Hij komt regelmatig ter sprake in gesprekken met een van mijn beste vriendinnen: “Die Jamie Oliver, die moet gewoon een Nobelprijs winnen.” Dat er geen categorie Nobelprijs bestaat die bij hem zou passen, dat negeren we dan maar even. Jamie zorgde niet alleen voor een revolutie in mijn eigen keuken en in de keukens van vele van mijn vrienden: hij blijft zich ook onvermoeid inzetten voor beter, gezonder en lekkerder eten en koken wereldwijd. Met recht onderdeel van het fundament waarop Eigenwijs Blij gebouwd is.
Wie is Jamie Oliver ook alweer?
De eerste keer dat ik van Jamie Oliver hoorde was ergens rond het jaar 2000. De fris en fruitige eigenzinnige Engelsman had toen een kookprogramma in Engeland en kwam ook met zijn eerste boek, The Naked Chef. Dat was dan ook meteen zijn stijl: geen Frans gepriegel, maar robuuste gerechten. Wat een bevrijding voor de thuiskok: iets ‘mooi lelijk’ op je bord donderen is ineens niet alleen mooi, maar ook nog eens lekker. Een hele boekenplank vol kookboeken volgde (en ik kan het weten, want ik heb ze bijna allemaal) en daarnaast ook een heleboel projecten en initiatieven waarmee Jamie Oliver de wereld op culinair en sociaal gebied een beetje mooier probeert te maken.
Lekker koken zonder tierelantijntjes: vaak ook nog snel en gezond
Het effect van Jamie Oliver op mijn eigen keuken is, als ik er zo over nadenk, echt enorm. Hij kwam om de hoek kijken toen ik 18 was en net op mijzelf woonde. Mijn kookkunsten bestonden uit een handvol recepten van huis uit, een paar receptenkaarten van Albert Heijn en vooral veel aardappel- groente-vlees. Jamie liet mij zien hoeveel variatie er mogelijk is met pasta, hoe eenvoudig risotto eigenlijk is, hoe makkelijk een eenvoudige taart of cake kan zijn en hoe simpel je zelf currypasta en kruidenmengsels kunt maken. Dit zelfde effect had hij ook op mensen in mijn omgeving. Hij opende een deur, en toen nog een, en toen nog een. Op dezelfde licht hyperactieve, maar zo aanstekelijke manier als dat hij zelf als mens is.
Sociaal én gezond, steeds weer opnieuw!
Maar dat is niet alles. Jamie Oliver kreeg steeds meer geld en invloed en besloot dat in te zetten voor een hele trits zinnige dingen. Het begon met zijn Fifteen-restaurants waarin hij kansarme jongeren de mogelijkheid gaf om hun passie te vinden in koken. Vervolgens begon hij zich met grotere thema’s te bemoeien. Gezond eten zonder pakjes hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten; dat liet hij zien met de Kookrevolutie en zowel 30 Minuten als 15 Minuten. Hij dook op de verschrikkingen die kinderen in Anglosaksische landen te verduren krijgen in schoolkantines. Voor zijn inspanningen ontving hij onder meer de TED prize, waar hij ook nog een gepassioneerde speech hield. En inmiddels is Jamie Oliver begonnen aan een terechte strijd tegen suiker in onze voeding. Steeds opnieuw, onvermoeid strijdbaar, met recht een held!
Zonder Jamie Oliver geen Eigenwijs Blij
Ik durf te beweren dat Eigenwijs Blij niet had bestaan als Jamie Oliver met zijn vrolijke kop en zijn ‘good old lemon juice’ zich niet met mijn koken had bemoeid. Ik begon etentjes te geven om dingen uit te proberen, ik begon mij te interesseren in begrippen als ‘free range’ en ‘organic’, ik ontdekte dat verschillen in kwaliteit van producten echt bestond en niet alleen een kwestie was van wie de duurste marketingmiddelen inzette, eten en voeding werden onderwerp van gesprek tussen familie en vrienden, we begonnen elkaar te pushen en uit te dagen. Wij veranderden en Jamie veranderde mee. Ook hij ging zich namelijk steeds meer interesseren in plantaardig, ambachtelijk en biologisch. Samen veranderen we nog steeds en samen voeden we onze kinderen op met een nieuwe visie op het gebied van gezond en gezellig eten.
Dit artikel is onderdeel van onze serie ‘helden’. Wie is jouw inspiratiebron voor een eigenwijs blij leven?
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen