvan zou kunnen vinden. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang veel gebreid, ook toen mensen dat suf, oma-achtig en niet ‘voor mijn leeftijd’ vonden (ik was toen denk ik 22 of zo), een paar jaar later breide iedereen, ook Madonna. Ik maakte jam en mensen vonden dat eerst veel werk, lastig of oubollig, een tijdje later, na een paar goede ‘rolmodellen’ op tv en social media werd jam maken authentiek en ‘juist heel hip’. Door te doen wat je leuk vindt, als is het maar iets heel kleins, blijf je lol hebben in je eigen vernuftigheid, ben je niet bang om iets nieuws te proberen en kan je elke dag leuker maken.
Benieuwd naar de artikelen van Suzanne voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Suzanne vind je een overzicht van al haar artikelen.