Halogeen vervangen door led: de voordelen en nadelen

26 februari 2016

Sinds de opkomst van de ledlamp zijn in de meeste huishoudens in razend tempo alle gloeilampen en spaarlampen vervangen door led. Dat scheelt een hoop energie en geeft prima licht. Maar bij ons thuis bleven de halogeenlampen nog hangen. Die lagen nog gewoon in de winkel terwijl een led-variant met twee pinnetjes leek te ontbreken. Maar daar is nu verandering in gekomen. Wie wat beter zoekt vindt ook G4, G9 en GU10 ledlampen. Wat zijn de voor- en nadelen en kan het uit om halogeenlampen te vervangen door led?

Halogeen versus led

Een halogeenlamp is gewoon een gloeilamp, maar bij de halogeenlamp is de bel gevuld met gas van broom of jodium, beide halogenen. Die zorgen ervoor dat de gloeidraad heter wordt dan bij een gewone gloeilamp, waardoor een groter deel van de energie wordt omgezet in zichtbaar licht. Het rendement van een halogeenlamp is daardoor zo’n 15 tot 20 procent hoger dan het rendement van een gloeilamp.

Een ledlamp heeft geen gloeidraad, maar ‘licht-emitterende diodes’, afgekort: led. Het verschil in rendement is enorm. Een ledlamp kan met zo’n 15 procent van de energie net zoveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp en is ook 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp. Een kleine aantekening: led’s met hoog vermogen zijn minder zuinig dan die met laag vermogen en ledlampen worden nog volop doorontwikkeld.

G4 lampen in mijn kroonluchter

Bij ons in de woonkamer hangt een kroonluchter van de IKEA met daarin 7 G4 halogeenlampjes. Regelmatig valt er een lampje uit en prik ik er een nieuwe in. Voor mijn gevoel gaat dat zo snel dat ik standaard een handjevol IKEA halogeenlampjes in de schuur heb liggen, zodat ik ze snel kan vervangen als het nodig is. Ze kosten € 1,49 per twee (€ 0,75 per stuk), leveren een lichtsterkte van 100 lumen voor 10 Watt (energielabel C) en hebben een warmte van 2800 Kelvin. De gemiddelde levensduur van de halogeenlamp is 2.000 uur.

halogeen-vervangen-led-energielabel

Inmiddels bestaan er ook ledlampen die in een G4 fitting passen. Het aanbod lijkt nog klein, ik moest best even zoeken naar de aanbieders en vond eigenlijk alleen Philips en Osram. Ik koos voor Philips en bestelde een doosje “Philips CorePro LEDcapsule 1.2-10W 830 G4” bij budgetlight. Ik betaalde € 4,25 per stuk. De LEDcapsule heeft een lichtsterkte van 107 lumen voor 1,2 Watt (energielabel A++) en heeft een warmte van 3000 Kelvin. De gemiddelde levensduur van de ledlamp is 15.000 uur.

Kosten halogeen versus led

De ledlamp is dus fors duurder in aanschaf, € 4,25 ten opzichte van € 0,75. Dat is bijna 6 keer zo duur. Maar de verwachte gemiddelde levensduur is met 15.000 uur ook 7,5 keer de 2.000 uur die de halogeenlamp meegaat. Puur op basis van de levensduur kan het dus al uit om ledlampen te kopen in plaats van halogeenlampen.

Maar een flink deel van de kosten van verlichting zit niet in de lampen zelf, maar in het stroomverbruik. De halogeenlamp gaat dus zo’n 2.000 uur mee en verbruikt 10 Watt. Dat is samen 20 kWh, waarvoor je ongeveer € 4,40 moet betalen aan je energiebedrijf (prijspijl 2015/2016). De halogeenlamp verbruikt in die zelfde tijd slechts 2,4 kWh en kost € 0,53 aan stroom.

Als ik hetzelfde uitreken voor de levensduur (15.000 uur) van de ledlamp, dan kost de ledlamp € 3,96 aan energie, terwijl de halogeenlamp € 33,- kost. Maar in die tijd moet je dus wel 7,5 keer nieuwe halogeenlampjes kopen. De totale kosten voor 15.000 uur licht van een G4 ledlamp komen inclusief aanschaf en energie op € 8,21. De totale kosten voor 15.000 uur licht van G4 halogeen komen inclusief energie en 7,5 lampen op € 38,63. In onze kroonluchter zitten zeven lampjes, waardoor deze bedragen ook nog keer zeven moeten. De totale besparing komt daarmee op de looptijd van de ledlamp op dik € 200,-.

