Special: ecologisch wassen en je huis schoonmaken

24 februari 2016

Op Eigenwijs Blij schrijven we regelmatig over manieren om je huis schoon te maken met zo min mogelijk chemische producten. We hebben inmiddels al een breed scala aan ecologische schoonmaakproducten uitgetest en ook het wassen van kleren is aan bod gekomen. Zelfs die vieze oven kregen we uiteindelijk helemaal schoon. In deze special zetten we al deze tips en tests voor je op een rijtje. Heb je zelf ook nog tips en ervaringen die je wilt delen?

Detox pakket method

Poetsen en schrobben met ecologische schoonmaakmiddelen

Afgelopen jaar testte Cecile meerdere malen de schoonmaakmiddelen van method (zonder hoofdletter). Meerdere webshops hadden ineens een aanbieding en zelfs Albert Heijn heeft het merk ineens in het schap. Als eerste testte ze de roze allesreiniger en het boenmiddel voor hout van method. Haar ervaring: wat een lekkere geuren! Vervolgens mocht ze van Big Green Smile een compleet detox-pakket met maar liefst 8 ecologische schoonmaakproducten van method testen.

Een ander merk ecologische schoonmaakmiddelen is Ecover. Eigenwijs Blij ontving zomaar een testpakket. Cecile kende de producten eigenlijk al, maar liet ze vervolgens testen door de huishoudster. Maar je kunt nog verder gaan. Maak bijvoorbeeld gebruik van baking soda en azijn! Marlinde schreef over wat je allemaal kunt schoonmaken met baking soda.

Groen toiletpapier

En vergeet het wc-papier niet!

In een poging om groene stapjes te zetten had Cecile door de jaren heen wel eens een pakje gerecycled, ongebleekt wc-papier mee naar huis genomen. Zonder uitzondering zorgde dat voor schrale billen en een chagrijnige echtgenoot. Nu viel haar oog echter op een verpakking die schreeuwde: “100% eco, toiletpapier Moka, het groenste papier ter wereld.”

wasnoten

Milieuvriendelijk wassen en drogen van je kleren

Cecile waste al jaren met ecologisch wasmiddel van Ecover. Tot haar schoonzus eens vroeg: “Is dat parfumvrij?” “Eh…” Cecile ging op zoek naar parfumvrije, ecologische wasmiddelen en vond de nieuwe lijn van Ecover: Ecover ZERO ecologisch vloeibaar wasmiddel. Dat wilde ze dus wel meteen proberen! Maar kan het nog natuurlijker dan dat? Ineens zie je ze overal: wasnoten, ook wel zeepnoten genoemd. Met deze bruine bolletjes kun je op een heel natuurlijke manier je kleding wassen. Je stopt de wasnoten gewoon in een zakje in je wasmachine en zet de wasmachine aan met je normale, favoriete programma. Een kind kan de was doen. Toch?

droogballen-wasdroger

Ook het drogen van de was kun je milieuvriendelijk(er) aanpakken. Toen Cecile eindelijk een wasdroger kocht, kocht ze er zonder nadenken twee wasdrogerballen van Dryer Balls bij. Dat zou energie besparen, dus waarom niet? Maar maakt het eigenlijk wel verschil? Was ze energie aan het besparen of werken wasdrogerballen helemaal niet? Marianne heeft helemaal geen wasdroger, dus dat scheelt weer testen met plastic ballen. Ze heeft wel veel was. Dat vraagt om een beetje creativiteit. Gelukkig heeft ze een fijn groot droogrek gevonden!

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-1

Een project apart: het schoonmaken van de oven

Het schoonmaken van de oven is gewoonweg een rotklus. Cecile had al heel vaak iets gelezen over een bakje azijn laten meedraaien in de magnetron. En over de magische krachten van soda in de oven. Zou het dan allemaal echt zo simpel zijn, ook met een combi-magnetron? Ze probeerde het uit. Vervolgens las ze iets over de magische krachten van een dikke laag baking soda in de oven. Ook dat probeerde ze uit. Ten slotte deed ze een allerlaatste poging, dit keer met groene zeep en ammonia in de oven (oplossing met ammoniak).

fruitvliegjes

Nog meer tips voor een schone keuken

Fruitvliegjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Vanuit het niets duiken ze in groten getale op om neer te dalen op de fruitmand of je glas wijn. En je hoeft maar een paar broodkruimels of andere etensresten te laten slingeren of de kleine krengetjes hebben voldoende te eten om zich verder voort te planten. Maar hoe kom je weer van ze af? Gebruik je de vliegenmepper? Een stofzuiger? Zo’n elektrische vliegenmepper? Of zelfs gif? Het kan veel eenvoudiger (en milieuvriendelijker)! Maak in een handomdraai een fruitvliegenval!

composteerbare-verpakkingen-header-verpakking-tomaat

In de supermarkt kom je ze steeds vaker tegen: composteerbare verpakkingen. Bij de Albert Heijn zitten veel biologische groenten in zulk composteerbaar folie met een kiemlogo van Nativia. Maar er zit ook een sticker op met de prijs en barcode. Kun je dat zomaar in de gft-bak gooien of moet je het etiket eraf peuteren? Remi zocht het uit en kwam tot een aantal verrassende ontdekkingen over composteerbare verpakkingen!

Opgeruimd!

Opgeruimd leven: ook dat is eigenwijs blij

Zit de truc van opruimen niet zo zeer in slim opbergen, maar in slim weggooien? De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo bevestigt dat gevoel dubbel en dwars met haar bestseller ‘Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen’. Van dit boek krijg je echt vreselijk zin om alle nutteloze troep die in je huis slingert in vuilniszakken te proppen. Een heerlijk boek. Opgeruimd! is niet voor niets al 4 miljoen keer verkocht en met recht een ‘opruimbijbel’. Zo veel lezers, dat leidt tot nieuwe vragen. Met Spark Joy wil Marie Kondo antwoord geven op die vragen. Met succes; Spark Joy is net zo aanstekelijk als haar eerste boek.

Wat zijn jouw tips op het gebied van eigenwijs blij schoonmaken?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Special: ecologisch wassen en je huis schoonmaken

  1. Hebben jullie al de produkten van Hygeniq geprobeerd. Zij hebben alle schoonmaak middel produkten die eco friendly zijn en werkt perfect. http://www.hygeniq.com

  2. Er zijn inderdaad veel mogelijkheden om je huis op een duurzame manier schoon te maken. Ecologische schoonmaakmiddelen zijn een uitkomst voor iedereen die duurzaamheid na aan het hart heeft liggen. Het idee om veel met baking soda en azijn schoon te maken is natuurlijk ook goed.

  3. Er zijn inderdaad veel mogelijkheden om je huis op een duurzame manier schoon te maken. Ecologische schoonmaakmiddelen zijn een uitkomst voor iedereen die duurzaamheid na aan het hart heeft liggen. Het idee om veel met baking soda en azijn schoon te maken is natuurlijk ook goed.