Financieel is er dus geen twijfel over mogelijk. Vervang halogeenlampen in je huis zo snel mogelijk door led. Want met halogeen ben je dief van eigen portemmonnee.

Ervaring met led als vervanger voor halogeen G4

Bij verlichting gaat het natuurlijk om meer dan alleen de kosten. Verlichting geeft sfeer aan een huis. Hoe is de ervaring?

Het eerste dat me opviel toen ik de G4 ledlampen zag was het formaat. Ze zijn een flinke slag groter dan de halogeenlampjes die ze vervangen. Ik denk dat dat in de meeste gevallen geen probleem is, maar wellicht dat ze in sommige lampen niet goed passen of een klein beetje uitsteken. Heb je een hele kleine lampenkap, dan zou ik dat even checken.

Verder heb ik me wat verkeken op het verschil in kleurwarmte tussen de lampen. De halogeenlamp heeft 2800 Kelvin en de ledlamp 3000. Op de verpakking staat een balkje met daarin een streepje bij die 2800 en 3000 en dat lijkt een klein verschil. Maar de ledlamp is toch wel flink witter dan de halogeenlamp. Voor goed licht is dat prima, maar voor een romantische sfeer is de warme lamp wellicht wat geschikter. Overigens zie ik bij nader onderzoek dat IKEA binnenkort ook ledlampen voor een G4 fitting komt die 2700 Kelvin hebben en daarmee juist wat warmer zijn dan de halogeenlamp. Je kunt dus beide kanten op, maar ik raad aan dat wel even goed te checken.

halogeen-versus-led-lichtwarmte
De lamp linksvoor is led (107 lumen, 3000 Kelvin), de andere lampen zijn halogeen (100 lumen, 2800 Kelvin)

Ledlampen bij een transformator

Sommige halogeenlampen werken met een transformator. Die trafo’s kunnen een probleem zijn omdat ze een minimum spanning nodig hebben en led veel minder stroom verbruikt. Heb je halogeenlampen met een transformator, dan is het vaak slimmer om de transformator ook te vervangen. Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar op internet is voldoende uitleg te vinden hoe dat moet.

Moet je halogeenlampen vervangen door led?

In mijn ogen is er geen reden om halogeen niet te vervangen door led. Het werkelijke prijsverschil is enorm en je bent echt dief van eigen portemonnee als je nog halogeenlampen gebruikt. Het aanbod begint te groeien en er zijn verschillende kleurwarmtes te koop. Dus als het volgende lampje kapot gaat, vervang het dan niet door halogeen, maar door led!

28 reacties op “Halogeen vervangen door led: de voordelen en nadelen

 1. Ik heb 3 kroonluchters met 5 armen met gloeilampen. 2 zijn dimbaar, dus zou ik ook de inbouw-dimmers moeten vervangen. En die zijn voor LED vrij kostbaar. Daarnaast heb ik in de keuken 6 halogeen spots met een transformator, daar zou ik eens mee kunnen beginnen. Het is natuurlijk niet alleen de financiële besparing, maar ook gewoon het feit dat je direct al minder stroom verbruikt.

 2. Remi van Beekum feb 27, 2016

  Hoi André,
  Als je nu halogeen via een transformator hebt, moet je even op de trafo kijken welke minimum spanning hij nodig heeft. Veel transformators hebben een bepaalt minimum nodig om te werken. Als je dan de onzuinige halogeen vervangt door led, kun je onder die grens komen en dan werkt het dus niet meer. Eventueel zou je dat ook kunnen testen door de lampjes te vervangen en te kijken of het werkt 😉
  En inderdaad, het gaat niet alleen om de portemonnee, maar zeker ook om het milieu en de aardbevingen. De helft van onze stroom in Nederland wordt opgewekt in gasgestookte centrales, dus jouw lampjes schelen ons een heel klein beetje aardbeving. 🙂
  Groet!

  • Ik heb vandaag 2 inbouw led dimmers besteld met 10 led kaarsen. Daarnaast nog 6 ledspots met 2 led transformators, ik kende het verhaal van die transformators. Ben benieuwd, maandag even klussen.
   Volgens mijn excel ga ik alleen hiermee al €160 besparen.

 3. Remi van Beekum feb 29, 2016

  Nice! Mooi ook hoe snel die besparing gaat. Er zijn weinig dingen waarbij je de investering al zo snel terugverdiend.

 4. giel.klaver jun 4, 2016

  Eigen onderzoek/ervaring,
  Alle lampen in huis in de tijd vervangen voor led ( had veel spaarlampen) gemiddeld sluimerverbruik is van :
  het afgelopen jaar -230 W naar 110 gezakt (dat is dus 365 x 24 x ) 1051.2 Kw per jaar x € 0. 21 rond
  € 221,00 natuurlijk is er ook een en ander vervangen zoals een koelkast naar A+ maar toch…
  Bij Aktion is er nu voor een schappelijke prijs veel keus met LED.
  Ben begonnen in 2004 met monitoren ,elke week, van 12000 KW en 6400 M3 gas 280 M3 water,
  nu nul stroom (16 x PV) 850 gas en 72 water) veel isolatie , warmtepomp , zonneboiler, andere ketels twee ipv een
  en grijs water .
  Het lukt nu best wel.

  Groet Giel Klaver

 5. SZJOIN jun 16, 2016

  Heb bij aliexpress het volgende besteld:
  Foxanon brand g4 smd 12 v 3 w dimmable, Warm White (2700-3500K).
  Ben benieuwd.
  $0.38 per stuk!

 6. Pieter okt 6, 2017

  Alle gloeilampen waren hier in huis al een eeuwigheid door CFL’s vervangen. Beetje dom dat ik er niet eerder aan gedacht heb om de halogeentjes ook te vervangen… Dit artikel heeft me echter gemotiveerd en intussen zijn ze vervangen! 🙂

 7. Remi van Beekum okt 9, 2017

  Mooi om te horen. Ik hoop dat ze halogeen snel ook helemaal verbieden zodat het prijsverschil kleiner wordt. Toevallig ging er een paar dagen geleden een zo’n r7s halogeen buisje in de lamp boven de spiegel stuk. Die was ik nog vergeten. Nou blijk je die te kunnen vervangen door een r7s-led lamp voor bijna € 20,-. of door r7s-halogeen voor ongeveer € 5,-.
  Ik vind dat toch wel een erg groot verschil nog. Dus heb toch weer een halogeenlampje gekocht. Dat praat ik voor mezelf goed door te stellen dat de badkamerlamp nooit lang aanstaat en ik die € 15,- verschil dus nooit ga goedmaken.
  Maar het zou goed zijn als de overheid of de EU gewoon halogeen verbied. Dan trekt de vraag naar led ook in dat segment aan en zal de prijs snel zakken, zoals destijds ook bij gewone lampen.

 8. Pieter okt 9, 2017

  Verbieden hoeft niet, vind ik. Bij gloeilampen vond ik dat ook niet echt nodig. Men kon gloeilampen bijv. ook zwaarder belast hebben, en zuinigere lampen op hun beurt dan weer subsidiëren…
  Wachten tot er iets stuk gaat, daar doe ik niet aan mee. Ik heb gelijk alle halogeenspots vervangen en ze weggeschonken.
  Het meest frappante vond ik in ons toilet, hier hing er één halogeenlamp van 60W, die heb ik vervangen door een LED van 6 watt. Optisch dan weer géén verschil. I rest my case 😉

 9. Remi van Beekum okt 9, 2017

  Hoi Pieter,
  De meeste halogeenlampen heb ik ook gewoon vervangen zonder dat ze stuk waren. Alleen deze was ik vergeten. De vorige eigenaar van deze woning was nogal gek op spotjes, dus die dingen zitten overal hier 😉
  Overigens heb ik ze niet weggegeven. Dat voelt voor mij als het probleem hier oplossen en elders in stand houden. Ik gun niemand een halogeenlamp, dus waarom zou ik ze aan iemand geven? Vroeg of laat springt er bij die mensen een lamp, gaan ze naar de bouwmarkt en kopen ze hopelijk ook led. Ze zijn gewoon in de vuilnisbak gegaan.
  Persoonlijk ind ik het niet erg om een beetje meer te betalen voor de groene optie zolang het prijsverschil reëel is. Maar veel mensen geven minder om natuur en klimaat. Of ze hebben gewoon minder te besteden. Voor hen helpt het wel degelijk als die prijzen sneller zakken en daar kan de overheid in sturen. Dat heeft de overgang van gloeilamp naar led destijds wel versneld in Nederland, dus wat mij betreft mogen ze dat best met halogeen doen. (en met benzineauto’s, gasfornuizen en tal van andere zaken).

 10. Desiree nov 13, 2017

  Ik vind dat de mens vrij mag zijn in zijn keuze…er zijn al zo veel verboden… mijn ervaring met ledlicht is, dat nadat ik het licht uit doe ik nog steeds een geflikker waarneem ook al,is het donker enmijn ogen dicht heb…het licht bevind zich op een bepaalde frequentie die niet prettig is voor mij. Aangezien ik zonnepanelen heb en dus zelfenergie opwek zou ik graag zelfwillen bepalen wat voor licht ik gebruik. Wij zijn oa energetische wezens die op een eigen gezonde frequentie existeren, en allerlei andere frequenties kunnen dus dwars op de onze staan waardoor wij ziek worden. Wordt wakker mensen!!!!

 11. Dusan dec 14, 2017

  Het is blijkbaar veel mensen niet bekend dat de halogeen lamp momenteel de enige lamp in de markt is (naast de gloeilamp, die bijna nergens meer te vinden is) die een 100% Color Rendering Index (CRI) biedt en het natuurlijkste licht geeft met een continu spectrum, net als de zon. De gezondheidseffecten (vooral op lange termijn) van lichtbronnen met een voor mens onnatuurlijk spectrum, zoals LEDs, zijn nog niet helemaal duidelijk en eenduidig. Er zijn tientallen studies die hebben getoond dat sommige LEDs, met sterk licht in het blauwe deel van het spectrum, allerlei negatieve gezondheidseffecten kunnen veroorzaken, zoals verstoring van da natuurlijke dag-nacht ritme, productie van de melatonine enz. Vooral kinderen en oudere mensen kunnen gevoelig zijn op deze negatieve invloeden.

  Ik vind dat de verbod van halogeenlampen een volstrekt idiote beslissing is. Ik geef heel veel om milieu en klimaat, maar wij zijn ook onderdeel van het milieu. Laat de mensen kiezen wat ze willen en laat gewoon de markt bepalen. Door middel van een adequate belastingbeleid en energieprijzen zijn de effecten op het milieu en klimaat te compenseren. Ik gebruik halogeenlampen want ik vind het licht prettig en ze zijn makkelijk dimbaar. Als ze worden gedimd, wordt de kleurtemperatuur ook lager, wat prettig is in de avonduren en natuurlijk voor het menselijke oog. Ik betaal een beetje meer energie (totaal verwaarloosbaar, in mijn optiek), en dat vind ik prima. Ik vind gezond en prettig licht belangrijk en daar betaal ik graag voor. Alle halogene lampen in mijn huis gebruiken samen tijdens een hele dag minder energie dan de 10-kW fornuis die ik 20 min aan zet om het diner te koken. En vergeet niet dat door de verwarmingseffect van inefficiënte halogeen lampen je ook minder gaat stoken. Dus de net energie- en milieuwinst met LEDs is minder dan je doet met de simpele berekening op basis van de wattage van LEDs en halogeenlampen.

  • Jeff Strabani jan 16, 2018

   Helemaal mee eens, vind het ook jammer dat Philips zijn halogeen fabrieken moet sluiten door dit besluit.
   Probeer nu een voorraad online te bestellen maar dat blijkt ook moeilijk.
   Kunnen we dit niet terug draaien…

 12. Ritchy jan 9, 2018

  Ik heb in mijn plafondlamp de halogeenlampen vervangen door led van Aliexpress. Een colega zegt dat ik niet raar moet kijken als ik nu meer energie verbruik omdat er in de ledlampen, volgens hem, een soort van een omvormer zit die de hoge voltage omzet naar een lagere spanning een weerstand of zo, waardoor er energy verloren gaat. Klopt ket wat de collega zegt?

  • Egenolf nov 25, 2019

   Nee dat klopt niet. Vermogen is stroom (ampere) x spanning (volt)
   Led werken bij een lage spanning van ca 3 volt en gebruiken minder stroom ca 0,2 ampere dus het germogen = 0,6 watt
   Halogeen gebruikt 12 volt en 1,6 ampere dus het vermogen = 20 watt voir ongeveer dezelfde hoeveelheid licht.
   De transformator zet allen de netspanning van 230 volt om naar de benodigde spanning en stroom voor de led of de halogeen lamp.
   De transformator zelf gebruikt nauwelijks energie, m.a.w. het omzettings rendement is behoorlijk hoog, iets van meer dan 90%.
   Conclusie: led verlichting gebruikt 10 tot 15 keer minder energie voor dezelfde hoeveelheid licht.

 13. Jeff Strabani jan 16, 2018

  Beste Remi,

  Interessant artikel over LED versus Halogeen. Het is inmiddels alweer enige tijd geleden maar heb je ook gekeken naar de zogenaamde Kleurweergave-index/Color Rendering Index (CRI)? De waarde wordt ook wel aangegeven in Ra en staat voor het aantal kleuren die te onderscheiden zijn met behulp van het licht van de lamp. Hierbij viel mij op dat zelfs de meest recente LED lampen niet boven een CRI uitkomen van 80 terwijl halogeen op 100 zit. Dit betekent dus dat een aantal kleuren moeilijker te onderscheiden is mbv. LED licht. Dit is mij ook opgevallen op de openbare weg, daar is nu het merendeel van de lampen vervangen door LED en ik vindt het moeilijker om te zien in het donker dan waar er “ouderwetse verlichting” is geplaatst. De vraag die bij mij achter blijft is dan; wat is er belangrijker? goed licht of energie besparen..

 14. In mijn Dethleffs caravan (220/12V) heb ik jaren geleden al mijn halogeenlampjes vervangen door leds. Op een camping-zonder-stroom kan ik – in de zomer – zonder probleem een maand kraan, toiletspoeling (elektrisch) en verlichting gebruiken. Geweldig. Mijn vraag is: in mijn keuken heb ik 5 halogeenlampjes 10 Watt G4 (de kleine glazen ‘bolletjes’ – niet de hoge trechtervormige). Ze zijn niet dimbaar en branden via 3 (?) trafo’s. Kan ik die halogeenlampjes ook gewoon vervangen door led’s ?

  • Remi van Beekum jan 19, 2018

   Hallo Gé,
   Niet beschreven in bovenstaand artikel. Maar ik heb dat later wel gedaan in onze keuken.
   Een transformator heeft een minimale spanning nodig om goed te werken. Je vroeg 50 Watt en (5 halogeenlampen van 10 Watt) en wilt nu naar Led, dus dan vraag je waarschijnlijk nog maar 5 Watt o.i.d. aan de transformator. Je kunt geluk hebben dat de transformator dan nog werkt. Maar je hebt een grote kans dat die daar niet voor gemaakt is en ook vervangen moet worden.

   Ik raad aan om even een foto van de kleine lettertjes op de huidige transformator te maken en die naar zo’n online lampenwinkel te mailen met een uitleg van je vraag. Ik heb dat destijds naar twee winkels gestuurd en kreeg van beide netjes antwoord en advies. (ik heb de transformator vervangen door een zuiniger exemplaar)

   Succes!

 15. Jolanda feb 4, 2018

  Wij hebben zes halogeen lampen boven de tafel hangen met een dimmer. Nu willen we de lampen vervangen voor led maar kunnen we dan wel de dimmer blijven gebruiken ? Of moet die ook vervangen worden ?

  • Pieter feb 4, 2018

   Er zijn zowel dimbare als niet-dimbare LED spots verkrijgbaar, dus heel goed opletten bij je aankoop 😉

   • Jolanda feb 5, 2018

    Bedankt voor het advies. Dat zal ik zeker doen. En dan maar hopen dat ik het goede gedaan heb.

 16. Frans mrt 12, 2018

  Ik vind dat je al heel goed moet zoeken om een vervangend LED spotje te vinden dat evenveel licht opbrengt als bijvoorbeeld een halogeen 50 W GU4 spotje. Ik spreek dan nog niet van R7 halogeen staafjes, de LED vervangers zijn gewoon waardeloos.
  En LED verlichting gaat ook stuk, veelal vlugger dan verwacht.
  Het is dan meestal niet de LED zelf die het begeeft, maar de ingebouwde inverter.
  Het enige voordeel is het lagere verbruik, de lichtopbrengst en de lichtkwaliteit vind ik gewoon een achteruitgang.
  (net zoals “spaarlampen” t.o.v. gloeilampen ook een geweldige stap achteruit waren).

 17. Ruud de Jong apr 25, 2018

  Het zou goed zijn voor de ambitieuze gemeenten om elke gloeilamp gratis om te laten ruilen voor een passende led lamp. Busje laten rijden of plek vrij maken in hal van gemeentehuis.
  Kost vrijwel niets, maakt betrokkenheid groot en bespaart. Dat is een beter begin dan praten over windturbines van 100 of200meter. Overigens zijn windversnellers beter voor de acceptatie😀

 18. griet de zwart apr 25, 2018

  Heeft iemand ervaring met vervangen van halogeen lampjes voor led ,voor keukenverlichting ,niet dimmen ,met transfo,en voor ieder lampje een afdek glaasje ,onder verlichting voor keukenkastjes ,drie hoekjes ,graag hoor ik dat

 19. Theresia van den Hoek jul 15, 2018

  In mijn woonkamer heb ik een armatuur waar 7 G4 lampjes in gaan en nog 5 losse spotjes met dezelfde G4 stekertjes (die kleine dus, niet die kegelvormige). Omdat zelfs bij de Action de LED-versie evengoed nog een paar euro per stuk zijn kocht ik er af en toe een paar. Inmiddels zijn ze allemaal vervangen,
  De losse spots leveren geen probleem.
  De armatuur met 7 ging goed zolang ik er niet meer dan 5 had vervangen (hij brandde dus met 5 LED en 2 halogeen). Nu met 7 LED brandt hij even en gaat dan uit, haal ik er 2 uit (en laat die “leeg”) dan doet hij het wel.
  Mij is het een raadsel, ik hoop dat iemand het voor mij kan oplossen.

 20. Frank Ferrari dec 11, 2019

  Alle reacties gelezen over milieu en de vergroening.
  Een lamp geeft licht én warmte.
  Er wordt nimmer doorgesproken over de positieve component “warmte” die door een ouderwetse lamp geproduceerd wordt.
  Deze component warmte levert in voorjaar, najaar en winter een welkome toevoeging aan de gevraagde warmte in huis of kantoor en is dus geenszins verspilde energie.
  Omdat lampen juist het meest gebruikt worden in de koude periodes van het jaar is de gloeilamp of halogeen lamp niet de grote vervuiler die iedereen als zodanig benoemt.
  Tegelijkertijd is het goed te weten dat de industrie er belang bij heeft om te produceren.
  Conclusie: de Ledlamp t.o.v. de gloeilamp is niet zo zuinig als beweerd wordt en weggooien van nog bruikbare gloeilampen is misplaatste zuinigheid.

  • Pieter dec 20, 2019

   Frank, het grootste deel van de energie die een gloeilamp verbruikt wordt inderdaad verspild aan warmte, slechts ongeveer twintig procent gaat naar licht. Dit neemt niet weg dat de warmte die een gloeilamp afgeeft voor een aanzienlijke besparing op bijvoorbeeld de gasfactuur kan zorgen, globaal gezien is deze restwarmte van de gloeilamp namelijk verwaarloosbaar. Over wat ik net zei kan misschien tot op zekere hoogte nog worden gediscussieerd. Wat echter onweerlegbaar is, is dat elektriciteit altijd een zeer inefficiënte manier is om warmte aan te maken, of dit nou een gloeilamp is of eender welke soort verwarming op basis van een elektrische weerstand. Wat de tweede helft van je laatste zin betreft heb je wel een tikkeltje gelijk: nog bruikbare gloeilampen weggooien is verspilling van materialen, dit heb ik hierboven ook reeds ergens genoemd.

 21. Hallo,

  om even terug te komen op de kleuren van LED t.o.v. halogeen, ik heb de lampjes in mijn afzuigkap vervangen door led-lampjes, echter lijkt mijn vlees nooit meer bruin te worden.
  Is het zo dat dat dus komt door de lichtkleur van LED-lampen ?
  Want dan ga ik daar dus gewoon weer halogeen in doen, het ziet er zo niet uit…het blijft een witte kleur, onnatuurlijk.
  Of heeft er iemand een alternatief ?

  DH
  (kom niet aan met vegetariër worden, anders eet ik jou op 😉 )